pszennej -2 łyżki kakao -1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem śmietankowy: -500g serka mascarpone -250 ml śmietanki 30% -2 łyżki cukru pudru Masa czekoladowa: -250 g serka mascarpone -200 g kremu czekoladowego typu Nutella Poncz: -50 ml likieru Amaretto + 50 ml wody Dodatkowo: -1,5 szklanki drylowanych wiśni z kompotu -1 opakowanie okrągłych biszkoptów (120g) -2/3 szklanki zaparzonej(...)wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. --> Krem śmietankowy: --> Składniki kremu powinny być dobrze schłodzone. Śmietankę ubijamy, pod koniec dodajemy serki mascarpone i cukier puder. Ubijamy na sztywny krem. --> Masa czekoladowa: --> Mascarpone należy wyjąć wcześniej, aby uzyskało temp. pokojową, ponieważ zimne może się zwarzyć po wymieszaniu z nutellą. Mascarpone i Nutellę mieszamy w misce do powstania jednolitej, gładkiej masy. --> Wykonanie
Marta GotujeJeśli natomiast nie mamy tyle czasu, deser można przygotować w pucharkach, wystarczy połamać biszkopty na mniejsze kawałki. https://youtu.be/VyCrzmOe67U Składniki na tiramisu dla dzieci: 0,5 kg sera mascarpone 400 ml śmietany 30% 200 g biszkoptów podłużnych 100 g cukru (pół szklanki) 2 łyżeczki kawy zbożowej łyżeczka olejku migdałowego (najlepiej bez sztucznych aromatów) 2 łyżki kakao Przygotowanie Kawę(...)migdałowy i mieszamy. W kawie nasączamy biszkopty, które układamy obok siebie na dnie blaszki do pieczenia (moja ma wymiary 24x24 cm ) lub innego płaskiego naczynia. Na nich rozsmarowujemy połowę kremu mascarpone i znów układamy biszkopty nasączone kawą. Następnie rozsmarowujemy pozostały krem, wyrównujemy i posypujemy kakao. Deser odstawiamy na kilka godzin do lodówki, aby dobrze stężał. [caption id="attachment_8506" align
e-PrzepisyKulinarneMięciutkie i wilgotne ciasto z coca-colą, przełożone kremem mascarpone. Coca-cola jest w cieście i w polewie, nasączyłam też blat ciasta przed przełożeniem. Nie jest ona wyczuwalna, jednak ciasto ma w sobie to coś. Myślę, że Wam posmakuje. Moim gościom smakowało, z całej blachy zostały tylko 3 kawałki:) Największym wyróżnieniem były słowa " ciociu ja bym chciała to ciasto(...)stopni około 40 minut. Ciasto zostawić do wystudzenia. Kiedy wystygnie ściąć delikatnie górną część i pokruszyć. Okruszki odłożyć. Będą nam potrzebne. Krem: Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier waniliowy, cały czas ubijać dodając partiami mascarpone. Ciasto przekroić wzdłuż na 2 blaty. Dolny blat nasączyć coca-colą i wyłożyć krem. Wyrównać powierzchnie i przykryć drugą częścią ciasta.. Polewa: W rondelku
Agusiowe smakołykiPrzepis na Świąteczny Tort Pień. Torcik wykonany jest na kakaowym biszkopcie, przełożony aromatycznym kremem cytrynowym, kremem czekoladowym i udekorowany bezowymi grzybkami. Tort jest bardzo łatwy w wykonaniu i bardzo smaczny. Gorąco polecam zrobić. Jak zrobić taki świąteczny tort pień pokazane jest w filmiku. Zapraszam do oglądania. Subskrybuj kanał RITA creative a będziesz na bieżąco(...)połączenia się składników. Roladę wyjmujemy ze ściereczki, ponownie rolujemy i przekrawamy na 2 równe części. Rozwijamy. Na jedną część nakładamy połowę kremu cytrynowego i zwijamy w roladę. Zwiniętą roladę z kremem stawiamy pionowo na paterze (patrz film). Resztę kremu rozsmarowujemy na drugiej części ciasta i przyklejamy do pierwszej rolady w ten sposób, aby brzegi biszkoptu ściśle do siebie przylegały. Wstawiamy
RITA food channelWarstwa z malin: 400 g mrożonych lub świeżych malin 6 - 7 łyżek cukru trzcinowego (ilość dostosować do stopnia kwaśności malin) 1 łyżeczka soku z cytryny 1 galaretka malinowa Krem z mascarpone: 250 g serka mascarpone 200 ml śmietany 30% (schłodzić) laska wanilii 2 - 3 łyżki cukru pudru Do odmierzania używam: łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push(...)spód z daktyli, pozostałą pozostawić do dekoracji wierzchu. Jeśli masa stężeje, należy wstawić do miski z gorącą wodą, aby delikatnie się rozluźniła i można było nią dekorować. Krem z mascarpone: Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i ziarenkami wyjętymi z laski wanilii. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo po łyżce mascarpone, ubijać tylko do momentu połączenia się składników
