posypałam natką pietruszki. Sos jest przepyszny i taki "aksamitny". Ja podałam z kaszą jaglaną gotowaną w bulionie warzywnym, ale możecie podać również z ziemniakami, ryżem lub inną ulubioną kaszą ;) SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :) Tym razem gotowało dla mnie Salento Blackstone ! Na zdjęciach pojawia się kolejna patelnia firmy Ballarini. Kiedyś pokazywałam Wam Salento Whitestone o białej, ceramicznej powłoce. Dziś na zdjęciach możecie(...)zdrowia i środowiska równomiernie się nagrzewa, ja już od dawna zapomniałam jak to kiedyś było z niewiele tańszymi patelniami jednej firmy jakiej używałam kilka lat temu, że części kotletów schabowych, które leżały na środku patelni były zbyt mocno wysmażone, a częsci przylegające do brzegu patelni były niedosmażone z bladą panierką. Patelnie Ballarini pozwoliły mi zapomnieć o takich sytuacjach, powłoka
Blondynka GotujeDziś u mnie przepis na pyszne zrazy z karkówki . Owszem, dość pracochłonne,ale smak wszystko rekompensuje . Składniki : 6 kotletów z karkówki ok 400 g łopatki wieprzowej 1/2 czerwonej papryki mały słoiczek marynowanych pieczarek cebula jajko kajzerka sól,pieprz musztarda, majeranek 2 ząbki czosnku 4-5 kulek ziela angielskiego(...)godz. Pod koniec roladki wyjąć, ściągnąć sznurek, sos zagęścić mąką i doprawić czosnkiem oraz solą,pieprzem i roztartym majerankiem. Gotować kilka minut z roladkami. Podawać można z kaszą gryczaną bądź kluskami śląskimi
Niespełnione zdolności kulinarneszybkie, tanie i smaczne danie dla miłośników kuchni wegetariańskiej oraz nieco bardziej pikantnych smaków. Warzywny gulasz meksykański z kotletami sojowymi jest pożywny, zdrowy i nie jest trudny w przygotowaniu. Oprócz tego, że dostarcza mnóstwo energii, jest też niezwykle aromatyczny. Składniki: Opakowanie kostki sojowej 1 cukinia 1 czerwona papryka lub żółta 1 marchewka 1 cebula 2 ząbki czosnku Pomidory w puszce(...)trakcie namaczania lub gotowania. Po odsączeniu soję warto zasypać przyprawą meksykańską i ewentualnie suszonym czosnkiem oraz odstawić na bok. Jeśli kostka jest zbyt duża lub mamy zamiast niej kotlety sojowe, dobrze je najpierw pokroić na drobniejsze kawałki, wedle gustu. Należy pokroić w kostkę: cukinię, paprykę, marchewkę, a także pomidory, jeśli zamiast przecieru wykorzystujemy całe pomidory z puszki. Osobno należy pokroić
Krzywa Prostaszybkie, tanie i smaczne danie dla miłośników kuchni wegetariańskiej oraz nieco bardziej pikantnych smaków. Warzywny gulasz meksykański z kotletami sojowymi jest pożywny, zdrowy i nie jest trudny w przygotowaniu. Oprócz tego, że dostarcza mnóstwo energii, jest też niezwykle aromatyczny. Składniki: Opakowanie kostki sojowej 1 cukinia 1 czerwona papryka lub żółta 1 marchewka 1 cebula 2 ząbki czosnku Pomidory w puszce(...)trakcie namaczania lub gotowania. Po odsączeniu soję warto zasypać przyprawą meksykańską i ewentualnie suszonym czosnkiem oraz odstawić na bok. Jeśli kostka jest zbyt duża lub mamy zamiast niej kotlety sojowe, dobrze je najpierw pokroić na drobniejsze kawałki, wedle gustu. Należy pokroić w kostkę: cukinię, paprykę, marchewkę, a także pomidory, jeśli zamiast przecieru wykorzystujemy całe pomidory z puszki. Osobno należy pokroić
Krzywa ProstaPrzygotowanie znakomitego pasztetu jest dużą sztuką, co dotyczy pasztetów tak mięsnych, jak i tych warzywnych. Bywa, że smak nie ten, struktura zła, pasztet kruszy się lub
