można po nazwie się spodziewać inspiracją do zrobienia tego tortu były cukierki Michałki, w dwóch smakach- jasne i ciemne. Krem zrobiony na ich bazie jest bardzo smaczny ale dość słodki, dlatego całość przełamałam kwaśnym dżemem z czarnej porzeczki. Ciacho smakuje i wygląda dość wykwintnie, bez obaw można więc je podać na jakąś większa uroczystość. A żeby tort ładnie się(...)wodnej i wmiksować do śmietany. Masę wyłożyć na dolny blat biszkoptowy, przykryć drugim ciastem z dżemem. Krem z cukierków białych przygotować tak samo i wyłożyć na warstwę dżemu, przykryć ostatnim biszkoptem. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem boki i wierzch tortu udekorować bitą śmietaną i orzechami
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaciepłe kraje, to deser wymaga chłodnych warunków, by śmietanowy krem mógł prezentować się w pełnej krasie. Odradzam prezentacje w pełnym słońcu, ale sam tort polecam. Jego największym atutem jest właśnie ów delikatny mus. Dla fanów kremów i bitej śmietany warto dodać do zeszytu z przepisami.Składniki:ciasto 175g masła175g drobnego cukru4 jajka200g mąki1 łyżka kakao2 łyżeczki proszku do pieczenia30g gorzkiej
W kuchni wieczoremLekki, słodki i bardzo truskawkowy mus do ciast i tortów. Można go również podawać jako słodki deser, który z chęcią spałaszują
Słodki PomysłByły urodziny więc musiał być i tort. W całym tym szale jednak zapomniałam zrobić zdjęcia w przekroju ale musicie mi na słowo wierzyć, że był OBŁĘdNIE pyszny. W końcu czekolada i truskawki to połączenie godne bogów:) *tortownica 21 cm Składniki: na biszkopt: 6 jajek 1 szklanka mąki 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 2 łyżki zimnej wody 2 łyżki(...)rozpuścić. Zdjąć z nad pary. Kremówkę ubić na sztywno, dodać czekoladę i dokładnie zmiksować. Krem podzielić na trzy części. Na paterze położyć dolny biszkopt, zapiąć wokół niego rant. Posmarować dżemem. Położyć trochę owoców, posmarować jedną częścią kremu, przykryć drugim biszkoptem i powtórzyć czynność. Przełożony tort wstawić na godzinę do lodówki. Wyjąć, zdjąć rant i boki oraz wierzch posmarować pozostałym
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia..i znowu na blogu deser czekoladowo-wiśniowy 🙂 Tym razem zapraszam na tort „Czarny las”. To kwaśno-słodkie połączenie ostatnio mnie prześladuje i namiętnie stosuję
WiszniówkaKokosowy krem z bułkami jest z pewnością znany wielu osobom z dość popularnego ciasta jakim jest Łabędzi puch , prawda? Dostaję mnóstwo wiadomości z przypomnieniem przepisu i pytaniami, czy można go użyć w innych wypiekach. Dlatego postanowiłam osobno podać Wam recepturę na krem i dodatkowo rozwiać ewentualne niejasności. Krem naprawdę smakuje przepysznie i rewelacyjnie nadaje się do przekładania ciast, tortów oraz(...)dekoracji. Po co bułki? Czy są wyczuwalne w smaku? Nie, absolutnie ich nie czuć, ale za to fajnie wpływają na smak i konsystencję kremu. Z poniższych proporcji składników otrzymacie sporą porcję, którą możecie przełożyć grubą warstwą tort o średnicy 23 cm, dwukrotnie cieńszymi lub zrobić więcej przełożeń w mniejszych ciastach. Polecam! 2 suche bułki kajzerki (mogą być inne pszenne
Di gotujeNiebawem jesień pochłonie cały kraj. Wielka szkoda, bo to będzie oznaczać przymrozki. A jak przymrozki to koniec sezonowych owoców, w tym malin, które są teraz jak
Słodkie PrzyjemnościKochani dziś na ten Nowy Rok 2017 życzę Wam i sobie spełnienia marzeń wszelakich a na deser proponuję pyszną i niezawodną Pavlovą. Tort bezowy z lemon curd czyli kremem cytrynowym i wytrawną śmietanką, to znakomite połączenie, polecam. Pod linkiem znajdziecie jak zrobić krem lemon curd . Cytrynowa Pavlova z lemon curd i migdałami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanierazu a potem wstawić do lodówki gotowe ciasto, żeby stężało. Tak przygotowany krem możemy użyć do posmarowaniu biszkopta czy innego ciasta albo do zrobienia tortu naleśnikowego (przepis w następnej odsłonie). Czekoladowa bita śmietana (krem paryski
