przyznam, że to był jeden ze sposobów (oprócz zupy szczawiowej) do namówienia mnie, abym zjadła jajka. Z czasem je polubiłam, a kotlety te do dziś uwielbiam. Są pyszne i idealnie komponują się z ziemniakami i sałatką ze świeżych warzyw. (6 sztuk) 6 jajek ugotowanych na twardo 1 jajko świeże 1 cebula (mała) 1 bułka + mleko do namoczenia 1-2 łyżki(...)oraz świeże jajko. Całość dokładnie wyrobić i doprawić do smaku. (W przypadku, gdy masa będzie za luźna - należy dosypać odrobinę bułki tartej.) Z powstałej masy uformować okrągłe kotleciki. Każdy kotlet obtoczyć w bułce tartej i ułożyć na patelni z rozgrzanym olejem. Smażyć na rumiano - z obu stron. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu
Di gotujeZapraszam na kotlety mielone z piersi indyka z dodatkiem startej marchewki oraz drobno pokrojonej dymki. W ten sposób przemycimy trochę warzyw do codziennej diety. Polecam Składniki: 200 g mięsa mielonego z piersi indyka 2 średnie marchewki 2 małe dymki ze szczypiorkiem 1 jajko 3 łyżki bułki tartej+ do obtoczenia 1/2 łyżeczki soli, pieprzu, słodkiej papryki i ziół prowansalskich olej(...)ścieramy na tarce o dużych oczkach wprost do miski. Do marchewki wkładamy mięso oraz pokrojoną drobno dymkę ze szczypiorkiem. Dokładamy pozostałe składniki i wyrabiamy ręką masę mięsną. Formujemy małe kotlety, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podajemy np.: z puree ziemniaczanym i surówką. Smacznego Przepis
słodkie i nie tylko historie kulinarnedań obiadowych naraz. Najpierw zupa, do której mogę dodać węglowodany np: ryż, ziemniaki, kasza lub makaron. A za 2 godziny, gdyż tyle trawią się węglowodany drugie danie: mięso i warzywa, które trawią się 3 godziny. Na śniadanie węglowodany, na drugie śniadanie białka. Wszystkie potrzebne składniki dostarczam do organizmu tyle, że w kilku posiłkach w ciągu dnia stosując podział na węglowodany(...)jednej rozmowie! Zawsze mogę liczyć na wsparcie Mariusza i radę. Często zaglądam na jego blog szukając nowych pomysłów np: kotlet i buraki zamiast stosowanych wcześniej ziemniaków. Zaczęłam zwracać uwagę na to co jem . Wybieram zdrowe produkty: warzywa, owoce, ciemne pieczywo. Zapominam o słodyczach. Do niczego mi nie pasują. Stało się tak jak to Mariusz opisał na swoim blogu
Dieta Rozdzielna i ZdrowieKotlety przyrządziłam na piątkowy obiad, wyszły bardzo smaczne, są bardzo sycące. Najlepiej smakują z surówką. Składniki: 370 gram suchej fasoli Jaś Cenos 1 cebulą 1 marchewka 1 pietruszka 2 jajka 3 łyżki bułki tartej Sól, pieprz Olej rzepakowy do smażenia Bułka tarta do panierowania Sposób przygotowania: Fasolę wsypujemy do garnka, zalewamy zimną wodą, odstawiamy na 12 godzin żeby fasola napęczniałą(...)kostkę, marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Do zmielonej fasoli dodajemy podsmażone warzywa, jajka, bułkę tartą, całość dokładnie wyrabiamy, doprawiamy do smaku sola oraz pieprzem. Z masy formujemy małe kotlety, panierujemy w bułce tartej, smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obydwu stron
Bajeczna Kuchniaobtaczamy kawałki kotletów sojowych). Gotowe smażymy na rozgrzanym oleju, aż się zarumienią. Sałatę siekamy drobno, pomidora, paprykę i cebulę kroimy w kostkę. Sos: możemy zrobić z dowolnych ulubionych składników - może to być sojonez + ketchup lub inne składniki. My akurat mieliśmy pod ręką hummus i wymieszaliśmy go z sosem bbq. Tortillę smarujemy sosem, na środku układamy sałatę, warzywa i sojowy kebab/gyros
Bananowe PoleBrokułowe burgery powstały z pomysłu Kasi z bloga Bake&Taste. Nie była bym sobą gdybym trochę nie pokombinowała i czegoś nie pozmieniała, ale inspiracja była
