Całkiem niedawno pisałam Wam, że robienie tortów szło mi nieco opornie (cała historia do poczytania tutaj). Nie to, że tego nie lubiłam robić. Wręcz przeciwnie, tylko
gotować!mąkę. Dokładnie wymieszać i odstawić na parę minut do napęcznienia. 2. Do np. kwadratowych foremek wlać część masy i zmrozić w zamrażarce. 3. Następnie wylać drugą warstwę w postaci kremu czekoladowego i znów zmrozić. 4. Na koniec wylać resztę masy z mango. Całość włożyć do zamrażarki na noc. 5. Wyjąć z foremek i naciąć nożem aby włożyć patyczek (w ogóle(...)czekoladki). 6. Zmrożone polać czekoladą (lekko podgrzać olej, dokładnie go wymieszać z kakao i syropem klonowym). Można jeść od razu bądź przetrzymać parę dni w zamrażarce. Chrupiące batoniki bananowo-orzechowe Jest to nasza propozycja na słodycz bez pieczenia, czyli szybko i bez problemu. Mięciutki kakaowy spód, do tego chrupiąca masa z chipsami z bananów a to wszystko zwieńcza rozpływająca się
Candy Pandasorzecha włoskiego, układamy na blasze, lekko spłaszczamy, dekorujemy orzechem i pieczemy około 10 minut. Wystudzone ciastka przechowujemy w szczelnym naczyniu, podżerając w chwilach słabości. Są świetne- mocno czekoladowe i orzechowe. Można spokojnie polecić na święta. Autorem tych pięknych podkładek jest Pan Goozikowy z Goozik Prawda . Mam cynk, że będzie takie można kupić jutro na Mikołajkowym Bazarze Prezentowym we Wrocławiu(...)zmiksowałam z odrobiną masła, przyprawy piernikowej i gorzką czekoladą. Jakie to jest przepyszne na pełnoziarnistym chlebie!!! (zrobię zdjęcia jak tylko znajdę chwilę, kiedy będzie normalne światło- warto, bo krem jest piękny
les mirabellesTort snickers chyba najlepszy i najszybszy w przygotowaniu tort jaki jadłem i robiłem. Prawdziwa uczta dla smakoszy! Bardzo kajmakowy i orzechowy, naprawdę warty waszej uwagi! Składniki: 15 płatów wafli tortowych 2 puszki masy kajmakowej 400 g masła lub margaryny 200 g orzechów ziemskich 200 g czekolady mlecznej lub deserowej 100 ml śmietanki kremówki 36% Jeżeli chcemy mleko do lekkiego nasączenia(...)robiłem) Przygotowanie: Na rozgrzanej patelni prażymy orzechy. Z początku na dużym ogniu następnie na średnim ok. 3-5 minut. Masło w temperaturze pokojowej ubijamy na jasny krem. Stopniowo dodajemy 1,5 puszki masy kajmakowej, ubijamy jeszcze kilka minut. Po ubiciu dodajemy uprażone orzechy i wszystko dokładnie mieszamy za pomocą łyżki. Wafle dzielimy na 3 równe części
Kuchnia ŁukaszaProsty przepis, który zawsze wychodzi, a nadzienie możecie dowolnie komponować z ulubionych składników. Tym razem większość drożdżówek zrobiłam ze wspomnianą wyżej masą, ale nie obyło się bez drożdżówek z kremem czekoladowym i dżemem malinowym, które były to dla moich dzieci. Wszyscy u nasz uwielbiają drożdżówki, choć każdy ma swój ulubiony smak nadzienia! Bułki są bardzo puszyste i mięciutkie. Ciasto wspaniale(...)żadnego problemu nawet początkującym cukiernikom. Drożdżówki najlepiej przechowywać pod przykryciem do następnego dnia wtedy będą tak samo świeże, jak zaraz po wyjęciu z pieca. Smacznego! Print Drożdżówki z nadzieniem orzechowo - rabarbarowym .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Course Bułki Prep Time 30 minutes Cook Time 15 minutes Total Time 45 minutes Servings 10 Author Anna Ingredients
SprawdzonaKuchnia.plmatka natura! :) Użyłam kamionkowej formy do tarty bez wyjmowanego dna o średnicy 31 cm, ale wygodniej będzie przygotować ją w formie z wyjmowanym dnem. Tarta orzechowa: 1 opakowanie markiz orzechowych (ok. 450g np. Hit) 125g masła Markizy wyjmujemy z opakowanie i przekładamy do malaksera, blendujemy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Następnie dorzucamy pokrojone w mniejsze kawałki masło i miksujemy wszystko(...)wyklejamy ją równomiernie na bokach oraz spodzie. Tak przygotowany spód powinien chłodzić się w lodówce przez całą noc lub w zamrażarce przez przynajmniej 3-4h przed przygotowaniem tarty. Krem twarożkowy: 500g mascarpone 200g sera twarogowego (najlepiej Mój ulubiony) 200ml śmietanki kremówki (30-36%) 3 łyżki cukru pudru skórka otarta z 1 cytryny Cytrynę wyparzamy we wrzątku. Do miseczki wkładamy
