wersji podstawowej, przy założeniu, że powstają 3 litry zupy (12 porcji po 250 ml). Zobacz więcej przepisów na zupy Zupa dyniowa (wegańska) Zupa kukurydziana Zupa z białej kapusty Krem ze szparagów Pomidorowa z soczewicą Flaki z koziej brody Jeszcze więcej keto przepisów Frittata ze szpinakiem Keto naleśniki na mascarpone Gnocci kalafiorowe Zupa dyniowa (wegańska) Boczniaki po kaszubsku (wegańskie) Guacamole (wegańskie(...)cukinii (keto) Boczniaki w mięsnej marynacie Zobacz więcej keto przepisów A może przepisy keto na słodko? Keto bounty (wegańskie) Chałwa domowa bez cukru Michałki bez cukru (wegańskie, keto) Orzechowy deser śmietankowy Gofry orzechowe, bez mąki Keto fudge czekoladowo-orzechowy Ciasteczka orzechowe Bomby tłuszczowe czekoladowo-orzechowe Trufle kokosowe (keto) Zobacz więcej keto słodyczy Artykuł Zupa z białej kapusty (wegańska, keto
WegePrzepisPrzykryj warstwą bakłażana. Krok 5 Beszamel. Przełóż odsączone orzechy do misy malaksera. Dodaj do nich obrany, upieczony czosnek oraz parmezan, wlej pół szklanki wody. Zmiksuj całość na gładki krem. Dopraw do smaku solą. Jeśli sos jest za gesty rozrzedź go wodą. Gdyby był za rzadki dodaj więcej parmezanu. Krok 6 Wyłóż beszamel na wierzch zapiekanki. Wstaw mussakę do piekarnika nagrzanego(...)kilka minut przed końcem zwiększ temperaturę do 230 stopni, lub włącz opcję grill, żeby przyrumienić wierzch. Wyjmij z piekarnika, odstaw do przestudzenia, podawaj. Smacznego! Artykuł Wege mussaka z orzechowym beszamelem pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharznajbliższych dniach pokażę kilka tortów, które ostatnio zdarzyło się mi piec. Tort na urodziny Weroniki miał być... no właśnie... miał być. Ale jaki? Myślałam o Pavlovej, o orzechowo-kawowym, o miodowniku, o jeszcze kilku innych... Nie mogłam się zdecydować:) A i Weronika nie ułatwiła mi zadania, mówiąc, że niech to będzie niespodzianka, bo i tak każdy mój tort smakuje(...)pora roku - stwierdziłam, że tort musi być lekki, owocowy. Upiekłam migdałowy biszkopt, a dalej kierowałam się intuicją, która mnie nie zawiodła: połączenie smaków wyszło wprost bajeczne. Migdały, lekki krem śmietankowo-serowy z białą czekoladą, frużelina. Postanowiłam też, że rustykalna dekoracja będzie w sam raz i zrobiłam go w stylu naked cake, czyli nagiego tortu. Oczywiście owoców nie mogło zabraknąć
Obiad gotowyziemniaczanej 1 ½ łyżki mąki pszennej 1 ciemna czekolada deserowa 1 kostka masła Wykonanie ciasta na spód placka: Z podanych składników zagnieść ciasto i przełożyć do przygotowanej formy. Wykonanie masy orzechowej: Z podanych składników ubić masę (jeżeli jest za rzadka dodać bułki tartej). Następnie rozkładać kupkami na ciasto i obficie posypać prawdziwą kawą. Wykonanie masy serowej. Ser zmielić dwa razy. Białka(...)dodać pozostałe składniki, bardzo staranie utrzeć, dodać ubite białka, lekko zamieszać i wylać na placek. Wykonanie masy waniliowej: Z mleka, cukru waniliowego, cukru, mąki ziemniaczanej i mąki pszennej ugotować krem. Po czym ostudzić i utrzeć z masłem, wyłożyć na placek i posypać obficie startą czekoladą. Placek wstawić do nagrzanego piekarnika do180 stopni i piec około 50 minut
Tradycyjna KuchniaEfektowne w wyglądzie, rewelacyjne w smaku, lekkie, pyszne ciasto - kusi wyglądem, połączenie orzechów i brzoskwiń to ciekawy smakowo duet... Składniki: 8 białek 1 szklanka cukru 3
kgwjanczewosmaków, znajdziemy w nim też lekko orzechową nutę, bo użyłam kawy rozpuszczalnej o takim właśnie smaku. Biszkopty natomiast przywołują skojarzenia z tiramisu. Do deseru można też dodać gałkę ulubionych lodów, wtedy będzie on bardziej kremowy i słodszy :) Składniki (1 porcja): 1 zamrożony pokrojony banan 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (u mnie o smaku orzechowym) 1/3 szklanki mleka 1 łyżka ksylitolu/miodu/syropu(...)blendera, wsypać kawę dolać mleka i opcjonalnie posłodzić i dodać gałkę lodów. Całość zmiksować na gładką masę. Na dno pucharka ułożyć (ja użyłam kupionych małych biszkopcików), na to wyłożyć krem. Wierzch ozdobić biszkoptami i posypać kakao
