Były urodziny więc musiał być i tort. W całym tym szale jednak zapomniałam zrobić zdjęcia w przekroju ale musicie mi na słowo wierzyć, że był OBŁĘdNIE pyszny. W końcu czekolada i truskawki to połączenie godne bogów:) *tortownica 21 cm Składniki: na biszkopt: 6 jajek 1 szklanka mąki 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 2 łyżki zimnej wody 2 łyżki(...)rozpuścić. Zdjąć z nad pary. Kremówkę ubić na sztywno, dodać czekoladę i dokładnie zmiksować. Krem podzielić na trzy części. Na paterze położyć dolny biszkopt, zapiąć wokół niego rant. Posmarować dżemem. Położyć trochę owoców, posmarować jedną częścią kremu, przykryć drugim biszkoptem i powtórzyć czynność. Przełożony tort wstawić na godzinę do lodówki. Wyjąć, zdjąć rant i boki oraz wierzch posmarować pozostałym
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia..i znowu na blogu deser czekoladowo-wiśniowy 🙂 Tym razem zapraszam na tort „Czarny las”. To kwaśno-słodkie połączenie ostatnio mnie prześladuje i namiętnie stosuję
WiszniówkaKokosowy krem z bułkami jest z pewnością znany wielu osobom z dość popularnego ciasta jakim jest Łabędzi puch , prawda? Dostaję mnóstwo wiadomości z przypomnieniem przepisu i pytaniami, czy można go użyć w innych wypiekach. Dlatego postanowiłam osobno podać Wam recepturę na krem i dodatkowo rozwiać ewentualne niejasności. Krem naprawdę smakuje przepysznie i rewelacyjnie nadaje się do przekładania ciast, tortów oraz(...)dekoracji. Po co bułki? Czy są wyczuwalne w smaku? Nie, absolutnie ich nie czuć, ale za to fajnie wpływają na smak i konsystencję kremu. Z poniższych proporcji składników otrzymacie sporą porcję, którą możecie przełożyć grubą warstwą tort o średnicy 23 cm, dwukrotnie cieńszymi lub zrobić więcej przełożeń w mniejszych ciastach. Polecam! 2 suche bułki kajzerki (mogą być inne pszenne
Di gotujeNiebawem jesień pochłonie cały kraj. Wielka szkoda, bo to będzie oznaczać przymrozki. A jak przymrozki to koniec sezonowych owoców, w tym malin, które są teraz jak
Słodkie PrzyjemnościKochani dziś na ten Nowy Rok 2017 życzę Wam i sobie spełnienia marzeń wszelakich a na deser proponuję pyszną i niezawodną Pavlovą. Tort bezowy z lemon curd czyli kremem cytrynowym i wytrawną śmietanką, to znakomite połączenie, polecam. Pod linkiem znajdziecie jak zrobić krem lemon curd . Cytrynowa Pavlova z lemon curd i migdałami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanierazu a potem wstawić do lodówki gotowe ciasto, żeby stężało. Tak przygotowany krem możemy użyć do posmarowaniu biszkopta czy innego ciasta albo do zrobienia tortu naleśnikowego (przepis w następnej odsłonie). Czekoladowa bita śmietana (krem paryski
Pyza i Surówkatort powstał specjalnie dla mojej przyjaciółki, która uwielbia czekoladę. Nie wyobrażałam sobie innego tortu na jej 30 urodziny niż takiego przepełnionego czekoladą. Wilgotne ciasto, delikatny krem i malinowa niespodzianka. Po prostu niebo w gębie. Tort czekoladowo — czekoladowy nie jest trudny, ale trzeba mu poświęcić chwilę. Obiecuję, że warto :). Smak jest obłędny. Ciasto czekoladowe jest wilgotne i nie wymaga dodatkowego nasączenia
Wypieki i Rumieńcewystygnięcia, po czym delikatnie wyjmujemy z foremek [ starajcie się unikać narzędzi typu nóz czy widelec! ]. Jeżeli babeczki uparcie nie chcą rozstać się z formą poruszajcie je delikatnie palcami. KREM: W dużym naczyniu zaczynamy ubijać śmietanę. Gdy zaczyna ona gęstnieć- przerywamy miksowanie, dodajemy cukier puder, serek mascarpone i kakao. Rozdrabniamy serek na mniejsze kawałki za pomocą łyżki, następnie ponownie wszystko miksujemy(...)które posłużą nam za nos reniferków. Doczepiamy do nich, lekko dociskając, czekoladowe kropelki. W ten sposób uzyskujemy 12 par oczków ! Za pomocą rękawa do zdobienia tortów (końcówka typu:zamknięta gwiazda)- nakładamy na babeczki krem. Na krem- kładziemy oczki, nos i doczepiamy precelkowe rogi. Nie wiem dlaczego- ale mi dużo bardziej podobają się te bez buziowe reniferki ( jak na zdjęciu głównym
