Muszę przyznać, że byłam w szoku, bo wiadomo jakie biszkopty bywają kapryśne, a ten udał się doskonale, w dodatku bez sztucznych miksów, na naturalnych mąkach. Ja przygotowałam do przełożenia tortu krem na mleku kokosowym z quinoy i świeżych daktyli, galaretkę winogronową i kremową śmietankę do dekoracji. Napracowaliśmy się, ale było warto. Pierwszy nasz tort w życiu, a jaki udany, pyszny(...)dwie łyżki śmietany i znów mieszamy, a następnie tak przygotowaną zawartość miseczki przekładamy do pozostałej ubitej śmietany, dosypujemy kakao i delikatnie mieszamy mikserem****. Gdy już mamy wszystkie warstwy tortu połączone (biszkopt, krem, galaretka, krem, biszkopt) ozdabiamy go kremową śmietanką według uznania, ja posypałam wierzch kakaowym pyłem ułożyłam na nim winogrona i plasterki daktyli. * ryżowa, kukurydziana, z tapioki, owsiana BG pomieszane
Quinoa Raz!koniec skondensowane mleko i przesiane kakao. Nie przestając miksować wlejcie przestudzony sos czekoladowy. Powinien powstać gładki, lekki krem. Aby uzyskać takie ciemniejsze plamy na posmarowanym torcie zafarbowałam trzy łyżki kremu maślanego barwnikiem czerwonym i 1 łyżką kakao. Polewa czekoladowa 75 g cukru 25 g wody 25 g kakao 50 g śmietany kremówki 1 łyżeczka żelatyny Namoczyć żelatynę(...)Każdy blat biszkoptowy nasączyć sokiem z cytryny i cukru, lub ulubionym ponczem. Posmarować kremem śmietanowym, ułożyć owoce. Złożony w ten sposób tort schłodzicie co najmniej 2 godziny. Schłodzony tort posmarować kremem maślanym, wyrównując delikatnie. Ponownie schodzić. Jeśli chcecie uzyskać takie ciemniejsze mazy, to na schłodzony tort nałożyć miejscami krem w ciemniejszym kolorze, i używając specjalnej packi rozsmarować z dołu
Piekarz-Kucharz-GarkotłukJeśli szukasz kremu do przełożenia tortu, wypełnienia rurek lub babeczek, ten będzie do tego idealny Przygotowanie jest banalnie proste – wystarczy włożyć do głębokiego pojemnika wszystkie składniki i całość ubić mikserem Jest puszysty… lekki… delikatny – nie rozpływa się w temperaturze pokojowej. Zawsze się udaje, dlatego w szczególności polecam ten przepis osobom, dla których robienie słodkich kremów jest(...)minut ubijania) Gotowy krem przełóż na ciasto lub wyłóż do deserowych pucharków. Wstaw do lodówki min. na godzinę, by krem nieco bardziej stężał. Krem idealny do… przełożenia ciast, rolad i tortów, wypełnienia tart, babeczek, rurek i ptysi oraz do podania jako deser (np. w pucharkach z owocami lub musem owocowym
Kulinarne S.O.S.Rozsmarowujemy na nim resztę konfitury, układamy pozostałe maliny i wykładamy kolejną porcję kremu. Przykrywamy ostatnim, dolnym blatem biszkoptu spodem do góry i ponownie lekko dociskamy. Boki i wierzch tortu pokrywamy pozostałym kremem czekoladowym. Złożony tort wstawiamy do lodówki na ok. 1 godz. (Ja wszystkie powyższe etapy przygotowania tego tortu wykonałam dzień przed imprezą, na którą go szykowałam. Jedynie dekorację zostawiłam(...)już bardzo gęsta dodajemy żelatynę (może być letnia) oraz zielony barwnik i miksujemy na najmniejszych obrotach do połączenia się składników i uzyskania jednolitego koloru. Gotowym, gęstym kremem od razu dekorujemy dobrze schłodzony tort. Przed podaniem wstawiamy go ponownie do lodówki na min. 2 godz. Ja do dekoracji tortu użyłam szprycy z końcówką w kształcie sześcioramiennej gwiazdki (niestety moje końcówki
Ratunku obiadjuż pisałam wczoraj, będzie to podwójnie czekoladowy tort z wiśniami i kremem śmietankowym. Dlaczego podwójnie czekoladowy? Bo składa się z czekoladowego biszkoptu oraz z mocno czekoladowego ganache. Tort wyszedł dobry, aczkolwiek ciasto piekło się z pewnymi przygodami i trochę opadło, więc nie mogę powiedzieć, że bardzo dobry. Jest to dość wrażliwe ciasto i podczas jego pieczenia w kuchni chodzimy(...)mniej więcej tyle samo kremu (ok. 1/2 całego kremu musi zostać do jego obłożenia i ewentualnej dekoracji). Na wierzchu układamy trzeci krążek ciasta. Całość równomiernie smarujemy kremem. Gdy pokryjecie cały tort, a jeszcze trochę Wam zostanie, możecie zrobić z kremu dekoracje (o ile macie szprycę, ja chwilowo nie posiadam). Gotowy tort ozdabiamy np. tartą czekoladą i wiśniami. Przed podaniem koniecznie
