ciasto wychodzi bardziej zielone, inni tylko odciskają nadmiar wody. Co do masy istnieje wiele pomysłów ja wypróbowałam dwa - masa z bitej śmietanki i serka mascarpone oraz bita śmietana z czerwonym barwnikiem. Czytałam też o masie z bitej śmietany i galaretki więc następnym razem spróbuję też tej opcji. Składniki na tortownicę(...)ciasto: 3 jajka 2 szklanki mąki 1 paczka mrożonego szpinaku mielonego (450 g) 320 ml cukru 320 ml oleju 3 łyżeczki proszku do pieczenia' na przełożenie: 300 ml śmietanki kremówki 2 łyżki cukru pudru *dodałam odrobinę czerwonego barwnika spożywczego w żelu Wilton 1 owoc granatu (wystarczy połowa) Wykonanie : Szpinak rozmrozić i dokładnie odcisnąć. Jajka ubić z cukrem
cucinarekrem z bogatego w witaminy zielonego groszku z zaskakującymi, dającymi obłędny efekt smakowy dodatkami w postaci trawy cytrynowej i mięty pieprzowej. Smakuje rewelacyjnie. Składniki: 500g mrożonego zielonego groszku 10cm białej części pora 2 cebule 2 łyżki posiekanej mięty pieprzowej 2 łyżki posiekanej trawy cytrynowej sok z połowy cytryny 3 łyżki oleju sól morska pieprz 1litr bulionu drobiowego 200g serka mascarpone
Szalona Kuchnia EwelinyUpiec na złoty kolor w 160 stopniach przez ok 25 minut. Masa: 1/2 l śmietany kremówki 2 fixy do śmietany kremówki 2 serki bieluch lub mascarpone 4 łyżki cukru pudru 1/2 kg świeżych lub mrożonych malin 2 galaretki malinowe Dwie galaretki malinowe rozpuścić w 1/2 litra wody i zalać 1/2 kg świeżych(...)kremówkę ubijać 2 minuty , a następnie dodać fixy , cukier puder i ubić wszystko na sztywno , dodać serki i wymieszać delikatnie ręcznie. Na upieczone ciasto rozłożyć tężejąc galaretkę , następnie kremem i przykryć drugim ciastem. Smacznego
Aromatyczne Podróżeciasto wychodzi bardziej zielone, inni tylko odciskają nadmiar wody. Co do masy istnieje wiele pomysłów ja wypróbowałam dwa - masa z bitej śmietanki i serka mascarpone oraz bita śmietana z czerwonym barwnikiem. Czytałam też o masie z bitej śmietany i galaretki więc następnym razem spróbuję też tej opcji. Składniki na tortownicę(...)ciasto: 3 jajka 2 szklanki mąki 1 paczka mrożonego szpinaku mielonego (450 g) 320 ml cukru 320 ml oleju 3 łyżeczki proszku do pieczenia' na przełożenie: 300 ml śmietanki kremówki 2 łyżki cukru pudru *dodałam odrobinę czerwonego barwnika spożywczego w żelu Wilton 1 owoc granatu (wystarczy połowa) Wykonanie : Szpinak rozmrozić i dokładnie odcisnąć. Jajka ubić z cukrem
cucinareprzygotowany na specjalną okazję, imprezę urodzinową. Jest to tort własnego autorstwa, który posiada w swoim składzie zaskakujące składniki np: chrupiące ciasteczkowe kulki czekoladowe, przepyszną konfiturę jagodową i rewelacyjny krem kajmakowy. Bałam się, że masy nie starczy, ponieważ dziwnym trafem "ubywało" jej z miski. Tort wyszedł bardzo smaczny! Tradycyjnie, jak to bywa podczas wspólnego gotowania i pieczenia, trwała(...)dyskusja dotycząca dekoracji tortu. Kompromisowy efekt końcowy przedstawiamy poniżej. Składniki: Biszkopt - 5 jajek - szklanka maki tortowej - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 3/4 szklanki cukru Masa - 250 g serka mascarpone - 100 ml śmietany kremówki - 250g masy kajmakowej - 1 nakrętka wódki Poncz - 2/3 szklanki wody - kieliszek wódki - 2 łyżki soku z cytryny - cukier do smaku Dekoracja - gorzka czekolada 70% - płatki migdałowe
