się. Kokosowy tort śmietanowy biszkopt (rzucany) o średnicy 20 cm: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej *szklanka miała u mnie tym razem 200 ml masa kokosowa: 10 łyżek wiórków kokosowych 4 łyżki cukru 15 łyżek wody 2 łyżki soku z cytryny kilka łyżek ulubionego dżemu (u nas truskawkowy) krem śmietanowy(...)robimy tort z czterech blatów, na masę kokosową nie nakładamy kremu. Masę przykrywamy biszkoptem, nasączamy go i dajemy kolejną warstwę kremu i biszkopt. Ostatni blat również nasączamy. Tort pokrywamy z każdej strony kremem śmietanowym. Ja ozdobiłam go dużymi wiórami kokosowymi i czekoladowymi dropsami z gorzkiej czekolady
Dzieje kuchennej Wiewiórytruskawkami i pysznym kremem z bitej śmietany i kawałeczków gorzkiej czekolady. Jego przygotowanie najlepiej jest rozłożyć w czasie i upiec biszkopt nawet dwa dni przed planowanym podaniem. Przygotowanie kremu i przełożenie tortu można zostawić na dzień podania lub zrobić z jednodniowym wyprzedzeniem. Biszkopty nasączyłam domową lemoniadą i przełożyłam warstwą dżemu i świeżych truskawek. Krem, to po prostu dobrze ubita(...)połowę dżemu i rozsmarowujemy go po powierzchni. Układamy połowę ilości truskawek(rozcięciem do dołu), wykładamy 1/3 ubitej śmietanki, delikatnie wygładzamy i kładziemy drugi blat tortu. Powtarzamy nasączenie (1/3), pozostały dżem i truskawki oraz 1/3 ilości kremu. Układamy ostatni krążek biszkoptu, nasączamy lemoniadą, wierzch i boki smarujemy pozostałym kremem. Dekorujemy świeżymi truskawkami i np. białymi pralinkami, pokruszonymi bezikami oraz białą
cool and mintypiec torty! Oto jeden z nich. Tort dla Olgi. Bardzo prosty i smaczny. Z jasnych biszkoptów. Przekładany galaretką truskawkową, z kremem z białej czekolady. Wierzch jest z bitej śmietany. Praca z tym tortem może być fajną zabawą. Udekorujcie tak jak lubicie. Biszkopt- będziecie potrzebować dwa takie biszkopty. Każdy z nich przekrojony jest na pół(...)Wlać ją do okrągłego naczynia, rozmiarem podobnym do rozmiaru tortownicy. Odstawić aby stężała. Później okrągły blat galaretki przełożyć na pierwszą cześć biszkoptu, przykryć kolejnym blatem biszkoptowym, nałożyć krem i tak aż powstanie tort. Każdy blat nasączyłam delikatnie likierem pomarańczowym. -Możecie nasączyć tym czym lubicie najbardziej- Wierzch posmarować bitą śmietaną- 600 ml śmietany kremówki (schłodzonej) i ubitej z łyżką cukru
Piekarz-Kucharz-Garkotłukpiernikowy smak i zapach. Dodanie przyprawy do piernika do biszkoptu było bardzo dobrym pomysłem. Biszkopt ma ładny kolor i smakuje jak piernik. Krem również jest o smaku piernikowym, całość dobrze smakowo do siebie pasuje. Taki tort można upiec na świąteczny stół i poczęstować nim gości, dodam, że dzieci również będą nim zachwycone. Tort bardzo pięknie się prezentuje, a kruche ciasteczka(...)dodajemy serek mascarpone, przyprawę do piernika i cukier puder do smaku, na koniec wlewamy żelatynę i ubijamy do połączenia się składników. 4. Przekładanie: Krążki biszkoptowe przekładamy kremem, smarujemy również wierzch i boki tortu, na wierzchu tortu robimy taką jakby zaspę śnieżną z kremu i wkładamy w nią ciastka, również boki tortu obkładamy ciasteczkami. Cukrowymi perełkami dekorujemy tort według uznania. Tort
Izabelawkuchnizawsze wszystko wychodzi, ale nie mamy się poddawać i próbować kolejny raz. To samo tyczy się kuchni. Ten tort upiekłam dla niej bo wiem że bardzo je lubi. Kiedyś ona piekła dla mnie teraz ja to robię dla niej. Dlaczego tort szachownica. Bo życie jest trochę jak gra w szachy. Wydaje nam się że wszystko potrafimy przewidzieć i robimy właściwy(...)Blat z obręczą czekoladową największa układam na talerzu. Nasączam ponczem. Krem dziele na cztery części. Smaruje blat jedną częścią. Układam drugi blat ale tym razem z obręczą największą jasną, nasączam, smaruję kremem. Kolejny blat z obręczą ciemną największą, poncz, krem. I ostatni blat tak samo. Górę i boki tortu smaruję kremem. Wstawiam do lodówki. Polewa biała czekolada: Czekoladę kroję
