Wielu z nas nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez kotletów i moja rodzina należy do tego grona. Podczas, gdy jedni ubijają mięso na schabowe, ja gotuję soczewicę i kaszę, co stanowi bazę do moich wegańskich kotletów. Rośliny strączkowe w połączeniu z kaszą jaglaną tworzą idealny farsz. Kotlety takie bardzo łatwo dają się uformować, nie kruszą się zbytnio po upieczeniu(...)borowiki, czosnek i cebula. Gotowe burgery świetnie komponują się z sałatką. Zdrowo sycą mnie, męża i córeczkę (do porcji dla dziecka nie dodaję grzybów!). Spróbujcie sami! Składniki na 12 kotletów: 3 1/2 szklanki ugotowanej soczewicy, 2 szklanki ugotowanej kaszy, 1 cebula, 2 szklanki borowików, 3 ząbki czosnku, 1 łyżka musztardy, 1 łyżeczka syropu daktylowego, z agawy lub miodu, 1 łyżeczka
Jeść, by żyć w zdrowiuSezon na bób w pełni. Jadamy go w różnej postaci: jako samodzielne danie lub składnik past, dipów albo... kotletów, na które dziś serdecznie zapraszam. Burgery są syte, świetnie smakują z pomidorowym sosem. Jeden z moich znajomych prosi o przepisy, dzięki którym nie umrze z głodu będąc na diecie roślinnej. Paweł, to coś idealnego dla Ciebie. Gwarantuję, że się bardzo nasycisz(...)bób jest wspaniałym źródłem kwasu foliowego. Rekomenduję osobom bardzo aktywnym fizycznie, bowiem to znakomite źródło białka. Ponadto ta roślina strączkowa jest bogata w sód i potas. Składniki na 12 kotletów: 3 szklanki bobu, 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (3/4 szklanki suchej), 3 ząbki czosnku, 1 łyżeczka soli himalajskiej, 1/2 łyżeczka pieprzu, 1 łyżeczka suszonego koperku, 1 łyżeczka suszonej natki
Jeść, by żyć w zdrowiuszklanki mąki sol, pieprz sposób przygotowania Z łopatki wykrajamy foremne kawałki mięsa. W sporej misce mieszamy ze sobą sól, pieprz, słodką paprykę, lubczyk, majeranek, oraz olej. Kotlety z łopatki wkładamy do miski z marynatą, dokładnie pokrywając nią mięso, następnie misę odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 12 godzin, a najlepiej na 24 godziny. Następnego dnia, na patelni(...)rozgrzewamy olej i obsmażamy na nim, do zrumienienia, wcześniej wyjęte z marynaty, osuszone i obtoczone w mące mięso z łopatki. Kotlety z patelni przekładamy do misy, a na patelnię dodajemy dwie łyżki masła i na niewielkim ogniu przesmażamy drobno posiekaną cebulę ( do momentu aż zacznie się rozpadać). Teraz możemy rozgrzać kolejne dwie łyżki masła w sporym garnku
Miód i pieprzryby są smaczne i zdrowe. Zawierają pełnowartościowe, wysoko przyswajalne białko, nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminę D oraz jod, selen, fluor, magnez i wapń. Oto przepis na pyszne jaglane kotlety z rybą i dodatkiem szalotki. Składniki 250 g filetu z mintaja 100 g kaszy jaglanej 3 szalotki 2 łyżki posiekanego szczypiorku 2 łyżki mąki ryżowej lub innej 2 łyżki oliwy z oliwek(...)miski, dodajemy rybę, szalotki, szczypior, oliwę z oliwek i jajko. Dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem, świeżym tymiankiem. Jeszcze raz mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły. Następnie z masy formujemy kotlety, które obtaczamy w mące i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Tak przygotowane jaglane kotlety wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni. Pieczemy 35-40 minut. Jaglane kotlety
My Chcemy JeśćZrobione w domu kotlety sojowe są o wiele smaczniejsze od tych przetworzonych kupowanych w sklepie, które dla mnie smakują jak tektura. Domowe kotlety są bogate w białko i stanowią dobry zamiennik mięsa. Składniki (na około 8 kotletów): ok 350 g soi 2 duże cebule 2 jajka 2 ząbki czosnku sól, pieprz, pieprz ziołowy, słodka i ostra papryka, gałka muszkatołowa tymianek(...)pietruszka bułka tarta Przygotowanie Na wieczór przed przygotowaniem kotletów soję zalewamy wodą i odstawiamy na noc. Następnie zmieniamy wodę i gotujemy soję około 2 godz do miękkości. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni. Soję odcedzamy i miksujemy blenderem lub mielimy w maszynce do mięsa. Dodajemy cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Przypraw nie szczędzimy, gdyż soja
