Dzisiaj Walentynki i pewnie większość z was na ten dzień szykuje swojej drugiej połówce jakąś niespodziankę. Dlatego ten wpis będzie przypominał wpis walentynkowy ze względu na
Bernika - moj kulinarny pamietnikLekka, dietetyczna zupa ze świeżego groszku, z dodatkiem młodych ziemniaków, marchewki i jabłka. Składniki: zielony groszek 1 szklanka ziemniaki 4-5 szt. marchewka 1 szt
głodny alergikbarwnikami (niebieskim, różowym i różowym wymieszanym z fioletowym). Dwóch ostatnich kolorów użyłam również do wykonania małych ozdobnych kwiatuszków na dolnej części tortu. Na koniec skrzydła otoczyłam wzorkiem z wykorzystaniem kremu bez barwnika i zrobiłam na nich kilka białych kropek. Lalka nie jest przytwierdzona do tortu. Po prostu delikatnie ją docisnęłam. Składniki do obłożenia tortu: 600 ml śmietany kremówki(...)ubijamy mikserem na sztywny krem. Całość dzielimy na części (najlepiej przekładać krem do miseczek i trzymać je w lodówce w czasie przygotowywania poszczególnych kolorów). Krem podzieliłam wg proporcji: biały krem bez barwnika – 1/5 całego kremu niebieski krem – 1/5 całego kremu + niebieski barwnik różowy krem – 1/5 całego kremu + różowy barwnik ciemno fioletowy krem – 2/5 całego kremu + różowy barwnik i fioletowy barwnik
Trzeci talerzwyszła rewelacyjna - i smakowo, i wizualnie. Polecam Wam to cudo, nie tylko na Halloween.Sernik dyniowy z ciasteczkami oreoSkładniki:(na tortownicę o średnicy 20cm)spód:140 g ciastek oreo (waga bez kremu)65 g masłamasa serowa:600 g serka kremowego550 g musu z dyni2 łyżki mąki ziemniaczanej1,5 łyżeczki przyprawy do piernika45 g miodu50 g cukru3 jajkakrem:100 g ciastek oreo(...)waga bez kremu)200 ml śmietany kremówki (38%)czarny barwnik spożywczy w paścieZ ciasteczek wyjąć krem. Pokruszyć na pył wałkiem lub tłuczkiem do mięsa.Masło rozpuścić, przestudzić, wymieszać z ciasteczkami na spód.Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasteczka, dokładnie ugnieść dłonią lub łyżką. Schłodzić w lodówce 30 minut.Spód podpiec w 180 st. C. przez 8-10 minut.Ostudzi
Pożeraczka, czyli raz adobrzeOwocowa chmurka to przekładaniec, który przypadnie do smaku wielbicielom ciast z galaretkami, kremami jak i bezą. Wbrew pozorom ciasto nie jest skomplikowane w przygotowaniu. Owocowa chmurka to ciasto, które bardzo ładnie prezentuje się na talerzu. Delikatny krem śmietanowy(...)idealnie komponuje się ze słodką bezą. Dodatkowo, do kremu śmietanowego nie dodałam żelatyny i uwierzcie mi na słowo, że nie spływał z ciasta! Jeżeli jesteście ciekawi, jak przygotować taki krem bez żelatyny czy śmietan-fixów to zajrzyjcie do poniższego przepisu. Zachęcam do przygotowania! Składniki na prostokątną formę do pieczenia o wymiarach 20 cm x 30 cm: kruche ciasto 4 żółtka
Ugotowaćpołowę kremu, wyłożyć drugi blat, nasączyć 1/3 ponczu, wyłożyć resztę kremu, wyłożyć trzeci blat, nasączyć 1/3 ponczu. Wstawić do lodówki na min 3 godziny lub na całą noc. Krem maślany na bezie szwajcarskiej (można przygotować do 5 dni wcześniej i przechowywać w szczelnym pudełku w lodówce): 230 g masła, w temperaturze pokojowej, pokrojonego na małe kawałki * 3 białka 3/4 szklanki(...)minut. Dalej miksować, aż krem wyraźnie zgęstnieje. Dodać ekstrakt/olejek cytrynowy (lub Wasz ulubiony). Gotowa masa będzie charakterystycznie ‚mlaskała’ o ścianki miksera. Film instruktażowy z przygotowania kremu na bazie szwajcarskiej bezy. Kremem obłożyć tort z każdej strony. Wyrównać szpatułką tak aby boki i wierzch były równe. Schłodzić w lodówce 5 godzin, tak żeby tort w dotyku był zimny. Lukier plastyczny (można
moj przepis naminut w temperaturze 160oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180oC). Po wyjęciu w piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Beza kokosowa: 7. Przygotować tak samo jak bezę z makiem. Krem: 8. Budynie rozmieszać w 500ml mleka. Dodać żółtka, obie mąki i wymieszać (zrobiłam to mikserem). 9. Pozostałe mleko zagotować z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Wlać rozmieszany budyń(...)ponczem nasączyć biszkopt w blaszce. Na biszkopt wyłożyć 1/3 kremu i położyć bezę z makiem. 12. Bezę z makiem posmarować powidłami śliwkowymi i wyłożyć połowę pozostałego kremu. Na krem położyć bezę z kokosem i posmarować ją resztą kremu. Polewa: 13. Wszystkie składniki na polewę przełożyć do rondelka z grubym dnem i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować polewę przez około