wesoła kuchniamoje torty. A teraz...zapraszam Was na ten pyszny tort Składniki na biszkopt makowy: 8 jajek 250 g cukru 2 łyżki oleju 120 g suchego, mielonego maku 2 łyżki tartych migdałów 180 g mąki pszennej tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego Składniki na krem: 750 g serka mascarpone 500 ml śmietanki kremówki(...)dżemy. Na naponczowanym krążku rozsmarowałam połowę dżemu i wyłożyłam 1/3 części kremu. Wygładziłam, przykryłam drugim krążkiem, naponczowałam go i pokryłam pozostałym dżemem. Rozsmarowałam drugą część kremu, pokrywając również boki tortu. Na koniec trzeci krążek, dżem, poncz (delikatnie) i krem. Trochę kremu odłożyłam do dekoracji tortu. Teraz już działa tylko wyobraźnia. Dla mnie najważniejsze, żeby tort był smaczny
Kuchnia u KrysiBył tort na Dzień Mamy, to tort na Dzień Dziecka też musi być obowiązkowo! Obłożony pyszna białą czekoladą, a pokryty mnóstwem świeżych owoców. Polubią nie tylko dzieciaki. Gwarantuję ! Składniki: biszkopt: 4 jajka 10 łyżek cukru 10 łyżek mąki łyżeczka proszku do pieczenia krem: 500 ml śmietanki Polskiej 36% MLEKOVITA cukier puder do smaku 3 łyżki soku z cytryny(...)amerykańskie,( odkładamy pół szklanki owoców na górę tortu) * Przestudzony biszkopt przekrawamy na połowę, nasączamy. Na dolny blat kładziemy 2/3 kremu, wykładamy górny blat. Wierzch i boki smarujemy pozostałym kremem. *Boki tortu obkładamy czekoladowymi ołówkami. Ściskami kokardką. *Truskawki kroimy na kawałki, układamy na wierzchu tortu, na środku dajemy pozostawione borówki
Z Majeczką w kuchniTort z orzechów laskowych Tort orzechowy to niezwykle wyrafinowany smakołyk, szczególnie ten przygotowany z orzechów laskowych. Jego delikatny, smak idealnie komponuje się z nutą rumu i aksamitną gładkością bitej śmietany z serkiem mascarpone. Chociaż tort z orzechów laskowych jest o wiele delikatniejszy niż też z orzechów włoskich, to jest pieczony stosunkowo rzadko. Oto prosty przepis na wspaniały tort orzechowy. Biszkopt(...)wystudzoną, płynną żelatynę i aromaty. Nasz krem jest już gotowy. Można dodać trochę zmielonych orzechów laskowych dla podkręcenia smaku. Wystudzony biszkopt kroimy na trzy blaty. Przed przełożeniem kremem każdy blat delikatnie nasączmy zimnym ponczem (herbata zagotowana z rumem, cukrem i cytryną). Na każdy blat nakładamy lekko schłodzony krem i kładziemy kolejna warstwę. Tort zdobimy pozostałym kremem i… gotowe! Jak się
Gotujemy i jemyzielonej nadziei. I żeby ta nudna, cudowna normalność czym prędzej powróciła. Bo niby czemu ma nie powrócić? A gdy przyjdzie chęć na coś słodkiego polecam zawijany tort orzechowy z budyniowym kremem. Wykwintny, delikatny, prawie jak wiedeńskiej kawiarni. Coś szczególnego na Wielkanoc. Nie przepadam za biszkoptami, które sa dla mnie dość ...nudnym ciastem. Biszkopt orzechowy na pewno taki nie jest. Pulchny(...)uprażonych płatków migdałowych i dwa jajeczka z kakao i dekoracja świąteczna gotowa. Chociaż teraz nabrałam chęci na małego zajączka. Ale to już następnym razem :) Wesołego Alleluja! Zawijany tort orzechowy z budyniowym kremem: Biszkopt orzechowy: Składniki: 4 jajka 100 g cukru 1 łyżka cukru waniliowego 70 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka dobrego kakao 100 g mielonych orzechów
dolcevitainmykitchenkremu. Układam na nim kawałki malin i kładę średni blat (22 cm). Wokół niego na pierwszym blacie układam maliny. Średni i mniejsze blaty smaruję kremem i postępuję tak samo jak poprzednio. Gotowy tort podaję od razu(...)mniej jednak świetnie się przechowuje. Smacznych i Słodkich Walentynek życzy Klaudia! *Jeśli zależy nam by tort był mniejszy należy pominąć pieczenie pierwszego blatu a ilość kremu pomniejszyć o połowę. Pamiętajmy, że tort jest duży i sycący
