kotlety - 13055 przepisów (strona:165/871)

Schab w sosie z czerwonego wina 151

łyżki śmietany 1 łyżka ziół prowansalskich sól pieprz świeżo zmielony     * Podpowiedź jakie wino dodać do przygotowywanej potrawy znajdziecie tutaj   Wykonanie: Mięso umyłam i pokroiłam na 4 kotlety. Rozbiłam tłuczkiem, posoliłam z obu stron, oprószyłam pieprzem z jednej strony. Przełożyłam do miseczki i wstawiłam do lodówki na 30 minut. Na patelni rozgrzałam smalec   z olejem. Włożyłam kotlety(...)smażyłam je z obu stron, do zrumienienia.   Piekarnik nagrzałam do temperatury 180 ° C.   Kotlety wyjęłam z patelni i przełożyłam do naczynia do zapiekania. Na patelnię, na pozostały tłuszcz wsypałam pokrojone w cienkie plasterki pieczarki.   Podsmażyłam. Przyprawiłam solą i pieprzem. Po 5 minutach wyjęłam pieczarki z patelni i rozłożyłam na kotletach. Podlałam 2 łyżkami wody. Przykryłam i wstawiłam

Kuchnia u Krysi
KOTLETY PANI GAJOWEJ 122

pyszny kotlet jadłam u mojej znajomej leśniczyny,która była bardzo a  bardzo dobrą gospodynią i jak nikt umiała cudownie gotować.W jej kuchni pachniało świeżymi ziołami i mlekiem i właśnie ten kotlet zapadł mi w pamięci najbardziej ze wszystkich jej dań.Proste,smaczne i konkretne.   1 kg.ziemniaków ugotowanych i zmielonych 5-10dag suszonych grzybów(im więcej(...)smaczniejsze) sól pieprz tłuczony jałowiec 1/2 łyżeczki mąką ziemniaczana-tyle aby skleiło ciasto bułka tarta do obtoczenia kotleta   Sos grzybowo-jałowcowy: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ woda z namoczonych grzybów suszonych( ok.1 szkl.) 1 łyżeczka zmielonych kulek jałowca kremówka do zabielenia 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej sól pieprz   Surówka z kapusty kiszonej: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ posiekana drobno kapusta kiszona natka pietruszki posiekana sól pieprz cukier do smaku

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Wegetariańskie burgery z czarnej fasoli i komosy ryżowej, z kalafiorowym hummusem i reliszem cebulowym 133

oliwy sól morska   Relisz cebulowy: 1 duża cebula 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy odrobina syropu z daktyli (lub soku z granatów)   Przygotowanie wegetariańskich burgerów: Przygotować kotlety wegetariańskie: Komosę ryżową wypłukać w zimnej wodzie (jeśli się nie pieni, wystarczy tylko raz; w przeciwnym wypadku powtórzyć 2-3 razy) . Jeśli mamy czas, możemy ziarna pozostawić do osuszenia i suche(...)kawałki, musztardę i dżem. Zmiksować wszystko. Spróbować i ewentualnie doprawić solą (ja dodałam jeszcze szczyptę płatków chilli). Z powstałej masy uformować 6 kulek, a następnie spłaszczyć każdą na kształt kotleta. 4 suszone daktyle bez pestek 2 łyżki musztardy (użyłam sarepskiej) 2 łyżki dżemu morelowego (użyłam brzoskwiniowy) sól morska do smaku Piekarnik rozgrzać do 200°C (grzałka góra-dół). Przygotować hummus