Pan i Pani Smith w kuchnimascarpone 200 ml śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru Sposób przygotowania: Jajka ubić z cukrem na puszystą masę.Cienkim strumieniem wlać olej.Dodać mąkę z przyprawami,proszkiem do pieczenia i makiem.Dokładnie wymieszać.Na samym końcu dorzucamy marchewkę startą na małych oczkach.Ciasto wlewamy do tortownicy (28cm średnicy). Pieczemy ok. 80 minut(do suchego patyczka). Gdy ciasto wystygnie przekładamy je kremem
Wielki apetytdość czasochłonne, ale możemy sobie prace trochę rozłożyć w czasie. Kruche blaty spokojnie można upiec dzień wcześniej, natomiast przełożenie kremem powinno nastąpić rano w dzień podania, ponieważ ciasto musi mieć czas, aby zmięknąć. Torcik dekorujemy dopiero przed podaniem, gdyż krem śmietankowy może rozpuścić nam np beziki czy makaroniki. Jeżeli do dekoracji chcemy użyć świeżych kwiatów np. róż (uwaga, nie wszystkie(...)wszystkie składniki. Składniki: Ciasto: 200g mąki pszennej 50g zmielonych migdałów 50g cukru pudru 125g zimnego masła 1 jajko szczypta soli Przełożenie: 400ml schłodzonej śmietanki kremówki 250g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 4-5 łyżek frużeliny lub gęstej konfitury owocowej Do dekoracji możemy użyć: bezy, makaroniki, mini czekoladki, świeże kwiaty, świeże owoce, słodycze, kruche ciasteczka
Blog z Apetytemłyżki kakao do posypania – szczypta soli PRZYGOTOWANIE: Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli, odstaw. Żółtka jajek ubij z cukrem na bardzo puczystą masę. Dodawaj do niej stopniowo mascarpone i miksuj cały czas. Na koniec dodaj ubite białka i już bardzo delikatnie zmiksuj lub wymieszaj. Zaparz mocną kawę, nieco ją wystudź i dodaj alkohol. W naczyniu ułóż pierwszą warstwę(...)biszkoptów. Polej je kawą za pomocą łyżeczki. Możesz też nasączać biszkopty zanurzając je w kawie, ale mocząc je biszkopty są bardziej miękkie. Tobie pozostawiam wybór. Na biszkopty włóż połowę kremu. Na kremie ułóż drugie piętro biszkoptów i podobnie, nasącz je kawą. To czas na ostatnią warstwę kremu i wstawienie deseru na kilka godzin (min 3, najlepiej 6) do lodówki. Przed
nietylkopasta.plnajczęściej z domowymi dżemami, serem lub owocami. Wystarczy otworzyć słoiczek nałożyć trochę dżemu o ulubionym smaku i gotowe! Gdy mamy ochotę na coś specjalnego przygotowuję np. sałatkę owocową i krem z jogurtu i bitej śmietany - mniam! To szybka propozycja, która zasmakuje dorosłym i dzieciom. Powyżej podałam propozycje na słodko, ale możecie także posmarować naleśnik pastą z suszonych pomidorów lub pesto(...)niej ulubioną wędlinę i kilka dodatków jak kukurydza czy prażona cebulka, zawinąć, posypać serem i zapiec. Wystarczy polać je ketchupem i zajadać ze smakiem. :) Przepisy: Naleśniki z mascarpone i owocami Naleśniki zapiekane w sosie serowym Naleśniki kokosowe Pancakes - amerykańskie naleśniki Zapiekanki i sałatka szopska Czasami lubimy zjeść obiad bezmięsny, wtedy właśnie przygotowuję zapiekanki. Wystarczy przesmażyć