e-PrzepisyKulinarnePieczone kotlety drobiowe z warzywami to danie, które mogłoby u mnie gościć na okrągło. Dlaczego? Przede wszystkim można przemycić do nich dużo warzyw, są niskokaloryczne (szarpane kotlety są na ogół w wersji smażonej – tutaj je pieczemy), łatwo się je przygotowuje i wychodzi ich po prostu sporo. W smaku są delikatne, lekkie, bardzo wilgotne i na pewno posmakują także dzieciom(...)warzyw. Doskonałe także dla osób na diecie. Na drugi dzień można je po prostu odgrzać. A co do nich? Wystarczy ulubiona surówka czy sałata. Przepis na 12 sztuk. Pieczone kotlety drobiowe z warzywami: 500 g piersi z kurczaka lub indyka 1 średnie jajko 1 duża cukinia lub 2 mniejsze 2 marchewki 1 nieduża cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki mąki
Poezja smakurozpowszechnione ponieważ można je długo przechowywać. Śledzie solone wykorzystywano nie tylko na zimno jako przystawka, ale również je smażono, zapiekano. Przedstawiałam już przepis na śledzie smażone , dzisiaj przepis na kotlety ze śledzi. Ktoś mógłby zapytać, po co używać śledzie solone, skoro mamy teraz dostęp do świeżych śledzi. Otóż, kotlety ze śledzi solonych mają inny smak, warto chociaż raz je przygotować(...)może na stałe wejdą do naszego menu? Bitki ze śledzi były popularne w Polsce na przełomie wieku XIX i XX. Przepisy na nie można znaleźć pod różnymi nazwami (kotlety, bitki, zrazy) w kilku książkach: Aliny Gniewkowskiej „współczesna kuchnia domowa” z 1927 roku „uniwersalnej książce kucharskiej” z 1910 roku Marii Ochorowicz Monatowej, „praktycznym kucharzu warszawskim” z 1889 rok. Dzisiaj przedstawiam
królestwo garówszybkie w przygotowaniu, a do tego odmienne. Więcej nie piszę, żeby nie zepsuć Wam niespodzianki, jaką jest smak tych sznycli :) Sznycle z indyka w migdałach Potrzebujesz: ok. 6 kotletów z piersi indyka 3/4 szklani płatków migdałów sól pieprz słodka mielona papryka 1/2 szklanki mąki 1-2 jajka 1 łyżka mleka olej do smażenia Sposób przyrządzenia: 1. Kotlety z indyka delikatnie(...)rozbij tłuczkiem do mięsa i oprósz z każdej strony solą, pieprzem oraz papryką. 2. Płatki migdałów przesiekaj kilka razy nożem - dzięki temu lepiej się przylepią do kotletów. 3. Przygotuj 3 miseczki: 1 na mąkę, 2 na rozbełtane jajka z mlekiem i 3 na pokruszone migdały. 4. Doprawione mięso obtaczaj kolejno: w mące, jajach i migdałach, pamiętając by dobrze
Kuchnia w Słońcu SkąpanaKotlety z soczewicy, z dodatkiem marchewki, cebuli i czosnku. Mają bardzo dobrą konsystencję i nie rozpadają się w trakcie smażenia. 1 szklanka zielonej soczewicy 1,5 szklanki wody + 1 łyżeczka soli 1 jajko 1 duża marchewka 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 4 łyżki mąki kukurydzianej 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki suszonej, słodkiej papryki olej do smażenia(...)trzymać na patelni aż marchewka zmięknie. Soczewicę oraz marchew z cebulą dokładnie zblendować. Dodać jajko, sól, pieprz i suszoną paprykę. Dokładnie wymieszać. Z powstałej masy formować ręką lekko rozpłaszczone kotlety. Z podanych składników wychodzi 12 średniej wielkości kotletów. Kotlety smażyć na rozgrzanym na patelni oleju (z obu stron, do lekkiego zrumienienia). Po usmażeniu można posypać posiekaną natką pietruszki. Podawać
BullioCzasami dla odmiany lubię przyrządzić coś nie z mięsa , a że jakiś czas temu nie przygotowywałam kotletów z jajek to nabrałam ochoty właśnie na nie , doskonale się sprawdzają do podania jako danie obiadowe , do tego surówka ziemniaczki i obiad jak znalazł , więc zapraszam serdecznie do wypróbowania przepisu . Składniki ( dla 4 osób ) 6 gotowanych na twardo jajek 1 duża cebula(...)bułki tartej , surowe jajka , i wszystkie nasze przyprawy , kiedy mamy dodane wszystkie składniki , wszystko dokładnie mieszamy tak aby składniki się połączyły . Kiedy nasze składniki mamy wymieszane , formujemy nasze kotlety i panierujemy w bułce tartej i wykładamy na rozgrzaną patelnie z dodatkiem oleju , smażymy nasze kotlety na złoty kolor, po usmażeniu naszych kotletów , są gotowe do podania
