środka. Oprócz tego z soczewicy polecam zupy, pasztety, kotlety, pierogi oraz różnego rodzaju pasty kanapkowe. Zapraszam na kilka moich przepisów: Spaghetti z pulpetami z soczewicy (wegańskie) Dahl z soczewicy z brokułem i pomidorami Mini kotleciki z soczewicy i kaszy jaglanej Zupa krem z czerwonej soczewicy i pieczonej papryki z prażonym słonecznikiem Wegański pasztet z czerwonej soczewicy i kaszy jaglanej
kulinarne odsłony patiwersji wegańskiej. Zobaczcie koniecznie przepis. Przepis: Składniki: (15 kotletów) warzywa z zupy - w moim przypadku były to: połowa selera 4 białe części pora 2 nacie pietruszki dodatkowo: 2 łyżeczki chrzanu pół szklanki słoneczniku pół szklanki mąki ziemniaczanej pół szklanki bułki tartej sól, pieprz, tymianek, rozmaryn, zioła prowansalskie, papryka słodka olej do smażenia Wykonanie: 1. Warzywa miksujemy
Mój pomysł naczasie dodać syrop klonowy, mieszamy i smażymy 10 minut by papryka zmiękła a całość zaczęła się lekko karmelizować. Dodajemy kapustę i wsypujemy przyprawy. Mieszamy i dusimy ok. 15 – 20 minut. Wlewamy pomidory z puszki, solimy i pieprzymy. Gotujemy 5 minut. U nas był to dodatek do kaszy bulgur i kotletów schabowych. Sama w sobie jest równie wyśmienita. A dla tych
Dzieje kuchennej Wiewiórypomidory z puszki ( pokrojone , ja kupuję już w kawałkach ) , sól , paprykę ostrą i smażymy na dużym ogniu , ciągle mieszając , do momentu aż sok z pomidorów się zredukuje i utworzy gęsty sos . Wyłączamy gaz , wsypujemy posiekaną bazylię , mieszamy i od razu podajemy . Doskonałe z chrupiącymi tostami lub jako dodatek do kotletów ziemniaczanych , jak w moim przypadku ( na zdjęciu ) Smacznego ! Post Duszona
Ogrodnik w podróżypapryki, cukinię, podsmażać z 5 minut, wystudzić - użyłam po pół papryki żółtej, czerwonej, pół niedużej cukini kalafior, warzywa, jajka, mąkę ziemniaczaną, tartą bułkę, kucharka, pieprz mielony, posiekaną natkę pietruszki dobrze wyrobić ręką, jeśli masa jest za rzadka to dosypać ciut bułki tartej, masa powinna być dość zwarta przy formowaniu kotletów na gorącym oleju smażyć rumiane kotlety z obu stron, kotlety
W Mojej Kuchni Lubięużywamy tuczącego oleju do smażenia kotletów i głębokiego tłuszczu do przygotowania frytek :) Bataty to inaczej słodkie ziemniaki - puszyste i bardzo uniwersalne ... są o wiele zdrowsze niż nasze rodzinne ziemniaki. Składniki na 8 szaszłyków, czyli 4 porcje: ok. 1/2 kg mięsa mielonego sól, pieprz, ostra papryka przyprawa do mięsa mielonego 2 jajka
Alutka-Gotujesmakoszki jaroszki ), cukinia z curry, ziemniaki po węgiersku (bez papryki). Jak zrobić nuggetsy? Składniki: 1 filiżanka kaszy jaglanej 2 łyżki oleju 2 łyżki mąki kukurydzianej 1 łyżka przyprawy do kurczaka lub kebeb-gyros 2 ząbki czosnku, wyciśnięte przez praskę Ugotuj kaszę. Dodaj pozostałe składniki. Formuj małe podłużne kotlety i smaż z obu stron na złoto. Kolejna produkcja HBO, mroczny
Qlinarnie i Qlinarnieplastrach (bo mi się nie chciało stać i smażyć tradycyjnych kotletów:)) - bardzo pyszny pomysł na obiad. Na pewno nie jest to danie z serii dietetycznych... Ale raz na jakiś czas każdemu wolno sobie pofolgować :) Składniki: 1 kg schabu 3 kg ziemniaków 4-6 cebul 3/3 szkl. oleju 3 łyżki papryki słodkiej 1 łyżka papryki ostrej 1 łyżka pieprzu ziołowego
