całą noc. Następnego dnia wyjąć dodać cukier puder i przez parę sekund miksować. Następnie dodać śmietan fixy i miksować do momentu aż śmietana będzie sztywna. Na końcu dodać mascarpone i na wolnych obrotach zmiksować. masa truskawkowa: truskawki zmiksować i przetrzeć przez sitko (nie jest to konieczne, ale moje dzieci nie lubią pesteczek, które mają truskawki dlatego przecieram przez(...)galaretkę. Dobrze wymieszać. Odstawić aby masa zgęstniała. Gdy wszystko jest gotowe czas na przełożenie. Połowę blatu naponczować (ja zrobiłam to czarną herbatą z dodatkiem rumu) wyłożyć około 3 łyżki kremu śmietanowego, wyrównać. Na to masę truskawkową i ponownie wyrównać. Na masę truskawkową nałożyć 2-3 łyżki masy śmietanowej. Drugi blat biszkoptowy również naponczować i przykryć nim nasz tort. Pozostałą
Amatorka kuchennawysokości około 50 cm. Wystudzić. Po wystudzeniu przekroić na 3 części. Masa: 350 g nutelli 500 g mascarpone 150 ml śmietany 30% 1 łyżka cukru pudru Mascarpone zmiksować z kremówką i cukrem pudrem. Dodać nutellę. Zmiksować tylko do połączenia składników, dłuższe miksowanie może spowodować zważenie się masy. Nasączenie: 1/2 szklanki letniej wody 2 łyżeczki cukru 1 łyżka soku(...)sów kilka białych pianek marshmallows Pierwszy blat tortu nasączyć i wyłożyć połowę masy. Przykryć drugim blatem, nasączyć go. Rozsmarować całą konfiturą. Nałożyć ostatni blat. Docisnąć. Pozostałym kremem pokryć górę tortu wraz z bokami. Na wierzch ułożyć tęczę z MM'sów oraz chmurki z białych pianek. Dekorację najlepiej ułożyć krótko przed podaniem, gdyż MM'sy mogą puścić kolor
Moja Galeria Smakujajka. Bardzo polecam, bo schłodzony w lodówce smakuje pysznie. Waniliowy lekki sernik Składniki na spód: 200 g ciasteczek 80 g stopionego masła/ margaryny Kasia Masa serowa: 250 g serka mascarpone 250 g serka ricotta skórka z 1 cytryny 100 g drobnego cukru+ 1 cukier waniliowy 2 jajka 2 łyżeczki proszku budyniowego, lub mąki ziemniaczanej Polewa czekoladowa Bita śmietana do ozdoby(...)mieszamy z masłem. Wykładamy na spód tortownicy(24cm) i dobrze ugniatamy. Całość chłodzimy w lodówce przez około 60 minut. Masa serowa: ubijamy żółtka z cukrem i cukrem waniliowym na krem, po trochu dodajemy oba serki, skórkę z cytryny i proszek budyniowy. W osobnym naczyniu ubijamy białka, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Pieczemy w 170 ° C 35 min. Studzimy
Mia Cucina Sofietamieszać aż masa zgęstnieje. Budyń wystudzić. Miękkie masło w temperaturze pokojowej utrzeć na gładką masę i stopniowo dodawać po jednej łyżce budyniu. Miksować aż powstanie jednolita masa kremu. Do masy budyniowej dodałam jedną łyżeczkę żelatyny namoczonej w 3 łyżkach wody (gdy żelatyna nasiąknie wodą, należy ją podgrzać, by się rozpuściła). Masa truskawkowa: * 700 g świeżych truskawek * 2 galaretki(...)wrzącej wodzie, odstawić do wystudzenia. Truskawki zmiksować przy pomocy blendera na gładką masę, dodać je do tężejącej galaretki, wymieszać. Masa śmietanowa: * 400 ml śmietany kremówki 36% * 250 g serka mascarpone * 2 łyżki cukru pudru Wykonanie: Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać serek mascarpone i cukier puder, wymieszać. Dodatkowo: * herbatniki Składanie ciasta: Na dnie blachy wyłożyć herbatniki
Zrób to smaczniezalega na waszych półkach, a Wasza potrzeba skonsumowania czegoś słodkiego niebezpiecznie sięga zenitu. Moim zdaniem to najlepsze ciasto bananowe jakie jadłam. Warto nie rezygnować z wierzchniej warstwy kremu, jest przyjemnym jego dopełnieniem. Ciasto jest bardzo aromatyczne i wilgotne, w sam raz na weekendowe spotkanie z przyjaciółmi lub do skonsumowania w węższym gronie...samemu? ;) Składniki na tortownicę(...)miękkiego masła 220 g cukru 2 jaja 3 banany 260 g pszennej mąki 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 1 łyżeczka ekstraktu wanilii Wierzch 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru garść orzechów włoskich Przygotowanie: 1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, tortownicę dokładnie smarujemy masłem i oprószamy mąką 2. Miękkie masło ucieramy mikserem z cukrem, kiedy masa stanie