Ratunku obiadwsypać pokruszoną czekoladę i pozostawić na 4 minuty. Następnie wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji. Schłodzić w lodówce (uważać aby nie stężała) Schłodzoną czekoladę ubić mikserem na gładki krem. Ganache do posmarowania tortu z wierzchu 400 ml śmietany kremówki 800 g czekolady (użyłam deserowej 54%) Śmietanę mocno podgrzać (odstawić z ognia), wsypać pokruszoną czekoladę i pozostawić na 4 minuty. Następnie(...)przykryjcie ostatnią częścią biszkoptu. Nasączcie i schłodźcie w lodówce około 1 godziny. Ganache do posmarowania tortu z wierzchu musi być schłodzony, ale o konsystencji nutelli. Posmarujcie takim kremem tort z wierzchu. Postarajcie się równo go pokryć. Schłodźcie w lodówce około 20 minut. Schłodzony tort oprószcie sypkim kakao, używając do tego pędzelka. Teraz możecie ozdobić według
Piekarz-Kucharz-Garkotłukblaty. Pierwszy blat nasączamy, smarujemy kremem- przykrywamy kolejnym blatem i lekko dociskamy. Podobnie środkowy blat- nasączamy, nakładamy krem, przykrywamy ostatnim blatem, który również nasączamy. Wierzch oraz boki naszego tortu smarujemy kremem i wszystko ładnie wygładzamy. Tak przygotowany tort jest gotowy do dekoracji. DEKORUJEMY: Pozostałą część kremu dzielimy na sześć- mniej więcej równych części. Każdą z części umieszczamy w osobnym naczyniu(...)proszku są bardzo intensywne- dlatego dla uzyskania właściwej barwy, wystarczy dodać tylko trochę proszku. W pierwszym rękawie cukierniczym ( bez nałożonej końcówki), umieszczamy kolor fioletowy. Zaczynamy zdobienie od dołu tortu. Wyciskamy trochę kremu, następnie lekko przesuwamy rękę w prawo i dociskamy połowę wyciśniętego przez nas kremu do toru. W ten sposób powstanie rozgnieciona w połowie kropka, a robiona jedna przy drugiej
Domowe Tortydociskamy. Kolejny blat: nasączamy i smarujemy kremem- przykrywamy trzecim blatem. Trzeci blat: nasączamy, smarujemy masą krówkową, warstwą kremu i przykrywamy go ostatnim blatem, który nasączamy. Boki oraz górę tortu smarujemy kremem- wyrównujemy…i nasz tort jest gotowy do dekoracji! UWAGI: Jeżeli wasza masa krówkowa jest zbyt gesta i ciężko ją rozsmarować- podgrzejcie ją troszkę przed nakładaniem a znacznie ułatwi(...)tortu. Na górze układamy symetrycznie kuleczki maltesers, zostawiając pomiędzy nimi przerwę, którą wypełnią kremowe zdobienia. Następnie za pomocą rękawa do zdobienia tortów, wypełniamy miejsca między kuleczkami zdobieniami z kremu…. i tort jest gotowy Gotowy tort wkłądamy przynajmniej na kilka godzin ( a najlepiej na całą noc) do lodówki! PRZYJEMNEGO PIECZENIA i… Smacznego!!! Artykuł Duży tort śmietanowy z dodatkiem masy krówkowej
Domowe TortyTort kakaowy z śmietanową masą i czarną porzeczką, a nasączony syropem grenadine. Chyba nie muszę mówić że był pyszny ;) Zrobiony jako niespodzianka dla mojej przyszłej teściowej na jej 18 urodziny ;))) Składniki na biszkopt: 1 szklanka mąki 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 cukier waniliowy 3/4 szklanki cukru 2 kopiaste łyżki kakao 8 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki(...)kiedy nie przełożymy nim tortu. Blaty biszkoptu nasączamy, ja tym razem nasączyłam syropem grenadine i smarujemy masą śmietanową. Przykrywamy następnym blatem. Czynność powtarzamy 3 razy. Zamiast jednej warstwy kremu na tort nałożyłam najpyszniejszy dżem porzeczkowy, tak dla przełamania słodyczy. Na koniec cały tort smarujemy kremem, boki również. Dla uzyskania ładnie prezentującego się tortu najlepiej jeżeli nakładamy krem za pomocą rękawa
