tort w "przekroju", jeszcze przed złożeniem aa tu już w całości, tym razem tort dla D ^^ (kakaowe biszkopty z kawałkami czekolady przełożone kremem karmelowym, snickersami/lionem oraz czekoladowym kremem, nim też pokryty wierzch, zwieńczone snickersami i karmelem (potem
More food, love and dreamsczas oczekiwania. Delikatne …. puszyste … mięciutkie … na jednej na pewno się nie skończy! Śmiało można zajadać solo odrywając po bułeczce lub też z ulubionymi dodatkami : dżemem czy kremem czekoladowym. Albo np. z kremem rafaello ! PYCHA! SKŁADNIKI: - mąka pszenna – 500 g – świeże drożdże – 30 g – cukier – 50 g – letnie mleko
Ostra na SłodkoTort czapka z pomponem to zimowy pomysł na tort urodzinowy, imprezowy, niedzielny… Środek to czekoladowe ciasto, czekoladowy krem i dużo wiśni. Ciasto piekłam w foremce o kształcie półkuli, ale możecie upiec również w foremce babkowej pełnej, bez kominka. Przyznaję, że dekoracja zajmuje trochę czasu, ale efekt jest sympatyczny Składniki na ciasto: 6 jajek ½ szklanki cukru pudru 9 łyżek wody(...)Teraz całość mieszam delikatnie łopatką do połączenia się składników. Ciasto piekłam w formie PÓŁKULI (24cm) w 180 stopniach przez 55 minut do suchego patyczka. Składniki na krem: 400 ml mleka 1 budyń czekoladowy 2 łyżki cukru lub ksylitolu 50 g czekolady 250 g masła Dodatkowo: 300 g dżemu wiśniowego bez cukru 300 g wiśni bez pestek (mogą być z kompotu
Słodki sentymentCzekoladę wraz ze śmietanką rozpuścić w kąpieli wodnej, wystudzić. -Schłodzony deser przed podaniem posypać czekoladową posypką , a na wierzchu ułożyć dekoracyjne kostki lub kulki czekoladowe. Talerzyki z deserem udekorować kremem czekoladowym
Zakamarki mojej kuchniDumna, przyniosłam do domu pudełeczko, i od razu zabrałam się za szukanie odpowiedniego przepisu, który moje skarby uhonoruje odpowiednio. Na stronie Java cupcake trafiłam w końcu na ciasto czekoladowe z kremem porzeczkowym, które mnie urzekło swoją prostą, a jednocześnie bardzo efektowną dekoracją. Czym prędzej więc wybrałam się na zakupy, bo kilograma kwaśnej śmietany na składzie nie mam na co dzień(...)Polewa i dekoracja to taka kropka nad i - dzięki temu ciasto naprawdę pięknie się prezentuje. W ramach imienin częstuję więc ciastem porzeczkowo-czekoladowym: prostym, a jednocześnie wykwintnym. Czekoladowe ciasto z kremem porzeczkowym Składniki: (na tortownicę o średnicy 28 cm) ciasto czekoladowe: 200 g masła 200 ml mocnej kawy, ostudzonej 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 95 g kakao
Pożeraczka, czyli raz adobrzekremem”. Zadanie bardzo ważne, bo zasugerowane przez naszą mamę J Postanowiłyśmy zaczerpnąć przepis z książki Kuchnia Lidla Pawła Małeckiego. To była dobra decyzja. Rolada wyszła przepyszna. Ciemny, czekoladowy biszkopt z pysznym kawowym kremem. Wierzcie nam, nie można poprzestać na jednym kawałku. Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten Ilość porcji: Cała rolada (ok. 12) Czas przygotowania: ok. 90 minut(...)żelatynę oraz czekoladę. Ubijamy bitą śmietanę i dolewamy do wcześniej przygotowanego musu. Całość delikatnie mieszamy. Od biszkoptu odrywamy papier do pieczenia. Układamy na nowym papierze i równomiernie rozkładamy krem czekoladowy. Przy pomocy papieru zwijamy w ciasną roladę i wkładamy od lodówki na godzinę. Przygotowanie polewy: W kąpieli wodnej umieszczamy kremówkę. Do podgrzanej śmietany dodajemy czekoladę oraz masło. Mieszamy
