Wiosna w pełni, więc skoro za oknem jest zielono i kwitnąco, to czemu by nie na talerzu? Zielone szpinakowe kotlety z dodatkiem kaszy jaglanej idealnie spełniają tę funkcję - smaczne i proste w przygotowaniu oraz bezglutenowe. Nie pozostaje nic innego, jak lecieć do kuchni i zacząć je przygotowywać :) Zielone kotlety ze szpinakiem i kaszą jaglaną (bezglutenowe) Przepis na ok. 15 kotletów
Bananowe Polewłasnymi dodatkami. Kaszę gryczaną wzbogaciłem polską wędzoną śliwką i bliskowschodnimi przyprawami, co nadało jej niepowtarzalnego smaku i aromatu. Jest tak dobra, że miałem ją ochotę wyjeść przed uformowaniem kotletów. :) Wszystkich wegesceptyków zapewniam — jedząc tego burgera nawet nie pomyślicie o mięsnej wkładce. Jest on po prostu treściwy i dobry. * SKŁADNIKI na 9 burgerów Burgery gryczane: 2 torebki kaszy(...)wrzuć drobno posiekaną natkę pietruszki oraz pokrojone w małą kosteczkę śliwki wędzone. Dodaj mielony len, wlej odrobinę ciepłej wody (jakieś 3-4 łyżki) i wyrób rękoma. Zacznij formować kotlety. Jeżeli nie lepią się wystarczająco, to potraktuj masę nieco żyrafą (blenderem). Gotowe kotlety umieść na papierze do pieczenia, a następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C . Piecz przez 30 minut
Food Squarepory robiłam strączkowe kotlety albo z soczewicy zielonej albo czerwonej. Tym razem połączyłam dwa te rodzaje i wyszło coś pysznego! Zdecydowanie najlepsze kotlety z moich dotychczasowych - chyba nabieram coraz to lepszej wprawy :D Kotlety nadal pozostają bardzo kruche, jednak nie wpływa to negatywnie na ich smak, a wręcz przeciwnie. Do masy soczewicowej dodałam liście mrożonego jarmużu i startą marchewkę. Całość(...)Opłukaną soczewicę ugotuj wg instrukcji podanej na opakowaniu. Następnie zblenduj na gładką masę. Do soczewicy dodaj wszystkie pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj łyżką bądź dłonią. Formuj średniej wielkości kotlety (wychodzi 6 szt.) i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym piekarniku w 180*C przez 30 minut
Zdrowie na języku :PKotlety nie zupełnie bezmięsne, bo z pysznym, rumianym boczkiem. :-) W smaku identyczne jak ruskie pierogi choć zastanawiam się czy nawet nie lepsze. Kotlety: 750 g ziemniaków 400 g twarogu półtłustego 300g wędzonego boczku 2 jajka 1/3 szklanki mąki 2 duże cebule 1/4 szklanki bułki tartej sól, pieprz Sos pieczarkowy: 500g pieczarek 350ml śmietanki 30% olej sól, pieprz 1. Cebulę(...)studzimy, obieramy i rozgniatamy praską (najlepiej kiedy są jeszcze ciepłe). Mieszamy z twarogiem, boczkiem, cebulą, surowymi jajkami, mąką. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Z powstałej masy formujemy nieduże kotlety, obtaczamy w bułce tartej. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 30 minut. 3. Przygotowujemy sos: pieczarki myjemy, suszymy, kroimy w plastry. Podsmażamy
Szefowa kuchniszybki obiad polecam kotleciki jajeczne z pyyyyszną sałatą. Takie kotlety możecie podawać na ciepło lub na zimno np. na śniadanie - są sycące i bardzo smaczne. Sałata do obiadu wygląda bardzo niepozornie ale smakuje wyśmienicie...wypróbujcie sami! Składniki na kotlety 7 szt.: 5 jajek 3 pieczarki 1 cebula koperek (1 łyżka) sól, pieprz bułka tarta olej do smażenia Składniki na sałatę(...)cebulę posiekać w drobną kostkę (najlepiej podsmażyć) - dodać do jajek. Doprawić solą, pieprzem i posiekanym koperkiem. Wszystko razem wymieszać dodając 3 łyżki bułki tartej i 1 surowe jajko. Każdego kotleta uformować mokrymi rękoma a następnie panierować w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na małym ogniu do uzyskania złotego koloru. Kotlety najlepiej smakują z ziemniakami posypanymi koperkiem
