kotlety z kurczaka - 2105 przepisów (strona:109/141)

Filet z kurczaka pod warzywną pierzynką 1103

Mój kolejny eksperyment w kuchni, kurczaczek jest niesamowicie smaczny. Jeszcze bardziej smakuje w połączeniu z frytkami i surówką z czerwonych buraczków. Składniki: Filet z kurczaka pojedynczy 1 szt. Pieczarki 3 szt. Cebula biała ½ szt. Papryka czerwona świeża ¼  szt. Olej do smażenia Sól i pieprz do smaku Ser żółty starty 2-3 łyżki Bułka tarta do panierki Kardamon mielony(...)kardamonem do smaku, obtoczyć w bułce tartej i obsmażyć z obu stron. Pieczarki, cebulę, paprykę oczyścić, drobno pokroić i zeszklić na patelni z dodatkiem oleju. Przygotowane warzywa wyłożyć na kotleta, posypać startym żółtym serem, zapiec w piekarniku w temperaturze 170 stopni przez około 15-20 minut

Tradycyjna Kuchnia
Kolorowe kotleciki 152

zapiekany z serkami oraz papryką, wyrazistego smaku nadaje papryczka jalapeno.   Składniki: ·        1 filet z kurczaka ·        Przyprawa do kurczaka ·        Sól ·        Olej do smażenia ·        1 serek śmietankowy ze szczypiorkiem(...)papryk usuwamy gniazda i kroimy w pierścienie. 11.                     Dekorujemy kotlety. 12.                     Zapiekamy 20 minut

Kulinarna Chwila
Kolejna propozycja na obiad - pyszne roladki drobiowe z ziemniakami i pomidorkami z cebulką 155

bułce tartej i usmażone, a następnie zapiekane w piekarniku, podane z ziemniakami z masełkiem, oraz na surówkę pomidorki z cebulką, oliwą i przyprawami.  Zapraszam ! :) Składniki: 2 filety z kurczaka ser mozzarella (pokrojona na plastry cienkie) masło przyprawy do roladek: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra musztarda (może być jakaś ostra, chyba, że nie lubicie dajcie zwykłą:) ) szynka (tyle plastrów(...)plastry ok. 1,5 cm grubości, a następnie rozbijamy tłuczkiem delikatnie, żeby plastry fileta nie popękały. Przyprawiamy z obu stron solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą. Następnie na kotlecie smarujemy cieniutką warstwę musztardy, następnie kładziemy plaster szynki, plaster mozzarelli i mały kawałek masła. lewy i prawy bok zwijamy do środka, a następnie zwijamy trochę ściśle w rulon. Taką

Gotuj z Mąką
Kurczak w towarzystwie fajity 124

byliśmy z Anią i jej Arkiem na andrzejkowym wyjeździe w Poznaniu. Było baardzo fajnie, byliśmy w knajpce, w której Magda Gessler przeprowadzała Rewolucje "Francja Elegancja" i było smacznie. Jadłam kotlety wieprzowe w towarzystwie polskich jabłek z francuskim winiakiem Calvados podane z zasmażanymi ziemniakami z boczkiem. Najbardziej smakowały mi właśnie te ziemniaki z boczkiem i sos z sera pleśniowego, którego niestety(...)przyszłego Teścia. :) Ale mam nadzieję, że znajdę chwilę dla Was w ciągu tych dwóch dni. Tym czasem zapraszam Was na pyszny obiad! Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 1 cebula 1 papryka żółta 1 papryka czerwona 1/2 słoiczka fasolki szparagowej konserwowej przyprawa do fajity (u mnie SKWORCU ) 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego opcjonalnie garść startego sera żółtego ryż lub tortille

Trufelkowo
Oszczędzanie przez gotowanie- 20 sprawdzonych trików jak zaoszczędzić na jedzeniu 129

uznania (np. suszona żurawina, orzechy itp.) 7. Mięso - bez kości, bez skóry piersi z kurczaka są oczywiście wygodne i praktycznie bez tłuszczu, ale są zazwyczaj dużo droższe. Kup całego kurczaka i podziel go własnoręcznie, a kości użyj np. jako bazę do zupy. Dotyczy to również innych rodzajów mięs. 8. Domowy zielnik- zasadź własne zioła. Jest wiele odmian, które można(...)przyrządzać je samemu. Gotowe są drogie i często zawierają wiele zbędnych konserwantów. 11. Suchy chleb, bułki- nie wyrzucaj ich, lecz wykorzystuj np. jako bułka tarta, grzanki lub dodatek do kotletów. 12. Resztki- postaraj się je wykorzystywać do przygotowania innych potraw. Ważne, aby pozostałości po niezjedzonym posiłku przełożyć w miarę szybko do umytych i czystych pojemników. Szczelnie zamknąć i przełożyć