Even Better Foodmiejsca serwującego burgery wielkości dłoni ( serio rozmiar pokaźny ^^) zwanego Moaburger , D wybrał burgera z kurczakiem, warzywami i chyba sosem słodko-kwaśnym, ja natomiast wybrałam wersję bez mięsa z kotletem(ami z bobu), humusem, pieczoną papryką i innymi warzywami. Jak wrażenia? Pyszne, serio, jeden z lepszych wegetariańskich burgerów jaki jadłam. Idealnie wszystko się komponowało, jedyne co bym zmieniła, to bardziej(...)mistrzowsko i aż, żałuję, że nie wzięliśmy takich więcej na drogę :D a na wynos podało na pomidorowego (farsz z ziemniaków, kolendry, suszonych pomidorów o ile dobrze pamiętam), dyniowego (kasza bulgur, pestki dyni...i nie pamiętam) oraz ze śliwką i różą Niestety nie udało nam się spróbować hummusa w Hummus Amamamusi, bo właściele wyjechali akurat na te trzy
More food, love and dreamswięcej niż 40 minut. Piersi z kurczaka oczyszczamy z błonek, następnie kroimy na połowy w poprzek i jeszcze raz na pół – tak, aby z każdej uzyskać 4 raczej cienkie kotlety. Solimy, pieprzymy. Odkładamy na bok na czas przygotowania reszty składników. Pory myjemy, rozcinamy wzdłuż na pół, nie całkiem do końca i myjemy liście wewnątrz. Lubi chować się między nimi(...)smaki się połączą a pory uduszą do miękkości. Posypujemy całość posiekanymi ziołami i jemy jak lubimy. Do tego kurczaka w sosie pasuje i pieczywo, i kopytka, i gnocchi. Kasza czy ryż będzie równie smaczna – też świetnie wchłonie ten pyszny, kremowy i aromatyczny sos. SKŁADNIKI 500g piersi z kurczaka, bez ‘polędwiczek’ 2 pory – tylko biała i jasnozielona część 300g pieczarek 50ml
Karo in the Kitchentego jaką kupicie tortillę, salami i mozzarellę. PIZZA NA PEŁNOZIARNISTYM SPODZIE Przepis na 2 pizze (2 porcje) Całość ok. 9 zł Porcja ok. 4,50 zł ZAPIEKANA PAPRYKA Z KASZĄ GRYCZANĄ I MIĘSEM MIELONYM Przepis na 5 porcji Całość ok. 22 zł Porcja ok. 4,50 zł Dla mnie 1,5 porcji to tak już maksymalne najedzenie. Koszt był liczona(...)będzie miękki (można dolać więcej mleka lub wody). Na patelni rozpuszczamy masło. Jabłka kroimy w kosteczkę. Wrzucamy na patelnię. Dodajemy słodzidło i cynamon, podsmażamy. Łączymy z ugotowanym ryżem. KOTLETY ZIEMNIACZANE Przepis na 3 porcje Całość 3 zł Porcja
Czarnawisienkachcę z pomidorowym. I żadnym innym. Na blogu nawet mam przepis na gołąbki z kaszą , jak macie ochotę, zobaczcie co z tego wyszło. To klasyczny przepis, bez żadnych ułatwień i mordowania kapusty. Jeżeli lubicie kaszę, spróbujcie takiej opcji. Jest na pewno zdrowsza od oryginalnej. Kasza, wiadomo… Jeżeli chodzi o sos do gołąbków, wykorzystałam przepis na sos pomidorowy do makaronu(...)tego passatę, wodę i cukier, wszystko smażymy bez pokrywki powoli około 10 minut (do lekkiego zgęstnienia sosu). Na koniec sos doprawiamy solą i pieprzem. Z mięsa formujemy większej wielkości kotlety i wrzucamy je partiami na rozgrzany olej, smażymy do niewielkiego zrumienienia z obu stron. Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy odrobinę sosu, następnie wkładamy usmażone kotlety i wszystko zalewamy resztą sosu
Kardamonovyprzede wszystkim z kotletem schabowym, ziemniakami. Tak naprawdę to nie tradycyjna kuchnia, tylko pozostałości po PRL-u. Przyglądając się potrawom od czasów Piastów i Jagiellonów widzimy, że częściej niż kotlet schabowy, pojawia się tam zupa z raków. Kuchnia polska dawniej i dziś Na przemiany tradycji kulinarnych Polski wpływ miały zmiany polityczne i społeczne. Kuchnia staropolska charakteryzowała się przede wszystkim regionalizmem(...)dużo warzyw, które podawano przede wszystkim gotowane: w wodzie lub na rosole. Poddawano je również pieczeniu i smażeniu oraz stanowiły one element sosów. Warzywa łączono głównie z mięsem i kaszą, a także z nabiałem i grzybami. Jedzono dużo kasz, które zastępowały ziemniaki. W powszechnej opinii, tradycyjna kuchnia polska uznawana była za kuchnię ciężką i tłustą. Czas na zmiany Od czasów