Cooking Monsterteż zbyt kaloryczne. Przepisy są dopasowane do wielu okazji i różnorakich gustów. Znajdziemy to ciasta bezglutenowe, niskokaloryczne, klasyki takie jak, brownie, czy ciasta owocowe, ciasteczka. Ciasta z masłem orzechowym, dżemem, czy o smaku gorącego kakao. Miłośnikom świąt autorka proponuje wypieki o tradycyjnych świątecznych smakach:dyniowe, ajerkoniakowe i piernikowe. Ciasta podzielone są na następujące grupy: Ciasta z kubka czekoladoholika(...)czterech składników Śniadaniowe ciasta z kubka Kawowe i herbaciane ciasta z kubka Nostalgiczne ciasta z kubka Ciasta z kubka dla dorosłych Ciasteczka z kubka Brownie z kubka Ciasta z kremem z kubka Świąteczne ciasta z kubka Bezglutenowe ciasta z kubka Pikantne ciasta z kubka Wystarczy mieć kubek i kuchenkę mikrofalową, żeby robić takie szybkie i smaczne ciasta z kubka :) Polecam
kruche babeczkiróżnimy. Zdarza się, że brakuje mi ziemniaków albo cebuli, że w lodówce echo i mówię do męża: zjedz coś w pracy. Hania dostaje do szkoły kanapkę z masłem orzechowym, a sama czasami kupuję sałatki u pana kanapkowego w pracy. Ciasta najczęściej nie wychodzą mi wtedy, kiedy mają przyjść goście, a najlepsze są te robione na szybko i na hasło(...)mazurkach właśnie to ja się kompletnie nie znam, ponieważ w moim domu rodzinnym, na święta wielkanocne mama piekła pięknego i mięciutkiego piernika :) Ale mazurek był dobry! Kruche ciasto, krem kokosowy - delicja! Przełamane wszystko dżemem z czarnej porzeczki. To już nawet brzmi dobrze! P.S.Jestem fanką wedlowskich wielkanocnych jajeczek. Ich pastelowe kolory pięknie ozdobią każde świąteczne ciasto lub babeczkę. Jestem im wierna
bistro mamaWiecie, że kocham warstwowe ciasta, pełne kremów i innych dodatków. Na blogu jest ich już całe mnóstwo i wszystkie pyszne, a ja ciągle staram się przetestować coś nowego, by móc podzielić się z Wami przepisem. Gdy brakuje mi pomysłów to sięgam do książki Siostry Anastazji, jej ciasta należą do tych bardzo efektownych i pysznych jednak wymagają na ogół sporo pracy(...)czasu, no i zdecydowanie nie są tanie, ale czasem warto zrobić sobie coś pysznego. Taka właśnie jest słodka rewelka - kruche ciasto z warstwą jabłek i orzechów, kremem kawowym i bezą kokosową. Mnóstwo składników, które komponują się idealnie tworząc pyszny deser, który wygląda efektownie i dobrze się kroi. Ciasto kruche: 300 g mąki pszennej 250 g masła
Cynamonowe szczęściemąki ziemniaczanej – jajko – 50 g masła (zimne) – 30 g erytrytolu – łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na karmel: – 150 g daktyli – 2 łyżki masła orzechowego – szczypta soli Składniki na masę budyniową: – 500 ml mleka – 2 budynie waniliowe – 2 łyżki erytrytolu – 100 g masła (miękkie) Dodatki: – 200 g śmietany(...)ciastem i ponakłuwaj widelcem. Piecz w rozgrzanym piekarniku ok. 10-13 min w temp. 180°C. Karmel: Daktyle namocz w gorącej wodzie aż zmiękną, a później zblenduj z masłem orzechowym i szczyptą soli do kremowej konsystencji. Masa budyniowa: 1,5 szklanki mleka z dodatkiem erytrytolu zagotuj w garnku, resztę dokładnie wymieszaj z proszkiem budyniowym i wlej pod koniec gotowania
Mrs. Endorfinarównież miodem. Miodownik pamiętam z dzieciństwa – był to prawdziwy rarytas, który zawsze specjalnie dla nas przygotowywała mama. Moja wersja miodownika jest nieco inna bo z dodatkiem masy orzechowej. Gwarantuję jednak, że jeśli spróbujecie go raz będziecie wracać do przepisu często. Ciekawi??? Jeśli tak, koniecznie zajrzyjcie tutaj A może skusicie się na ciasto typowo dla dorosłych? Aromatyczne suszone śliwki zanurzone(...)śliwka Z pewnością jako alternatywa dla tych bardziej słodkich i ciężkich wypieków możecie poczęstować rodzinę i gości pysznym lekkim ciastem na bazie popularnych serków. Puszysty waniliowy biszkopt, przełożony delikatnym kremem i uwieńczony dżemem brzoskwiniowym zadowoli nie jedno podniebienie. Tak właśnie smakuje Danio Polecam