Domowe Tortycukru pudru 1/2 puszki ananasa wykonanie: Krążki ananasa kroimy w kosteczkę. Odsączamy z nadmiaru soku. Mascarpone miksujemy z cukrem oraz kremówką na puszysty, gęsty krem. Krem dzielimy na dwie części. Jedną odstawiamy do obłożenia tortu a do drugiej dodajemy kosteczki ananasa i mieszamy. składniki na nasączenia biszkoptów: 80 ml syropu z puszki ananasa ok. 2 łyżki soku z cytryny(...)Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. dekoracja: płatki migdałowe Helio perełki cukrowe w kolorze złotym kwiatki z ananasa ( przepis ) wykonanie krok po kroku wykonanie tortu: Na paterze układamy pierwszy blat biszkopta, nasączmy go. Wykładamy równomiernie 1/2 część kremu z ananasem. Przykrywamy drugim blatem, który nasączamy. Wykładamy pozostałą część kremu z ananasem i przykrywamy go trzecim blatem, który również nasączamy. Całość obkładamy
Domowy Smak Jedzeniadrewnianą łopatką. Ciasto przelać do tortownicy (22cm) wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie wysmarowanej po brzegach masłem. Piec w 170C ok.45-50min. krem : mascarpone zmiksować z kremówką, cukrem i cappuccino. poncz : do świeżo zaparzonej kawy dolać rumu, zamieszać tort : biszkopt podzielić na 2 blaty, każdy z nich mocno naponczować. Pierwszy krążek biszkoptowy posmarować cieniutko kajmakiem truflowym,wyłożyć masę kremową, ciasno ułożyć(...)beziki, przestrzenie między nimi pokryć pokruszonymi bezami, ponownie wyłożyć krem i delikatnie rozsmarować, przykryć drugim krążkiem biszkoptowym od spodu posmarowanym kajmakiem. Całość wysmarować kremem, ozdobić zmielonymi orzeszkami pistacjowymi i migdałami. Udekorować owocami. Artykuł Tort kawa cappuccino z truflą pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia
Raj dla PodniebieniaŁatwy i szybki przepis na pyszny, domowy biszkopt. Z jakim kremem smakuje najlepiej?…z Waszym ulubionym! , bo nie ma takiego kremu, który nie smakowałby pysznie w połączeniu z kakaowym biszkoptem. Ilość tortów i ciast, do przygotowania których możecie wykorzystać kakaowy biszkopt, jest tak wielka-…jak wielka jest Wasza słodka wyobraźnia. A gdybyście chcieli skorzystać z jakichś podpowiedzi: Zapraszamy
Domowe Tortyadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto z kremem karpatkowym i wiśniami – lepsze niż niejeden tort! :) Składniki na biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Składniki na krem: 500ml mleka 6 łyżek cukru 1 opakowanie budyniu 3 łyżki mąki tortowej 200 g masła Dodatkowo: ok. 600-700g wiśni mrożonych wypestkowanych
Kulinarne Przebojebyć jeszcze miękkie, nieco stwardnieje gdy wystygnie), małe: 5- 10 minut. KREM 1. Serek i ksylitol wymieszać i poczekać go rozpuszczenia kryształków. 2. Do serka wsypać mąkę kokosową, wymieszać i zostawić na 5 minut do napęcznienia mąki. Jeśli krem jest za rzadki dodać jeszcze trochę mąki. Składanie tortu 1. Równo ściąć górę biszkoptu, dół przeciąć na dwa blaty. 2. Pierwszy(...)kakao. 3. Ok 2-3 łyżki kremu odłożyć (do nadziania małych Oreo). Połowę kremu wyłożyć na blat u wyrównać górę. 4. Następnie na krem nałożyć delikatnie ciastko i lekko poodciskać do kremu (warto przyłożyć do upieczonego ciastka formę aby ewentualnie wyrównać brzegi by zmieściły się w rancie). 5. Na ciastko wyłożyć drugą część kremu i wyrównać górę. 6. Na koniec
Candy PandasMój pomysł na czekoladową ozdobę tortu jest bardzo prosty, ale warto przygotować ją wcześniej. Składniki (na mały torcik o średnicy 15 cm) 2 jajka pół szklanki mąki łyżka mąki ziemniaczanej pół szklanki cukru płaska łyżeczka proszku do pieczenia Do nasączenia: pół szklanki wody 2 łyżki cukru likier kawowy - do smaku Krem: 500 ml śmietanki 36% łyżka(...)śmietany do mniejszej miski i wymieszać z syropem kawowym . (Można go zastąpić łyżeczką kawy rozpuszczalnej wymieszaną z łyżeczką przegotowanej wody i dosłodzić cukrem pudrem, aby krem nie był zbyt gorzki) Pierwszą warstwę tortu posmarować bitą śmietaną o smaku waniliowym, następną posmarować kawową wersją. Górę i boki posmarować grubą warstwą waniliowej bitej śmietany. Całość posypać startą na drobnych oczkach czekoladą
Kulinarne InspiracjeSmaczny i szybki krem bananowy do deserów, ciast i tortów. Składniki: 3 banany 1 łyżka soku z cytryny ½ litra śmietanki kremówki 30% 3 łyżki cukru pudru 2 opakowania usztywniacza śmietany- fix Wykonanie: Banany skropić kwaskiem, a schłodzoną śmietanę ubić z cukrem i fixami. Poduszone drobno banany dodać do kremu. Wymieszać
Tradycyjna Kuchnia