Moja Delicja
Kotlety mielone drobiowo - rybne 182

Ostatnio z wypadu na ryby mąż przyniósł mi dorodnego leszcza.  A że leszcz nie jest rybą wybitnego smaku, i ości dużo ma stwierdziłam że świetnie nadaje się na kotlety mielone. Po dokładnym oczyszczeniu i odfiletowaniu ryby uzyskałam 800g. czystego mięsa. 800g.  świeżej ryby (nie mrożonej) 500g. piersi kurczaka      2 średnie cebule(...)razy), Cebulę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do mięsa, dodać pozostałe składniki i dokładnie wyrobić (najskuteczniej ręką).  Po dokładnym wymieszaniu mięso będzie dość "rzadkie", dzięki czemu kotlety będą soczyste i delikatne. Uformować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na wolnym ogniu na rumiany kolor.  Z takiej porcji mięsa wyszło mi 8 dorodnych kotletów

Lubię to gotuję
Schab zapiekany pod pierzynką z pieczarek i sera 196

Przepis na nieco odmienne od tradycyjnych schabowych pyszne kotlety z pieczarkami i serem żółtym. Składniki: 4 – 5 kotletów schabowych bez kości 180 g pieczarek cebula jajko 200 g sera żółtego sól, pieprz pieprz ziołowy, papryka wędzona, przyprawa do gyrosa papryka ostra (opcjonalnie) Przygotowanie Kotlety schabowe rozbijamy tłuczkiem. Oprószamy je pieprzem ziołowym, paprykami i przyprawą do gyrosa. Odstawiamy do lodówki(...)patelni i odstawiamy do wystygnięcia. Pieczarki z cebulą przekładamy do miseczki, dodajemy jajko, starty ser żółty, sól i pieprz. Mieszamy dokładnie. Naczynie żaroodporne smarujemy delikatnie olejem, układamy w nim kotlety, a na nie wykładamy masę z pieczarek i sera. Zapiekamy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180º C przez około godzinę

e-PrzepisyKulinarne
Wegetariańskie burgery z czarnej fasoli i komosy ryżowej, z kalafiorowym hummusem i reliszem cebulowym 140

oliwy sól morska   Relisz cebulowy: 1 duża cebula 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy odrobina syropu z daktyli (lub soku z granatów)   Przygotowanie wegetariańskich burgerów: Przygotować kotlety wegetariańskie: Komosę ryżową wypłukać w zimnej wodzie (jeśli się nie pieni, wystarczy tylko raz; w przeciwnym wypadku powtórzyć 2-3 razy) . Jeśli mamy czas, możemy ziarna pozostawić do osuszenia i suche(...)kawałki, musztardę i dżem. Zmiksować wszystko. Spróbować i ewentualnie doprawić solą (ja dodałam jeszcze szczyptę płatków chilli). Z powstałej masy uformować 6 kulek, a następnie spłaszczyć każdą na kształt kotleta. 4 suszone daktyle bez pestek 2 łyżki musztardy (użyłam sarepskiej) 2 łyżki dżemu morelowego (użyłam brzoskwiniowy) sól morska do smaku Piekarnik rozgrzać do 200°C (grzałka góra-dół). Przygotować hummus

Moja Delicja
Kotlety z botwinki i ziemniaków z pieczonymi marchewkami i bobem 113

lecie przyrządzam zdecydowanie mniej wegetariańskich kotletów niż jesienią i zimą. Gdy ostatnio zostało mi z obiadu kilka ugotowanych ziemniaków, postanowiłam zrobić z nich kotleciki z dodatkiem botwinki. Wiem, że nie prezentują się one może zbyt smakowicie ale były przepyszne. W dodatku bez mąki i jajek. Chyba najlepsze kotlety jakie zrobiłam, więc polecam :)—>KLIK 6-7 małych ugotowanych młodych(...)tarce, pora i dymkę ze szczypiorkiem drobno siekamy. Wszystko razem podsmażamy na maśle, do miękkości, po czym odstawiamy do wystudzenia. Ziemniaki rozgniatamy i mieszamy z fetą, parmezanem, […] Artykuł Kotlety z botwinki i ziemniaków z pieczonymi marchewkami i bobem pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
pyszne kotlety z kalafiora i ... 3545

ziemniaczaną, tartą bułkę, kucharka, pieprz mielony, posiekaną natkę pietruszki dobrze wyrobić ręką, jeśli masa jest za rzadka to dosypać ciut bułki tartej, masa powinna być dość zwarta przy formowaniu kotletów na gorącym oleju smażyć rumiane kotlety z obu stron, kotlety odkładać na ręcznik papierowy, podawać z sosem jogurtowym - kotlety są bardzo i to bardzo smaczne, smakują i na ciepło

