się już wam znudzą tradycyjne kotlety z piersi kurczaka, wypróbujcie paluszki. 2 piesi z kurczaka 1 jajko ok 1 szklanki mielonych płatków kukurydzianych sól, pieprz, przyprawa do kurczaka olej do smażenia Piersi pokroić w długie słupki - paluszki. Posypać przyprawami i odstawić na ok. pół godziny. Następnie paluszki maczać w roztrzepanym jaju z odrobiną wody i panierować w płatkach
Jadło i czytadłomają kłopoty z tolerancją glutenu. Jeśli ugotujemy do tego kaszę, to może być daniem obiadowym. Składniki na kotlety: 40-50 dag płatów rybnych 1 duże jajko 2 łyżki mąki kukurydzianej czy bułki bezglutenowej lub lnu mielonego 2-3 łyżki płatków owsianych sól, pieprz, sok z cytryny cebula i 4 ząbki czosnku tłuszcz do smażenia, mąka gryczana Przygotowanie: Rozmrożone(...)płatki Cebulę i czosnek pokroić drobno i przesmażyć, dodać do masy rybnej, doprawić do smaku kilkoma kroplami soku z cytryny, solą, pieprzem Obtaczać w bułce bezglutenowej ( ja obtoczyłam w mące gryczanej), smażyć z obu stron na głębokim tłuszczu. Składniki na szybki sos: 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, majeranek, ewentualnie łyżeczka cukru, świeży estragon 1 łyżka mąki kukurydzianej
Proste Potrawyskóry mięso z ćwiartek kurczaka. Wystarczy mięso rozbić dokładnie tłuczkiem, a potem przygotować tak jak przygotowuje się kotlety schabowe. Do przygotowania smażonych kotlecików z kurczaka użyłam w tym przypadku bułki tartej z odrobiną majeranku, ale panierki można przygotowywać z płatków kukurydzianych, owsianych, sezamu, czy innych ziaren. Co wykorzystacie zależy od preferowanych smaków oraz Waszej wyobraźni. Kotleciki przed panierowaniem kroję(...)ostrym nożem trybujemy z kości (oddzielamy mięso od kości) tak aby powstał nam jeden płat mięsa. Często w ten sposób przygotowuję mięso z kurczaka na klopsy drobiowe lub robię kotlety jak schabowe, czy grilluję w całości. Każdy płat mięsa z kurczaka wkładamy między folię spożywczą i dokładnie rozbijamy tłuczkiem, następnie dzielimy mięso na mniejsze kawałki 3-4. Każdy kawałek obtaczamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmakreli (obranej ze skóry, bez ości) biała część pora natka pietruszki łyżka masła kilka łyżek mąki (ja użyłam kukurydzianej) łyżka serka twarogowego (u mnie chrzanowe Almette) sól i pieprz + amarantus ekspandowany do obtoczenia kotletów ( oczywiście możecie użyć dowolnych płatków, otrębów, czy zwykłej bułki tartej) Przygotowanie 4 jajka gotujemy na twardo przez 8-10 minut. Odcedzamy, przelewamy kilka razy
Kuchnia Ellieprzyprawy. Łączymy wszystkie składniki. Z powstałej gładkiej masy formujemy kule, które następnie rozpłaszczamy tworząc kotleciki*. Obtaczamy w mące.Płatki kukurydziane kruszymy (w food procesorze lub np. za pomocą wałka kuchennego). Dodajemy mąkę oraz bułkę tartą i dokładnie mieszamy.Wszystkie kotlety maczamy w jajku z mlekiem, a następnie w przygotowanej panierce starając się pokryć nią każdy fragment mięsa. Smażymy na rozgrzanym