Mój Smakkotlety z leszcza Z niewiadomych dla mnie przyczyn, leszcz jest rybą która niestety dość rzadko gości w kuchni . Wiele osób szeroko rozwodzi się na smakiem norweskich łososi, czy śródziemnomorskich dorad ( o okoniu morskim nawet nie wspomnę ), nie zauważając że tuż po nosem ma rybę której przyrządzenie co prawda wymaga odrobiny(...)czterech osób 1 kg filetów z leszcza 1 cebula pół bułki 1 łyżka masła szczypta granulowanego czosnku pieprz, sól pół pęczka naci pietruszki 2 jajka olej do smażenia kotletów sposób przygotowania Rybę dokładnie myjemy, kroimy na kawałki i mielimy w maszynce do mięsa razem z wcześniej namoczoną ( w wodzie, lub w mleku) i odciśniętą bułką
Miód i pieprzKotlety mielone z indyka są o wiele delikatniejsze od tych klasycznych i z pewnością zasmakują amatorom białego mięsa. Kotleciki z indyka to świetny pomysł na codzien ny , smakowity obiad i ...... alternatywa dla klasycz nych mielonych. Kotlety Mielone z Indyka - Składniki: 500 g mielonego mięsa z indyka duża cebula łyżka majonezu jajko bułka namoczona w mleku 2 duże ząbki czosnku(...)łyżki bułki tartej przyprawy: majeranek, tymianek, rozmary n, słodka papryka sól pieprz ponadto: bułka tarta do obtaczania olej do smażenia Kotlety Mielone z Indyka - Sposób przygotowania: Bułkę namoczoną w mleku dokładnie odsączamy. Cebulę i czosnek bardzo drobno siekamy. Wszystko to łączymy z mięsem, wbijamy jajko, dodajemy po szczypcie przypraw, sól, pieprz (ilość według uznania), majonez oraz bułkę tartą
Słodka StronaKotlety z cukinii Post z kotlecikami miał być zamieszczony wczoraj, ale inne obowiązki na to nie pozwoliły. Szybciutko nadrabiam zaległości i jeśli jeszcze takich kotletów nie jedliście musicie koniecznie spróbować. Kotlety z cukinii są bardzo smaczne, szczególnie jak cukinia jest jeszcze młoda. Kotlety można jeść na ciepło i zimno, jako dodatek do obiadu lub po prostu same. Mi smakują
Mój pomysł napartia zeszła dnia testowego, druga - tu już byłam mądrzejsza ;) - podzieliłam na pół - jedna część do zamrażalki*, na awaryjne obiady, a druga na 2 dni obiadów :) Polecam z czystym sumieniem! Kotlety można jeść w postaci burgera lub jako dodatek do mięsa/ryżu/kaszy i surówki. Składniki (na 15 kotletów): - 0,5 surowego kalafiora - 150g kaszy jaglanej (ok. 3/4 szklanki suchej(...)ładnego brązowego koloru. Bułkę do hamburgera podgrzać w piekarniku/na patelni/ugrillować. Obie strony bułki posmarować ulubionym sosem (u mnie sos czosnkowy wg tego przepisu ). Ułożyć warzywa i na koniec kotleta z kalafiora. Polać sosem i przykryć wierzchem bułki. Smacznego! _______________ * mroziłam zarówno surowe jak i upieczone kotlety - obie formy wychodzą później ok. * zmodyfikowany przepis z Jadłonomi
CookYourselfSałatka ta jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. Zostały mi wczorajsze kotlety drobiowe, więc postanowiłam wykorzystać je do sałatki. Wystarczy chwila i mamy pyszną sałatkę do obiadu :) Do sałatki wykorzystałam ogórki curry od Dagoma . Składniki: * 1 paczka mix sałat * pół puszki kukurydzy * 3 kotlety drobiowe * 7 ogórków curry * 7-8 rzodkiewek * 3 łyżki oliwy z oliwek * łyżeczka soku(...)cytryny * sól i pieprz do smaku * odrobina posiekanego koperku Wykonanie: Mix sałat opłukać wodą, dokładnie wysuszyć. Kotlety drobiowe pokroić w kostkę. Rzodkiewki pokroić w plasterki, ogórki curry w kostkę. W misce umieścić mix sałat, ogórki curry, kotlety drobiowe, rzodkiewki i odsączoną z wody kukurydzę, wymieszać. Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny, solą i pieprzem, zalać sosem sałaty
Zrób to smacznie