Mała Cukierenkakilka pomarańczowych słoneczek. I takim pomarańczowym, chrupkim i kosmicznie słodkim akcentem zamkniemy letnie, kuchenne szaleństwa, bo czas przygotować się do złocistej jesieni... W takim razie do dzieła! :) Pomarańczowe bezy z kremem imbirowym i brzoskwiniami Potrzebujesz: Na bezy: 4 białka kurzych jaj 220g cukru pudru 1 łyżka mąki krupczatki 1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżeczki pomarańczowego pyłku [<- klik(...)bezy ok. 1,5h. 8. Po upłynięciu czasu suszenia pozwól im się wystudzić w otwartym uchylonym piekarniku. Krem: 1. Serek mascarpone dokładnie wymieszaj z imbirem. Wykończenie: 1. Na bezy wykładaj imbirowy krem. 2. Dekoruj pokrojonymi brzoskwiniami. Smacznego
Kuchnia w Słońcu Skąpanaznudzi się za szybko:) Bezę można upiec szybciej, ale polecam wyłożyć krem i owoce tuż przed podaniem. Dzięki temu beza nie nasiąknie i będzie krucha. PAVLOVA Z KREMEM MASCARPONE I OWOCAMI BEZA 4 duże jajka 220 g cukru (najlepiej drobnego) 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej 1 łyżeczka octu winnego szczypta soli KREM MASCARPONE opakowanie serka mascarpone 230 ml śmietanki 30% PONADTO(...)minutach obniżyć temperaturę do 150 st i piec 1,5 godz. Studzić w piekarniku z uchylonymi drzwiami. Schłodzoną śmietankę zmiksować razem z serkiem mascarpone na krem i wyłożyć na wystudzoną bezę. Na wierzch poukładać ulubione owoce i posypać cukrem pudrem. Artykuł JESIENNA PAVLOVA Z KREMEM MASCARPONE I OWOCAMI pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia
Pieguskowa Kuchniawłaśnie powodu ta scena zapadła w pamięci. I dlatego też postanowiłam stworzyć przepis na owe truskawkowe ciasteczka. Nadałam im formę truskawkowych muffinek z kremem, ale równie pyszne są również bez kremu, wystarczy je lekko posypać cukrem pudrem lub polać lukrem. SKŁADNIKI Na muffinki 2 jajka 100 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 150 g jogurtu naturalnego 100 g kwaśnej śmietany
Passions hobbies lifepięknie błyszcząca z zewnątrz po podniesieniu z blachy ujawniła całą swoją miękką i chybotliwą zawartość. Rzut oka na zegarek- zostały 4 godziny do przyjścia gości. Owoce i krem gotowe. Beza w powijakach, a ja w rozpaczy. Pozbierałam się w sobie, przy pomocy blendera ponownie ubijałam bezę. wstawiłam do piekarnika. Usmażyłam maliny bez dodatku cukru- przynajmniej one mnie nie zawiodły(...)smakowała. Jej nie do końca wysuszony środek robił furorą, a ja starałam się przemilczeć fakt, iż znalazł się on w bezie przypadkiem z powodu wyższej konieczności. Przepis na bezę i krem znajdziecie tutaj . Do dekoracji wykorzystałam: 2 kiwi listki z 1 dużej mandarynki pozbawione białych skórek maliny oraz maliny smażone bez cukru- najkwaśniejsze z możliwych:) *gości zaprosiłam na obiad
Zapiski Młodej ŻonyWiem, wiem, częstochowskie rymy bez polotu. Robienie kwaśnych min w pełni uzasadnione. Szczególnie w sprawie rabarbaru. Cudownie kwaśne warzywko wręcz prosi się by podjadać go w towarzystwie słodkości. Pamiętam kawałki zjadane po zanurzeniu w miseczce cukru. Takie chrupiące wykręcające twarz kwasiury, brr, pycha! Właśnie tak smakuje dzieciństwo, przynajmniej kiedyś smakowało. Bardzo lubię wypieki z rabarbarem i ucieszyłam się bardzo, kiedy(...)łapiąc chłód, podobne do dużego, kruchego herbatnika. W ten sposób po kolei piekę wszystkie 5. Wystudzone przekładam przygotowanym kremem rabarbarowym. Leciutko dociskam wszystkie jeden po drugim. Ostatni, wierzchni pozostaje bez kremu. Można go ozdobić w dowolny sposób. Polewą lub zwyczajnie posypując cukrem pudrem, ja tak zrobiłam. Ozdobę stanowią wzorki cynamonowe, mogą też być ze słodkiego kakao. Teraz torcik ląduje
I tu będę miała takie tewilgotne ciasto, pełne orzechów. Co ważne, w przeciwieństwie do wielu tortów, tutaj ciasta nie musisz nawilżać, bo robi to za Ciebie marchewka. Oczywiście, możesz zrobić samo ciacho, w wersji bez kremu, też smakuje doskonale. Chociaż ta opcja z kremem…. ahhh Do tego ciasta podchodziłam dwukrotnie. W internecie krąży na nie wiele, ale bardzo podobnych przepisów. W jednym znajdziecie ananas(...)mimo długiego pieczenia, niedopieczone. Robiłam je ze świeżym ananasem i to chyba była jego wina. Ponieważ jednak było potrzebne mi ciacho, kolejnego dnia zakasałam rękawy i powstała wersja ciacha bez ananasa. W sumie przypadkiem, bo byłam skłonna zrezygnować z tego wypieku. Założyłam, że ciasto marchewkowe nie jest mi pisane. Ale przeczesując niezawodnego facebooka, na jednej z grup rzucił mi się
Mieszam w Garnkuowocowych oraz ich krojenie. Ostatni siódmy rozdział to słodkości , który zawiera porady, m.in. jak przygotować dekoracje z czekolady czy karmel. Znajdziemy przepisy na bezy, krem cukierniczy, semifreddo, budyń, mus owocowy, sorbet, krem ganache, polewę czekoladową oraz marcepan. Przed każdym rozdziałem zostały pokazane potrzebne niezbędne przyrządy kuchenne wraz z ich opisem
Marta Gotuje