kotlety z warzyw - 1740 przepisów (strona:41/116)

Domowe hamburgery wołowo-wieprzowe. Sos do hamburgerów. 270

miarę jednolita. Całość musi być wyrazista, lekko pikantna i wyczuwalnie słona (ale nie przesolona ;-)). Natłuszczoną olejem dłonią urywamy część masy i formujemy kulkę, którą spłaszczamy na placek. Tak przygotowany kotlet kładziemy w rozgrzanej grillownicy, opiekaczu czy na patelni (a nawet możemy upiec w piekarniku) i smażymy na złoty kolor przez kilka minut. Mięso nie może być surowe.  Składniki(...)kwaszone lub np. ogórki kanapkowe rzodkiewka ulubione kiełki rukola żółty ser w plastrach lub inne ulubione warzywa Wykonanie: Bułki od hamburgerów kroimy na pół i zrumieniamy na patelni częścią wewnętrzną do spodu, po czym smarujemy je sosem.  Następnie budujemy hamburgery, układając sałatę, kotlet, ser, ulubione dodatki i ponownie sałatę.  I zajadamy <3 Smacznego

Poezja Smaków - blog kulinarny
Super obiad :) kotlety w sosie, surówka z kapusty , ryż jaśminowy 242

sojowy, czosnek, chwile je podsmażamy z obu stron w przyprawach (na sucho), wlewamy wodę, tak by przykryć całe kotlety i gotujemy je do miękkości, dodając pod koniec olej. Ponieważ kotlety wchłoną większość płynu a chcemy mieć sos, być może będzie trzeba dolać jeszcze wody :) Próbujemy, ew. przyprawiamy do smaku. Surówka "chińska" Zmodyfikowany przepis z bloga "Domowa kuchnia Aniki(...)tarce o dużych oczkach, wymieszać. Zagotować ocet, olej, cukier, sól, przeciśnięty ząbek czosnku, wrzącą zalewą zalać warzywa, wymieszać, docisnąć łyżką, odstawić do ostygnięcia. Im dłużej postoi tym jest lepsza :) Ryż gotujemy wg przepisu podanego na opakowaniu, nakładamy go na talerz, polewamy sosem, wykładamy kotlety i surówkę, zjadamy szybko żeby współbiesiadnik nam nie podjadł ;)   Smacznego

Co na wege obiad?
FIT KOTLETY Z SELERA 165

udowadnia, że kuchnia wegańska nie musi być droga i skomplikowana. Dwa takie kotlety plus ulubiona surówka to dla mnie obiad idealny. Nawet córeczka się przekonała do smaku selera w takiej postaci. O właściwościach odżywczo-zdrowotnych selera bulwowego pisałam już przy okazji przepisu na frytki z tegoż warzywa (dla zainteresowanych tymi faktami -  KLIK ).  Do przygotowania kotlecików, a raczej opanierowania

Jeść, by żyć w zdrowiu
Kotlety z indyka w marchewkowo-migdałowej panierce 165

foli.Przyprawic sola i pieprzem , jednak mocniej niz zazwyczaj.Marchew umyc,obrac i zetrzec na tarce do warzyw na grubych oczkach.Wymieszac ze slupkami migdalow,odstawic.Jajko rozbeltac.Kotlet obtoczyc w mace,nastepnie w jajku ,a na koncu w marchwce z migdalami.Panierke docisnac.Na patelni rozgrzac maslo i smazyc kotlety na srednim ogniu po 6-7 minut z kazdej strony.Podawac z plasterkiem cytryny.Kotleciki idealnie pasuja

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Grillowana pierś kurczaka i orientalna sałatka z ogórka 205

kotlety" piersi w kurczaka pół limonki przyprawa do kurczaka Sałatka: 4-5 ogórków gruntowych łyżka jasnego sosu sojowego pół łyżki oliwy sok z 1 limonki pół papryczki chili kawałeczek imbiru Wykonanie: 1. Kurczaka posypać przyprawą i polać sokiem z limonki. Odstawić. 2. Po pół godzinie usmażyć na patelni grillowej z małą ilością oleju. 3. Ogórki obrać i obieraczką do warzyw

Pasja Smaku
Burgery z buraczków i kaszy jaglanej 142

tego najlepszym przykładem. Nieprzyzwoicie pyszne, a przy tym z samych zdrowych, wartościowych składników i gwarantuję, że taką jedną naszprycowaną warzywami bułą można się porządnie najść. Wpadnijcie również po przepis na WEGEBURGERY Z MARCHEWKI, PIETRUSZKI I SELERA Składniki (10 burgerów): Kotlety: 1 i 1/2 szklanki startych na drobnych oczkach buraków czerwonych 1/2 szklanki startej na drobnych oczkach marchewki 1/2 szklanki płatków

Fitsweet.me
Burgery z buraczków i kaszy jaglanej 164

tego najlepszym przykładem. Nieprzyzwoicie pyszne, a przy tym z samych zdrowych, wartościowych składników i gwarantuję, że taką jedną naszprycowaną warzywami bułą można się porządnie najść. Wpadnijcie również po przepis na WEGEBURGERY Z MARCHEWKI, PIETRUSZKI I SELERA Składniki (10 burgerów): Kotlety: 1 i 1/2 szklanki startych na drobnych oczkach buraków czerwonych 1/2 szklanki startej na drobnych oczkach marchewki 1/2 szklanki płatków