Tradycyjna Kuchnia
Kotlet de volaille zwany "dewolajem":) 198

Klasyczny de volaille to pierś z kurczaka zrolowana z masłem. Ja natomiast do środka wkładam ser żółty.  Składniki: 2 piersi z kurczaka 4 plasterki żółtego sera (u mnie gouda) 1 jajko 2 łyżki mąki bułka tarta sól pieprz mielona słodka papryka Mięso umyć i oczyścić delikatnie z ewentualnych błonek Każdą pierś rozbić tłuczkiem dosyć cienko (lepiej się usmaży(...)został ułożony  Zrolowane piersi opanierować najpierw w mące, potem w jajku z dodatkiem przypraw, a na końcu w bułce tartej (ja panieruję dwa razy, pomijając za drugim mąkę) Kotlety smażyć na małym ogniu z czterech stron  Dzisiaj podałam z brokułami oraz ziemniakami posypanymi szczypiorkiem   Smacznego

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Rolada z piersi kurczaka do chleba 394

Polecam prostą domowa wędlinkę która może być na co dzień jak i na  święta. Składniki : 2 podwójne filety z kurczaka 300 gr mięsa mielonego 1 jajko musztarda ( nie musi być ) Marynata : olej / oliwa z oliwek majeranek, papryka słodka i ostra, kurkuma, sól i pieprz 1. Filety myjemy, wycieramy, delikatnie rozcinamy na szersze płaty i delikatnie rozbijamy, następnie wkładamy(...)siebie zachodziły i dało się je zrolować. Obsypujemy przyprawami i jeśli chcemy możemy posmarować je musztardą. Pozostawiamy na czas przygotowania mięsa mielonego.  3. Mięso przyprawiamy jak na kotlety mielone z tym że dodajemy majeranek do środka. Tak przygotowane mięso rozkładamy na filetach. 4. Teraz przy pomocy folii aluminiowej staramy się zrolować filety w roladę na końcu mocno zawijając folie

Gotowanie...to proste !
Kotlet z piersi kurczaka z serem i ananasem 394

usmażonego już mięsa. Naprawdę świetna sprawa, o ile nie przesadzi się z wielkością użytego filetu... Ja prawie padłam po jednej porcji, ale warto było. ;) 2 porcje 1 mała pierś kurczaka 4 grubsze plastry żółtego sera 2 łyżki stołowe miękkiego masła 1 spory ząbek czosnku kilka gałązek świeżej natki pietruszki sól morska świeżo mielona świeżo mielony czarny pieprz słodka papryka(...)jednak nie do końca, by dwa podzielone płaty wciąż były ze sobą połączone. Każdy z płatów ubijamy lekko tłuczkiem do mięsa, najlepiej przez foliowy woreczek, by się nie porwały. Kotlety powinny być dość cienkie. Mięso oprószamy równomiernie z każdej strony solą, pieprzem oraz słodką papryką i pozostawiamy w temperaturze pokojowej na około 2 godziny. Masło przekładamy do miseczki. Wrzucamy

Kuchenna Kontrrewolucya
piersi a`la zrazy w przyprawie chimichurri... 195

Składniki: 1 podwójna piersi z kurczaka, 3 łyżki przyprawy chimichurri Royal Brand, 1 sztuka ogórek kiszony, 1 sztuka cebula biała, 4 plastry boczek wędzony, 2 łyżki mąka pszenna, 1/2 szklanki olej rzepakowy, - do smaku maggi, 1 szklanka woda przyprawy chimichurri + 1/2 szklanki oleju rzepakowego dobrze wymieszać - piersi umyte w całości natrzeć przyprawą wymieszaną z olejem i schować do lodówki(...)rozbić na duże 2 płaty tak w całości marynowane piersi i potem z tą marynatą rozbite są bardzo soczyste i kruche - nie suche - można tak przygotować np. karkówkę na kotlety z przyprawami jakie się lubi lub schabowe na płacie piersi układać boczek wędzony, cebulę, ogórek kiszony zawinąć jak zrazy i spinać wykałaczkami lub nitką obsypane mąką zrumienić na gorącym oleju

