kotlety - 13055 przepisów (strona:574/871)

Kanapka z burgerem z batata, hummusem, awokado i sosem słodko- kwaśnym 117

dżemu Łowicz 100% z owoców o smaku czarnego bzu. Cytrynowy hummus domowej roboty a do tego kremowe, pyszne awokado. Świetny pomysł zarówno na pierwsze, jak i drugie śniadanie. Bułki, kotlety, hummus czy sos można przygotować wcześniej. Świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Polecam :)  Składniki na kilka burgerów (5-6 sztuk): Pszenne bułki na sodzie ze słonecznikiem

Mango Papaja
Bezglutenowe ciasto z fasoli i bananów oraz "Ballada o ciotce Matyldzie" 183

Przy okazji swojej strączkowej akcji postanowiłam upiec ciasto z fasoli, które przypominali różni blogerzy. Do tej pory - za radą Karola Okrasy - puszkowaną fasolę wykorzystywałam do kotletów mielonych zamiast bułki tartej. Do ciasta podeszłam z rezerwą. Smakowo mnie nie zaskoczyło. Myślałam, że banany będą bardziej wyczuwalne. Na pierwszy plan jednak wyraźnie wysuwa się kakao. Składniki (na keksówkę o wymiarach

Weekendy w domu i ogrodzie
Błyskawiczny piątek - Ryż z warzywami 138

Kolejny piątek i moja kolejna błyskawiczna propozycja dla Was. Tym razem ryż z warzywami. Idealne sycące danie, ale możemy potraktować je jako sałatkę bądź dodatek do kotleta. Polecam! Składniki : * 2 torebki ryżu * groszek zielony mrożony  * 2-3 marchewki * puszka kukurydzy * sól, cukier * 2 łyżki masła Przygotowanie : Ugotować ryż w osolonej wodzie. Marchewkę pokroić w kostkę i razem z groszkiem

Magiczne Życie Marty
Schab z warzywami 188

Dziś wam pokaże jak można wykorzystać schab lub karkówkę. Dosyć łatwe przygotowanie i smaczne. Na to stawiam łatwo smacznie i w miarę szybko. Schabowe z warzywami   4 kotlety schabowe( schab lub karkówka) 1 papryka ( czerwona) 8 pomidorków koktajlowych żółtych i czerwonych( zwykły pomidor) 1 cebula czerwona 1/2 kulki mozzarella( ser żółty jak najbardziej) 1/3 bakłażana( użyłam cukinii

Różowa kuchnia
Pulpety rybne w sosie szczypiorkowym 122

Pulpety rybne w sosie szczypiorkowym to propozycja na podanie ryby tym, którzy za rybą nie przepadają. Według autora książki „Ryby w codziennym żywieniu” Pana

Magiczny Garnek
Wegański burger :) 205

średnicy 4-7 cm, gdzie wyszłoby od 6 do 12 sztuk. Ja zrobiłam trochę po swojemu i podzieliłam mieszankę na 3 części, w ten sposób tworząc 3 normalnej wielkości "kotlety". Więcej o tej mieszance marki Amisa przeczytacie w TYM wpisie. A tymczasem zapraszam na burgera, który pozytywnie zaskoczył mnie smakiem. Mój pierwszy wegański burger i taki dobry 😄 Składniki (1 burger

Zdrowie na języku :P
Karkówka w marynacie z ziół i aromatycznej wódki 135

twarda. Mięso wrzucamy na bardzo gorącą patelnię i szybko obsmażamy, zamykając możliwość uciekania wody. Potem już w zależności od przepisu, byle nie spalić. Użyte składniki marynaty (na jeden kotlet): 2 łyżki nierafinowanego oleju rzepakowego nakrętka Gorzkiej Żołądkowej z Figą ząbek czosnku drobno posiekany 3 ziarenka pieprzy utłuczone w moździeżu szczypta rozmarynu (nie przesadzić z ilością!) sól - opcjonalnie, już po obsmażeniu

