Bardzo kruchutkie, zdrowe, szybkie i proste ciasteczka bezglutenowe. Na jednym, aż trudno poprzestać. Składniki: 100 g mąki ryżowej 125 g mąki kukurydziana 140 g kremu czekoladowo - orzechowego 40 g cukru pudru trzcinowego 50 ml oleju z orzeszków ziemnych (olej arachidowy) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie: Przesiać mąkę ryżową, mąkę kukurydzianą z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem(...)trzcinowym. Następnie dodać krem czekoladowo - orzechowy, wymieszać łyżką i zagnieść ciasto. Ciasto wyrabiać jak najkrócej i rozwałkować je na ok. 3-5 mm. Przy pomocy foremek powycinać ciasteczka i układać je na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Można układać dość ciasno, nie sklejaj się. Blaszkę włożyć do lodówki na około 30 minut. Piec 15 - 20 minut w temperaturze
Ciastka - domowe słodkościMeksykańskie pączki z czekoladą. Są lekkie, puszyste i wypełnione pikantnym kremem czekoladowym , który zwali Cię z nóg. Chrupiące i złociste pączki na zewnątrz, z gładkim i kremowym nadzieniem, te świąteczne i aromatyczne pączki są właśnie tym, czego potrzebujesz, aby stylowo zakończyć karnawał. Prosty, domowy pączek o lekko pikantnym nadzieniu, który zachwyci każde podniebienie. Pączek jest ekstra czekoladowy i kremowy oraz(...)gęstnieć i się zagotuje zdejmij garnek z ognia i ubijaj, aż krem będzie gładki i aksamitny. Dodaj kawałki czekolady, masło, cynamon, pieprz cayenne. Mieszaj do momentu aż czekolad i masło połączą się z kremem. Krem przelej do małej miski i przykryj folią spożywczą. Odstaw na 2 godziny by krem ostygł. Ciasto wyciągnij z lodówki i blat posyp mąką. Ciasto rozwałkuj
Zdrowy Styl Joannyczekoladowo-pomarańczowa Składniki: Ciasto kruche: - 180g mąki pszennej typ 450 - 30g kakao - 70g cukru pudru - 120g masła - 2 żółtka Konfitura pomarańczowo-limonkowa: - 3 średnie pomarańcze - 1 limonka - 250g cukru Czekoladowy krem: - 50g czekolady gorzkiej - 50g czekolady mlecznej - 50ml śmietanki 30% UHT - 50g miękkiego masła Dekoracja: - płatki migdałów, pomarańczowa skórka kandyzowana Powyższe składniki są na blaszkę 20cm x 20cm. Najpierw przygotowujemy(...)minut na średnim ogniu aby odparować nadmiar wody co spowoduje, że zrobi się nam konfiturka Kiedy ciasto już wystygnie, a konfitura będzie gotowa (i też wystudzona) to przygotowujemy krem czekoladowy. W garnuszku zagotowujemy śmietankę a następnie wrzucamy do niej posiekaną czekoladę (mogą być całe kawałki ale dłużej będzie się rozpuszczać). Całość mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji, a następnie dodajemy masło
Kuchenne Wariacjeprzykleić do brzegów. Schłodzić w lodówce przez godzinę. Po tym czasie wyjąć, nakłuć widelcem. Piec 12-15 minut w 200*C, do lekkiego zarumienienia ciasta. Wyjąć wystudzić. Krem czekoladowy: 50 g gorzkiej czekolady 30 ml śmietany 36 % Składniki umieścić w garnku, lekko podgrzać i odstawić do rozpuszczenia czekolady. Wymieszać do uzyskania gładkiej masy. Dodatkowo : całe migdały płatki migdałowe roztopiona(...)biała czekolada Na wystudzone ciasto wyłożyć krem czekoladowy i wyrównać. Ozdobić migdałami i kleksami roztopionej białej czekolady. * Ilość składników można zwiększyć dwukrotnie, aby otrzymać większą pisankę dla całej rodziny :) Smacznego! Inspiracja ze strony Moje Wypieki