Życie zaczyna się w kuchniTort z kremem na bazie bitej śmietany i serka mascarpone. Przełożony brzoskwiniami z puszki. Jest delikatny i smaczny, rozpływa się w ustach. Zrobiłam go na 18 urodziny córki. Nie mam zdjęcia przekroju bo nic nie zostało. Widocznie im smakował :) Składniki: Biszkopt 8 jajek 8 łyżek cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 8 łyżek mąki pszennej Krem 1 litr kremówki(...)Pierwszy biszkopt nasączyć syropem z brzoskwiń posmarować kremem, posypać połową pokrojonych brzoskwiń, przykryć biszkoptem, ponownie nasączyć, posmarować krem i posypać resztą brzoskwiń. Przykryć trzecim biszkoptem. Obsmarować boki i górę tortu kremem. Za pomocą tylki w kształcie gwiazdki udekorować tort w kształcie "kwiatów". Kwiaty robimy ruchem okrężnym zaczynając od środka i robiąc coraz większe kółka. Tort schłodzić najlepiej całą noc. Przed
Ala piecze i gotujewalentynkowa klasyka :) Na stronie pojawiły się dotąd babeczki, jeśli chcecie je wypróbować można zobaczyć je w tym wpisie . Dziś kolej na Tort Red Velvet, z delikatnym kremem z białego twarogu. Tort zrobiłam z bardzo stabilnego ciasta na muffinki, więc jeśli macie opory – naprawdę ciężko go popsuć! Do tego dekoracja z truskawek (nawet o tej porze roku można je kupić(...)zadanie złapać wszystkie kruszki, żeby nie było ich widać na torcie. Tort wstawiamy do zamrażarki na 10 -15 minut lub jeśli pogoda dopisuje wystawiamy na dwór. Boki tortu dekorujemy kremem przełożonym do szprycy lub worka cukierniczego z końcówką w kształcie małej gwiazdki. Ta technika „dużo wybacza”, więc nawet jeśli nie macie wprawnej ręki efekt końcowy i tak będzie
CiastkozercySezon na truskawki w pełni. Dzisiaj zachęcam do upieczenia domowego tortu bezowego przełożonego kremem śmietanowym na bazie ubitej śmietany 30% i mascarpone oraz musem truskawkowym. Całość udekorowałam świeżymi truskawkami i borówkami. Idealne połączenie smaków. Blaty bezowe możecie upiec dzień przed podaniem ciasta. Według mnie tort najlepiej przełożyć kremem 2-3 godziny przed podaniem, ponieważ wtedy uzyskacie efekt chrupiącej bezy(...)sobą. Kilka godzin przed podaniem (najlepiej 2-3 godziny przed krojeniem) złożyć tort bezowy. Na pierwszy blat wyłożyć połowę kremu śmietanowego, następnie rozsmarować mus truskawkowy, całość przykryć drugim blatem bezowym i z wierzchu posmarować pozostałym kremem śmietanowym. Na sam koniec tort ozdobić połówkami truskawek oraz borówkami. Ciasto schować do lodówki i mocno schłodzić. Przygotowywanie piany z białek i wygląd
Ugotowaćubijać zbyt długo, by krem się nie zwarzył. Nasączenie: Kawę i likier wymieszać. Dodać olejek migdałowy, wymieszać. Mieszankę rozdzielić równo pomiędzy 3 szklanki ( będzie łatwiej dozować nasączenie ). Złożenie tortu: Krem podzielić na 3 części. 2/3 kremu wymieszać ze startą czekoladą ( pozostały krem będzie służył do posmarowania wierzchu i boków tortu ). Pierwszy z blatów biszkoptowych ułożyć na tacy/paterze. Nasączyć 1/3 ponczu(...)połowę kremu ze startą czekoladą, wyrównać. Przykryć kolejnym biszkoptowym blatem, nasączyć następną częścią ponczu. Wyłożyć drugą połowę kremu, wyrównać. Przykryć ostatnim blatem i nasączyć pozostałym ponczem. Odłożonym kremem posmarować wierzch i boki tortu. Tort dowolnie udekorować, np. posypać startą czekoladą. Ja obłożyłam boki tortu uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów, wierzch posypałam startą białą czekoladą. Dodatkowym elementem dekoracyjnym
Opowieści z piekarnikaNajprostszy krem śmietanowy, idealny do przełożenia i ozdobienia tortu 🙂 Składniki*: 250g mascarpone 250ml śmietany 36% 3-4 łyżki cukru(...)łyżeczka ekstraktu waniliowego umieść wszystkie składniki w dużej misce ubijaj kilka minut aż otrzymasz gęsty krem, który trzyma kształt (uważaj, by go nie przebić i nie zrobić masła) przełóż kremem tort lub podaj z owocami [...] Artykuł KREM ŚMIETANOWY DO TORTU pochodzi z serwisu sandrafrej.com
SandraFrej.comsuszu makowiec piernik dojrzewający piernik toruński piernik wojenny – tani piernik piernik z marcepanem i powidłami piernik żydowski rolada makowa – makowiec bezglutenowy szarlotka tort makowy tort makowy z kremem czekoladowym Tort makowy z kremem śliwkowym tort świąteczny – czekoladowo korzenno jabłkowy tort ze śliwek suszonych tort z palonych migdałów tort z suszonych moreli wino do ciasta na świątecznym stole
królestwo garów