słodkiej konfitury dało tyle radości, że do chrupiących domowych nuggetsów nie mogliśmy się jej wręcz oprzeć! Salsę można z powodzeniem wykorzystać do mięsno-serowych calzone, quesadilli, krokietów, kotletów, sałatek. Jeśli macie ochotę na pikantniejszą wersję dodajcie chili według upodobań. Składniki: 500 g passaty 2,5 łyżki majonezu 3 łyżki pikantnego ketchupu 2 łyżeczki z lekką "górką" konfitury truskawkowej
Zasmakuj Kuchnimiski (lub głębokie talerze). W jednej mieszamy 2 czubate łyżki mąki pszennej z 2 czubatymi łyżkami mąki kukurydzianej. Doprawiamy solidnie pieprzem i solą (jak do tradycyjnej panierki np. na kotlety). Mieszamy, a następnie powoli wlewamy maślankę, mieszając aż do uzyskania gęstego ciasta. Jeśli chcemy, aby nasze pieczarki były bardziej chrupiące warto dodać 1 jajko (przed wlaniem maślanki). W drugiej misce
Słodkie okruszkisobą dokładnie wszystkie składniki- odstaw do lodówki na min. 20min. 3. Formuj burgery: mięso podziel na ok.7 części i z każdej uformuj kulkę, następnie ją spłaszcz, aby powstał kotlet o grubości ok. 1cm. 4. Burgery smaż na bardzo mocno rozgrzanej patelni grillowej (bez tłuszczu) po ok. 4-5min. z każdej strony. * Jeżeli używasz mięsa garmażeryjnego, najprawdopodobniej jest już
Kuchnia w Słońcu SkąpanaPesto pistacjowe jest typowym produktem prosto z Sycylii. Pasuje jako dodatek do kanapek, makaronów, serów, przekąsek, zapiekanek i kotletów. Jest po prostu pyszne! Jeśli raz spróbujesz to na pewno się uzależnisz, a przynajmniej tak było w moim przypadku . Moje domowe pesto jest oparte na przepisie babci mojego męża. Jest łatwe w przygotowaniu i nie jest zbyt czasochłonne. SKŁADNIKI : pistacje
kuchniabellissima.wordpress.comminionego roku, które najchętniej były czytane. Dania główne i świąteczne Wigilijna kasza jaglana z suszonymi śliwkami i miodowo-korzennym aromatem Kurczak z zielonymi warzywami w sosie teriyaki Jaglane kotlety z rybą i szalotką Czerwona kapusta na ciepło Pęczotto ze świeżymi kurkami Zupy Francuska zupa cebulowa Sałatki Świąteczna sałatka śledziowa z ziemniakami, cebulą i szczypiorem Sałatka z mozzarellą, kurczakiem i prażonymi
My Chcemy Jeśćzawiera beta-karoten, potas no i oczywiście jest bardzo nisko kaloryczna a przy tym bardzo sycąca. Możemy zrobić z niej wszystko wykorzystując jej każdy cenny centymetr. Placki, serniki, muffiny, kotlety, przeciery,racuchy i oczywiście Zupę. Dzisiejszy wpis będzie poświęcony zupie, gdyż to właśnie dynia w takiej postaci najczęściej króluję na moim stole. Dynia dynia ale którą wybrać…? Dobrą dynię
Wylizany RondelNiemiec w XIX wieku, a to danie zostało wymyślone przed II wojną światową jest to bardzo prawdopodobna wersja. Technicznie rzecz biorąc to taki burger z rozwalonym kotletem albo, już bardziej fachowo, z luźnymi kawałkami czegokolwiek. Jeśli znajdzie się kolejny dobry spec od marketingu to ma szansę stworzyć kolejną hipsterską modę, zwłaszcza w odniesieniu do burgerów. Z hipsterów można się śmiać
