kotlety z warzyw - 1740 przepisów (strona:38/116)

Sałatka jarzynowa z groszkiem i kukurydzą 191

Regularnie przygotowuję sałatki jarzynowe z szynką z gotowanych warzyw, gdyż tego typu sałatki warzywne z majonezem są u nas obowiązkowe nie tylko od święta. Nie dodaję szynki do sałatki, gdy ma być dodatkiem np. do kotletów schabowych, czy roladek z kurczaka. Ja nie lubię natomiast w sałatkach groszku i kukurydzy, natomiast Piotrek je uwielbia, więc czasami on robi swoją sałatkę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kotlety mielone po meksykańsku 220

Specyficzną kuchnię meksykańską z dużą ilością smaku, ostrości, fasoli i kukurydzy albo się kocha albo nie. ;-) Zwykłe kotlety mielone bardzo mnie nudzą, dlatego staram się by za każdym razem smakowały inaczej. Dziś przedstawiam pikantną wersję meksykańską, z dużą ilością warzyw i kolorów. Są tak barwne, że wręcz uśmiechają się z talerza. ;-) Wielbiciele chili con carne na pewno je polubią(...)Tabasco 1/2 łyżeczki przyprawy chilii sól 1. Fasolę i kukurydzę odsączamy z zalewy. Paprykę kroimy w kostkę, szczypior siekamy. 2. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą w misce. Formujemy kotlety dowolnej wielkości. 3. Kotlety układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 25 minut

Szefowa kuchni
Pieczone kotlety z soczewicy i pietruszki. 197

Ostatnimi czasami kotlety zawładnęły moją kuchnią. Szybkie w przygotowaniu to po pierwsze, można zrobić hurtową ilość to po drugie, a po trzecie to możliwość ich zjedzenia, można tradycyjnie z kaszą, czy warzywami, a można wsadzić je do jeszcze ciepłej domowej bułki i zjeść w formie burgera, tak ten sposób jest chyba najlepszy :) bo kto ich nie lubi, szczególnie

More food, love and dreams
KORMA Z KOTLETAMI SOJOWYMI 138

cynamon ,  pieprz cayenne , gałka muszkatołowa).Przyrządzana jest z jagnięciną, kurczakiem, wołowiną lub w wersji wegetariańskiej z warzywami. Moja jest zupełnie zmieniona i tak naprawdę nie wiem czy jest jeszcze cormą :-) Zmajstrowałam ją z kotletami sojowymi zamiast mięsiwa i dodałam przyprawy tajskiej. Także nie wiem jak mam ją nazwać.. Składniki:   100 g kotletów sojowych

pieprzny smaczek
Kotlety sojowe z suszonymi pomidorami 184

procesu na trzy etapy. Na wieczór namoczcie ziarna, następnego dnia ugotujcie i wystudźcie, a na kolejny zostanie już tylko przygotowanie kotletów. Wzbogaciłam je o dodatek suszonych pomidorów i postanowiłam  upiec w piekarniku. Ja swoje podałam z mieszanką warzyw, ale możecie zastąpić je ulubioną surówką.  Składniki na 8 sztuk: 280g ziaren soi (1,5 szklanki) Radix-bis 7 suszonych

Fabryka pomysłów
Zupa soczewicowa z kalarepą i "Dzika droga" 144

zupy liście laurowe. Kiełbasę pokroić w półtalarki. Ewentualnie podsmażyć (jeśli użyjemy kiełbasy suchej, podsmażanie pomijamy) i wrzucić do zupy. Gdy warzywa i soczewica będą miękkie, doprawić do smaku solą i pieprzem. ----- Podobne: Gulasz warzywny Zupa z fasoli Kotlety z cukinii z surówką z kalarepy Ostatnie wpisy na blogu nie sprzyjały dzieleniu się wrażeniami z przeczytanych książek (a sporo lektur

Weekendy w domu i ogrodzie
Bezglutenowe ciastka czekoladowe z ciecierzycy 139

niektórych kawiarniach. Niestety nigdzie nie mogłam znaleźć wersji wegańskiej, dlatego postanowiłam przygotować takie ciastka sama w domu.  Po robieniu kotletów zostało mi sporo ugotowanej ciecierzycy, którą miałam zamiar wykorzystać do zrobienia sałatki. Gdy już miałam kroić warzywa,  naszła mnie ochota na coś słodkiego i stwierdziłam, że zrobię b ezglutenowe ciastka czekoladowe z ciecierzycy

wegujemy
Kotlety z boczniaków w chrupiącej panierce z paluszków. 120

Witajcie :) kiedy nie mam czasu na przygotowanie wymyślnego obiadu wtedy robię coś na szybko. Dzisiaj mam dla Was propozycję pysznych kotletów z boczniaków. Boczniak jest źródłem wielu witamin i substancji mineralnych. Wartość odżywcza owocników jest porównywalna z warzywami. Jakość grzybów zależy od jakości substratu na którym rosną. Jest to niezwykle ważne – boczniak ma bowiem zdolność do wyciągania z substratu metali