Kolizje SmakówGanache z masłem to pyszny czekoladowy krem do tynkowania tortu. Ganache do tortu z masłem nadaje się pod masę cukrową i dekoracje z tej masy. Przepis na czekoladowe ganache z dodatkiem masła pochodzi od Kingi ze Słodki Parasol. Krem jest pyszny, ale ma jedną wadę. Bardzo szybko zastyga na zimnym torcie. Dlatego przed tynkowaniem koniecznie trzeba tort wyciągnąć z lodówki(...)śmietanki kremówki 36% 150 g gorzkiej czekolady (64% kakao) 75 g mlecznej czekolady 150 g miękkiego masła (min. 82% tłuszczu) czarny barwnik spożywczy, jeśli chcemy uzyskać czarny kolor kremu Pierwszy sposób wykonania ganache do tortu z masłem: śmietankę podgrzewamy w rondelku. Gdy będzie ciepła dodajemy masło i mieszamy, aż się rozpuści. Gdy masa będzie gorąca zdejmujemy rondelek z palnika. Dodajmy
Słodki Pomysłokazję! Przepis pochodzi z książki Dr Oetker „Czekoladowe ciasta”. Składniki: Ciasto: 150 g gorzkiej czekolady 100 g mąki 25 g mąki ziemniaczanej 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 125 g cukru 16 g cukru waniliowego 3 jajka 100 g masła w temperaturze pokojowej Nadzienie: 500 g śmietany 30% 100 g kremu orzechowego np. Nutella 300 g gorzkiej czekolady(...)równe części. Przełożenie: Śmietanę czekoladową ubić przy pomocy miksera na gładki krem. Jeden krążek ciasta przeznaczony na spód ułożyć na talerzu lub paterze, nałożyć na niego cały czekoladowy krem i równo rozsmarować. Przykryć drugim kawałkiem ciasta, lekko docisnąć (ewentualnie wyrównać boki tortu, aby krem nie „wypływał” na zewnątrz), odstawić do schłodzenia. Śmietanę do obłożenia tortu ubić na sztywno. Rozprowadzić
MyCookBook.pljest bardzo lekki i świetnie wyważony. Nie ma tu żadnych sztucznych barwników, aromatów, ulepszaczy. Bazą tortu jest biszkopt czekoladowy nasączony zaparzoną miętą, przełożony dwoma kremami. Jeden krem to krem maślany (czekoladowo-miętowy), natomiast drugi to krem miętowy z bitej śmietany. Idealnie ze sobą współgrają - jeden cięższy, kremowy, bardziej zwięzły, natomiast drugi delikatny, leciutki i rozpływający się w ustach. Przyznaję(...)napar z mięty. Garść liści mięty zalewamy wrzątkiem (tylko do połowy szklanki). Po ostygnięciu naparu dodajemy kilka kropel kropli miętowych i mieszamy. KREM MAŚLANY CZEKOLADOWO - MIĘTOWY : 1 kostka masła lub 200 g. (czyli 4/5 kostki) margaryny do pieczenia dobrej jakości 2 tabliczki gorzkiej czekolady 7 łyżeczek kropli miętowych Masło lub margaryna musi być
JedzeniomaniaCiasto mleczna kanapka Dwa wilgotne biszkopty czekoladowe przełożone wyśmienitym kremem śmietankowym i oblane płynną czekoladą. To ciacho wręcz rozpływa się w ustach! Polecam! Nazwałam to ciasto „Mleczna kanapka”, ponieważ bardzo przypomina ono z wyglądu ten słynny smakołyk. W smaku jest jednak nieco inne, myślę że nawet lepsze. Biszkopt nie jest delikatny i leciutki, lecz ciężki, wilgotny i mocno(...)minut – do suchego patyczka. Po wystudzeniu ciasto przecinamy na pół *** *** Przygotowujemy krem. W misie miksera umieszczamy wszystkie składniki: serek mascarpone, śmietankę, miód oraz cukier puder *** *** Całość miksujemy do uzyskania gęstej jednolitej konsystencji – nie za długo, aby krem się nie zważył *** *** Krem rozsmarowujemy na jednej części czekoladowego biszkoptu. Ja mój biszkopt przełożyłam do małej blaszki wyłożonej papierem, jednak nie jest
