przepisem. Przepis na burgery zmodyfikowałam po swojemu, dodałam do mięsa tartą marchewkę, którą bardzo często dodaję do kotletów mielonych lub pulpetów, co bardzo urozmaica ich smak. Domowy soczysty burger to najlepsze antidotum na wilczy apetyt! Dodatki, które wykorzystałam to domowe kiszone warzywa: ogórki, marchewki i rzodkiewki, pyszny sos na bazie musztardy, majonezu i jogurtu, oraz piklowana cebula sprawiają, że smak
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSkładniki:1 op. marynaty szlacheckiej Prymat3 plastry schabu (ok. 1 cm grubości)1 opakowanie warzyw na patelnię2 łyżeczki oleju do smażeniaSól, pieprz do smakuPrzepis:Plastry
Emcia Pichcizimową wariację, w której bakłażana zastąpiłam selerem korzeniowym. Kotlety z selera, panierowanego niczym kotlety schabowe, to popularny wegetariański przysmak. Zapieczone z serem i sosem pomidorowym przeobrażają się we wspaniały comfort food na włoską nutę . Wiem, że seler korzeniowy nie jest zbyt popularnym warzywem, ale gwarantuję Wam, że tak podanego pokochacie <3 Plastry selera korzeniowego doprawiłam czosnkiem oraz
Chilli Czosnek i Oliwaopakowanie makaronu ryżowego (200 g) 1 duża pierś z kurczaka (około 300 g) 1 opakowanie chińskiej mieszanki warzyw 2-3 łyżki majonezu (bez glutenu) sól, pieprz olej Pierś z kurczaka umyć, osuszyć i przeciąć na 4 części (tak jakbyśmy chcieli przygotować smażone kotlety). Mięso przyprawić z obu stron: solą, pieprzem i słodką papryką. Wstawić na 1 godzinę do lodówki(...)opakowaniu (zalać wrzącą wodą, odstawić na 3 minuty, odcedzić i ostudzić). Miękki makaron pokroić na 3-4 części. Na dno patelni wylać odrobinę oleju i dodać mrożoną mieszankę warzyw. Całość przyprawić solą i pieprzem. Smażyć na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając. Miękkie warzywa ostudzić. Do makaronu dodać mieszankę warzyw, pokrojone kawałki piersi z kurczaka i majonez. Całość wymieszać
Ugotowaćłyżki bułki tartej, posiekany drobno szczypiorek i natkę pietruszki, sól, pieprz oraz odciśniętą kajzerkę. Wszystko razem dokładnie wyrobić i ulepić kotlety. Obtoczyć je delikatnie w bułce tartej i usmażyć z obu stron na złoto. Podawać na ciepło np. z warzywami
Simply FoodKryterium uzualne pozwala nazywać burgerem kotlet w bułce, który nie jest z wołowiny. Podobnie jest z Bhaji. W języku hindi bhaji oznacza po prostu warzywa. Jest nawet taka potrawa jak Pav Bhaji w różnych wersjach (co za tym idzie o różnych nazwach) czyli mniej więcej bułka z warzywami, na którą też przyjdzie czas na blogu :) W każdym razie istnieje
Kryzysowa Książka KucharskaBardzo aromatyczne kotleciki z ciecierzycy. Można je podawać w picie lub z pieczywem, najlepiej z mieszanką sałat i świeżymi warzywami. Ciecierzyca wymaga długiego namaczania w zimnej wodzie (najlepiej zostawić na całą noc). Z podanego przepisu wychodzi ok. 20 kotletów. 300 g ciecierzycy 2 średnie cebule 1,5 łyżeczki suszonego kminu rzymskiego 1 łyżeczka suszonych ziaren kolendry 1 duża garść świeżej
BullioBardzo aromatyczne kotleciki z ciecierzycy. Można je podawać w picie lub z pieczywem, najlepiej z mieszanką sałat i świeżymi warzywami. Ciecierzyca wymaga długiego namaczania w zimnej wodzie (najlepiej zostawić na całą noc). Z podanego przepisu wychodzi ok. 20 kotletów. 300 g ciecierzycy 2 średnie cebule 1,5 łyżeczki suszonego kminu rzymskiego 1 łyżeczka suszonych ziaren kolendry 1 duża garść świeżej
BullioUlubionym daniem mięsnym moich dzieci są kotlety mielone, albo kurczaczek. Kurczak najczęściej w formie udek pieczonych z różnymi dodatkami. Dzisiaj moja wersja kurczaka z różnorodnymi warzywami, którego nazwałam kurczakiem po cygańsku. Wykorzystałam marchewkę, pietruszkę i selera z rosołu, resztki kalafiora z lodówki i pół czerwonej cebuli. Danie wyszło pyszne, pachnące warzywami, a kurczaczek aż rozpływał się w ustach. 4 udka