Alutka-GotujeNajzwyklejsze, najprostsze, bez specjalnych dodatków kotlety mielone. Wszyscy bardzo je lubimy i bardzo często kotlety mielone goszczą na naszym stole. Często dodaję do nich różnych kasz, ryżu, warzyw, robię w formie gołąbków. Dzisiaj najbardziej klasyczne. Najlepiej nam smakują z ziemniakami i buraczkami zasmażanymi. 0,5 kg mięsa wieprzowego (łopatka, karkówka, szynka) 2 żółtka 2 ząbki czosnku pęczek szczypiorku 1 łyżka(...)zmielonego mięsa dodać żółtka, szczypiorek, czosnek, koncentrat pomidorowy, bułkę, przyprawy i dokładnie wymieszać ręką. Doprawić do smaku jeśli jest za mało soli lub pieprzu. Z masy mięsnej formować małe kotlety i smażyć na oleju (lub smalcu). Kotlety można również upiec w piekarniku - należy je włożyć do nagrzanego piekarnika i piec do chwili, aż nie będą już surowe (czasem 15 minut
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniemamy możliwość zastępowania niezdrowych składników - tymi "lepszymi". Może ten nie należy do wersji mega light, ale z pewnością nie zawiera nadmiaru niechcianych ulepszaczy/polepszaczy. (4 sztuki) 4 bułki hamburgerowe Kotlety: 600g mielonej wołowiny (najlepiej tłustszego gatunku, np. łopatki, rostbefu) odrobina wody 1 cebula (duża) 1 łyżka musztardy (najlepiej dijon) 1/2 łyżeczki ziaren kolendry sól, pieprz olej do smażenia Dodatkowo: 4 plastry(...)delikatniejsze), cebulę oraz kolendrę. Całość doprawić solą z pieprzem i dokładnie wymieszać. Dołożyć musztardę i ponownie wyrobić. Z masy mięsnej uformować (ja to robiłam za pomocą metalowego ringu) okrągłe kotlety i ułożyć je na mocno rozgrzanej patelni (najlepiej grillowej). Smażyć po 4-5 minut z każdej strony. (Mięso powinno być różowe w środku. Jeśli ktoś takiego nie lubi - kotlety
Di gotujeWspaniałe, chrupkie kotlety schabowe, zaletą ich jest to, że dla amatorów schabowego nie są kaloryczną bombą, zdrowe dietetyczne kotlety w wersji light, ale w smaku....tradycyjne schabowe! Składniki: 1 kg schabu 2 jajka 4 łyżki mielonego siemienia pęczek świeżej kolendry 1 łyżeczka mielonej papryki sól i pieprz świeżo mielony Wykonanie: Schab myjemy, kroimy w plastry 1 cm, przyprawiamy papryką, solą(...)pieprzem oraz posiekaną świeżą kolendrą, odstawiamy na 1 godzinę w chłodne miejsce. Oddzielamy białka od żółtek (żółtka wykorzystać do dowolnego ciasta). Kotlety obtaczamy w ubitych na sztywną pianę białkach, następnie w mielonym lnie. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 C około 20 minut. Po 10 min pieczenia obrócić kotlety na drugą stronę aby równomiernie
kgwjanczewotreningiem piłkarskim syna wyrobiłam ciasto na bułki. Po powrocie było pięknie wyrośnięte, a więc już w postaci bułeczek trafiło do piekarnika. Przygotowałam mięso mielone z udek kurczaka i usmażyłam kotlety. Podświadomie czułam, że tym razem będzie 1:0 dla mnie :) Wszystkim smakowało. Wydaje mi się, że dzisiaj miałam swoje pięć minut i na ten krótki czas stałam się bohaterką ;) Składniki(...)Kotlety: 500 g filetów z udek kurczaka (przemielić) jajko 2-3 łyżki bułki tartej sól pieprz/ulubione przyprawy do drobiu 1/2 pęczka drobno posiekanej natki pietruszki oliwa Bułki: 2 i 1/2 szkl. mąki pszennej 14 g świeżych drożdży (lub 7 g suszonych) 150 ml mleka 1 i 1/2 łyżeczki cukru 1 i 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki masła (roztopionego) sezam (dałam
zadanie-gotowanieKażdy z nas zna kotlety mielone w tradycyjnej wersji. Ja za każdym razem wprowadzam do nich powiew świeżości i mnóstwo przeróżnych dodatków. ;-) W tym przypadku to rozpływający się w ustach ser wypełniający kotlety. Zamiast smażyć - piekę, kotlety są wtedy dużo smaczniejsze, bardziej miękkie, wytapia się z nich tłuszcz. Zapraszam na pyszny, domowy obiad. :-) 500g mięsa mielonego 200g serka(...)Cebulę drobno siekamy. Serek topiony kroimy na sporej wielkości kwadraty. 2. Mięso mielone mieszamy wraz z bułką tartą, cebulą, jajkiem i przyprawami. 3. Z mięsa mielonego formujemy kotlety preferowanej wielkości, w środek wkładając po dużym kawałku topionego sera. 4. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 35 minut
