Masa: - 200g serka mascarpone - skórka starta z 1 pomarańczy - 50ml likieru curacao - 200g śmietanki 30% - kilka kandyzowanych wiśni Do miski wrzucamy mąkę, cukier, proszek, sodę i mieszamy. Następnie dodajemy olej, jogurt, wodę mineralną i pokrojony w kostkę banan. Mieszamy i gotową masą wypełniamy papilotki do 2/3 wysokości. Wstawiamy do rozgrzanego do 175 stopni piekarnika na 25minut. Krem: ubijamy śmietankę, dodajemy
Kuchenne Wariacjemasę Dodaj mascarpone i dalej ucieraj aż do połączenia się składników Przygotuj poncz. Rozpuść kawę z małej ilości ciepłej wody, następnie dolej pozostałą wodę i amaretto- wymieszaj. Formę/blachę owiń w folię spożywczą Maczaj biszkopty w ponczu i układaj na blaszce jeden przy drugim. ( Biszkopty maczaj dosłownie 2 sekundy, aby się nie rozpadły) Przykryj biszkopty kremem, następnie kolejną warstwę
Rusty Forkmasę: serek mascarpone mały kremówka 30-36% 500ml 1-2 cytryny 250 g cukru do wypieków 2-3 łyżki wiórek kokosowych Przygotowanie: Ubijamy kremówkę, pamiętając by była dobrze schłodzona. Dodajemy serek i dalej miksujemy. Dosypujemy stopniowo cukier. Następnie wymyte cytryny ścieramy na tarce (skórka posłuży do dekoracji) i wyciskamy z nich sok, który również dolewamy do kremu. Pamiętajmy
Karczma Honoriettyuzyskać nie do końca satysfakcjonującą mnie odpowiedź: Nowy kocyk dla Klusi (pies) i garnitur dla Zbyszka (Tato) . Odetchnęłam głęboko. Mamuś, ale coś dla ciebie... A wiesz co? Taki krem do twarzy. Ale tylko ja umiem kupić dobry... Bądź tu mądry i pisz wiersze , jakby powiedziała Babcia. Prezent wymyśliłam. Sama. Jak się Mamie nie spodoba, to jej go zabiorę(...)przyprawia mnie o ból głowy... Za to jestem całkowicie pewna, że Mamie zasmakowałyby te trufle. Ja się w nich zakochałam, i naprawdę ciężko mi się było od nich oderwać. Mascarpone z czekoladą i marcepanem, a do tego żurawinowe wnętrze z lekką nutą amaretto, które świetnie tutaj pasuje. Całość obtoczona w kakao, które wspaniale podkreśla słodko-delikatne wnętrze. Całość smakuje wybornie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeniż dania, które jemy każdego dnia. Coś, co sprzyja wytwarzaniu endorfin z racji tego, że jest słodkie i niezdrowe. Desery takie smakują wybornie przy użyciu śmietanki 30% lub serka mascarpone i dodatkowego cukru. Postanowiłam, że nie będę, aż tak nadwyrężać naszej codziennej diety i deser przygotuję na bazie serka śmietankowego, bez dodatku cukru, zaś w zamian użyję banana. Efekt? Deser(...)banan *opcjonalnie: roztopiona gorzka czekolada, dodatkowy cukier/ksylitol 12 ciastek Oreo otwieramy, ściągamy nożem biały środek (nadzienie) i umieszczamy wraz z serkiem w misie blendera. Miksujemy na gładki krem. Dodajemy pokrojonego na grubsze plastry banana, miksujemy. Po wydrążeniu, pozostały nam 24 ciasteczka, osiem z nich dodajemy do serowej masy i znów całość miksujemy. Sprawdzamy, czy masa jest wystarczająco słodka, jeśli
Be Fit Be Strongcałych truskawek, wymieszać, przelać do szczelnej tortownicy. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia 2-3 godziny. Warstwa limonkowa: 330 ml śmietany 30% koniecznie schłodzonej 250 gr serka mascarpone koniecznie schłodzony sok wyciśnięty z 1 limonki skórka otarta z 1 limonki 1/4 szklanki cukru pudru 1 – 2 świeże twarde kiwi (najlepiej lekko niedojrzałe) Limonkę wyszorować, osuszyć, zetrzeć skórkę, wycisnąć(...)Dodać sok i skórkę z limonki, wymieszać. Tortownicę wyjąć z lodówki, kiwi obrać, przekroić na pół, wzdłuż, pokroić na cienkie (2 mm plastry). Plastry układać wzdłuż boku tortownicy, wyłożyć krem limonkowy, który ma lekko przycisnąć kiwi do boków tortownicy. Do dekoracji: 330 ml śmietany 30 % kilka truskawek 1 limonka Śmietanę ubić na sztywno, przełożyć do rękawa cukiernicznego i wycisnąć
moj przepis namascarpone 200 ml śmietany 36% 1 łyżka cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 100 ml wrzącej wody posypka czekoladowa PRZYGOTOWANIE: Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, dodałam cukier puder oraz serek - wszystko dokładnie mieszamy. W szklance rozpuszczamy żelatynę we wrzącej wodzie (100 ml wody około 2 łyżeczki żelatyny). Studzimy i dodajemy połowę do masy - dokładnie mieszamy. Powstałym kremem uzupełniamy