Mango Papajasprobowac jaka ilosc nam odpowiada. W trakcie ubiajania dodajemy tez usztywniacz do smietany i serek mascaropne.Na koncu dodajemy przestygnieta czekolade i olejek pomaranczowy. Ja dalam jedna mala lyzeczke.Gotowym kremem przekladamy tort. Najlepiej zrobic to z pomoca obramowania od tortownicy.Pierwszy krazek ukladamy na talerzu i spinamy go obramowaniem od tortownicy, wtedy krem nie bedzie nam uciekal na boki. Krem najlepiej podzielic(...)znow wykladamy krem.W tym miejscu mozemy zdjac obramowanie tortownicy i kremem ozdobic tez boki tortu.Dekoracje mozemy zrobic w zaleznosci od wyobrazni i umiejetnosci.Ja stopilam w kapieli wodnej 100g czekolady i rozlalam ja na kawalku foli spozywczej. Gdy calkiem wystygla polamalam ja na paseczki i wylozylam na tort. Calosci dopielnila pokrojona pomarancza.Co prawda dekoracja nie zachwycila mnie tak jak sie spodziewalam
Przysmaki KarolkiWpis z opóźnieniem ale ten pyszny tort zrobiłam z okazji Dnia Ojca. Trochę się napracowałam ale było warto. Smak, prezentacja, uśmiechnięte i zadowolone miny rodzinki wynagrodziły wszystko. Jeśli lubicie czekoladę i kokos musicie go zrobić. Po raz pierwszy robiłam dekorację ala koszyczek. Bałam się tego ale to wcale nie jest trudne i jeśli posiadacie taką końcówkę do szprycy(...)miksując stopniowo dodawać zimną masę czekoladową. Warstwy tortu: blat biszkoptu, posmarować dżemem, letnia masa kokosowa, blat biszkoptu, 1/4 kremu czekoladowego, posypać malinami, blat biszkoptuBoki i górę tortu posmarować cienko kremem. Boki za pomocą szprycy udekorować na kształt koszyczka. Na górze dookoła zrobić dekorację z kremu ułożyć złote perełki i owoce. Włożyć do lodówki do schłodzenia. Tymi końcówkami dekorowałam
Ala piecze i gotujeDeser na specjalną okazję - u nas z okazji urodzin córki - fanki bezy :) Pyszny tort bezowy z dodatkiem kremu z mascarpone i świeżymi owocami - u mnie truskawki, kiwi i borówki - oczywiście możecie dodać dowolne, ulubione owoce :) Ten świetny przepis na Pavlovą dostałam od mojej Cioci Grażyny (zmniejszyłam tylko ilość cukru - bo ja zawsze muszę coś po swojemu :)). Jeśli lubicie słodkości(...)krem na bezę i dowolnie przystrajamy owocami - u mnie truskawki przekrojone na połówki, kiwi pokrojone w plasterki - całość obsypana borówkami i miętą. Smacznego :) Kaloryczność - cały tort bezowy to 2310 kcal (wraz z kremem i owocami) dzieli się na 12 kawałków - jeden kawałek to 192 kcal Możemy nasz tort zdecydowanie odchudzić i podać bezę z samymi
Moje Kuchenne RewelacjeTort bezowy z przepysznym kremem budyniowym z mascarpone i dużą ilością malin to podarunek dla mojej mamy z okazji jej urodzin na których niestety nie mogłam być. Z racji tego, że tort był niespodzianką już "pourodzinową" postanowiłam, że nie będzie zbyt duży i tradycyjny a postawiłam na lekką i niecodzienną formę torciku bezowego. Wypiek jest o tyle fajny, że jego(...)połowę podzielonych na części malin. Przykrywam drugim blatem i nakładam kolejną część kremu oraz pozostałe podzielone na mniejsze części maliny. Przykrywam torcik ostatnim blatem bezowym, nakładam pozostałą część kremu i dekoruję tort pozostałymi malinami i świeżymi kwiatami. Smacznego, Klaudia
Mango PapajaBardzo fajny pomysł na efektowny tort z naleśników :) Widziałam już wiele tortów naleśnikowych, ale ten na blogu Moje Wypieki spodobał mi się najbardziej i pomyślałam sobie, że z przyjemnością zrobię taki dla mojej Rodziny :) Użyłam jednak mojego przepisu na krem budyniowy, żeby znacznie zmniejszyć ilość dodanych żółtek. Dżemem truskawkowym smarowałam zaś co trzeci naleśnik, żeby przełamać smak, a wierzch udekorowałam(...)posmaruj go warstwą dżemu. Postępuj według tego schematu (2 naleśniki z budyniem, 1 naleśnik z dżemem) aż do wyczerpania się naleśników. Środkową cześć na wierzchu tortu naleśnikowego posmaruj odrobiną kremu budyniowego i ustaw na niej pionowo pocięte kawałki naleśnika z dżemem. Wokoło poukładaj dekoracyjnie owoce, połóż listki mięty i posyp wierzch cukrem pudrem. Tort schłodź przez kilka godzin
Słodko-Słony Świat Ilony