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieżadnego drobiu, grzybów, tłustych mięs oraz smażonych i pieczonych potraw. Dlatego przygotowałam dla nich roladki ze schabu środkowego, wypełnione warzywami i ugotowane w folii spożywczej, które podałam z mixem sałat z pomidorkami, kiełkami i ziołowym winegretem . Składniki: 8 kotletów ze schabu środkowego sól zmiękczająca mięso pieprz przyprawa pomidory suszone z czosnkiem i bazylią 1/2 młodej cukinii – około
Kuchenne zapiski Edytybułka (nie te napompowane gotowce w sklepach) której przepis znajdziecie tu na blogu. Grillowany kotlet drobiowy (równie dobrze może być z mięsa wołowego) z roztopionym serem na wierzchu. Do tego grillowana cebulka i warzywa z pysznym sosem jak dla mnie najlepszym. Co tu dużo mówić… zapraszam do wykonania
Marta Gotujekaszy jaglanej. Kotleciki są pieczone w piekarniku, są bez tłuszczu. Składniki na 24 kotleciki : 700-1000 g odpadów po soku (sok pozyskany z 1,5 kg – 2 kg warzyw mieszanych kapusty, marchewki, pietruszki, buraków ) 1 cebula, drobno posiekana 3 ząbki czosnku 350 g passaty 350 g marchewki startej na tarce o małych oczkach 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki soli(...)wody. Przełożyć do miski, dodać odpady po soku, passatę, marchewką, dodać przyprawy, dokładnie wyrobić, tak jak kotlety mielone. Formować kulki o wielkości dużego orzecha włoskiego. Lekko spłaszczać. Układać na blaszce. Piec 45 min w 200 st. Wyjąć z piekarnika, podawać ze świeżymi warzywami. Smacznego
moj przepis napieprzem. Grillujemy do miękkości. Polędwiczkę wieprzową dzielimy na pół, każdą nacinamy i rozbijamy na cienkiego dużego kotleta. 2. Doprawiamy solą i pieprzem z każdej strony, a z jednej smarujemy jedną łyżką majonezu. Na jednym boku układamy grillowane warzywa i zwijamy najpierw boki do środka a następnie w rulon. Mięso zwijamy sznurkiem spożywczym i obtaczamy w mące
Kuchnia w czekoladziemarchewką. Wyszło przepysznie, do tego kasza jaglana z papryką i oczywiście surówka. Zobaczcie zdjęcia i poczytajcie przepis. Mamy nadzieję, że wypróbujecie i podzielicie się wrażeniami. Selerowo-ziemniaczano-marchewkowe kotlety mielone z kaszą jaglaną (4-5 osób) Składniki: 1 duży seler 1 średnia marchewka 3 ziemniaki 1 por (niewielki) 1 jajo (lub len mielony zmieszany z gorącą wodą) 1 garść(...)kroimy w półplasterki i szklimy na oliwie z oliwek. Następnie ugotowane warzywa przeciskamy przez praskę i dodajemy por, całe jajo lub len, otręby pszenne, pieprz, zioła, ostrą paprykę i dobrze wszystko mieszamy do wyrobienia jednolitej masy. Jeśli masa będzie zbyt rzadka dodajemy więcej otrębów. Formujemy niewielkie kotlety i obtaczamy je w bułce tartej zmieszanej z otrębami. Smażymy na oliwie
vegetanieBURACZKI DO KOTLETA Jak w domu przygotować przepyszne buraczki do obiadu - najlepszy przepis na buraczki obiadowe na zimę - przepis krok po kroku. Buraczki te można
Moja Książka KucharskaMielony - pierwsze skojarzenie? Taki tłuścioch, nasiąknięty i ociekający tłuszczem kotlet. Kto wie, może to i dobre jest. Niemniej jednak niezłą alternatywą jest zmielona pierś z kurczaka
Right Behind The KitchenKolejny weg(etari)ański obiad :) "Kotlet" większości z pewnością kojarzy się z tradycyjnym polskim schabowym...A więc, Moi Drodzy, czas najwyższy to zmienić i, nawet jeśli
chili & sugarCzerwiec to również sezon kalarepy. Mam wrażenie, że jest to lekko zapomniane warzywo, a pojęcia nie mam dlaczego. Może w wersji dzisiejszych kotlecików zachęce kalarepkowych niejadków
Tradycyjna Kuchniamłoda kapusta, pęczek dymki, sól, pieprz, 3 ziarna ziela angielskiego, 8 kotletów z górki jagnięcej z kością, 2 ząbki czosnku, kilka listków rozmarynu, sól, pieprz 150
królestwo garów