Szefowa kuchnilodówce potrzebny jest każdy centymetr powierzchni. I oto powstały pyszne kotleciki, a co bardziej zaskakujące bardzo delikatne i puszyste. Znikały bardzo szybko, więc na pewno niedługo je powtórzę ;-) ZIEMNIACZANE KOTLETY Z SOSEM PIECZARKOWYM Na placki: 8 ugotowanych ziemniaków 2 żółtka 2 łyżki śmietany 36% sól 1 jajo olej(...)smażenia bułka tarta do obtoczenia kotletów Na sos: 300g pieczarek 1 duża cebula sól pieprz łyżka oleju Pieczarki obieramy, myjemy, osuszamy a następnie drobno kroimy. Cebulę oczyszczamy i drobno siekamy - szklimy w niedużym garnuszku na łyżce oleju. Dodajemy pieczarki, przyprawiamy solą i pieprzem i dusimy pod przykryciem
peggiwkuchniserem i ziołami, jest świetnym dodatkiem do wielu potraw. Łączy się genialnie zarówno z wszelkim mięsem, jak i warzywami. Szybko i zdrowo, kolorowo i na pewno nie nudno! Kotlety z karkówki lub schab oczyszczamy z nadmiaru tłuszczu, rozbijamy. Mięso zasypujemy z obu stron zieloną czubrycą. Wcieramy przyprawę w mięso dłońmi, masując, lekko pieprzymy, odstawiamy żeby zdążyło przejść smakiem. Pieczarki oczyszczamy(...)zezłocenia, co jakiś czas potrząsając patelnią. Do grzybów, gdy już złote i rumiane, dodajemy pokrojoną cebulę. Na mniejszym ogniu smażymy wszystko razem, aż cebula się zeszkli. Solimy, pieprzymy. Kotlety smażymy do zrumienienia z obu stron na rozgrzanym oleju, odpowiednio długo, w zależności od gatunku wybranego przez Was mięsa i jego grubości. Po usmażeniu kotlety zdejmujemy na deskę i kroimy
Karo in the KitchenKotlety mielone z kiszoną kapustą to smaczny zamiennik tradycyjnych mielonych. Takie kotleciki podane z ziemniakami i surówką stanowią pyszne oraz pożywne danie obiadowe i będą świetnym pomysłem na urozmaicenie monotonnego jadłospisu. składniki na 15 kotletów 500 g mielonego mięsa 500 g kapusty kiszonej 2 cebule 1 jajko bułka tarta do panierowania olej do smażenia czarny pieprz sól przepis(...)drobną kostkę. Do miski przekładamy mięso mielone, dodajemy posiekaną kapustę, cebulę i jajko, całość doprawiamy czarnym pieprzem oraz solą, wszystkie składniki starannie ze sobą łączymy. Z mięsa formujemy niewielkie kotlety i panierujemy je w bułce tartej. Mielone smażymy na patelni z rozgrzanym tłuszczem z obu stron na złoto - brązowy kolor a po usmażeniu kotlety odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym
Smakowite Daniacieście naleśnikowym podana z sosem. Do tego ziemniaczki, frytki lub ryż. Oczywiście nie może zabraknąć surówki. Ja podałam sałatkę pomidorową z mozzarellą . Pamiętam moja mama jeszcze po usmażeniu kotletów dawała je pod parę. Wtedy były jeszcze bardziej puszyste. Ja z braku czasu tak nie zrobiłam, ale i tak były smaczne. Składniki 1 podwójna pierś z kurczaka sól masło klarowane(...)smażenia Pierś z kurczaka umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Podzielić na kotlety. Rozbić lekko tłuczkiem do mięsa. Każdy kotlet oprószyć solą , a następnie zrobić ciasto naleśnikowe. Ciasto 1 jajko 1 szklanka mąki 3/4 szklanki mleka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki słodkiej papryki sól pieprz Wszystkie składniki włożyć do miski i wymieszać dokładnie, aby nie było grudek. Mięso wkładać
O kuchni z uczuciemdyni łuskane - ile potrzeba wymieszać marynatę z oleju, papryki, kucharka, pieprzu, natki pietruszki, czosnku wyciśniętego w prasce porcje schabowe o grubości 4 cm dobrze rozbić tłuczkiem i podzielić na kotlety, razem będzie 8 schabowych, wygodniej mi się smaży jak są mniejsze ale takie duże też można zawinąć nadziane w roladki, jak będę cieńsze porcje to nie rozbiją się na bardzo(...)duże kotlety kotlety natrzeć marynatą i schować do lodówki najlepiej na całą noc jajka rozmieszać widelcem, na gorącym smalcu smazyć kotlety maczane w jajku i obsypane tartą bułką na rumiano, gdy są wszystkie usmażone to pod przykryciem na patelni na mniejszym ogniu dusić z 5 minut 1/2 kg ugotowanych buraczków zetrzeć na grubszych oczkach razem z małym jabłkiem, dodać pokrojoną
W Mojej Kuchni Lubię