Kolorowy Przepisownikczerwona papryka ,30 dkg pieczarek, po pół szklanki keczupu i majonezu, pół łyżeczki łagodnej przyprawy curry, sól, pieprz, do smażenia: pół szklanki oleju. ------------------------------------ SPOSÓB WYKONANIA: Mięso oczyścić z włókien, umyć, osączyć i pokroić na plastry. Każdy kawałek rozbić na cienki kotlet i posolić. Jajka roztrzepać
w mojej kuchnikolejna wariacja na temat mielonego, kotleta, jak i mięsa. małżon stwierdził, że woli tradycyjne, dzieci wołały o dokładkę. Ja myślę, że to miła odmiana po tych jak od mamy. Pełne smaków, z ekscentrycznie zielonymi akcentami. U nas z ziemniakami i surówką z pomidora i papryki. Przepis znalazłam u Anny. Burgery z cukinii i indyka 500 g mielonego mięsa z indyka
Dzieje kuchennej Wiewióryziołami i lubczykiem. Jajka rozbić, dodać śmietanę i roztrzepać. Kotlety panierować w bułce z przyprawami.Następnie po jednym wkładać do masy jajecznej i dokładnie namoczyć.Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron. 18 Ziół Ojca Mateusza to mieszanka przypraw i ziół, w skład, której wchodzą: czosnek, majeranek, cebula, papryka, kolendra, pieprz czarny, imbir, gorczyca, kurkuma, kminek, liść laurowy, rozmaryn
Moje domowe kucharzenieplastry szynki szwardzwaldzkiej zioła prowansalskie łyżka sosu sojowego jasnego papryka czerwona pieprz olej do smażenia Sos musztardowy: 2 łyżki musztardy dijon ¼ szklanki białego wina lub bulionu warzywnego tymianek, sól, pieprz 1 łyżka soku z cytryny 4 łyżki śmietany 18 % Przygotowanie: Piersi z kurczaka przekrajamy wzdłuż na dwa cienkie kotlety i lekko rozbijamy. Przyprawiamy i odstawiamy na 30 minut do lodówki
Mania Gotowaniapieprz, papryka mielona słodka, zioła prowansalskie Sos: pęczek koperku 3-4 łyżki jogurtu greckiego szczypta soli i pieprzu Wykonanie: Brzuszki z dorsza myjemy, osuszamy i bardzo drobno kroimy. Wrzucamy do miski. Koperek myjemy, osuszamy, drobno siekamy i dodajemy do ryby. Następnie dodajemy przyprawy, 1 jajko, otręby, len mielony, 2 łyżki mąki pszennej i wszystko dokładnie mieszamy ręką (jak kotlety mielone
Kuchnia MagdaLenytłuczkiem do mięsa. Następnie doprawić z obu stron słodką papryką, pieprzem i solą do smaku. Kolejno każdy kawałek kurczaka otoczyć w mące, jajku i bułce tartej. Smażyć na patelni na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Odsączyć usmażone kotleciki z nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku. Schować drobiowe kotlety i farsz (osobno) do lodówki. Na drugi dzień podgrzewam lekko
Kulinarne PrzebojePrzepis na smaczne kotlety z ryżem. Jeśli nie dodamy boczku, będzie to danie wegetariańskie – równie smaczne. Podajemy w towarzystwie wszelkiego rodzaju surówek. Składniki: 100 g ryżu 2 jajka ok 100 g sera żółtego 6-7 pieczarek cebula 150 g boczku wędzonego sól, pieprz, papryka ostra bułka tarta Przygotowanie Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Można go nawet lekko rozgotować. Odstawiamy