Magiczne Życie Martykonkursowe. Nawet nie spodziewałam się, że tyle pyszności wymyślicie ! Niby kasza, wydawać by się mogło że "cóż można z niej wymyślić..." A jednak! Pojawiły się ciasta, chleby, zapiekanki, kotlety, zupy, pudding, sałatki ! Na pewno będę korzystać z waszej pomysłowości :) Jednego zwycięzcę wyłonię po waszym głosowaniu (przypominam, że jednego wybieram ja, a dwóch Wy) A teraz czas na głosowanie. Poniżej(...)orzechami włoskimi 2. Cukinia nadziewana farszem z białą kaszą gryczaną, indykiem i warzywami 3. Deser jaglano – owocowy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 4. Gofry z kaszy jaglanej 5. Jagielnik czekoladowo- kokosowy 6. Jaglany placek z rabarbarem 7. Kasza orkiszowa pod pierzynką 8. Kotlety z kaszy gryczanej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 9. Krupnik na gęsich pipkach
Tradycyjna Kuchniasmaku, bardzo smaczne jaglane kotlety z porem i ziarnami słonecznika. Składniki (na 4 kotlety): - 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej - około 20 cm pora - garść ziaren słonecznika - 2 łyżki zmielonych nasion lnu - 1/2 łyżeczki soli himalajskiej - 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej bez soli lub suszonych warzyw Kaszę, siemię lniane, sól i przyprawy dokładnie zmiksuj w pojemniku blendera. Por pokrój w plasterki
Smakuje zdrowobyć tylko z mięsa, i to wołowego. Ja się zupełnie nie zgadzam z tą teorią. Odpowiednio doprawiony kotlet na bazie fasoli lub innych strączków zyskuje tylko na smaku i ma wiele zastosowań. Świetnie sprawdza się do lunchboxa, w towarzystwie kaszy i sezonowych warzyw lub jako burger. Dodatkowo możecie do nich zaserwować pieczone frytki. Burgery z fasoli podałam trochę
Fabryka pomysłówDziś prosty przepis na kalarepkę a zarazem na ładne podanie jej na talerzu razem z kotletem i kaszą. Bardzo lubie podawać takie kolorowe dania na białej porcelanie, Biały podkład talerza pięknie eksponuje danie. A co Wy na to? napiszcie w komentarzach :) A kalarepka??? świetny dodatek warzywny do każdego mięska i każdej kaszy, kluseczek czy ziemniaczków. Kalarepka na gęsto(...)pęczek dymki sól, cukier i pieprz do smaku 1 czubata łyżka mąki 1 łyżka mąka sklarowanego dodatkowo na zdjęciu: kotleciki dowolne, kaszka kukurydziana kwiaty szczypioru do dekoracji Obierz warzywa. Cebulę dymkę pokrój - białą część w kosteczkę, zieloną drobniutko. Kalarepkę - bulwę pokrój w drobną kosteczkę, listki bez łodyg drobne paseczki. Kalarepę zalej lekko posoloną i posłodzoną wodą - ugotuj
Gotuj Sam!bezglutenowy, koszerne i halal, a od kilkuset lat nawet kościół już go nie zabrania. Jak widać na załączonym obrazku, z tego warzywa można wyczarować wiele różnych rzeczy, od przystawki (sałatka z młodych ziemniaków), przez danie główne (kotlety i komowiki), po deser (sernik z malinami i kruszonką). U mnie danie kuchni białoruskiej. Jakby ktoś nie wiedział to taki młody kraj
Kryzysowa Książka Kucharskakuchni nadal króluje kalafior :-) Tym razem trafił do zupy. Zrobiłam ją niemal z tych samych składników, z których ostatnio lepiłam prezentowane tutaj kotlety (2 wpisy wstecz). Wolę kiedy zupa nie jest kremem, ale pływają w niej kawałki warzyw. Dlatego dodałam grzanki jako posypkę - żeby w zupie coś chrupało. Czytaj więcej
Kasia SarnaŚwietna alternatywa dla mięsnych kotletów. Składniki na około 10-12 kotletów: 1/2 szkl kaszy kuskus 1 szkl wrzącej wody lub bulionu 3-4 garście mieszanki warzyw mrożonych (brokuły, kalafior, marchewka, fasolka zielona,por ) 1 jajko ewent. 1/4 startej cebuli (jeśli w mieszance był por to cebulę możemy pominąć) szczypta ostrej papryki sól, pieprz do smaku ewent. 2-3 łyżki
Gotowanie...to proste !Oszukane kotlety schabowe, w których głównym składnikiem jest bogaty w witaminy i pierwiastki mineralne seler, nazywany warzywem młodości. W takiej postaci można przemycić bombę witaminową wszystkim dzieciom. Składniki: 1 duży seler 1litr bulionu drobiowego 1 łyżeczka majeranku 3 ziela angielskie 2 liście laurowe 2 łyżeczki sosu sojowego 2 łyżeczki maggi 2 jajka bułka tarta oliwa Wykonanie: 1. Selera dokładnie
Szalona Kuchnia Eweliny