Kryzysowa Książka KucharskaBrytyjskie danie, które swoją nazwę zawdzięcza głównie odgłosom powstałym podczas przygotowania. Dlatego wersja w formie kotletów, która kiedyś widziałem nie będzie b&s, bo nie wydaje takich odgłosów. bubble - bulgotać squeak - piszczeć Już sama nazwa wymyślona w XVIII wieku jest humorystyczna. Pewnie dlatego, pierwsze wzmianki o tym daniu pojawiały się w czasopismach satyrycznych, pisane między innymi przez twórców
Kryzysowa Książka KucharskaKryterium uzualne pozwala nazywać burgerem kotlet w bułce, który nie jest z wołowiny. Podobnie jest z Bhaji. W języku hindi bhaji oznacza po prostu warzywa. Jest nawet taka potrawa jak Pav Bhaji w różnych wersjach (co za tym idzie o różnych nazwach) czyli mniej więcej bułka z warzywami, na którą też przyjdzie czas na blogu :) W każdym razie istnieje
Kryzysowa Książka Kucharskakapustą kiszoną. Nie wiem dlaczego większość osób myśli, że przepis pochodzi z Bieszczad. Według moich rozeznań, pochodzi on z kresów ogólnie. Trochę dlatego, że nie chciało mi się lepić kotletów, a trochę dlatego, żeby nie było smażone zrobiłem taką babkę. Trochę jak klasyczna babka ziemniaczana. Polałem ją sosem z borowików, które choć ekskluzywne, to rosną w lasach i są dostępne
Kryzysowa Książka KucharskaCóż można zrobić z pozostałych ziemniaków z obiadu? Można usmażyć kotlety ziemniaczane, ugotować kopytka i zapewne wiele innych ciekawych potraw. Ja połączyłam dwa w jednym czyli ciasto jak na kopytka tyle, że nie były one gotowane tylko smażone. I jeszcze jeden ważny element a mianowicie to, że nadziałam je farszem pieczarkowym. Składniki: ok. 1 kg ugotowanych ziemniaków
Amatorka kuchennaDotąd nie przepadałam za podsumowaniami, wydawało mi się strasznie nudne, taki odgrzewany kotlet. Nie wiem co mnie wczoraj napadło, ale zaczęłam oglądać zdjęcia z tego roku no i kurcze! tyle się wydarzyło, o tylu rzeczach już zapomniałam! To był fajny rok :) Dużo się działo, jak zwykle, ale przynajmniej nie mogę narzekać na nudę ;) Chodźcie pokaże Wam coś fajnego! ;) Bardzo lubię
Czerwona Porzeczkabiałka na 100g lub więcej, to weź tofu wędzone. Przy zbyt miękkim tofu nasz tofu burger będzie po prostu miał kiepską konsystencję. Jak podawać? Możesz zaserwować w formie kotletów z ziemniaczkami i kapustką lub jak tytułowy burger z tofu. Ja polecam dać do środka wegański majonez , odrobinę ajwaru lub keczupu i świeże warzywa. Artykuł Tofu burger pochodzi z serwisu Blendman.pl
Blendmanniego ser oraz szynkę i sklejamy tworząc wałek Tak robimy z całym ciastem. Następnie jajko,wodę ,sól,pieprz oaz mąkę mieszamy ze sobą (tak jak robimy panierkę do kotletów schabowych) Krokiety moczymy w panierce oraz obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na złoty kolor na GORĄCYM oleju. To bardzo ważne aby dać krokiety na gorący olej. Podajemy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuPrzyprawa do wieprzowiny Masło Oliwa Świeże zioła Śmietana do sosu Mięso myjemy i suszymy. Polędwicę kroimy na 3-4 kawałki, w zależności od wielkości, po tym rozbijamy je na kotlety. Możemy je następnie pokroić na mniejsze kawałki – ja tak zrobiłem, gdyż takie małe porcje sprawdzają się doskonale przy okazji świątecznego obiadu, gdy na stole gości więcej potraw. Jeśli przygotowujesz tylko
MarcinChef