W Mojej Kuchni Lubię
Pieczone kotlety z indyka z cukinią :) 142

Kotlety z indyka sprawdzą się jako białkowy dodatek np. do obiadu z porcją ulubionych warzyw i kaszy. Można je też wykorzystać do przygotowania domowych burgerów, z pełnoziarnistą bułką, świeżymi warzywami i jakimś sosem. Mięso z indyka charakteryzuje się niewielką ilością tłuszczu, a dużą porcją białka. Przygotowane z niego kotlety, z dodatkiem cukinii są niezwykle mięciutkie i soczyste. Sama cukinia urozmaiciła(...)smak kotletów i sprawiła, że stały się jeszcze bardziej delikatniejsze i zdrowsze :)  Składniki (8 sztuk): 500 g mielonego mięsa z indyka 1 średnia cebula 3 ząbki czosnku  1 mała cukinia (250 g) 1 jajko 1 łyżka oleju kokosowego  przyprawy: curry, papryka wędzona ostra, zioła prowansalskie, pieprz ziołowy, pieprz prawdziwy, zioła prowansalskie, sól himalajska - po ok. 1/2 łyżeczki

Zdrowie na języku :P
Kotlety z Indyka z Mozzarellą i Papryką 154

Szybkie i bardzo dobre kotlety z mięsa mielonego z indyka to znakomity dodatek do obiadów czy do kanapek. Wyjątkowe dodatki sprawiają,że kotlety stają się bogate i bardzo sycące. Smacznego.  SKŁADNIKI :  500g mięsa mielonego z indyka  1 czerwona cebula 1 kulka mozzarelli 1 pęczek natki pietruszki  kilka małych kolorowych papryczek albo 1 duża 2 duże jajka(...)drobną kostkę. Ser kroję w większą kostkę. Cebulę wraz z czosnkiem kroję drobno.  Na rozgrzanej patelni podsmaam cebulę i czosnek. Wszystkie składniki ze sobą łączę.  Formuję kotlety.  Na rozgrzaną patelnię kładę kotlety. Smażę po obu stronach na brązowy kolor

Gotowanie Patki
KOTLETY MIELONE 168

KOTLET MIELONY Kotlety mielone jedno z prostszych, smacznych i sycących dan, które bardzo często gości w moim domu.  Składniki : 1 kg mięsa mielonego (wieprzowina i wołowina)  (* przyznam się szczerze, ze  ja bardzo często robię kotlety z samej wieprzowiny).  1 duże jajko 1 cebula 1 większa czerstwa kajzerka sol pieprz ziołowy pieprz(...)naszym mięsie zmiękła)  7. Kładziemy na wcześniej rozgrzany na patelni tłuszcz.  8 Smażymy pod przykryciem, aż zaczyna brązowieć od smażonej strony. 9. Gdy nasze kotlety zaczną brozawiec od smażonej strony, odkrywamy przykrywkę i przekładamy na druga stronę. Po przewróceniu smażymy bez przykrywki, także do momentu zbrązowienia. 10. Podajemy z ziemniakami i surówką np mizeria

