kotlety - 13055 przepisów (strona:22/871)

Kotlety mielone z dorsza-super smaczne 162

Kotlety  mielone mają rzeszę zwolenników.My lubimy właściwie wszystkie ,dlatego chętnie tworzę wciąż nowe wariacje na temat kotletów  mielonych.Dzisiaj proponuję przepyszne kotleciki mielone z dorsza,świetna alternatywa dla mięsnych wieprzowych.Są mieciutkie ,bardzo delikatne i jestem pewna,ze smakiem zachwycą każdego,bo dzięki dodatkowi zmielonej kolendry i kulek  ziela angielskiego zyskały nowy,ciekawy aromat i całkowicie zatraciły(...)razie potrzeby dodacć resztę.Do rozmrożonego dorsza na pewno trzeba będzie dodać więcej bułki tartej. w moździerzu zmiażdżyć ziele angielskie i kolendrę lub zmielić w młynku masę na kotlety wymieszać z solą,pieprzem oraz kolendrą i zielem angielskim wilgotnymi dłońmi formować kotleciki,obtaczać w bułce tartej i smażyć na rumiano  namaśle z obu stron

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tradycyjne kotlety de volaille 291

jajka 150 g tartej bułki sól olej do smażenia Wśród mięs na polskich stołach najczęściej króluje drób, a jednym z najbardziej popularnych sposobów na piersi kurczaka są kotlety de volaille. Mają one francuskie pochodzenie, a jego historia sięga XVIII wieku. Bardzo smaczny mięsny dodatek do obiadu, z chrupiącą panierką i delikatnym mięsem w środku. Mięso umyć, osuszyć, rozbić(...)płacie mięsa wzdłuż dłuższego brzegu, ułożyć słupek masła, a mięso wokół niego ciasno zrolować. Do jednego głębokiego talerza wbić jajka, roztrzepać, a do drugiego głębokiego talerza wsypać bułkę tartą. Kotlety panierować dwukrotnie, zanurzając kolejno w jajkach i obtaczając w tartej bułce. Na patelni rozgrzać olej. Włożyć kotlety i smażyć na średnim ogniu po około 3-4 minuty z każdej strony

Świat Domowej Kuchni
Kotlet jagnięcy w posypce ze świeżych ziół i pistacji 135

Składniki dla dwóch osób: 2 kotlety jagnięce masło klarowane 2 łyżki musztardy (u mnie Dijon) pomidorki koktajlowe oliwa z oliwek sos octowy owocowy (u mnie figowy) Składniki na posypkę: 1 łyżka drobno posiekanej bazylii 1 łyżka drobno posiekanego rozmarynu 1 łyżka bułki tartej 1/2 łyżki drobno posiekanego tymianku 1 łyżka drobno posiekanych pistacji odrobina oliwy  sól, pieprz Składniki(...)puree: 3 ziemniaki 1/2 selera 1 łyżka masła 2 łyżki mleka szczypta gałki muszkatołowej CZAS PRZYGOTOWANIA: 20-30 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Kotlety jagnięce płuczemy, osuszamy i smażymy na złoto na maśle klarowanym (kilka minut z każdej strony). Zdejmujemy z patelni i odstawiamy do ostygnięcia. 2. Wszystkie składniki posypki mieszamy na talerzu. Kotlety smarujemy musztardą przy pomocy pędzelka

My Culinary Art
Kotlety marchewkowe 143

Jeśli nie mamy ochoty na mięso albo jesteśmy wegetarianami lub po prostu chcemy urozmaicić sobie czy dzieciom obiad przyrządźmy kotlety marchewkowe. Dzięki słodkiej marchewce oraz smacznym dodatkom jak szczypiorek czy pietruszka nabierają one pysznego smaku. Składniki: 4 duże marchewki 2 jajka 1 mała cebula 1 mały ząbek czosnku bułka tarta pęczek szczypiorku trochę suszonej lub świeżej natki pietruszki sól, pieprz(...)ręczny, żeby uzyskać gładką masę. Dodajemy pokrojony szczypiorek i natkę pietruszki oraz przyprawiamy solą i pieprzem. W zależności od konsystencji dodajemy jeszcze bułkę tartą. Z gotowej masy formujemy okrągłe kotlety (jak na mielone), obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju. Z 4 dużych marchewek uzyskamy około 10 kotletów

upichcic
Kotlety mielone z pieczarkami 180

Troszkę inna wersja kotletów mielonych, bo bez jajek i bułki. Za to z pieczarkami lub marchewką. Na początek mielimy ok. 1 kg łopatki, jedną dużą cebulę i 2 ząbki czosnku. Jeśli mamy gotowe mięso mielone, to cebulę i czosnek tarkujemy na drobnych oczkach.    Mięso przyprawiamy solą, pieprzem, przyprawą barbecue i warzywkiem. Kroimy kilka pieczarek i jedną cebulkę. Posypujemy(...)kiedy się zeszkli dodajemy pieczarki i smażymy do zrumienienia. Podobnie jest z marchewką i cebulką z tą różnicą, że na patelnię wrzucamy je razem.    Z mięsa formujemy kotlety, robimy w nich wgłębienia, nakładamy pieczarki lub marchewkę i przykrywamy niewielkim krążkiem z mięsa kotletowego.    Układamy na blaszce z papierem do pieczenia i zapiekamy w piekarniku przez