Chocolate Muffin Blogłyżeczki mielonego kardamonu 1 łyżeczka soli 1 małe , lekko ubite jajko nadzienie: 50 g miękkiego masła 75 g cukru trzcinowego (demerara) 4 łyżki z czubkiem kremu czekoladowo orzechowego - typu Nutella 1 łyżka mąki 50 g posiekanej czekolady deserowej do posmarowania : 1 lekko ubite jajko 2-3 łyżki lekko podgrzane go syropu daktylowego, kukurydzianego, złocistego, klonowego lub miodu(...)rzadkie, d osypujemy jeszcze trochę mąki. Miskę przykrywamy folią lub ściereczką i odstawiamy do wyrastania na 30-45 minut by c iasto podwoiło swoją objętość. Mieszamy w misce krem czekoladowo - orzechowy z mąką, masłem i brązowym cukrem. Na oprószonym mąką blacie rozwałko wujemy ciasto na prostokąt o wymiarach 30x40 cm. Rozsmarow ujemy nadzienie i p osyp ujemy posiekaną czekoladą
Dzieje kuchennej Wiewióryjeszcze niejednokrotnie. Piwa absolutnie nie czuć. (około30 sztuk) 200g margaryny 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki piwa 1 łyżka cukru (opcjonalnie, w zależności od nadzienia) 1/2 łyżeczki soli Dodatkowo: krem czekoladowy (może być marmolada) cukier puder do posypania Margarynę z mąką posiekać. Dodać sól, cukier i piwo. Całość dokładnie i szybko zagnieść. Ciasto cienko rozwałkować i wycinać z niego(...)kwadraty (użyłam foremki). Na środku każdego kawałka nałożyć porcję kremu czekoladowego (nie za dużo, bo lekko puchnie) a boki złożyć do środka i delikatnie posklejać. Ciastka ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia. Piec około 30 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem
Di gotujeFrancuskie serduszka z nutellą i malinami to idealna przekąska na słodko dla dwojga. Pyszne ciasto francuskie, krem czekoladowy i kwaśne owoce - perfekcyjne połączenie :) Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 100 g malin nutella (1/2 małego opakowania) cukier puder do posypania 1 żółtko 1. Z ciasta francuskiego wyciąć serduszka. 2. Każdy kawałek ciasto rozsmarować roztrzepanym żółtkiem. Następnie rozsmarować(...)krem czekoladowy i dodać maliny. 3. Piec około 20 minut w 200°C. 4. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. * pomysł zaczerpnięty ze strony: http://www.mojewypieki.com/przepis/francuskie-ciasteczka-z-nutella-i-truskawkami
UgotowaćMocno czekoladowe ciasto z czekoladowym, maślanym kremem. Słodkie, zdecydowanie słodkie. Perełka na Wielkanocnym stole, ale nie tylko. Zaręczam, że znajdzie swoich zwolenników. Nawet jeśli nie jesteście fanami ciast na bazie kremu maślanego, na jeden kawałeczek się na pewno skusicie. Gorzka czekolada nadaje mu charakteru, wykwintności w smaku. Ja uwielbiam, Irlandczycy, których dane mi było poczęstować, nie mogli się od niego(...)pieczenia, samo dno. Wylewamy ciasto po równo. Wygładzamy. Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia. Krem czekoladowy: 220 g masła 300 g cukru pudru 55 g kakao szczypta soli 5-6 łyżek mleka lub śmietanki 36% Masło ucieramy na puch. Dodajmy stopniowo cukier, ciagle ucieramy do gładkości
Made By Mom And Sonprostą roladę biszkoptową wzięłam ze strony kotlet.tv Składniki na biszkopt 3 jajka 3/4 szklanki cukru pudru 1 szklanka maki pszennej 1/3 szklanki wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia krem czekoladowy 250g serka mascarpone 200ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki kakao 100g rozpuszczonej czekolady Sposób przygotowania: Oddzielić białka od żółtek. Ubijać białka na sztywną pianę(...)stopni. Piec około 15 minut. Upieczony biszkopt przełożyć na ściereczkę podsypaną cukrem pudrem. Zdjąć delikatnie papier do pieczenia, luźno zrolować w ściereczkę i tak zostawić. Krem czekoladowy - czekoladę połamać na mniejsze kawałki, przełożyć do rondelka i dodać 4 łyżki śmietanki 30%. Podgrzewać na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Odstawić na bok by przestygła. Mocno schłodzoną