Słodki KompromisRozpuszczamy masło z czekoladą i mlekiem, a gdy już się ładnie połączą mieszamy z płatkami owsianymi i wykładamy równomiernie na dno tortownicy (średnica 20 cm). Pianka: 1 opakowanie serka mascarpone (250 g.) mały jogurt grecki (200 g) 2 łyżeczki żelatyny 3 łyżki mleka opcjonalnie cukier puder do posłodzenia (ja nie słodziłam) Żelatynę zalewamy mlekiem, odstawiamy do napęcznienia, a następnie rozpuszczamy(...)żelatynę i jeśli ktoś ma taką potrzebę to dosładzamy. By żelatyna ładnie się połączyła lepiej dodać po łyżce masy do żelatyny, dokładnie wymieszać, a dopiero potem przelać do reszty. Krem wykładamy na płatki owsiane i wstawiamy do lodówki. Frużelina: 2 szklanki czereśni (użyłam mrożonych) 1 szklanka truskawek (również mrożone) 2 łyżeczki żelatyny 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej. Owoce zagotowujemy
Cynamonowe szczęściekąpieli wodnej do momentu rozpuszczenia się żelatyny (nie może się zagotować, gdyż straci swoje właściwości żelujące) - rozpuszczoną żelatynę lekko ostudzić, następnie dodać do niej 1-2 łyżki mascarpone, dokładnie wymieszać, dopiero wtedy żelatynę wlać do reszty masy, zmiksować - masę chałwową przełożyć na nasączony biszkopt, wyrównać, schłodzić do zastygnięcia masy MASA CZEKOLADOWA - śmietankę podgrzać, ale nie doprowadzać do wrzenia - zdjąć(...)jest gładka, przetrzeć przez sitko - śmietankę wstawić na całą noc do lodówki, dopiero następnego dnia przygotować masę czekoladową - zimną śmietankę z czekoladą ubić z cukrem pudrem na gęsty krem - żelatynę zalać zimną wodą, gdy napęcznieje, podgrzać krótko w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej do momentu rozpuszczenia się żelatyny (nie może się zagotować, gdyż straci swoje właściwości żelujące) - rozpuszczoną żelatynę
Smakołyki Berenikiposiadacie blaszki na mini muffinki, nic nie szkodzi - przepis idealnie nadaje się również na wersję standardową, tylko zamiast 24 mini muffinek upieczecie (z tej porcji) 12 w standardowej wielkości. Krem jest lekki i bardzo smaczny. Najlepszy w dniu wykonania i ładnie trzyma kształt szprycy. 'mini muffinki z gorzką czekoladą i kolorową bitą śmietaną' Składniki (na 24 szutk mini muffinki(...)łyżeczki proszku do pieczenia - 1/2 - 3/4 szklanki cukru - 2 jajka - 100g masła - 3/4 szklanki mleka - 50g gorzkiej czekolady (pół tabliczki) - 250ml śmietany kremówki (mocno schłodzonej) - 250g serka mascarpone - 2-3 łyżki cukru pudru Masło rozpuścić i wystudzić. Dodać mleko i jajka i dokładnie wymieszać. Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia i cukier. Do mąki wlać masę jajeczno-mleczno
CookYourselfTiramisu, to klasyka włoskiego cukiernictwa. Dzisiaj zapraszam na tiramisu - z ciastem I kremem. Składniki: 3 jajka 140 gr drobnego cukru (golden caster sugar) 90 gr mąki- self raising flour 1 łyżka kakao 150 ml czarnej kawy 2 łyżki rumu- lub esencji rumowej Wykonanie: Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy make I kakao I powoli mieszamy łyżka(...)połączenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 C na 25-30 min. Po upieczeniu- odkładamy ciasto do całkowitego ostudzenia. Masa: 500 gr mascarpone 300 gr swieżego custard 80 gr drobnego cukru 100 gr startej czekolady Wykonanie: Ubijamy mascarpone, dodajemy custard I cukier- ubijamy wszystko na puszysta masę. Dodajemy startą czekoladę. Mieszamy. Nasaczamy ciasto kawą z rumem ( do kawy
Smaki Edytynapęcznienia. W misie malaksera/miksera umieścić jogurty greckie, serek mascrapone. Do rozpuszczonej czekolady, dodać kilka łyżek jogurtu, tak aby ją lekko ostudzić, wymieszać, mieszkankę dodać do zmiksowanego jogurtu z serkiem mascarpone. Żelatynę delikatnie podgrzać w mikrofalówce lub w kapieli wodnej. Do rozpuszczonej żelatyny dodać kilka łyżek jogurtowej mieszanki, wymieszać, następnie żelatynę dodać do reszty jogurtowej mieszanki, zmiksować dokładnie, żeby nie było(...)czekoladowo-jogurtowej. Wstawić do lodówki na 30 min. Wyłożyć pozostałe wiśnie, wylać (bardzo ostrożnie i powoli) resztę galaretki. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia (około 1-2 godziny). Resztę kremu przełożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć na torciku rozetki. Wstawić do lodówki na 3-4 godziny do całkowitego stężenia. Torcik przechowywać w lodówce. Przed podaniem delikatnie nożykiem oddzielić deser