Maminek kulinarny
Kotlety mielone 132

Jedne z najbardziej popularnych kotletów. Podamy naszą wersję.     Składniki: -1/2 kg zmielonej łopatki -2 czerstwe bułki -2 jajka oraz jedno do panierki -sól, pieprz, przyprawa barbecue -czosnek granulowany -bułka tarta -olej do smażenia -2 łyżki mąki -3 łyżki mleka    Bułki moczymy w zimnej wodzie i odciskamy. Przekładamy do miski, dodajemy 2 jajka, wstępnie przyprawiamy(...)dokładnie mieszamy.    Dodajemy mięso, mieszamy, doprawiamy do smaku.    Jajko roztrzepujemy z mąką, dodajemy mleko i delikatnie solimy. Formujemy kotlety, moczymy w jajku, obtaczamy w bułce tartej i układamy na patelni z rozgrzanym olejem.    Smażymy z obu stron na średnim ogniu, kilka razy obracając.    Przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego

Maminek kulinarny
Duże kotlety schabowe 197

Kotlety schabowe... Niezastąpiony rarytas na niedzielnych stołach. Złocista, chrupiąca skórka i białe, soczyste mięso. Pyszny element głównego dania. Chętni? Zapraszam na obiad! Składniki: 1,4 kg schabu bez kości; Mąka pszenna; 4 jajka; Mleko; Bułka tarta; Masło; Olej do smażenia. Sposób przygotowania: Schab umyć pod bieżącą wodą i osuszyć. Schab ułożyć błoną do deski/blatu, pokroić w grube(...)plastry. Każdy z kotletów naciąć wzdłuż na pół, zostawiając około 1 cm na końcu, tak aby nie przeciąć całkowicie.  Podobna instrukcja nacinania kotletów Popieprzyć i posolić kotlety. Każdy z kotletów rozłożyć, podobnie jak książkę. Przykryć folią spożywczą i rozbić tłuczkiem na dość spore kotlety. Przygotować 3 talerze: do jednego wsypać mąkę, do drugiego jajka roztrzepane z odrobiną mleka

Gospodyni Miejska
Kotlety z duszą. Podwójny schabowy po bieszczadzku 1265

Dzisiaj przepis na przepyszne kotlety schabowe w wersji lux torpeda. Na podobne schaboszczaki z cebulą i ogórkiem jeździliśmy wiele lat temu do Ustrzyk Górnych, do baru Kremenaros. Och,m tylko przymknę oczy i już wracają wspomnienia.... Oprócz kotletów w pamięć zapadły mi dobrze cudowne "jaaaagody w cieście ze śmietaną - raz!" czyli wielkie pierogi z owocami i "poooomidory(...)donośnym głosem wywoływał właśnie tak zamówione dania - czad po prostu ! Ciekawe jak się tam zmieniło bo wieki już nie odwiedzaliśmy tego miejsca. Ale nie ma co się rozczulać - klepiemy kotlety i już ! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
makaronowe kotlety... 151

natkę pietruszki i tartej bułki tyle, aby masa była dość klejąca-zwarta / ja dałam 3/4 szklanki wszystko dobrze wyrobić ręką i odstawić na 15 minut ręką zwilżoną olejem formować kotlety obsypując je tartą bułką na mocno gorącym oleju smażyć na złocisto makaronowe kotlety my lubimy np. z buraczkami zasmażanymi i sosem pieczarkowym kotlety można też podjadać same na zimno........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
ryżowe kotlety z cukinią,kalafiorem,marchewką,chilli... 179

dodać ryż ugotowany najlepiej dzień wcześniej, dodać bułki tartej tyle aby masa była zwarta /mi wyszło ok.1,5 szklanki/, wsypać koperek i wszystko dobrze wyrobić jak na mielone mięsne kotlety na gorącym mocno oleju smażyć na rumiano kotlety i odkładać na ręcznik papierowy są pyszne takie kotlety i na ciepło ale też i na zimno np. z sosem czosnkowym...........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Kotlety drobiowe z panierką typu Panko 181

