razu na kilka dni - brzmi zbyt idealnie? Wcale nie. Takie są właśnie kotlety z kalafiora - mój ostatni kulinarny hit. Minimum składników potrzebnych do przygotowania tego dania dodatkowo zastąpiłam ich zdrowszymi odpowiednikami: masę zagęszczam mąką orkiszową a przed smażeniem obtaczam kotleciki w pełnoziarnistych płatkach kukurydzianych. Dodatkiem mogą być młode ziemniaczki z koperkiem lub kasza jaglana lub kuskus
Milion SmakówWzbogaciłam zwykłe mielone kotlety rzodkiewką i szczypiorkiem, żeby przemycić synkowi trochę witamin. Udało się, bo zajadał z apetytem. Składniki 1/2 kg mięsa mielonego 4-5 rzodkiewek 1 jajko szczypiorek (drobny) sól pieprz ziołowy 1,5 szkl płatków kukurydzianych olej do smażenia 1. Rzodkiewki … Czytaj dalej
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatysmak zaskakujący bardzo wciągający , zapraszam do wypróbowania w domku . Składniki ( dla 6 osób ) 800 dag mielonego mięsa wieprzowego 3 jajka 4 łyżki zmielonych płatków kukurydzianych zbożowych 2 łyżki otrąb owsianych sól ( ja używam himalajskiej ) 1 cebula Składniki na sos 1 karton koncentratu pomidorowego pół szklanki śmietany(...)wszystkie składniki czyli jajka, otręby , cebulę pokrojoną w kostkę , sól ,pieprz czarny , wszystko razem dokładnie mieszamy , kiedy mamy gotową masę mięsną dobrze wymieszaną , zaczynamy formować nasze kotlety , następnie uformowane kotlet , panieruję w zmielonych płatkach i na rozgrzany olej układam nasze kotlety w wysokiej patelni , smażymy na małym ogniu na rumiany kolor . Jak mamy wszystkie kotlety już
Mój Smakkukurydzianych i odcinamy malutki otworek u góry aby wypuścić powietrze, po czym zakrywamy go i miażdżymy płatki tłuczkiem, drewnianą łopatką lub ręką aż objętość paczki zmaleje do połowy i nie będą wyczuwalne duże kawałki płatków, po czym przesypujemy do miski. Jeśli nie chcemy miażdżyć całej paczki płatków, przesypujemy potrzebną porcję do mocnego woreczka i miażdżymy płatki(...)rozgrzewamy olej na patelni (trochę więcej niż na zwykłe kotlety), bierzemy kawałek kurczaka z marynaty, strzepujemy nadmiar ciasta, wkładamy do płatków, oblepiamy nimi kurczaka i kładziemy na rozgrzany olej, smażymy na ŚREDNIM OGNIU! z każdej strony aż płatki będą zarumienione na brązowo (dlaczego nie na ostrzejszym ogniu? bo płatki zaczną się palić a w środku kurczak będzie
Nerds Kitchenpół łyżeczki sody Sposób przyrządzenia: Płatki kukurydziane zblendować , dodać kakao, sodę Masło utrzeć z cukrem i jajkiem następnie dodać zgniecione banany W/w składniki plus miód, bakalie wymieszać ze sobą. Blaszkę wyłożyć papierem śniadaniowym, formować z ciasta kulki lub nakładać łyżką następnie spłaszczyć dłonią na kształt małego kotleta. Piec w 175 stopniach
pieprzny smaczekfasoli z rukolą Przepis na ok. 10 kotletów (zależy od wielkości) Potrzebujemy: - puszka białej fasoli - garść świeżej rukoli - pół dużej cebuli - 2 ząbki czosnku - 1 łyżka pokrojonego drobno koperku (świeżego/mrożonego) - 2 łyżeczki płatków drożdżowych - 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka siemienia lnianego zmielonego - gotowa panierka z maki kukurydzianej (lub mąka kukurydziana) - odrobina bazylii - pół łyżeczki kurkumy
Bananowe PolePolecamy całą rodziną! Składniki na 8 kotletów: 1 duży patison, 1 łyżka mąki kokosowej, 1 łyżka mąki gryczanej, 1 łyżka skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej EKO, 1 łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego, 1 łyżeczka ekologicznego czosnku w proszku, 1/2 łyżeczki curry, 1/4 łyżeczki chilli, 3/4 szklanki wody, sezam, pestki dyni i/lub płatki owsiane bezglutenowe do obtoczenia. Wykonanie: Patisona
Jeść, by żyć w zdrowiurukoli około 25 małych kotletów Składniki: 1/2 szklanki kaszy jaglanej 1 pietruszka 1 marchewka 1 główka kalafiora 1/2 szklanki pesto z rukoli z dodatkiem sera np. żółtego (jeśli pomijamy, wtedy do kotlecików dodajemy 3/4 szklanki startego sera żółtego) sól, pieprz 1/2 łyżeczki suszonej bazylii 2 jajka 1/2 szklanki mąki kukurydzianej 1 szklanka płatków jaglanych Przygotowanie: Kaszę jaglaną gotować przez