Kuchcik gotujebiałek 3/4 szklanki bardzo ksylitolu lub cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 2 opakowania serka mascarpone po 250 lub jedno duże ( ekonomiczniej) 100 ml śmietanki 30% 1 łyżeczka esencji waniliowej 100 ml amaretto 3 łyżki cukru do kremu 30 ml espresso płatki migdałowe lub słupki do przesypywania warstw banan Białka ubić na sztywno, następnie dodawać po łyżce cukru(...)nieprzywierający papier i rozprowadź na cienką warstwę. Piecz w 140 stopniach ok 1 godziny. Jeśli trzeba posusz jeszcze trochę, żeby była twarda. Wyjmij i wystudź. Przygotuj krem: mascarpone, śmietankę, wanilię, wystudzone espresso i amaretto wymieszaj dobrze mikserem. Nie używaj dużo cukru do kremu, chyba że lubisz, bo beza jest słodka. Na dół naczynia wsyp warstwę łamanej bezy, potem
AZgotuj!Smakowity torcik bezowy z kremem mascarpone i borówkami amerykańskimi będzie znakomitym deserem dla amatorów słodkości. Smakołyk ten nie jest wcale pracochłonny jedynie wysuszenie krążków bezowych zajmuje nieco więcej czasu, natomiast efekt smakowy gwarantowany. składniki na 6 porcji 6 białek 1szklanka cukru 2 łyżeczki octu 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 szklanka śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru 250 g serka mascarpone(...)około 50 minut po czym zostawiamy do wystudzenia. W drugiej misce ubijamy śmietanę kremówkę, gdy śmietana będzie robiła się sztywna dodajemy serek mascarpone a na końcu wsypujemy cukier puder. Krem rozsmarowujemy na jednej z wysuszonych bez dokładnie rozprowadzając. Na kremie kładziemy umyte i osuszone borówki, owoce przykrywamy drugim krążkiem upieczonej bezy. Wierzch tortu dekorujemy przygotowaną według przepisu na opakowaniu polewą
Smakowite Daniamąki tortowej 20 g miękkiego masła czerwony barwnik Biszkopt: 4 jajka 1/2 szkl + 1 łyżka cukru 60 g roztopionego masła 1/2 szkl mąki tortowej 1/4 szkl kakao Krem: opakowanie mascarpone 330 ml śmietanki 30% 1 łyżka cukru pudru 1 galaretka Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody, wylać na płaski talerz i pozostawić do stężenia. W małej miseczce wymieszać łyżką białko(...)papierem na ściereczką kuchenną, ostrożnie zdjąć papier i przewrócić na drugą stronę. Zwinąć w roladę, zawinąć w ściereczkę i pozostawić do ostygnięcia. W między czasie przygotować krem: śmietanę ubić z mascarpone i cukrem pudrem na puszysty krem. Ostudzony biszkopt delikatnie rozwinąć, posmarować kremem i wyłożyć pokrojoną w kostkę galaretkę. Zwinąć dość ciasno w roladę i wstawić do lodówki do stężenia
Pieguskowa KuchniaSkładniki: Krem: Mascarpone 500 g Mleczko kokosowe 400 ml Czekolada biała 100 g Wiórki kokosowe 150 g Likier kokosowy 3 łyżki ( opcjonalnie) (Krem można dosłodzić cukrem pudrem jeśli po przygotowaniu będzie mało słodki. Ja robiłam bez cukru) Żelatyna 2 łyżki płaskie + 50 ml wody spód do ciasta: Herbatniki 150 g Kakao ciemne 3 łyżeczki Masło 75 g Dodatkowo: Czekolada mleczna(...)następnie za pomocą łyżki ( dłoni lub szklanki) wyrównuje i mocno dociskam do dna blaszki. Tak przygotowany spód ciasteczkowy wkładam do lodówki do schłodzenia. Mascarpone miksujemy na puszystą masę ok. 5 minut a następnie dodajemy przestudzony krem z wiórek kokosowym. Wszystko razem mieszamy. Tak przygotowany krem wykładamy na schłodzony spód ciasteczkowy. Ciasto wkładamy do lodówki na minimum 4 godziny. Przed podaniem