Healthy food explorerPlacek po węgiersku w niektórych regionach zwany również plackiem po zbójnicku, lub plackiem zbójnickim to tak naprawdę placek ziemniaczany podany z gęstym gulaszem i gęstą kwaśną
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!niedzielę – Truskawkowo Mi! uczestniczyły: Moje domowe kucharzenie – szybkie ciasto z truskawkami Teresa Walczak – tort truskawkowy na dzień Ojca Czarna od kuchni – ciasto czekoladowe z masłem orzechowym i truskawkami Kuchnia i podróże – ucierane ciasto z truskawkami Zrób to smacznie – czekoladowe naleśniki z mascarpone i truskawkami Grunt to przepis – kokosowy pudding z chia i truskawką(...)się w kuchni – tort truskawkowo kokosowy Różowa kuchnia – bułeczki drożdzowe z truskawkami Marcepanowy Kącik – Miętowy biszkopt z musem truskawkowym Dorota Legec – tarta z truskawkami i kremem budyniowym Moje małe czarowanie – Bananowe brownie z truskawkami Mojewypiekiinietylko – Truskawkowo waniliowa zebra Dorota Legec – Truskawkowa pianka Wszystkim uczestniczkom bardzo dziękuję za wspólną zabawę i udział w pieczeniu
mojewypiekiinietylkopłatkach olej do smażenia Hummus: 200 gram ciecierzycy + woda z gotowania lub ze słoika + 2 łyżki 1/2 ostrej papryki w proszku 1 łyżka tahiny lub masła orzechowego ( dziś użyłam migdałowego) 1/2 ząbka czosnku sól himalajska do smaku 2 łyżki oliwy z oliwy 1/2 łyżeczki skórki z cytryny np. bio 1-2 łyżki soku z cytryny Dwie łyżki ciecierzycy(...)coś pieczesz przy okazji) lub usmażyć na złoto w niewielkiej ilości oleju. Odsączyć na papierowym ręczniku. Przygotuj humus. Wszystkie składniki humusu umieść w malakserze i zmiksuj na krem. Rozłóż na talerze. W tym samem malakserze umieść składniki falafeli. Cytrynę kiszoną wcześniej przesiekaj. Zmiksuj ale tak aby było widać kawałki warzyw. Rozgrzej olej na patelni i na rozgrzany
AZgotuj!Dziś przepis na przepyszne ciasto jeśli macie dużo białek w zamrażarce i już nie wiecie co z nimi począć. Bezy są super ale ciągle jeść bezy
Moje Małe Czarowaniekilku dni czy zrobimy tort dla jego siostrzyczki. Nie mogłam więc odmówić. Z braku czasu powstał taki szybki i prosty torcik czekoladowo - śmietankowy na bazie kakaowego biszkoptu z białek, kremu budyniowego o smaku śmietankowym i bitej śmietany. Tort prosty smakowo i wizualnie, bo zrobiony z tego co pod ręką, gdzieś pomiędzy przetworami z ogórków i fasolki szparagowej, ale bardzo smaczny(...)rozsmarowałam ok. 1/3 kremu budyniowego i przykryłam drugim blatem. Znów nasączyłam ciasto kawą i rozsmarowałam kolejną część kremu budyniowego. Na to ułożyłam trzeci blat biszkoptu, nasączyłam resztą kawy i posmarowałam resztą kremu, wyrównując powierzchnię. Wygładziłam też boki tortu. Tort odstawiłam do lodówki żeby krem zgęstniał. Zimną śmietanę ubiłam z cukrem waniliowym i śmietan - fixami na sztywny krem. Połową śmietany posmarowałam
Waniliowe ImprowizacjeCałkiem niedawno pisałam Wam, że robienie tortów szło mi nieco opornie (cała historia do poczytania tutaj). Nie to, że tego nie lubiłam robić. Wręcz przeciwnie, tylko
gotować!mąkę. Dokładnie wymieszać i odstawić na parę minut do napęcznienia. 2. Do np. kwadratowych foremek wlać część masy i zmrozić w zamrażarce. 3. Następnie wylać drugą warstwę w postaci kremu czekoladowego i znów zmrozić. 4. Na koniec wylać resztę masy z mango. Całość włożyć do zamrażarki na noc. 5. Wyjąć z foremek i naciąć nożem aby włożyć patyczek (w ogóle(...)czekoladki). 6. Zmrożone polać czekoladą (lekko podgrzać olej, dokładnie go wymieszać z kakao i syropem klonowym). Można jeść od razu bądź przetrzymać parę dni w zamrażarce. Chrupiące batoniki bananowo-orzechowe Jest to nasza propozycja na słodycz bez pieczenia, czyli szybko i bez problemu. Mięciutki kakaowy spód, do tego chrupiąca masa z chipsami z bananów a to wszystko zwieńcza rozpływająca się