Jaglusiawarzywa. Kotlety podane z pieczywem i dowolną sezonową surówką stanowią pełnowartościowe, smaczne danie obiadowe. Składniki: 1 szklanka czerwonej soczewicy 1 szklanka ugotowanych na parze warzyw /użyłam mrożonej mieszanki: marchew, fasolka szparagowa, kalafior,groszek/ 1 jajko ½ szklanki zmielonych płatków owsianych 2 łyżki otrębów pszennych lub owsianych 2 łyżki skrobi kukurydzianej 2 łyżki
Zakamarki mojej kuchnizupełnie inny smak/. Kotlety można smażyć na tłuszczu lub w lekko naoliwionym w pergaminie , można je również upiec w piekarniku. Kotleciki podawać z dowolną , świeżą sałatką i ulubionym pieczywem. Składniki: ok. 400 g mrożonego zielonego groszku 1 marchewka ½ cebuli 2 ząbki czosnku ½ szklanki płatków owsianych 1 łyżka siemienia lnianego(...)łyżka skrobi kukurydzianej /lub mąki z ciecierzycy/ ¼ łyżeczki majeranku 2 łyżki oliwy z oliwek sól i pieprz /do smaku otręby pszenne lub owsiane /do panierowania Wykonanie: -Groszek ugotować i odcedzić,3/4 zmiksować resztę pozostawić w całości. -Marchewkę i cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oliwie. Do podsmażonych warzyw przełożyć masę groszkową, dodać płatki, siemię
Zakamarki mojej kuchnifilet z kurczakapłatki kukurydziane cornflakes2 jajkamąkaprzyprawa Kucharekolej do smażeniaMięso podzielić na mniejsze porcje i delikatnie rozbić. Posypać przyprawą Kucharek i odstawić minimum na 30 minut w
Świat Domowej Kuchnimarchewki 10 cm pora 1/2 natki pietruszki 1/4 kapusty pekińskiej 1 łyżka musztardy ostrej 1 szklanka wody lub rosołu oliwa Panierka 1 jajko 5 łyżek płatków kukurydzianych sól ,pieprz Wykonanie Krok 1 . Warzywa umyć i osuszyć . Cebulę,marchewki i por pokroić w paski ok 3cm. Kapusty poszatkować.Natkę posiekać drobno . Krok 2 . Umyte i osuszone filety rozbić(...)Przełożyć warzywa do miseczki (bez sosu który został po duszeniu) dodać musztardę ,wymieszać . Popróbować jeśli potrzeba doprawić przyprawami . Krok 5 . Na rozbity kotlet układać warzywa ,rozprowadzić i zwinąć. Krok 6 . Jajko rozkłucić widelcem. Rozgnieść płatki na drobno ,wsypać na talerz i doprawić ,solą i pieprzem. Roladki moczyć w jajku a potem obtoczyć w płatkach i smażyć
Eli GotowanieTradycyjny kotlet z kurczaka nadziany pieczarkami i serem w panierce z płatków śniadaniowych to doskonały pomysł na niedzielny obiad. Z domowymi frytkami i surówką smakuje idealnie. SKŁADNIKI 2 filety z kurczaka(...)marynata staropolska , sól, pieprz Nadzienie: 20 dag pieczarek, ½ cebuli, sól o'Sole, pieprz, papryka słodka w proszku, 2-3 łyżki startego startego sera, Panierka: ½ szkl. płatków kukurydzianych, 2 łyżki mąki pszennej, 1/3 łyżeczki słodkiej papryki, jajko WYKONANIE Nadzienie: Pieczarki obieramy, kroimy drobno. Cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło, podsmażamy cebulę, dodajemy pieczarki, posypujemy
słodki bratekkukurydzianego 2 łyżki śmietankowego, gęstego twarożku, np. Filadelfia 1/2 łyżeczki tymianku 1 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego 1/4 łyżeczki białego pieprzu 1 płaska łyżeczka soli Sos: 1 mała posiekana cebula 4 duże łyżki chutneya morelowego 100 ml słodkiej śmietanki 30% sól, pieprz do smaku 1. Kotlety lekko rozbiłam, jogurt wymieszałam z solą, olejem, pieprzem ziołowym i płatkami
Kuchnia Prezydentowejobiadu. Można je podawać ze swoim ulubionym sosem. Ja zrobiłam sos czosnkowy. Najlepsze są placki takie gorące prosto z patelni. Wcześniej robiłam podobne placki ziemniaczane w płatkach kukurydzianych, a przepis znajdziecie tutaj Składniki 5-6 ugotowanych ziemniaków 1 brokuł 1 łyżka sezamu 1 jajko 3 płaskie łyżki mąki sól pieprz bułka tarta do panierowania olej do smażenia Ziemniaki(...)przepuścić przez praskę lub skręcić przez maszynkę. Brokuła ugotować w lekko osolonej wodzie. i drobno posiekać. Wszystko razem wymieszać wraz z jajkiem i sezamem. Doprawić solą i pieprzem Uformować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i smażyć z dwóch stron na rumiany kolor. Podawać z ulubionym sosem. placki z ziemniaków i brokuła
O kuchni z uczuciem