365 dni dookoła kuchniDziś pierwszy raz robiłam Fit gniazdka z mięsa mielonego,szpinaku,świeżego kopru, zapiekane z serem mozzarella. Wszystkim bardzo smakowały. Podałam je z kaszą jęczmienną i ogórkami kiszonymi. Zapraszam również do polubienia mojego FP a jeśli spodoba Ci się przepis udostępnij go innym ,będzie mi bardzo miło ❤ Zaczynamy . Składniki na ok 12 sztuk : 🍽 500 g mięsa mielonego z indyka(...)porcję mięsa. Formuje kulkę. Za pomocą szklanki (dna) robię wgniecenie w kulce (tak by po bokach było więcej mięsa. 6. Do srodka daję plaster mozzarelli 7. Piekę kotlety przez 25 min w 180 stopniach. 8. Podaję z ulubionymi składnikami. Smacznego
Gotowanie Patkiwłasnej roboty sos do burgerów to w zasadzie wszystko czego Wam trzeba na sam początek, ale pamiętajcie, że podstawą do każdego burgera jest dobry kotlet. W wersji bezmięsnej takie kotlety możemy kupić już w dużych marketach bez problemu. Jednak ja proponuję Wam przygotować coś samemu. Jeśli macie ochotę poszaleć to przygotujcie sobie wege burgery z tego przepisu. Jeśli macie mniej(...)smaku Przygotowanie Sos: Oba rodzaje musztardy wymieszać razem, dodać keczup i na końcu majonez. Całość dokładnie połączyć. Dodać cukier i przyprawy. Burgery: przygotować zgodnie z przepisem na kotleciki z kaszy jaglanej lub z przepisu na wege burgery. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni w funkcji grilla. Bułkę przekroić i włożyć na 2 minuty do piekarnika (na wysoką półkę) tak, żeby nagrzewały
Pełna Lodówkaktóre pamiętam jeszcze z dzieciństwa. Postanowiłam odtworzyć jeden z nich. Mięso wyszło mięciutkie i rozpływające się w ustach, a sos smakuje dokładnie tak, jak zapamiętałam :) Można go podać z kaszą gryczaną, kluskami śląskimi lub ugniatanymi ziemniaczkami.Przed rozpoczęciem, chciałam powiedzieć jeszcze kilka słów o... liściu laurowym. Pewnie czasami zastanawiacie się, po co właściwie dodajemy go do zup. W końcu taki jeden(...)ŚREDNI1. Plastry mięsa nacieramy pieprzem i solą. Cebulę kroimy w plastry, a następnie w ćwiartki, grzyby myjemy, osuszamy i kroimy w dużą kostkę.2. Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy kotlety z obu stron do zarumienienia, około 8 minut z każdej strony. Przekładamy mięso wraz z tłuszczem do garnka, w którym będziemy dusić potrawę (dosyć ściśle).3. Na suchej patelni prażymy
My Culinary ArtKolejną przyprawą z którą ostatnio mam częsty kontakt jest zatar, który można zrobić samemu. Jak go zrobić znajdziesz w przepisie. 4 średnie buraki 2 szklanki ugotowanej kaszy quinoa ( może być też każda inna kasza, która pozostała z obiadu 2 łyżki pestek słonecznika sól i pieprz do smaku czerwona cebula ząbek czosnku bułka tarta lub mielony len ok 2-3 łyżki(...)posiekany czosnek. Następnie dodaj mielony len lub bułkę tartą i posiekaną natkę. Wymieszaj masę. . Uformuj jednakowe kulki. Obtocz w bułce tartej lub mielonym lnie. Rozgrzej olej, włóż kotlety i lekko spłaszcz dociskając palcami. Smaż kilka minut na średnim ogniu. Następnie przewróć i dalej smaż kilka minut. Odsącz na papierowym ręczniku. Sałatę posiekaj. Wlej jogurt, dopraw solą gommasio i pieprzem
AZgotuj!