pink envelopeskładniki: 1 arkusz ciasta francuskiego ok. 12 łyżeczek gęstego powidła lub marmolady lub kremu czekoladowego 1 białko wykonanie: Ciasto rozwijamy i kroimy na 12 jednakowych kwadratów lub wg własnego uznania. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdy nacinamy po przekątnej nie nacinając środka. Na każdym środku nakładamy po małej łyżeczce powidła lub marmolady lub kremu czekoladowego. Składamy co drugi
Domowy Smak JedzeniaPrzepis na te babeczki jest już na blogu. Tym razem z pysznym kremem na bazie mascarpone i sławnego kremu czekoladowego. Moje urodzinowe babeczki ozdobiłam ćwiartkami truskawek. Mam nadzieje, że smakowały! Składniki : * 16 łyżek mąki pszennej * 2 łyżeczki proszku do pieczenia * 4 płaski łyżki kakao * 12 łyżek cukru trzcinowego * 150ml wody mineralnej gazowanej * 100ml oleju rzepakowego * 2 jajka * łyżka ekstraktu(...)składniki dokładnie wymieszać. Mokre przelać do suchych. Ciasto przelać do papilotek na 3/4 wysokości. Piec 25 minut w 200 stopniach do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Mascarpone dokładnie wymieszać z kremem czekoladowym, przełożyć do rękawa i ozdabiać babeczki. Na każdej ułożyć truskawkę
Magiczne Życie Martypieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na godzinę. Wyjąć z piekarnika, przełożyć na kratkę i odstawić do ostygnięcia. W oryginalnym przepisie tort należy polukrować. Ja przełożyłam go kremem czekoladowym. Krem: 500 ml śmietany kremówki (30 – 36%), 150 g czekolady deserowej, 50 g białej czekolady polewa: 70 g masła, 100 g czekolady deserowej, 50 g białej czekolady, Czekoladę rozpuścić
królestwo garówminut. Po tym czasie wyjmujemy i pieczemy 5 minut w 200*C, a następnie obniżamy temperaturę do 190*C i pieczemy jeszcze 15 minut. Wyjmujemy i odstawiamy. Krem czekoladowy: 200 g gorzkiej czekolady 2 łyżki miodu 200 ml śmietanki kremówki 36 % 50 g masła W garnku umieścić śmietankę i miód. Podgrzać, dodać czekoladę połamaną na kawałki. Odstawić(...)wina i rozmieszać z mąką. Dodać zawiesinę do malin i gotować, aż frużelina zgęstnieje. Odstawić do ostygnięcia. Na wystudzony kruchy spód wyłożyć frużelinę malinową, wyrównać. Na wierzch wylać równomiernie krem czekoladowy. Schłodzić w lodówce 3-4 godziny. Smacznego
Chocolate Muffin Blogmogę zapewnić, że borówki też pasują świetnie :) Składniki: 100 g gorzkiej czekolady 100 g masła 3 jajka 150 g cukru 50 g mąki 2 łyżki kakao orzechy włoskie borówki + krem czekoladowy (u mnie Lindt) Do miski przekładamy połamaną na kawałki czekoladę, masło i kakao. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej (tzn. kładziemy miskę na garnek z lekko gotującą się wodą, spód miski(...)mieszamy. Masę przekładamy do formy. Pieczemy w temperaturze 150 stopni około 40 -50 minut lub do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto wyciągamy z formy. Kiedy nieco przestygnie dekorujemy kremem czekoladowym (można użyć też zwykłej rozpuszczonej czekolady) i borówkami. Smacznego! ciastkożercy
Ciastkozercy