Sama słodycz i szczypta chili
Szybka surowka z marchwi i selera 135

Chodzą za mną warzywa, chodzą i chodzą i spokoju nie dają. Dlatego też bez wahania zrobiłam w niedzielę do tzw. kotleta tę surówkę. łatwa i szybka w przygotowaniu i PRZEPYSZNA!!!   Tutaj znajdziecie oryginał :) Surowka z marchwi i selera   2 średnie marchewki starte na grubych oczkach 1/2 słoika selera marynowanego 1/2 puszki ananasa w kawałkach sok z cytryny

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kotleciki z cukinią, ryżem i pieczarkami 161

Ryż ugotować do miękkości. Na łyżce oleju podsmażyć pieczarki, następnie cebulę. Wyłączyć ogień, dodać cukinię i marchewkę. Doprawić do smaku. Ostygnięte warzywa wymieszać z ostygniętym ryżem dodać jajka, bułkę tartą i drobno posiekaną natkę. Wszystko wymieszać i formować kotlety. Obtoczyć w bułce i smażyć po kilka minut z każdej strony na złoty kolor.. Smacznego

Gaździnka warzy
Kotlety marchewkowo-selerowe 126

zrobić z warzywami, gdy najwyższy czas je zużyć lub trzeba je wykorzystać, by się nie zmarnowały? Można zrobić warzywne kotlety mielone :) Składniki są absolutnie dowolne. Do tego ulubione przyprawy, trochę przerzucania z ręki na rękę i na patelnię ;) Składniki (na 6 kotletów): duży seler korzeniowy 2 marchewki 2 małe jajka gruba kromka chleba bez skórki płaska łyżeczka czerwonej czubrycy płaska

Weekendy w domu i ogrodzie
Roladki z piersi kurczaka na włoską nutę (lekkie danie-bez tłuszczu) 182

rozmarynowego kurczaka opakowanie warzyw na patelnię                                                       sól, pieprz Wykonanie: Każdą pierś kroimy wzdłuż tak aby powstały równe płaty. Po czym każdy płat rozbijamy (tak jak na kotlety schabowe). Następnie solimy o obsypujemy przyprawą(...)roladkę i przekłuwamy wykałaczką, abyśmy mieli pewność, że się nie rozejdzie. Tak przygotowane roladki dusimy na głębokiej patelni z odrobiną wody po 10-15 min do roladek dodajemy warzywa na patelnię, dodając do nich przyprawę rozmarynową, która zapewne nam została po przyprawianiu piersi. Całość dusimy do miękkości warzyw i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Jak warzywa będą miękkie

IMPRESJA SMAKU
Kotlety mielone z cukinią i chili 204

pieprzpapryka słodka, czosnekmajeranekolej do smażenia PRZYGOTOWANIEPapryczkę siekamy na małe kawałki.Cebulę i cukinię kroimy w kosteczkę.Mieszamy warzywa z mięsem mielonym.Dodajemy jajko, kajzerkę i mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką, czosnkiem i 2 łyżeczkami majeranku.Z mięsa formujemy małe lekko spłaszczone kotlety. Obtaczamy w bułce tartej.  Smażymy na rozgrzanym oleju. Podajemy np. z frytkami i sałatą. Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
Menu na tydzień – ziemniak kontra makaron 196

tydzień , które nazwaliśmy ziemniak kontra makaron – zawierające dania ziemniaczane, mielone mięso, makaron i mnóstwo warzyw (i nasze małżeństwo przetrwało ;-)). Chyba niemal każda rodzina dzieli się na miłośników ziemniaków i wielbicieli makaronów, którzy stale ze sobą walczą o to, co będzie dodatkiem do kotleta ;-). Jeśli jesteście akurat w mniejszości – wyrazy współczucia! U nas podział przebiega po środku – Agnieszka kocha(...)gór, a jak wiadomo każdy gazda za dobrze utłuczone ziemniaki ze skwarkami i kwaśnym mlekiem dałby się przekupić łatwiej niż biblijny Ezaw miską soczewicy). Ziemniak jest absolutnie uniwersalnym warzywem, można go gotować, piec, smażyć, robić wypieki, przyrządzać desery. Niestrawny jest tylko na surowo. W sporze co było pierwsze: jajko czy kura, pewne jest, że najpierw był ziemniak ;-). Agnieszka

Niedzielny kucharz
Menu na tydzień – ziemniak kontra makaron 178

tydzień , które nazwaliśmy ziemniak kontra makaron – zawierające dania ziemniaczane, mielone mięso, makaron i mnóstwo warzyw (i nasze małżeństwo przetrwało ;-)). Chyba niemal każda rodzina dzieli się na miłośników ziemniaków i wielbicieli makaronów, którzy stale ze sobą walczą o to, co będzie dodatkiem do kotleta ;-). Jeśli jesteście akurat w mniejszości – wyrazy współczucia! U nas podział przebiega po środku – Agnieszka kocha(...)gór, a jak wiadomo każdy gazda za dobrze utłuczone ziemniaki ze skwarkami i kwaśnym mlekiem dałby się przekupić łatwiej niż biblijny Ezaw miską soczewicy). Ziemniak jest absolutnie uniwersalnym warzywem, można go gotować, piec, smażyć, robić wypieki, przyrządzać desery. Niestrawny jest tylko na surowo. W sporze co było pierwsze: jajko czy kura, pewne jest, że najpierw był ziemniak ;-). Agnieszka

Niedzielny kucharz

Proponowane wyszukiwania