Kulinarnie z Polką na Kresach
Soczyste kotlety mielone z natką pietruszki 167

zewnątrz chrupiące, w środku soczyste i aromatyczne, dzięki przyprawom i natce pietruszki świeżo drobno poszatkowanej. Kotlety mielone w moim rodzinnym domu zawsze podawane były w niedzielę. Siadaliśmy wtedy wszyscy razem i smakowaliśmy tych niesamowitych mięsnych podłużnych i spłaszczonych kulek. Babcia podawała je zawsze z ziemniakami z wody z dodatkiem sporej ilości kopru z naszego ogródka. Do tego - na zmianę(...)długo, bez pośpiechu, za to z sercem i zadowoleniem na twarzy:) Moja babcia mogła godzinami stać w kuchni i pichcić. Chyba mam to po niej:) Zapraszam na nieco inne kotlety mielone niż mojej babci, ale równie pyszne jak jej. Składniki: 500 g mięsa wieprzowo-wołowego 1 większa cebula pęczek natki pietruszki masło klarowane - 1 raczej czubata łyżka (na początku lepiej

Zasmakuj Kuchni
Schabowe na bogato. 147

fajna zabawa!Uwielbiam obserwować swoich bliskich, albo gości, którzy smakują mojej nowej potrawy i rozkoszują się jej smakiem! To wspaniałe uczucie cieszyć się tym widokiem. SKŁADNIKI: 5-6 ubitych kotletów drobiowych(można użyć wieprzowych) 20 dag. parzonej wędzonej szynki lub boczku 1-2 cebule pokrojone w piórka 10cm. białej części pora pokrojonego w krążki 10 dag. sera tartego na grubych(...)oczkach lub krojonego w kostkę 2-3 rozkłóconego jajka bułka tarta mąka masło klarowane przyprawa do wieprzowiny przyprawa włoska lub inne wg. upodobań WYKONANIE: kotlety maczamy w mące-rozkłóconym jajku-bułce tartej, smażymy na maśle klarowanym do lekkiego zrumienienia,  szynkę kroimy w paski, smażymy na maśle klarowanym, dodajemy cebulę i por, posypujemy przyprawą włoską, kotlety kładziemy na wysmarowanej masłem

Kuchnia Beaty
Duszona łopatka wieprzowa z ryżowymi kotletami 189

kozie śmierć, pomyślałam, jak będzie niezjadliwe, najwyżej kot zje. Muszę przyznać, że trzeba poświęcić chwilę na duszenie, ale smak jest tego naprawdę warty. Z pieczarkami i w towarzystwie kotletów ryżowych z bryndzą - niebo! Składniki: NA MIĘSO: 500g oczyszczonej łopatki wieprzowej 300g pieczarek 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżka masła 1 łyżka oleju tymianek, sól, pieprz NA KOTLETY(...)pokrywką i dusić na najmniejszym ogniu około godzinę. Po tym czasie sprawdzić czy mięso jest miękkie, w razie potrzeby przedłużyć czas duszenia. Należy uzupełniać również poziom płynu w garnku. KOTLETY: Ryż ugotować w osolonym wrzątku, odcedzić, przykryć pokrywką i zostawić w garnku aż wystygnie. Po tym czasie rozciąć torebkę, dodać bryndzę, widelcem połączyć na jednolitą masę. Doprawić solą, pieprzem

Cakes By Kejt
Schab po cygańsku 278

marchewki 1 duża pietruszka kawałek selera 1 średni por 1 cebula 4 łyżki musztardy 2 ząbki czosnku 1 szklanka bulionu mięsnego 2 łyżki oleju Schab pokroić w 1 cm kotlety i lekko rozbić. Oprószyć solą i każdy kotlet natrzeć z dwóch stron wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Odstawić mięso na około 30 minut w chłodne miejsce. Marchewkę, seler, pietruszkę zetrzeć(...)tarce o grubych oczkach. Cebulę i por drobno pokroić. Wszystko wymieszać. Mięso wyjąć  każdy kotlet posmarować grubo musztardą. Do naczynia do zapiekania włożyć połowę warzyw, kotlety i warzywa. Polać bulionem, skropić olejem i piec pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Dusić około 1 godziny, zdjąć pokrywę z naczynia i piec około 7 minut. Podawać na gorąco schab

O kuchni z uczuciem

Proponowane wyszukiwania