Słodka Stronapowstałej gładkiej masy formujemy kule, które następnie "rozwałkowujemy w rękach" tworząc podłużne kotleciki**. Następnie obtaczamy je w mące.Płatki kukurydziane kruszymy (w food procesorze lub np. za pomocą wałka kuchennego), dodajemy mąkę oraz bułkę tartą i dokładnie mieszamy.Wszystkie kotlety maczamy w jajku z mlekiem, a następnie w przygotowanej panierce starając się pokryć nią każdy fragment mięsa. Smażymy na rozgrzanym
Słodka Stronapowstałej gładkiej masy formujemy kule, które następnie rozpłaszczamy tworząc kotleciki*. Następnie każdy z nich obtaczamy w mące. Płatki kukurydziane kruszymy (w food procesorze lub np. za pomocą wałka kuchennego). Dodajemy mąkę, sól oraz bułkę tartą i dokładnie mieszamy. Wszystkie kotlety maczamy w jajku z mlekiem, a następnie w przygotowanej panierce starając się pokryć nią każdy fragment mięsa. Smażymy
Słodka Stronapowstałej gładkiej masy formujemy kule, które następnie rozpłaszczamy tworząc kotleciki*. Następnie każdy z nich obtaczamy w mące. Płatki kukurydziane kruszymy (w food procesorze lub np. za pomocą wałka kuchennego). Dodajemy mąkę, sól oraz bułkę tartą i dokładnie mieszamy. Wszystkie kotlety maczamy w jajku z mlekiem, a następnie w przygotowanej panierce starając się pokryć nią każdy fragment mięsa. Smażymy
Słodka StronaZakochałam się w serowej panierce ;-) Składniki Pierś kurczaka podwójna pierś Mąka Jajko 3 jajka Płatki miodowe z orzeszkami 3 garście płatków Ser cheddar 6
Kulinarne PrzebojeDziś trochę inne wydanie kotleta z piersi kurczaka na niedzielny obiad.Zrobimy sobie faworki. Zawsze to jakieś urozmaicenie na talerzu.Składniki, to:-oczywiście pierś z kurczaka-2 jajka-płatki kukurydziane-przyprawa do kurczaka-przyprawa barbecue-olej Pierś dzielimy na plastry, układamy na folii, przykrywamy folią i lekko rozbijamy. Obsypujemy z obu stron przyprawą do kurczaka
Maminek kulinarnySkładniki: 600 g mięsa mielonego drobiowego- pierś kurczaka 2 marchewki 1 cebula 1 jajko około 1 szklanki płatków kukurydzianych sól tutaj pietruszka zielona oliwa
w mojej kuchniupiec je w piekarniku. W miskę wlałam trochę wody i postawiłam w piekarniku pod kotletami, dzięki temu nie wyszły suche:) Składniki: 500 g mielonego mięsa z łopatki wieprzowej, 1/2 szklanki zielonej soczewicy Symbio , 1 cebula, 3 łyżki płatków jaglanych, 1 jajko, płatki kukurydziane do obtoczenia, sól,pieprz. Przygotowanie: Soczewicę gotujemy ok. 20 minut w lekko osolonej wodzie
Aga w kuchniLunchBox: Kotlety z czerwonej fasoli + polenta + brokuł w tahini Składniki: - 100g kaszki kukurydzianej - ¼ łyżeczki kurkumy - 150g brokuła(...)płatkach - 1 ugotowany ziemniak - sól himalajska - 1 mała marchewka - ½ białej cebuli cukrowej - 2 ząbki czosnku - 1 łyżeczka tahini * Można oczywiście użyć fasoli z puszki, ale gotowana w domu jest zdrowsza Wykonanie: - W garnku zagotować wodę, dodać kaszkę kukurydzianą, sól
Wegańska kuchnia orientalnatartej i smażymy z obu stronna rozgrzanym oleju, kilka razy obracając.W zasadzie kotlety są już gotowe, ale my sobie jeszcze pofantazjujemy i ubierzemy nasze rybkiw łuski. Rozbijamy 2 jajka, dodajemy troszkę warzywka, delikatu i przyprawę do ryb.Wsypujemy do tego trochę płatków kukurydzianych, mieszamy i nakładamy na kotlety.Obracamy.Powtarzamy czynność i już ryby maja łuski.Jeszcze ogon
Maminek kulinarny