W Mojej Kuchni Lubię
Kotleciki Szu Szu 114

 Kotleciki Szu Szu - skąd ta nazwa? Przyznam szczerze, że sama poszukiwałam pierwotnego przepisu i niestety nie znalazłam na to odpowiedzi. Mimo wszystko te drobiowe kotleciki

Di gotuje
KOTLECIKI Z JAJKIEM I KUKURYDZĄ 174

kotleciki.Żeby miały inny smak dodałam jajko na twardo i kukurydzę z puszki.Kotlety wyszły obłędne ;),wszyscy się zajadali.Podałam je z ziemniaczkami i mizerią . SKŁADNIKI 400g mięsa mielonego z kurczaka 2 jajka ugotowane na twardo 1 surowe jajko cebula łyżka masła klarowanego 2 łyżki bułki tartej 1 łyżka musztardy 2 łyżki majonezu 2 łyżki zimnej wody 4 łyżki kukurydzy konserwowej(...)całość mieszamy. Na koniec dodajemy jajka na twardo pokrojone w kosteczkę oraz kukurydzę.Wszystko dokładnie mieszamy. Maczamy dłonie w zimnej wodzie (kotleciki będą się trochę kleić) i formujemy kotlety,obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju .Smażymy z dwóch stron na złoty kolor. Kotleciki wyszły bardzo smaczne!!! SMACZNEGO

Mała w garnku miesza
Rolady po grecku 169

szukacie alternatywy dla tych klasycznych to zapraszam to wypróbowania tego przepisu. Roladki można zrobić w sposób tradycyjny bez użycia piekarnika, możemy do ich wykonania użyć również piersi z kurczaka . Rolady po grecku       Składniki: 2 grubsze plastry schabu 4 plastry sera feta 5 plastrów bakłażana 1/3 cebuli 10   czarnych oliwek 1/3 papryki żółtej lub czerwonej 6 plastrów(...)paprykę i cebulę kroimy w kosteczkę. Oliwki przekrajmy na połowę. Podsmażamy na patelni, do momentu aż papryka i bakłażan zmiękną, a cebula się zaszkli. Przyprawiamy pieprzem i solą. Na kotlety schabowe nakładamy   podsmażonego z papryką i cebulą bakłażana, dwa plasterki sera feta oraz kilka oliwek.   Zwijamy dość ciasno, owijamy dokładnie szynką i spinamy   wykałaczkami aby nadzienie

Mania Gotowania
Schab w sosie śmietanowo-pieczarkowym 169

odpowiedni sposób. Wartości odżywcze porcji schabu na 100 gram (źródło: ilewazy.pl): eneria 174 kcal białko 21 g tłuszcz 10 g W porównaniu na przykład z piersią z kurczaka, która ma aż 21,5 g białka a tłuszczu jedynie 1,3g/100g, schab wypada nie najlepiej, ale nie oznacza to, że należy z niego rezygnować. Moja propozycja na danie ze schabu jest(...)gram pieczarek - 1 spora cebula - pół natki pietruszki - oliwa z oliwek - łyżeczka masła - sól, pieprz, przyprawa do mięs Cebulę i pieczarki pokroić w kostkę. Schab rozbić tłuczkiem na kotlety, doprawić solą, pieprzem oraz przyprawą do mięs, przesmażyć na oliwie z oliwek przez około 4-5 minut z każdej strony, zdjąć z patelni zostawiając tłuszcz ze smażenia i odłożyć na chwilę

Zgrabne Gotowanie
Domowy kebab z piekarnika 161

push({}); Domowy kebab z piekarnika – Składniki: 1 kg filetów z udek kurczaka (można też użyć pół na pół – 500 g udek i 500 g filetów z piersi kurczaka) 180 ml jogurtu naturalnego gęstego lub 2-3 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżeczki czosnku granulowanego, 3 łyżeczki papryki czerwonej w proszku, 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka curry(...)przypraw lub użyć gotową przyprawę kebab-gyros (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Domowy kebab z piekarnika – Wykonanie: Mięso umyć, osuszyć za pomocą ręczników papierowych, a następnie pokroić w bardziej cienkie kotlety. Każdy z nich delikatnie rozbić tłuczkiem (ale uważać, by nie podziurawić mięsa). Do miseczki wsypać wszystkie przyprawy, dokładnie wymieszać (lub użyć gotowej mieszanki kebab-gyros lub innych swoich ulubionych przypraw

Kulinarne Przeboje