krem orzechowy - 3661 przepisów (strona:174/245)

Zdrowe Warsztaty kulinarne 23-11-2013 223

stołu, by próbować tych pyszności. Zaczęliśmy od sałatek:*  Sałatka orzechowa z granatem wg Joanny Jabłczyńskiej* Krewetki królewskie w pikantnym sosie z mango podane z sałatką z melona i świeżej miętyByły też tortille z plastrami wędzonego łososia, suszonymi pomidorami, sałatami i kremowym serkiem philadelphia. Zupa krem z dyni i marchwi podbiła moje serce - wkrótce przygotuję ją na blogu

kolorowotorcikowo
Torcik orzechowy z gruszkami 92

tego torcika z okazji urodzin męża w marcu, ale świetnie sprawdzi się teraz, gdy orzechy i gruszki są na wyciągnięcie ręki. Składniki (tortownica o średnicy 24-26cm): Biszkopt orzechowy: 3 duże jajka  1/2 szklanki cukru 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 50 g mielonych orzechów włoskich 100 g mąki pszennej 2 łyżki oleju Gruszki: ok. 500 g twardych(...)cukrem, dolewać śmietanki i miksować, aż krem będzie gęsty.  4. Zrobić masę czekoladową. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Ostudzić. W misce ubić mascarpone z cukrem, wlewać śmietankę, ubić, a na końcu dodać płynną ostudzoną czekoladę i krótko zmiksować. Do masy dodać odsączone wcześniej gruszki i wymieszać łyżką.  5. Złożyć torcik, biszkopt orzechowy lekko nasączyć syropem po gotujących się

Kuchnia domowa Ani
Domowe masło orzechowe 96

Domowe masło orzechowe – idealnie gładkie, zdrowe i tanie. Aby je zrobić potrzebujesz jedynie 2 składników: orzechów i odrobinę cukru lub miodu. Sprawdź jakie to proste! Czas wykonania: 40 min – 1 h Ilość porcji: 300 g Składniki: 300 g obranych orzechów arachidowych (około 450 g fistaszków) 1 (lub więcej) łyżeczka miodu Przygotowanie: Orzeszki obrać i rozgrzać w piekarniku przez około(...)minut w 160 stopniach (ważne, aby orzeszki nie zbrązowiały, ponieważ staną się gorzkie). Następnie wystarczy zblenderować je na jednolity krem. Całkowity czas miksowania to 15 – 20 minut, więc należy robić przerwy ponieważ blender się szybko nagrzewa zwłaszcza gdy orzeszki są jeszcze ciepłe. Pod koniec miksowania można dodać cukier lub miód. Ja dałam cukier kryształ i niestety jest wyczuwalny w masie

KuchniaWeDwoje.pl
Kruche ciastka karmelowe z czekoladą 55

orzechowego o smaku kamelowym. Do ich zrobienia wystarczy jedna miska i widelec lub łyżka.  Jedynym etapem "pod górkę" jest ten, w którym koniecznym  jest wyczucie właściwej konsystencji ciasta. Wyczujecie! Zapraszam na niedzielne, karmelowe co nieco. Składniki: proporcje na około 8 ciasteczek   50 g miękkiego masła 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka miodu 1 pełna łyżeczka masła orzechowego(...)wierzchów ciasteczek Wykonanie: Do miski wkładamy miękkie masło, masło orzechowe, wsypujemy cukier puder, dodajemy miód i ucieramy  ( ja robię to widelcem ) na gładką, jednolitą masę - wystarczy minuta rozcierania. Następnie dodajemy żółtko i wlewamy śmietankę  ( koniecznie w temperaturze pokojowej, nie z lodówki ).  Ponownie mieszamy do uzyskania gładkiego kremu. Wsypujemy 20 gram - tj. połowę opakowania budyniu w proszku