Blog z Apetytemwięcej . Czekolada to coś co zawsze poprawia mi humor i wywołuje uśmiech , uwielbiam ją w każdej postaci. Pisząc przepis na ten deser już marzą mi się czekoladowe eklerki z czekoladowym kremem z gorzkiej czekolady i rumem…:D Smak musu czekoladowego zawsze możesz odmienić, zamiast amaretto dodać rum lub odrobinę naparu kawowego, pod każdą postacią jest pyszny J Jeden(...)struktury piany. Gotowy mus przelać po równo do szklanych pucharków. Chłodzić mus w lodówce przez godzinę aby lekko stężał. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na gęsty krem wsypując pod koniec cukier puder. Wyłożyć śmietankę na czekoladowy mus polać sosem owocowym, posypać wiórkami tartej czekolady, włożyć na całą noc do lodówki. Smacznego
Wanilia i Kardamonmąki pszennej 150 g. mąki krupczatki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 80 g. cukru pudru 100 g. twardego oleju kokosowego 3 łyżki śmietany 18% Krem czekoladowy: 135 g. czekolady klasycznej gorzkiej Goplana 400 g. śmietanki 36% Orzechowy karmel: 1 szkl. cukru 3 łyżki grubo mielonych orzechów włoskich 2 łyżki grubo mielonych orzechów laskowych 1/4 łyżeczki soli(...)trakcie rozpuszczania!). Następnie do karmelu wsyp orzechy, wlej śmietankę, dodaj masło i sól. Wymieszaj ostrożnie. Rozsmaruj orzechowy karmel na spodzie tarty. Odstaw do wystudzenia. Schłodzoną czekoladową śmietankę i ubij mikserem na gładki i sztywny krem (nie ubijaj zbyt długo aby się nie zwarzył!). Krem rozłóż na wystudzonym karmelu. Na kremie rozsyp orzechową kruszonkę. 30 g. czekolady rozpuść nad parą
Delicious Placetylkę 2D , którą ozdobiłam cały tort ( i dół, i ranty i te "bobki", na których siedzą truskawki). TORT: Lecimy od dołu :) Blat czekoladowy nasączyłam syropem limonkowym z miętą rozcieńczonym z wodą, na to warstwa kremu(...)limonkowego, potem blat czekoladowy nasączony rozcieńczonym syropem limonkowym z miętą, na to kolejna warstwa kremy limonkowego i plasterki świeżych truskawek, potem biszkopt Matcha nasączony tą samą mieszanką co czekoladowe, ponownie krem limonkowy, drugi blat biszkoptu Matcha. Cały tort wysmarowałam kremem śmietankowym, na tak przygotowany tort wylałam ganache czekoladowe, odstawiłam do lodówki do zgęstnienia polewy i na końcu do worka cukierniczego
Blondynka Gotujejuż upieczone. Ciasto odstawiamy do wystygnięcia. Mus czekoladowy : Śmietankę podgrzewamy, wrzucamy do niej połamaną czekoladę, odstawiamy na ok 3 minuty, dokładnie mieszamy aż czekolada się rozpuści i powstanie jednolita masa. Studzimy, a następnie wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny aby śmietana była mocno schłodzona. Tak postępujemy ze śmietanką i czekoladą na krem jasny(...)ciemny. Gdy śmietanka będzie odpowiednio schłodzona dodajemy serek mascarpone (do ciemnej czekolady dodajemy dodatkowo cukier puder) i ubijamy na puszysty krem. Biszkopt należny nasączyć amaretto, na to wykładamy krem czekoladowy, maliny, a następnie jasny krem. Całość posypujemy startą czekoladą. Smacznego
Słodki ZakątekDawno nie piekłam nic z truskawkami a truskawki są dostępne w sklepach ;) Polecam to czekoladowe ciasto z truskawkami. Bardzo smaczne jest połączenie czekolady z truskawkami , przełożone lekkim kremem. Wymiary blaszki: 24 x 28 cm Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : 20 minut Składniki: 4 jajka 180 g cukru 1 op. cukru wanilinowego 16 g 120 g mąki(...)czasie studzimy i kroimy wzdłuż na dwie części. Krem: Z mleka, 80 g cukru i budyniu , przygotowujemy gęsty krem. Masę studzimy i miksujemy z miękkim masłem na gładki krem. Czekoladowe ciasto z truskawkami: Połowę budyniu wykładamy na spodzie biszkoptu. Krem przykrywamy drugim blatem Wierzch smarujemy resztą kremu. Truskawki myjemy. wyjmujemy szypułki, kroimy na mniejsze kawałki i układamy
Różne smaki w kuchni