moj przepis naMuszę się przyznać do dwóch rzeczy. Po pierwsze te lody są po prostu obłędne, a po drugie zrobiłam je całkiem przypadkiem. W planach miałam przygotowanie kremu do babeczek. Przy pierwszym podejściu wyszedł mi jednak zbyt rzadki. Pomyślałam wtedy, że z tej "nieudanej" porcji zrobię lody. I tak oto po raz kolejny całkiem niechcący wyszło mi coś naprawdę fajnego. Jestem pewna(...)sytuację :) Dziś ważny dzień dla każdego kibica. Niech kolor talerza w połączeniu z kolorem lodów będzie dobrą wróżbą dla "naszych". Składniki : 200 g słodkiej śmietanki (30%) 200 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru Wykonanie: Ubić mikserem śmietankę, pod koniec dodając cukier. Do ubitej śmietany stopniowo dodawać serek mascarpone. Wymieszać. Przełożyć do pojemnika i wstawić do zamrażarki
zadanie-gotowaniekremem czekoladowym. Będą też miłym prezentem, jeśli obdarowujecie swoich bliskich i przyjaciół własnoręcznie wykonanymi prezentami.Świąteczne markizyCzas przygotowania: 80 minutSkładnikiCiasto:130 g margaryny Palma w złotym opakowaniu110 g cukru brązowego3-4 łyżki miodu2 żółtka350 g mąki pszennej1/4 łyżeczki soli1/2 łyżeczki sody oczyszczonej2 łyżeczki cynamonu1/2 łyżeczki mielonych goździków1 łyżeczka mielonej skórki pomarańczowejMasa czekoladowa:100 g czekolady125 g mascarpone
Kulinarne przygody GatityPrzepis na ciasto adwokatowe z sezamem na biszkopcie. Kakaowy biszkopt, masa kajmakowa oraz maślany krem z adwokatem tworzą wyjątkowo pyszne połączenie. Całości dopełnia dekoracja ze startej gorzkiej czekolady. Ciasto z adwokatem i sezamem to połączenie smaków, w których każdy znajdzie coś dla siebie. Ciasto adwokat z sezamem wymaga z pewnością nieco pracy. Przy dobrze zorganizowanej pracy przygotowanie ciasta nie powinno(...)kawy i herbaty. Z pewnością spodoba Ci się również nasz przepis na ciasto malinowa chmurka na kruchym spodzie . Pięknie się prezentuje oraz pysznie smakuje również rolada karpatkowa z kremem budyniowym . Polecamy również oryginalne ciasto biszkoptowe z orzechami i kajmakiem . Zapraszamy na przepis Forma 25 x 25 cm Szklanka ma 250 ml Ciasto adwokatowe z sezamem Składniki: Biszkopt mąka uniwersalna
Kuchnia Na Wypasieczekolada 1 gorzka czekolada płatki śniadaniowe Nestle Kangus lub inne (pszenica w miodzie) Białe czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej, odłożyć do wystudzenia. 200 ml kremówki ubić na sztywno, dodać mascarpone, zmiksować. Ciągle miksując, do masy śmietanowej stopniowo wlewać wystudzoną, płynną czekoladę. Dodać 2-3 szklanki płatków śniadaniowych i delikatnie wymieszać łyżką. Mleczną i gorzką czekoladę także rozpuścić w kąpieli wodnej(...)dokładnie połączyć. Dno tortownicy o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, na dnie ciasno ułożyć pierwszą warstwę herbatników, wyłożyć jasną masę, wyrównać. Ułożyć kolejną warstwę herbatników, przykryć ciemnym kremem, wyrównać. Wierzch udekorować pszenicą. Schłodzić w lodówce. Smacznego
Domowa cukiernia Ewyreszty przecieru, wymieszać. Doprawić do smaku kilkoma kroplami soku z cytryny. Przelać do naczynia z płaskim dnem i odstawić do lodówki. Śmietanę ubić. 100 ml przecieru wymieszać z serkiem mascarpone, a następnie delikatnie wymieszać z ubitą śmietaną. Bezy: białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać, aż otrzymamy sztywną, gęstą, lśniącą pianę. Dodać cukier puder i wymieszać dokładnie(...)blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 100 stopni i piec, w zależności od ich wielkości, około 1 godziny. Na talerzu układać trochę galaretki, trochę kremu malinowego, bezy. Można dodać świeże maliny. Deser posypałam cukrem różanym i miętą. Nadmiar bez zjeść ;) zastawa
królestwo garów