Kronika Piekarnika
Obłędnie czekoladowe ciasto z chrupką 86

warstwę chrupiącą: 200 g ulubionej czekolady (u mnie ciemna) 2 łyżki oleju 100 g masła orzechowego 100 g prażynki lub pokruszonych sucharków Przygotowanie: Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej i odstawiam do wystygnięcia. Następnie dodaję olej i mieszam. Do czekolady dodaję masło orzechowe i ponownie mieszam, a na koniec dodaję prażynkę i mieszam do połączenia się składników. W tym momencie mogę(...)już składać ciasto. Do tortownicy z ciastem czekoladowym wykładam 2 łyżki ganache’u, żeby chrupka lepiej się trzymała. Krem równomiernie rozprowadzam. Na to wykładam warstwę chrupiącą, którą rozprowadzam i wyrównuję. Teraz warstwę chrupiącą przykrywam pozostałym kremem ganache. Całość wyrównuję i wstawiam do lodówki. Na koniec przygotowuję polewę, też czekoladową Składniki na polewę: 50 ml śmietanki 30% 50 g ciemnej czekolady

Słodki sentyment
Obłędnie czekoladowe ciasto z chrupką 101

warstwę chrupiącą: 200 g ulubionej czekolady (u mnie ciemna) 2 łyżki oleju 100 g masła orzechowego 100 g prażynki lub pokruszonych sucharków Przygotowanie: Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej i odstawiam do wystygnięcia. Następnie dodaję olej i mieszam. Do czekolady dodaję masło orzechowe i ponownie mieszam, a na koniec dodaję prażynkę i mieszam do połączenia się składników. W tym momencie mogę(...)już składać ciasto. Do tortownicy z ciastem czekoladowym wykładam 2 łyżki ganache’u, żeby chrupka lepiej się trzymała. Krem równomiernie rozprowadzam. Na to wykładam warstwę chrupiącą, którą rozprowadzam i wyrównuję. Teraz warstwę chrupiącą przykrywam pozostałym kremem ganache. Całość wyrównuję i wstawiam do lodówki. Na koniec przygotowuję polewę, też czekoladową Składniki na polewę: 50 ml śmietanki 30% 50 g ciemnej czekolady

Słodki sentyment
Zupa kalafiorowa błyskawiczna (keto, wegańska) 196

keto , low carb lub na diecie cukrzycowej . Ponadto, nada się również dla osób na diecie wegańskiej , bezglutenowej , bez nabiału i bez jajek . Zobacz więcej przepisów na zupy oraz zupy krem . A może szukasz więcej dań jednogarnkowych ? Przepis na zupę kalafiorową błyskawiczną Składniki połowa kalafiora lub opakowanie kalafiora mrożonego (450 g) 1 marchew (75 g) 6 szklanek wywaru warzywnego(...)fasolki szparagowej Krem z brokułów Pomidorowa z soczewicą Zupa z białej kapusty Zupa kukurydziana Krem z brokułów ze szpinakiem Krem ze szparagów Flaki z koziej brody Zobacz więcej przepisów na zupy . Jeszcze więcej keto przepisów! Gnocci kalafiorowe Keto naleśniki na mascarpone Frittata ze szpinakiem Bułki z babki jajowatej Pieczone placki z cukinii (keto) Chleb na maśle orzechowym z siemieniem lnianym

WegePrzepis
Zakupy w bee.pl - trochę o tym, co ostatnio robię 196

żurawina cukier z agawy mleko kokosowe w proszku mleko migdałowe masło orzechowe kasza gryczana niepalona kasza jaglana rooibos waniliowy peeling cukrowy z papają (uwielbiam ten zapach :D) Dodatkowo w paczce znalazłam kilka wspaniałych, małych prezencików: błyszczyki do ust miodowy i waniliowy w kształcie pszczółki i baryłki miodu :) próbkę kremu do twarzy, oraz herbatę pomarańczową. Paczka przyszła bardzo szybko, a wszystkie

DefinicjaSmaku
Orzechowiec z brzoskwiniami bardziej znany jako " Kora drzewa " 257

będzie tak wysokie ) Pieczemy w temp. 170 C ok. 40 minut. Krem: W szkl. wody roztrzepujemy żółtka i budynie. Syrop z brzoskwiń gotujemy z 2 łyżkami cukru. W momencie zagotowania się syropu dolewamy roztrzepana masę. Masło ucieramy z cukrem pudrem i dodajemy po 1 łyżce przestudzonego budyniu. Placek orzechowy z brzoskwiniami : Galaretki rozpuszczamy według przepisu podanego na opakowaniu. Na placek