Pyza i Surówkatort powstał specjalnie dla mojej przyjaciółki, która uwielbia czekoladę. Nie wyobrażałam sobie innego tortu na jej 30 urodziny niż takiego przepełnionego czekoladą. Wilgotne ciasto, delikatny krem i malinowa niespodzianka. Po prostu niebo w gębie. Tort czekoladowo — czekoladowy nie jest trudny, ale trzeba mu poświęcić chwilę. Obiecuję, że warto :). Smak jest obłędny. Ciasto czekoladowe jest wilgotne i nie wymaga dodatkowego nasączenia
Wypieki i Rumieńcewystygnięcia, po czym delikatnie wyjmujemy z foremek [ starajcie się unikać narzędzi typu nóz czy widelec! ]. Jeżeli babeczki uparcie nie chcą rozstać się z formą poruszajcie je delikatnie palcami. KREM: W dużym naczyniu zaczynamy ubijać śmietanę. Gdy zaczyna ona gęstnieć- przerywamy miksowanie, dodajemy cukier puder, serek mascarpone i kakao. Rozdrabniamy serek na mniejsze kawałki za pomocą łyżki, następnie ponownie wszystko miksujemy(...)które posłużą nam za nos reniferków. Doczepiamy do nich, lekko dociskając, czekoladowe kropelki. W ten sposób uzyskujemy 12 par oczków ! Za pomocą rękawa do zdobienia tortów (końcówka typu:zamknięta gwiazda)- nakładamy na babeczki krem. Na krem- kładziemy oczki, nos i doczepiamy precelkowe rogi. Nie wiem dlaczego- ale mi dużo bardziej podobają się te bez buziowe reniferki ( jak na zdjęciu głównym
Domowe Tortycukru pudru 1/2 puszki ananasa wykonanie: Krążki ananasa kroimy w kosteczkę. Odsączamy z nadmiaru soku. Mascarpone miksujemy z cukrem oraz kremówką na puszysty, gęsty krem. Krem dzielimy na dwie części. Jedną odstawiamy do obłożenia tortu a do drugiej dodajemy kosteczki ananasa i mieszamy. składniki na nasączenia biszkoptów: 80 ml syropu z puszki ananasa ok. 2 łyżki soku z cytryny(...)Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. dekoracja: płatki migdałowe Helio perełki cukrowe w kolorze złotym kwiatki z ananasa ( przepis ) wykonanie krok po kroku wykonanie tortu: Na paterze układamy pierwszy blat biszkopta, nasączmy go. Wykładamy równomiernie 1/2 część kremu z ananasem. Przykrywamy drugim blatem, który nasączamy. Wykładamy pozostałą część kremu z ananasem i przykrywamy go trzecim blatem, który również nasączamy. Całość obkładamy
Domowy Smak Jedzeniadrewnianą łopatką. Ciasto przelać do tortownicy (22cm) wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie wysmarowanej po brzegach masłem. Piec w 170C ok.45-50min. krem : mascarpone zmiksować z kremówką, cukrem i cappuccino. poncz : do świeżo zaparzonej kawy dolać rumu, zamieszać tort : biszkopt podzielić na 2 blaty, każdy z nich mocno naponczować. Pierwszy krążek biszkoptowy posmarować cieniutko kajmakiem truflowym,wyłożyć masę kremową, ciasno ułożyć(...)beziki, przestrzenie między nimi pokryć pokruszonymi bezami, ponownie wyłożyć krem i delikatnie rozsmarować, przykryć drugim krążkiem biszkoptowym od spodu posmarowanym kajmakiem. Całość wysmarować kremem, ozdobić zmielonymi orzeszkami pistacjowymi i migdałami. Udekorować owocami. Artykuł Tort kawa cappuccino z truflą pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia
Raj dla PodniebieniaŁatwy i szybki przepis na pyszny, domowy biszkopt. Z jakim kremem smakuje najlepiej?…z Waszym ulubionym! , bo nie ma takiego kremu, który nie smakowałby pysznie w połączeniu z kakaowym biszkoptem. Ilość tortów i ciast, do przygotowania których możecie wykorzystać kakaowy biszkopt, jest tak wielka-…jak wielka jest Wasza słodka wyobraźnia. A gdybyście chcieli skorzystać z jakichś podpowiedzi: Zapraszamy
Domowe Torty