Kulinarne przygodyodbyło się losowanie na najlepszy sernik na świecie, za tym podniosę w górę obie łapki! Większość zna i ceni smak tiramisu: biszkopty aromatyzowane kawą i amaretto, przekładane delikatnym kremem z mascarpone i kakao. Pyszne - prawda? A jeśli dodać do tego idealnie kruche ciasto i aksamitną, waniliową warstwę serową? To już po prostu poezja smaku. Do tego wygląda zachwycająco! Pracę(...)minut. Sernik po upieczeniu trzymać jeszcze ok godziny w uchylonym piekarniku, następnie wyjąć, wystudzić. Śmietanę ubić, pod koniec dodając cukier puder i ekstrakt waniliowy. Wymieszać z serkiem mascarpone. Część kremu rozsmarować na serniku. Amaretto wymieszać z kawą, w mieszance moczyć biszkopty, układać ciasno na kremie. Oprószyć kakao. Resztę kremu przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką. Wyciskać na biszkoptach dekoracyjne
6niebochłodzi się, a ja czekam na mojego pierwszego testera. Truskawki górą! Składniki na kruche ciasto 1 i 1/2 szklanki mąki 100 g masła 3 łyżki cukru pudru 1 jajko krem mascarpone 250 g serka mascarpone 5 łyżek cukru 1 szklanka śmietanki kremowej 30 % Dodatkowo 0,5 kg truskawek Sposób przygotowania Mąkę przemieszać z cukrem pudrem, dodać masło i jajko, zagniatać(...)lodówki na ok 30 min. Nagrzać piekarnik do 180 stopni piec ciasto ok 20 min. aż się zarumieni. Dać do ostudzenia, w miedzy czasie przygotować krem. Mocno schłodzoną śmietankę ubić na sztywną. Serek mascarpone wymieszać z cukrem i dodać do ubitej śmietany. Masę wyłożyć na spód ostudzonej tarty. Umyte i pokrojone truskawki ułożyć na tarcie. Smacznego
pink enveloperazem zapraszam was do spróbowania muffinek cappucino z kremem z serka mascarpone. Gratka nie tylko dla miłośników kawy… czas przygotowania ok 35 min. Składniki: Na krem 2 żółtka 3 łyżki cukru 1 cukier wanilinowy 250 g serka mascarpone Na muffinki 250 g mąki łyżka kakao 25 g cappucino 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody szczypta(...)oleju 100 g twarożku (mielony jak do sernika) 300 g maślanki Przygotowanie: Krem Żółtko, cukier i cukier wanilinowy utrzeć na gładka masę, a potem stopniowo dodawać mascarpone. Gotowy krem odstawić do lodówki. Muffinki 1. Mąkę, kakao, cappucino, proszek do pieczenia, sodę i szczyptę soli wsypać do jednej miski i wymieszać. 2. W drugiej misce roztrzepać jajko dodać cukier nierafinowany, cukier
Kulinarna Patilogiarozpuści. Ubijamy białka na sztywno z cukrem, następnie ubijamy śmietanę na sztywno i w osobnej miseczce mieszamy serek mascarpone. Serek mascarpone mieszamy delikatnie z ubitą śmietaną i ubitymi na sztywno białkami z cukrem, tak długo aż powstanie nam gładki krem. Myjemy i suszymy malinki. Teraz czas(...)przygotowanie i złożenie w całość deseru. Zaczynamy od namoczenia biszkoptów w wywarze z kawy, miodu i Malibu. Wkładamy biszkopty do wysokiego naczynia, następnie nakładamy na nie dwie łyżki kremu z mascarpone, kolejno posypujemy na całość kakao i układamy malinki. I znowu namoczone biszkopty, krem z mascarpone, kakao i malinki. Pychota, na samą myśl ślinka mi cieknie. Smacznego
Mango Papajaspróbował choć raz tiramisu wie, że to niebo w gębie. To deser bez pieczenia, zatem najlepszy na lato. Podłużne biszkopty nasączone aromatycznym espresso z amaretto, przełożone kremem mascarpone nie znudzi się nigdy. Dziś zapraszam na letnią wersję tiramisu z dodatkiem malin. Jestem pewna, że ta wakacyjna wersja zachwyci Cię smakiem. Wcześniej robiłam tiramisu jagodowe, które zostało dosłownie pochłonięte. Malinowe jest(...)równie pyszne, ale właściwie każde miękkie owoce sprawdzą się super. Tiramisu najlepiej przygotować z odpowiednim wyprzedzeniem, by krem stężał, a smaki się przegryzły. Składniki na keksówkę: 200 g podłużnych biszkoptów 250 g mascarpone 250 ml śmietany kremówki 2 łyżki ksylitolu lub cukru 100 ml esperesso 1 łyżka amaretto lub rumu 2 łyżeczki ksylitolu lub cukru 2 łyżeczki kakao
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!