Państwo Wojtczuk gotują
Kurczak pod pomidorową pierzynką 127

koniec dodać drobno posiekany czosnek. Każdego pomidora koktajlowego przekroić na pół i dodać na patelnię. Doprawić solą i pieprzem i smażyć aż pomidory puszczą sok. Na talerzu ułożyć kotlety z kurczaka i na każdy nałożyć warstwę podsmażonych pomidorów. Całość polać delikatnie kremem balsamicznym. kurczak pod pomidorową pierzynką

O kuchni z uczuciem
Odchudzone tiramisu 152

biodra, ani w cycki to nie pójdzie. Początkowo nie mogłam zrozumieć wegan i tego nazywania produktów z soi i płyt gipsowych, nazwami typu „żeberka z grilla” lub „kotlet o smaku kurczaka”. Z biegiem czasu przestało mnie to drażnić. Może to taki złoty środek? Może to sposób na oszukiwanie? Nie nam to oceniać. Sama robiłam „pasztety z fasoli”, okazjonalnie, ale jednak

ladykitchen
Inny Wymiar w sercu Warszawy 160

wcale nie musi być ciężka i tłusta. Menu skomponowane jest z dbałością o każdy szczegół jest krótkie, ale treściwe. Znajdziemy w nim kanon polskiej kuchni, ''smaki dzieciństwa'' czyli schabowy, kotlet mielony czy rosół… w zaskakującym wydaniu.      Kuchnia made in Poland a więc jest i ‘pierwsze danie’ do wybory mamy między innymi tradycyjny rosołu z polskich mięs (królika

Wylizany Rondel
Kurczak z orzechami 198

Smaczna odmiana od zwykłego kotleta 🙂 Składniki 1 filet z kurczaka 5 dkg orzechów włoskich 5 dkg sera żółtego sól, pieprz jajko bułka tarta Sposób przygotowania Fileta przekroić wzdłuż na … Czytaj dalej Kurczak z orzechami

czarrna od kuchni
Surówka z kiszonej kapusty. 127

pół tygodnia. Ta surówka nie tylko jest smaczna, ale także zdrowa. Duża dawka witamin, zwłaszcza C, błonnik są wskazane o każdej porze roku, a zimą najbardziej. Do tego prosty kotlet i obiad pełen wypas.  😊 Można też dodać rodzynki, a olej zastąpić majonezem, to też fajna odmiana

Dieta moja pasja
Zupa krem z pietruszki 142

która według mnie jest dość niedoceniana. Zazwyczaj jako składnik włoszczyzny ląduję w wywarze warzywnym, choć sama ma wszechstronne zastosowanie i właściwości. Można z niej wyciskać sok, robić z niej kotlety lub nawet frytki. Urozmaicenie swojej diety większą ilością pietruszki może korzystnie działać na układ krążenia, układ moczowy oraz układ trawienny. To niepozorne warzywo zawiera też mnóstwo witaminy C, kwasu foliowego

wegujemy
Sos pieczarkowo-śmietankowy 216

Aromatyczne pieczarki skąpane w kremowym sosiku ze słodkiej śmietanki to pyszny dodatek do wielu dań. Świetnie pasuje do placków ziemniaczanych, kotletów czy kopytek. Zdecydowanie smaczniejszy niż sos pieczarkowy bez śmietanki ale wiadomo bardziej kaloryczny. składniki: 500 g małych pieczarek 1 łyżka masła lub oleju kokosowego 1 duża cebula ok 250 ml śmietanki 30 % sól,pieprz garść posiekanej natki Pieczarki dokładnie

Monia miesza i gotuje
Bitki schabowe w sosie z suszonymi grzybami i wędzoną śliwką 175

niewielkiej ilości wody schab pokroić w 2.5 cm plastry. Lekko rozbić tłuczkiem. Oprószyć solą i pieprzem. Obtoczyć w mące, nadmiar strzepnąć i mocno obsmażyć na rozgrzanym smalcu. Zsunąć kotlety na bok patelni i dodać pokrojoną w piórka cebulę, następnie przesmażyć na złoto w międzyczasie pokroić grzyby i śliwki w paski dołożyć na patelnię pokrojone grzyby i śliwki, następnie podlać wodą

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!