całego zjeść. Następnego dnia pozostałą upieczoną rybę przerobiłam na pyszne kotlety. O ile dorsz , zwłaszcza ten suszony, portugalski, nie należy do moich ulubionych, to muszę przyznać, że w postaci kotletów sprawdza się znakomicie. Bardzo polecam! składniki ok 180 g dorsza, upieczonego, bez ości i skóry 1 cebula, pokrojona w kostkę 40 g bułki tartej 3 ząbki czosnku, posiekane(...)cebulę z czosnkiem, bułkę tartą, pietruszkę i koperek. Wymieszać aż wszystko dobrze się połączy.Spróbować i w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem, płatkami papryki. Dodać jajko i wymieszać. Uformować 5 - 6 kotletów. Każdy obtoczyć w tartej bułce. Nadmiar bułki strząsnąć. Na patelni rozgrzać olej. Smażyć kotlety na złoty kolor. Usmażone osączyć na ręczniku papierowym. Podawać gorące
Stare GaryKotlety z kaszy jaglanej z dipem czosnkowym Kotlety z kaszy jaglanej z dipem czosnkowym Składniki na kotlety: szklanka kaszy jaglanej łyżeczka soli odrobina pieprzu jajko łyżka mąki kukurydzianej łyżka otrąb owsianych natka pietruszki ½ czerwonej papryki ząbek czosnku olej do smażenia składniki Składniki na sos jogurtowy: jeden jogurt naturalny sól odrobina soku z cytryny 3 ząbki czosnku Wykonanie: Ugotować kaszę jaglaną(...)podsmażyć do momentu aż cebula i czosnek zmiękną) Do ugotowanej wystudzonej kaszy dodać podsmażoną cebulę z czosnkiem, sól, pieprz, jajko, mąkę, otręby, posiekaną natkę pietruszki i pokrojoną w drobną kosteczkę czerwoną paprykę. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić sola i pieprzem . Artykuł Kotlety z kaszy jaglanej z dipem czosnkowym pochodzi z serwisu Pomysłowa kuchnia
Pomysłowa kuchniapieprzu jako przypraw. Kotlety mielone w takiej formie to tradycyjny, polski obiad i z pewnością świetny pomysł na prosty, niedrogi oraz smaczny posiłek. Kotlety Mielone Magdy Gessler - Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego duża cebula jajko 1/2 bułki kajzerki sól pieprz 25 ml wody ponadto: ok. łyżka masła do smażenia cebuli mleko do namoczenia bułki bułka tarta(...)obtaczania olej do smażenia Kotlety Mielone Magdy Gessler - Sposób przygotowania: Bułkę namoczoną w mleku dokładnie odsączamy i mielimy. Cebulę siekamy w kostkę i smażymy na maśle. Mięso umieszczamy w misie wbijamy jajko, dodajemy przestudzoną cebulę, namoczoną, zmieloną bułkę, wodę oraz doprawiamy solą oraz pieprzem (po ok. pół łyżeczki lub ilość według uznania). Dokładnie wyrabiamy mięso. Z mięsnej masy formujemy
Słodka Stronakotlety (wzdłuż) rozbijam je tłuczkiem i przyprawiam je solą i pieprzem. Patelnie z olejem kokosowy rozgrzewam. Pierś najpierw obtaczam w bułce tartej później moczę w jajku znów obtaczam w bułce i kładę na patelnię. Kotlety smażę do uzyskania złoto-brązowego koloru. Po wystygnięciu kroję w kostkę. Następnie kroję sałatę lodową ( można też ją rwać ), pomidory w kostkę, ogórka obieram
Kuchnia Vikiziemniakami SKŁADNIKI: 0,5 kg mięsa mielonego 1 cebula 3 kromki chleba z amarantusem (może być bułka kajzerka) 1 jajko sól, pieprz, bułka tarta, olej ogórki gruntowe świeży koperek jogurt naturalny sól pieprz młode ziemniaki Mój mąż czekał na te kotlety prawie 6 lat:P Chleb bez skórki zalać wodą, odstawić do namoczenia na około 10 minut. Do większej miski(...)włożyć zmielone mięso, cebulę pokrojoną w kosteczkę, jajko, sól i pieprz oraz odciśniętym chlebem. Wszystko dobrze wymieszać aż nie będzie przywierać do dłoni. Im dłużej wyrabiamy, tym lepsze kotlety. Uformować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i kłaść na dobrze rozgrzany olej na patelni. Smażyć do zarumienienia się z obu stron. Podać z mizerią i młodymi ziemniaczkami :) Smacznego