e-PrzepisyKulinarnemięsa ma aromat cebulki i czosnku. Składniki: 4 kotlety z karkówki (moje ważyły aż 800 g) Składniki marynaty do mięsa: 1 duża cebula starta na tarce o drobnych oczkach 6 dużych ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę 1 płaska łyżeczka soli 1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu mielonego 1 czubata łyżeczka papryki słodkiej 1/2 płaskiej łyżeczki papryki ostrej 1 czubata łyżeczka majeranku
Smak mojego domukażdym daniu. Można go upiec, udusić w sosie, zrobić kotlety, podać z milionem sosów wraz z makaronem. Moja dzisiejsza propozycja, to danie, które praktycznie robi się samo. Poniżej przedstawiam przepis na dwie osoby. Składniki: 2 piersi z kurczaka 1 pomidor 1 kulka mozarelli kilka średnich ziemniaków sól pieprz czosnek papryka tymianek rozmaryn oliwa z oliwek Przygotowanie: Ziemniaki dokładnie myjemy
Jacob Tasteskwestii dodatków. 250g mortadeli (użyłam z papryką) 5 pieczarek 4 plastry żółtego sera 1 jajko mąka bułka tarta olej sól pieprz Mortadelę pokroić w grubsze plastry i obtoczyć w mące, roztrzepanym jajku (z solą i pieprzem) oraz bułce tartej. W międzyczasie usmażyć pieczarki (pokrojone w plastry). Kotlety smażyć z obu stron na rumiano. Po przełożeniu na drugą
Di gotujeząbki czosnku 2 jajka sól pieprz słodka i ostra papryka tłuszcz do smażenia Mięso z rosołu drobno pokroić. Pieczarki także pokroić. Czosnek i cebule posiekać. Ryż ugotować, kapustę posiekać i osobno ugotować i odcedzić. Wszystkie te składniki razem wymieszać,dodać mięso mielone, wbić jajka, doprawić przyprawami. Formować placuszki wielkości kotletów mielonych i smażyć z obu stron na złoto. Podawać
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniadobrze znane, klasyczne połączenie, którym postanowiłam urozmaicić "zwyczajne" mielone kotlety. W połączeniu z kaszą jaglaną i kalafiorem otrzymujemy pyszne, zdrowe i dietetyczne danie obiadowe. Z całego serca polecam. :-) 500g mięsa mielonego 1/2 kostki sera feta garść świeżego szpinaku 3 ząbki czosnku 1 średnia czerwona cebula 1 jajko sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, sos tabasco 1. Ser feta kroimy
Szefowa kuchniRóżne kotlety z selera korzeniowego robię od wielu lat. To pozostałość po okresie mojego wegetarianizmu. Były pierwszą potrawą samodzielnie przeze mnie wymyśloną, więc czuję do nich szczególny sentyment. Do dziś podaję je często z wyraźną w smaku sałatką z buraków i papryki. Może pod koniec lata (jeśli nadal ten blog będę prowadzić ;)) umieszczę tutaj przepis na nią. Bardzo łatwo przechowuje
Weekendy w domu i ogrodziekruche. Teraz czas na żółty ser, tymianek i ostrą paprykę. Przyprawy dodajemy według uznania. Mieszając dusimy warzywa, aż ser się dobrze roztopi. Na koniec dodajemy sporo świeżo mielonego pieprzu i delikatnie polewamy oliwą z oliwek. Gotowe :) Podajemy na ciepło z ziemniakami pure i dodatkiem, który najlepiej lubicie. My polecamy kotlety z selera lub boczniaki a'la kotlet . Życzymy smacznego :) Pozdrawiamy
vegetaniejest to jakaś alternatywa dla zwykłych kotletów. Na pewno zaskoczycie smakoszy Waszej kuchni. Składniki: marynata : ok. 4-5 łyżek oliwy 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka ziół prowansalskie, 1/2 cytryny, 1 łyżeczka curry 1 pierś z kurczaka pół szklanki kuskus 4 łyżki serka śmietankowego sól, pieprz, łyżeczka papryki słodkiej sos: pół zielonego
pieprzny smaczek