Candy Pandasorzecha włoskiego, układamy na blasze, lekko spłaszczamy, dekorujemy orzechem i pieczemy około 10 minut. Wystudzone ciastka przechowujemy w szczelnym naczyniu, podżerając w chwilach słabości. Są świetne- mocno czekoladowe i orzechowe. Można spokojnie polecić na święta. Autorem tych pięknych podkładek jest Pan Goozikowy z Goozik Prawda . Mam cynk, że będzie takie można kupić jutro na Mikołajkowym Bazarze Prezentowym we Wrocławiu(...)zmiksowałam z odrobiną masła, przyprawy piernikowej i gorzką czekoladą. Jakie to jest przepyszne na pełnoziarnistym chlebie!!! (zrobię zdjęcia jak tylko znajdę chwilę, kiedy będzie normalne światło- warto, bo krem jest piękny
les mirabellesTort snickers chyba najlepszy i najszybszy w przygotowaniu tort jaki jadłem i robiłem. Prawdziwa uczta dla smakoszy! Bardzo kajmakowy i orzechowy, naprawdę warty waszej uwagi! Składniki: 15 płatów wafli tortowych 2 puszki masy kajmakowej 400 g masła lub margaryny 200 g orzechów ziemskich 200 g czekolady mlecznej lub deserowej 100 ml śmietanki kremówki 36% Jeżeli chcemy mleko do lekkiego nasączenia(...)robiłem) Przygotowanie: Na rozgrzanej patelni prażymy orzechy. Z początku na dużym ogniu następnie na średnim ok. 3-5 minut. Masło w temperaturze pokojowej ubijamy na jasny krem. Stopniowo dodajemy 1,5 puszki masy kajmakowej, ubijamy jeszcze kilka minut. Po ubiciu dodajemy uprażone orzechy i wszystko dokładnie mieszamy za pomocą łyżki. Wafle dzielimy na 3 równe części
Kuchnia ŁukaszaProsty przepis, który zawsze wychodzi, a nadzienie możecie dowolnie komponować z ulubionych składników. Tym razem większość drożdżówek zrobiłam ze wspomnianą wyżej masą, ale nie obyło się bez drożdżówek z kremem czekoladowym i dżemem malinowym, które były to dla moich dzieci. Wszyscy u nasz uwielbiają drożdżówki, choć każdy ma swój ulubiony smak nadzienia! Bułki są bardzo puszyste i mięciutkie. Ciasto wspaniale(...)żadnego problemu nawet początkującym cukiernikom. Drożdżówki najlepiej przechowywać pod przykryciem do następnego dnia wtedy będą tak samo świeże, jak zaraz po wyjęciu z pieca. Smacznego! Print Drożdżówki z nadzieniem orzechowo - rabarbarowym .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Course Bułki Prep Time 30 minutes Cook Time 15 minutes Total Time 45 minutes Servings 10 Author Anna Ingredients
SprawdzonaKuchnia.plmatka natura! :) Użyłam kamionkowej formy do tarty bez wyjmowanego dna o średnicy 31 cm, ale wygodniej będzie przygotować ją w formie z wyjmowanym dnem. Tarta orzechowa: 1 opakowanie markiz orzechowych (ok. 450g np. Hit) 125g masła Markizy wyjmujemy z opakowanie i przekładamy do malaksera, blendujemy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Następnie dorzucamy pokrojone w mniejsze kawałki masło i miksujemy wszystko(...)wyklejamy ją równomiernie na bokach oraz spodzie. Tak przygotowany spód powinien chłodzić się w lodówce przez całą noc lub w zamrażarce przez przynajmniej 3-4h przed przygotowaniem tarty. Krem twarożkowy: 500g mascarpone 200g sera twarogowego (najlepiej Mój ulubiony) 200ml śmietanki kremówki (30-36%) 3 łyżki cukru pudru skórka otarta z 1 cytryny Cytrynę wyparzamy we wrzątku. Do miseczki wkładamy
Cooking Monsterteż zbyt kaloryczne. Przepisy są dopasowane do wielu okazji i różnorakich gustów. Znajdziemy to ciasta bezglutenowe, niskokaloryczne, klasyki takie jak, brownie, czy ciasta owocowe, ciasteczka. Ciasta z masłem orzechowym, dżemem, czy o smaku gorącego kakao. Miłośnikom świąt autorka proponuje wypieki o tradycyjnych świątecznych smakach:dyniowe, ajerkoniakowe i piernikowe. Ciasta podzielone są na następujące grupy: Ciasta z kubka czekoladoholika(...)czterech składników Śniadaniowe ciasta z kubka Kawowe i herbaciane ciasta z kubka Nostalgiczne ciasta z kubka Ciasta z kubka dla dorosłych Ciasteczka z kubka Brownie z kubka Ciasta z kremem z kubka Świąteczne ciasta z kubka Bezglutenowe ciasta z kubka Pikantne ciasta z kubka Wystarczy mieć kubek i kuchenkę mikrofalową, żeby robić takie szybkie i smaczne ciasta z kubka :) Polecam
kruche babeczki