Bardzo smaczne  kotlety drobiowe , ale z troszeczkę inną panierką. Wykorzystałam bułkę tartą typu japońskiego Panko . Ma lżejsze, większe płatki, przez co panierka jest puszysta i znacznie dłużej pozostaje chrupiąca niż panierka z typowej bułki tartej. Często wykorzystywana jest do tworzenia tzw. "koronkowej" wierzchniej warstwy, gdzie przestrzeń między okruszkami wypełniona jest powietrzem. Składniki: filety z kurczaka mąka jajka woda bułka(...)tarta typu japońskiego Panko Filety z kurczaka umyć, osuszyć i lekko robić (najlepiej przez folię, aby nie porozrywać). Każdy kotlet obtoczyć w mące. Wymieszać mąkę z jajkiem i wodą (konsystencja ciasta naleśnikowego). Mięso zanurzyć w przygotowanym cieście naleśnikowym. Na zakończenie dokładnie obtoczyć w panierce Panko. Kotlety smażyć  na patelni w głębokim oleju. Podawać z zieloną sałatą lub dowolną surówką

Salonik smaków
Kotlety w migdałowej panierce. Żółty ryż. Sałatka z patisonów. 153

Wileńskich , 1 jajko, kurkuma, sól, pieprz, sałatka z patisonów Orzech , dekoracja: blanszowane migdały, czarny sezam, natka pietruszki.   Przygotowanie:     Pierś kurczaka myjemy i osuszamy. Rozbijamy na kotlety. Każdy kotlet przyprawiamy solą i pieprzem. Obtaczamy w roztrzepanym jajku i w rozbitych drobno migdałach. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu rozcinamy(...)woreczki, wysypujemy ryż i zabarwiamy go kurkumą. Można także dodać do gotującej się wody kurkumę. Kotlety polewamy miodem przed podaniem i posypujemy pokruszonym płatkami migdałowymi. Obok układamy żółty ryż i sałatkę z patisonów

Aga w kuchni
Kotlety z kaszy jaglanej z papryką i sosem czosnkowym 221

Wyśmienita kasza jaglana z papryką ...do tego sos czosnkowy...jak się nie dać skusić? :) Składniki na kotlety: 40 dag kaszy jaglanej 1 duża czerwona papryka 2 płaskie łyżeczki wędzonej słodkiej papryki w proszku od www.owocowyraj.eu mleko ok 2 szklanek 1 jajko 3 łyżki masła  2 duże cebule olej bułka tarta pierz czarny 1/4 łyżeczki lub pieprz syczuański 1 płaska(...)wystygła. Cebulę drobno kroimy i smażymy na oleju. Paprykę kroimy bardzo drobno. Gdy kasza jest już wystudzona dodajemy podsmażoną cebulę, paprykę, jajko, doprawiamy do smaku. W rękach formujemy owalne kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju. Sos czosnkowy: 4-6 ząbków czosnku 200 ml jogurtu naturalnego  100 ml śmietany sól do smaku Czosnek wyciskamy przez praskę

Apetyczna babeczka
Kotlety w orzechowej panierce 127

poeksperymentować :) Często robię kurczaka w sezamie- jest pyszny, a dzisiaj postanowiłam zrobić panierkę orzechową :) Jest bardzo dobra, jednak orzechy dość szybko się przypalają, więc nie można zbyt długo smażyć kotleta z jednej strony... Podajemy z młodymi ziemniaczkami z koperkiem i surówką. Przepis na taką surówkę znajdziecie tutaj . Składniki: 2 piersi z kurczaka, 4 garście orzechów włoskich bez skorupek, 3 łyżeczki(...)przyprawy do drobiu, 1 jajko. Przygotowanie:      Piersi kurczaka myjemy w zimnej wodzie. Następnie kroimy na kotlety i rozbijamy. Przyprawiamy przyprawą do drobiu. Orzechy włoskie przepłukujemy wrzątkiem, by pozbyć się smaku gorzkiej skórki. Orzechy wkładamy do stojącego blendera i rozdrabniamy na małe kawałki. Kotlety obtaczamy w roztrzepanym jajku oraz w rozdrobnionych orzechach. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu- byle

Aga w kuchni
Kotlety mielone z pieczarkami 114

Kotlety mielone są powszechnie znane, ale można je robić na wiele sposobów. Dzisiaj chciałam zaprezentować mój przepis na mielone z dodatkiem gotowanej wołowiny. Może to być jeden z pomysłów na wykorzystanie wołowiny z rosołu. Podaję przykładowe ilości składników bo na ogół robię je "na oko". ok. 1 kg mięsa wieprzowego - karczku lub łopatki ok.30-40 dag mięsa wołowego gotowanego 1 średniej

Praktyczna pl

Proponowane wyszukiwania