Fascynacje Anipudru, • 1 białko lub 3 łyżki mleka • Łyżka miodu • cukier puder do obsypywania foremki • biszkopciki Składniki na masę: • 50 g masła, • 50g cukru pudru, • łyżka likier miodowego Wykonanie masy orzechowej: Wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu i dokładnie miksujemy. Przygotowujemy foremki do uli, wysypujemy cukrem pudrem i zamykamy. Z przygotowanego ciasta odrywamy kawałki masy, formujemy z nich kulki i obsypujemy cukrem(...)godzin do lodówki, do zgęstnienia i osuszenia się ciasta. Otwieramy foremkę i wyjmujemy gotowe ule. Masa miodowa: W misie miksera ucieramy masło z cukrem pudrem do uzyskania jasnego, puszystego kremu. Na końcu dodajemy likier miodowy. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego schłodzone ule wypełniamy kremem, od spodu każdego przykładamy okrągły biszkopcik. Schładzamy w lodówce
Podróż w kulinariadzisiaj są moje urodziny. Parada to ciasto przygotowane na kakaowym biszkopcie nasączonym kawą z alkoholem, przełożone domową masą budyniową, do tego mamy tu jeszczę dwie warstwy bezowe- kokosową i orzechową, które oddzielone są galaretką wiśniową. Wierzch ciasta to herbatniki również nasączone ponczem kawowym z procentami oraz czekoladowe ganache, które pełni rolę polewy. Aż 8 pysznych warstw! Połączenie tak różnorodnych składników(...)boki lekko odejdą od formy, sprawdzamy patyczkiem czy ciasto w środku jest suche. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Po wystygnięciu ścinamy wierzch biszkopta. Beza orzechowa: Orzechy włoskie mielimy na drobne kawałki - nie na miałko! Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę, dodając po 1 łyżce cukru. Następną łyżkę cukru dodajemy dopiero, gdy poprzedni cukier się rozpuści. Do lśniącej piany
Kuchnia MagdaLenydzisiaj są moje urodziny. Parada to ciasto przygotowane na kakaowym biszkopcie nasączonym kawą z alkoholem, przełożone domową masą budyniową, do tego mamy tu jeszczę dwie warstwy bezowe- kokosową i orzechową, które oddzielone są galaretką wiśniową. Wierzch ciasta to herbatniki również nasączone ponczem kawowym z procentami oraz czekoladowe ganache, które pełni rolę polewy. Aż 8 pysznych warstw! Połączenie tak różnorodnych składników(...)boki lekko odejdą od formy, sprawdzamy patyczkiem czy ciasto w środku jest suche. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Po wystygnięciu ścinamy wierzch biszkopta. Beza orzechowa: Orzechy włoskie mielimy na drobne kawałki - nie na miałko! Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę, dodając po 1 łyżce cukru. Następną łyżkę cukru dodajemy dopiero, gdy poprzedni cukier się rozpuści. Do lśniącej piany
Kuchnia MagdaLenyprzepisów „. To zbiór pysznych receptur, nad którymi pracowałam kilka miesięcy. W eBooku znajdziesz przepisy na następujące ciasta bez pieczenia: Orzechowy serniczek z Nutellą Cytrynowy sernik z bitą śmietaną Kakaowo śmietanowe ciasto z wafelkami Orzechowy łom z czekoladą Czekoladowe ciasto a’la tiramisu Mleczne Oreo na kakaowym spodzie Malinowe ciasto z kwaśną śmietaną Tarta z truskawkową pianką Śmietankowo kawowe – czyli(...)orzechami laskowymi Kremówka bez pieczenia na paluszkach ptysiowych Kopiec kreta bez pieczenia Ebook znajdziesz tutaj – https://www.estante.pl/produkt/kulinaria/ciasta-i-desery/ciasta-bez-pieczenia-15-przepisow/ Składniki – truskawkowa tarta na zimno truskawkowa tarta płatki kukurydziane krem czekoladowy (np. Nutella) truskawki galaretka truskawkowa śmietanka 30% lub 36% biała czekolada Czas przygotowania – 1 godz. 30 min. Aby przygotować spód, płatki kukurydziane zmiel za pomocą blendera lub malaksera
Via Gusto