Cooking Monsternajczęściej z domowymi dżemami, serem lub owocami. Wystarczy otworzyć słoiczek nałożyć trochę dżemu o ulubionym smaku i gotowe! Gdy mamy ochotę na coś specjalnego przygotowuję np. sałatkę owocową i krem z jogurtu i bitej śmietany - mniam! To szybka propozycja, która zasmakuje dorosłym i dzieciom. Powyżej podałam propozycje na słodko, ale możecie także posmarować naleśnik pastą z suszonych pomidorów lub pesto(...)niej ulubioną wędlinę i kilka dodatków jak kukurydza czy prażona cebulka, zawinąć, posypać serem i zapiec. Wystarczy polać je ketchupem i zajadać ze smakiem. :) Przepisy: Naleśniki z mascarpone i owocami Naleśniki zapiekane w sosie serowym Naleśniki kokosowe Pancakes - amerykańskie naleśniki Zapiekanki i sałatka szopska Czasami lubimy zjeść obiad bezmięsny, wtedy właśnie przygotowuję zapiekanki. Wystarczy przesmażyć
Cooking Monsterefekt jest smaczny. Można użyć malin świeżych, mrożone są zdecydowanie bardziej mokre niż świeże, ale akurat w tym przypadku mokre maliny są zaletą. Polecam ! składniki - 2 porcje 125 g mascarpone 125 g zimnej śmietanki 30% 2 łyżki ksylitolu 120 g malin - u mnie mrożone 6 małych biszkoptów (po 3 na porcję ) 1/2 szklanki mocnej kawy przygotowanie Maliny rozmrozić. Odsączyć(...)dokładnie. Odłożyć kilka do dekoracji. Śmietanę ubić, pod koniec ubijania dodawać po łyżce ser i ksylitol. Zaparzyć kawę, ostudzić. Kawą nasączyć biszkopty. W szklaneczkach układać warstwami: 1 biszkopt, porcja kremu, maliny, pozostałe biszkopty, maliny, krem. Deser przybrać, schłodzić przed podaniem . Smacznego
Stare GaryW kolejnym wpisie pokażemy Wam jak przygotować szybkie wywodzące się z Azji danie. Kurczak curry z warzywami to połączenie ostrej pasty curry z delikatnym w smaku
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Lepiej dać mniej i dolać w razie potrzeby ). Gotujemy. Doprawiamy do smaku, zabielamy śmietaną ( lekko przełamie bardzo słodki smak, który zawdzięczamy pieczonym pomidorom, cebuli, papryce i czosnkowi ) i serkiem mascarpone ( doda kremowości, aksamitności ). Dodajemy czosnek (połowę dużego lub 1 mały) przeciśnięty przez praskę. Gotowe! :) Podajemy z ziarnami, pietruszką, plamką oliwy lub grzankami. Jaka wychodzi zupa? Kremowa, aksamitna, przepyszna, bardzo aromatyczna(...)jest pewne - obojętnie przejść koło niej nie można. To propozycja mocno rozgrzewająca, więc będzie idealna na chłodne jesienne i zimowe wieczory. To wręcz antidotum na pogodowe niedogodności, Plusy zupy krem z pieczonych pomidorów: Łatwa: jak najbardziej. Szybka: dokładnie tak . Nieskomplikowana: nie ma przy niej za wiele roboty. Robi się praktycznie sama. Wstawiłyśmy pomidory do piekarnika i włączyłyśmy film. Zblendowałyśmy
Wypisz Wymalujminut. Jest świetną alternatywą dla osób zabieganych oraz chcących szybko zjeść coś słodkiego. Jest bardzo smaczne, polecam. SKŁADNIKI : 700 ml śmietany 30 % 250 g mascarpone śmietan fix ( 4 opakowania ) 3 łyżki cukru 2 cukry waniliowe 1 puszka kajmaku wafelki gofrowe z nadzieniem 230 g 100 g czekolady mlecznej orzechy do posypania(...)cukrami na sztywno, następnie wsypujemy śmietan fix ( 4 opakowania ) i jeszcze chwilę ubijamy. Masę kajmakową lekko podgrzewamy aby miała konsystencję płynną. Przekładamy masę do worka do wyciskania kremu. Czekamy aż masa ostygnie. Na dno blaszki o wymiarach 25/30 wykładamy wafelki gofrowe. Na wafelki wykładamy część bitej śmietany, równo rozsmarowujemy. Na to wyciskamy kajmak i wykładamy resztę śmietany
Kulinarne Fantazje Marioli