Różne smaki w kuchni
ciasteczka orzeszki 3796

ciastka z wypukłej strony niż wydłubywać z otworków. Jeśli masa orzechowa jest gładka, bez kawałków orzechów to dekorować możemy szprycą.  Składniki na około 60 ciasteczek: na ciasto: 3 szklanki mąki  250 g masła 2 jajka 1/2 szklanki cukru 1 łyżka octu 1/2 łyżeczki sody szczypta soli na krem: 150 g orzechów włoskich 200 g masła 3/4 szklanki mleka

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Migdałowiec 221

mlczekolada gorzka - 4 łyżki rozpuszczonej czekoladybita śmietana w proszku - 1 opakmasa krówka orzechowa - 1 puszkabudyń waniliowy -2 opakmleko -0,5 lmigdały płatki - 75 gmasło - 2/3 kostPRZYGOTOWANIE:Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Budynie ugotować w pół litra mleka, ostudzić. Ostudzone budynie utrzeć z masłem na krem. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać rozpuszczoną i schłodzoną czekoladę, ubić. Następnie ubić z bitą

Kuchnia Danusi
Orzechowiec z brzoskwiniami bardziej znany jako " Kora drzewa " 430

będzie tak wysokie ) Pieczemy w temp. 170 C ok. 40 minut. Krem: W szkl. wody roztrzepujemy żółtka i budynie. Syrop z brzoskwiń gotujemy z 2 łyzkami cukru. W momencie zagotowania sie syropu dolewamy roztrzepana masę. Masło ucieramy z cukrem pudrem i dodajemy po 1 łyżce przestudzonego budyniu. Placek orzechowy z brzoskwiniami : Galaretki rozpuszczamy według przepisu podanego na opakowaniu. Na placek

Słodkości i nie tylko
Hummus czekoladowy z olejem makadamia 165

bardzo słodkie. Moim ulubionym smakiem w lodziarni koło mojej pracy jest gianduia bez cukru. To taka prawie nie słodka nutella. Ponieważ jest zima muszę znaleźć sobie jakieś inne lekko orzechowe smaki i pomyślałam o olejach z orzechów. Klasyczne to np. olej z orzechów laskowych, ale każdy wie, że w kuchni możemy wykorzystać także olej z orzechów makadamia. Jedliście go kiedyś(...)Czym jest olej makadamia i jak można go używać? Wiele osób zna ten olej jako składnik kosmetyków. Natłuszcza, odżywia, ale bardzo dobrze się wchłania, więc od lat jest składnikiem kremów na rozstępy i kosmetyków do włosów. Od tej rośliny pochodzi też przydomek pewnej znanej blogerki. Jego źródłem są orzechy macadamia integrifolia, które rosną w Australii, Afryce i na Hawajach. Orzechy

Ugotowane pozamiatane
Domowe masło orzechowe 298

Domowe masło orzechowe – idealnie gładkie, zdrowe i tanie. Aby je zrobić potrzebujesz jedynie 2 składników: orzechów i odrobinę cukru lub miodu. Sprawdź jakie to proste! Czas wykonania: 40 min – 1 h Ilość porcji: 300 g Składniki: 300 g obranych orzechów arachidowych (około 450 g fistaszków) 1 (lub więcej) łyżeczka cukru lub miodu Przygotowanie: Orzeszki obrać(...)rozgrzać w piekarniku przez około 10 minut w 160 stopniach (ważne, aby orzeszki nie zbrązowiały, ponieważ staną się gorzkie). Następnie wystarczy zblenderować je na jednolity krem. Całkowity czas miksowania to 15 – 20 minut, więc należy robić przerwy ponieważ blender się szybko nagrzewa zwłaszcza gdy orzeszki są jeszcze ciepłe. Pod koniec miksowania można dodać cukier

KuchniaWeDwoje.pl