koperek posiekać. Musztardę i majonez wymieszać, dodać do ziemniaków i rzodkiewek. Wszystko połączyć, doprawić do smaku i posypać szczypiorkiem i koperkiem. Podawać jako sałatkę lub dodatek np. do kotletów
Pasja Smakuplastry pomidor ogorek cebula sos czosnkowy ketchup bulka pita sol pieprz papryka slodka Myjemy mieso, osuszamy i doprawiamy przyprawami ( mozna utuc jak na kotlety ) Szmarzymy mieso wczesniej obtaczajac tylko w mace Myjemy warzywa i wszystkie kroimy w plasterki Rozkrajamy bulki i ukladamy warstwowo pomidora, cebule, ogorka mieso i znow ogorka, cebule
Klaudynkowa kuchniareszty dodać kapustę kiszoną, posiekany szczypior i 2 łyżki koncentratu pomidorowego. Dusić około 5 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Mięso umyć, pokroić na cienkie plastry. Każdy kotlet cienko rozbić, oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Nałożyć farsz, zwinąć roladkę i spiąć wykałaczką. Obsmażyć ze wszystkich stron na oleju. Resztę kurek z cebulką wrzucić na olej
Z miłości do słodkościTeraz gdy młode ziemniaki są już tanie, proponuję dodawać je do każdego obiadu. Idealnie sprawdzą się do chłodnika czy kotletów mielonych Możemy je także podawać z gołąbkami Korzystajmy! Składniki : * kg młodych ziemniaków, najlepiej mniejszych * sporo świeżego koperku * opcjonalnie masło Przygotowanie : Ziemniaki namoczyć, wyszorować, można obrać. Ugotować w lekko osolonej wodzie. Posypać świeżo posiekanym koperkiem
Magiczne Życie Martylodówki. Na talerzu układamy sałatę, a na niej avocado pokrojone w plasterki. Z mięsa formujemy dowolnej wielkości kotleciki i smażymy po 3-4 minuty z każdej strony. Po przełożeniu kotleta z jednej strony na drugą układamy plasterek sera, przykrywamy przykrywką, żeby ładnie się rozpuścił i chwilę podsmażamy. Układamy na sałacie i polewamy dressingiem
Sajkofanka smakuPodobno w kuchni arabskiej takie kefty są bardzo popularne. Szczerze mówiąc wcale się nie dziwię;) Dla mnie są taka polską odmianą kotletów mielonych, jednak z pysznym ziołowo- serowym nadzieniem. Ja przygotowałam je w tradycyjny sposób, czyli usmażyłam, ale równie smaczne (a może nawet bardziej smaczne:)) są upieczone na grillu lub ewentualnie w piekarniku. Składniki: 1/2 kg mielonej wołowiny, cebula
Z miłości do słodkościfiletu z kurczaka, 5 dużych suszonych śliwek, łyżeczka cynamonu, czubata łyżka żurawiny, 1/2 pęczka natki pietruszki, sól, pieprz. Przygotowanie Mięso umyć, osuszyć i podzielić na około 5 kotletów. Każdy cienko rozbić, oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Z jednej strony mięso oprószyć delikatnie cynamonem. Śliwki pokroić na cienkie paseczki. Wraz z żurawiną i posiekaną natką pietruszki rozłożyć
Z miłości do słodkościandrutami. Przygotowanym mięsem smaruję andruty, a gdy wafle zmiękną zwijam je w rulon i kroję na plasterki. Dzięki waflom mięso jest chrupiące i zyskuje całkiem inny smak niż tradycyjne kotlety... Takie mielone świetnie sprawdzą się podczas obiadu oraz jako kolacja. Przepis przywieźliśmy od cioci z Podlasia;) Składniki: 1/2 kg mięsa mielonego, 2 wafle - andruty, jajko, sól, pieprz
Z miłości do słodkościPrzedstawiam Wam kolejną propozycję na odmianę zwykłych kotletów mielonych. nadziałam je blanszowaną kapustą oraz parówkami, które otrzymałam do testowania od firmy Nove z linii Natura. Roladki są bardzo sycące, smaczne, a kapusta nadaje im zielonego, wiosennego akcentu. Świetnie sprawdzą się jako danie główne, zaś pokrojone w plastry mogą służyć za przystawkę. Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
Z miłości do słodkościlimonki, łyżeczka brązowego cukru, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1/2 łyżeczki pieprzu, ogórek, natka pietruszki. Wykonanie Mięso umyć, osuszyć i pokroić jak na kotlety. Rozbić na dość grube plastry. Ułożyć w pojemniku. Sok z limonki wymieszać z sosem sojowym, oliwą z oliwek, obsypką, pieprzem i cukrem. Dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać. Marynatą
Z miłości do słodkościskladniki dla 2 osob: 2 piersi kurczaka 8 kawalkow suszonych pomidorow kilka listkow bazylii sol, pieprz, oregano oliwa do smazenia wykonanie: Filety po umyciu i osuszeniu rozbijamy jak na kotlety. Doprawiamy sola, pieprzem i na kazdym ukladamy po 4 kawalki suszonych pomidorow i kilka listkow swiezej bazylii. Proponuje dodac dosc sporo bazylii, by aromat i smak byl jeszcze bardziej wyrazisty
Przysmaki Karolkiszybka przekąska z wykorzystaniem tuńczyka z puszki i Smakowitej pajdy smalczyku z cebulką i jabłkiem. Smakowita Pajda zaskoczyła mnie dobrym składem, naturalnym smakiem, który idealnie podkreślił smak kotletów z tuńczyka i odpowiednio natłuścił burgery. Wszystko wyszło smaczne i kolorowe. Zapraszam na przepis, który dodaje do akcji i konkursu u Majany "Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem
Bernika - moj kulinarny pamietniklinie kawałki kurczaka można usmażyć w piekarniku. Porcja na 3 osoby. Do przygotowania dania użyłam Panko czyli japońskiej wersji tartej bułki, wykorzystywanej jako panierka lub wypełnienie do różnego rodzajów kotletów. W odróżnieniu od znanej w Polsce bułki tartej Panko ma lżejsze, większe i bardziej chrupiące kawałki, przez co tworzy bardziej chrupiącą i puszystą panierkę. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikhamburger - dodatkowo zaliczył cebulkę :) Składniki: ok 600-800 gr mięsa wołowego zmielonego z niewielką ilością tłuszczyku :) pół cebuli sól, pieprz Wykonanie: Łaczymy wszystkie składniki, doprawiamy do smaku. Formujemy kotlety. Grillujemy ok 3 min. Do przygotowanej rano bułki dajemy mięso, plasterek sera, sałatę, cebulę, pomidor, ogórek kiszony- ketchup, musztarde czy majonez do wyboru I do smaku. Hamburger podałam
Smaki EdytyZdrowy szybki obiad? :) tak dzisiaj zapraszam Was do kuchni tajskiej na wieprzowinę z warzywami . A do tego - obiad jest ekspresowy . Zapraszam Składniki: 4 kotlety wieprzowe ( schabowe ) 1 cebula czerwona 1 brokuł 2 czerwone papryki 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka imbiru 2-3 łyzki sosu sojowego 1 op małej kukurydzy - baby corn 2-3 łyżki oleju orzechowego lub roślinnego
Smaki Edyty