Fitsweet.me
Piersi z kurczaka w sosie miodowo - ketchupowym 255

krótką chwilę (około 5 minut) podsmażać. Do podsmażonych warzyw dodać wodę, ketchup i miód i wymieszać. Na wierzchu ułożyć podsmażone kotelty i całość dusić pod przykryciem, na małym ogniu, przez 10 - 15 minut. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Przed podaniem danie delikatnie wymieszać, tak aby sos pokrył kotlety. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzą 4 duże kotlety

Gospodyni Miejska
Wegetariański paprykarz, Magiczne smaki 170

Magicznych smakach  jak zwykle bardzo smacznie. Poprzednie relacje tu i tu .  Na poniższych zdjęciach: zielona kasza gryczana, warzywa w ziołach, surówka z kapusty pekińskiej z zielonymi oliwkami, fasolka w sosie pomidorowo-daktylowym (zaskakująco dobre połączenie) i kotlety warzywne z ziarnami. Desery: szarlotka z żurawiną (ok, ale tarta cytrynowa o wiele lepsza) i ciastko owsiane. Restauracja zrezygnowała

Qlinarnie i Qlinarnie
Klopsiki w sosie jogurtowym 192

Jest to danie kuchni tureckiej, bardzo aromatyczne i pożywne. Pachnie miętą i skórką z cytryny oraz oregano, smaki i zapachy się przenikają i nadają daniu niepowtarzalnego

Moje Małe Czarowanie
.676. lody na śniadanie? + Norwegia cz.1 154

robili oddzielne posiłki dla wegetarian i wegan, i to nie jakieś ugotowane warzywka z torebki, owszem, dania na bazie warzyw, ale bardzo ciekawe i smaczne, np. fasola w sosie pomidorowym z makaronem pełnoziarnistym, grillowane bataty, były też jakieś sojowe kotlety. Osoba z nietolerancją laktozy zawsze dostawała to samo co inni, ale oczywiście w wersji lakto-free. Gdy danego dnia byliśmy

breakfast of dreams
Domowe burgery 201

Właściwie cały obiad zajął mi około 45 min. W pierwszej kolejności doprawiamy mielone mięso wołowe. Przyznam, że zazwyczaj kupuję to paczkowane po 500g w kochanej Biedronce;) Następnie formuje kotlety.  Teraz przyszedł czas na ziemniaczki. Boże jak ja kocham ziemniaki!!!  Obieramy ze skóry i kroimy w łódki. Wrzucamy kartofelki do naczynia żaroodpornego, dodajemy łyżkę oliwy, łyżeczkę rozmarynu i przyprawy(...)pieczemy około 25-30 min, aż się pięknie zarumienią. Mamy czas na skrojenie warzyw. Mój burger miał sałatę lodową,  ogórek konserwowy, 3 plastry pomidora i duszoną cebulkę. Najpierw podsmażyłam cebulkę dosłownie chwilę na suchej patelni, a następnie podlewałam wodą, aż była miękka. Kotlety smażymy na suchej dobrze rozgrzanej patelni po ok. 3 min z każdej ze stron. Dlatego zostawiamy

Rusty Fork
Zapiekane kieszonki z fileta z fetą i warzywami 171

sobą mieszamy. Filety kroimy wzdłuż na pół jak na kotlety. Rozbijamy lekko tłuczkiem. Posypujemy przyprawą, polewamy olejem i dokładnie mieszamy.  Farsz feta półtłusta 1 op. ( 270 g. ) brokuł 1 mała szt.  marchew 2 szt.  Brokuł dzielimy na różyczki. Marchew obieramy i kroimy w plastry. Warzywa umieszczamy w gotującej się wodzie i gotujemy ok. 10 min.  Przelewamy

Kuchnia Paulettes
Mielone kotlety z czerwonej fasoli (VEGAN) 167

obiadowy posiłek. Myślałam, że te słynne kotlety z czerwonej fasoli nigdy mi nie zasmakują - od zawsze wychodziły mi albo zbyt suche, albo zbyt mdłe, ogólnie były mocno nijakie i średnio zjadliwe. Z tej przyczyny wolałam jej unikać przez dłuższy czas, a w rekompensacie czerpać życiową energię z innych strączków i warzyw. Fasola pozostała jednak odrzucona przeze mnie bardzo niesprawiedliwie, ponieważ(...)cebula, które pokroiłam w drobną kosteczkę i podsmażyłam na niewielkiej ilości oleju. Dodałam je do odsączonej i rozgniecionej fasoli, a po dodaniu przypraw i płatków, zabrałam się za wyrabianie kotletów.  I TO BYŁ ŚWIETNY POMYSŁ!  Naprawdę, nie wiedziałam że skromny dodatek pieczarek może tak wpłynąć na finalny smak. A jednak! Gdybym nie robiła ich sama krok po kroku

Kuchnia Ellie
wieprzowa łopatka w maślano czosnkowym sosie 135

sposób przygotowania Z łopatki ( lub szynki) wykrajamy foremne kawałki mięsa.  W sporej misce mieszamy ze sobą sól, pieprz, ocet jabłkowy, domowe maggi, oraz cebulę pokrojoną w krążki.  Kotlety z łopatki wkładamy do miski z marynatą, dokładnie pokrywając nią mięso, następnie misę odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 12 godzin, a najlepiej na 24 godziny. Następnego dnia, na patelni(...)było grudek i wlewamy z powrotem do garna z mięsem  ( z garnka wyjmujemy ugotowane warzywa). Wstrząsamy garnkiem łącząc składniki sosu, doprawiamy solą, pieprzem, oraz gałką muszkatołową i ponownie zagotowujemy. Mięso gotujemy jeszcze przez 2-3 minuty a następnie  kotlety nakładamy na talerze, polewając sosem i podając z ulubionymi dodatkami

Miód i pieprz

Proponowane wyszukiwania