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiKilka dni temu mój mąż obchodził swoje "18" urodziny ;) Na tę okazję przygotowałam tort... czekoladowy biszkopt z kremem na bazie śmietany kremówki a całość udekorowałam malinami i prażonymi migdałami. Tort wyszedł pyszny, lekki a co najważniejsze smakował solenizantowi :) Do upieczenia biszkoptu użyłam maki pszennej tortowej typ 450 od Młyny Stoisław . Składniki na biszkopt: * 5 jajek(...)szklanki cukru * 2/3 szklanki mąki tortowej * 1/3 szklanki kakao Dodatkowo: * 750 ml śmietany kremówki 36 % * 1 serek mascarpone * cukier puder (ilość według uznania) * świeże maliny do dekoracji * płatki migdałowe do dekoracji boku tortu Najpierw zajmiemy się upieczeniem biszkoptu. Białka ubić na sztywną pianę, nie przerywając pracy miksera dodawać stopniowo po łyżce cukru, następnie po 1 żółtku i wszystko dokładnie wymieszać
Zrób to smaczniesłodkimi kremami. 'czekoladowe ciasto z masą karmelową i solonymi orzeszkami ziemnymi' Składniki: * ciasto: (na keksówkę o wymiarach 25x10) - 100g masła - 100g gorzkiej czekolady - 1/4 szklanka drobnego cukru - 1 szklanka mąki pszennej - 2 jajka - 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii - szczypta soli * masa karmelowa: - 50g masła - 1/3 szklanki cukru - 1/3 szklanki wody - 200g serka mascarpone - 1/2 szklanki
CookYourselfserek mascarpone - 200 g 3 łyżki cukru pudru 3 papilotki do muffinek Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną czekoladą smarować papierki. Schłodzić - czynność powtórzyć. Zostawić do zastygnięcia. Gdy czekolada zastygnie, ostrożnie zdjąć papierek. Serek ubić z cukrem na jednolitą, puszystą masę. Za pomocą rękawa cukierniczego lub szprycy - napełnić dno babeczki. Ułożyć truskawki i uzupełnić resztą kremu. Udekorować
kolorowotorcikowozimne mascarpone na sztywno przez ok. 2-3 min na średnich obrotach miksera. Na koniec dodajemy ubite żółtka i krótko miksujemy na gładką masę. Biszkopty maczamy z obu stron w roztworze kawy i likierów po 3-5s z każdej strony . Układamy na dnie pucharków, dopasowując długość biszkoptów do pucharków. Opruszamy kakao (opcjonalnie)-przez sitko. Przykrywamy warstwą kremu układamy
Pudełko rozmaitościkremówkę, mascarpone, ser biały czy serek homogenizowany. Bardzo często deserki na zimno mają w sobie także owoce. To jakie owoce spotkać możemy w deserku zależy od tego jakie owoce w danym momencie są do kupienia. W poniższym przepisie wykorzystałam borówki . Po pierwsze akurat zaczął się na nie sezon, po drugie idealnie pasowały do mojego lekko pomarańczowego w smaku kremu jogurtowego
mecooksdodawać mascarpone, miksując do połączenia. Dodać likier kawowy, zmiksować. W drugim naczyniu ubić na sztywno pianę z białek, następnie w kilku turach delikatnie wymieszać z masą serową. Kawę zaparzyć, przestudzić. Biszkopty wyłożyć na blachę, do formy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Kawę wylewać łyżką na biszkopty. Na biszkopty wyłożyć połowę masy serowej. Na krem ponownie
Domowa cukiernia Ewysię gości (chociaż jestem pewna, że niejedna rodzina poradziłaby sobie z blaszką takiego ciasta, bez dodatkowej pomocy z zewnątrz ;)). Dwa biszkoptowe, czekoladowe blaty, przełożne brzoskwiniami i pysznym, śmietankowo-brzoskwiniowym kremem, oblane polewą czekoladową. W elemencie ozdoby bita śmietana oraz czekolada w postaci eleganckich zdobień, które wyjątkowo łatwo sami wykonacie- a efekt końcowy będzie bardzo profesjonalny Poniżej przepis – sporządzony krok(...)jajek szklanka mąki pszennej 150g. masła/margaryny do pieczenia 150g. ciemnej czekolady szklanka cukru łyżeczka proszku do pieczenia SKŁADNIKI NA MASĘ : 500ml. śmietany kremówki 36% (dobrze schłodzonej) 500g. serka mascarpone szklanka cukru pudru 3 łyzki soku brzoskwiniowego (z puszki) galaretka cytrynowa SKŁADNIKI NA POLEWĘ: 250g. margaryny do pieczenia 3 łyżki kakao 3 łyżki wody szklanka cukru DODATKOWO: brzoskwinie w puszce
Domowe Torty