MarciochaKucharzyzdrowsza wersja od klasycznych mielonych. Do usmażenia kotletów najlepiej sprawdzi się patelnia z powłoką nieprzywierającą. Znacznie podniesie komfort pracy w kuchni. SKŁADNIKI na 10 kotletów: 400g mięsa mielonego z indyka 1 jajko 1 cebula bułka tarta natka pietruszki koperek majeranek sól, pieprz olej do smażenia PRZYGOTOWANIE: Mięso mielone z indyka przekładamy do miski. Dodajemy 2 łyżki bułki tartej, jajko
kulinarnyJaBezmięsne kotlety ryżowe z dodatkiem ryżu dzikiego, pokrojonych różyczek brokuła, suszonych pomidorów i startego żółtego sera. Składniki: 1 woreczek ryżu białego, 1 woreczek ryżu dzikiego, 1 brokuł (500g), 5-6 suszonych pomidorów z oliwy, 1 jajko, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 30 g startego żółtego sera, sól, pieprz, bułka tarta do obtoczenia. Przygotowanie: Ryż gotujemy w osolonej wodzie (ryż dziki(...)Pomidory odsączamy z oliwy i wycieramy ręcznikiem papierowym, siekamy w mniejsze kawałki. Do ostudzonego ryżu dodajemy pokrojone różyczki brokuła, suszone pomidory, żółty ser, mąkę ziemniaczaną i jajko. Przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Formujemy kotlety, jeśli nie chcą się lepić dosypujemy trochę mąki ziemniaczanej. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy
Aga w kuchniłyżki sól olej do smażenia Wykonanie: Schab opłukać, obsuszyć i rozbić tłuczkiem. Następnie natrzeć solą z obu stron i posmarować masłem wymieszanym z startym oscypkiem. Kotlet zwinąć i spiąć wykałaczkami. Opanierować rozmąconym jajkiem , bułką tartą wymieszaną z mąką . Smażyć powoli na rozgrzanym oleju
Tradycyjna Kuchniaulubionym sosie. Ba, świetnie się sprawdzają również w burgerach albo z lekką sałatką jako lunch do pracy. Składniki (na 8 kotletów): 300g filetu z kurczaka 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1 kopiasta łyżka majonezu 1 łyżka maki 1 jajko sól pieprz czarny pół łyżeczki pieprzu ziołowego pół łyżeczki słodkiej papryki (może być wędzona) szczypta tymianku olej rzepakowy do smażenia(...)czosnek obrać, drobno posiekać. Do mięsa dodać majonez, cebulę, czosnek, doprawić do smaku, wymieszać i odstawić na 2 godziny do lodówki. Następnie dodać jajko, mąkę, wymieszać. Na patelni rozgrzać olej, łyżką wykładać płaskie kotlety (jak racuchy), smażyć na rumiano z obu stron. Usmażone kotlety dusić pod przykryciem na małym ogniu ok 15 minut. Smacznego! Do smażenia kotletów i innych dań
Obiad gotowyPrzepis na pyszne kotlety z młodej kapusty. Świetna alternatywa dla mięsnych kotletów. Składniki: główka młodej kapusty pęczek koperku marchew 3 jajka 4 łyżki mąki 4 łyżki bułki tartej sól, pieprz olej Przygotowanie Kapustę szatkujemy. Pokrojoną przekładamy do miski i solimy. Kapustę z solą ugniatamy rękami. I odstawiamy na godzinę. Koperek siekamy, marchew ścieramy na tarce. Kapustę dokładnie odsączamy z wody
e-PrzepisyKulinarneTaki oto mam dzisiaj pomysł na obiadek. Pieczarki nadziane są farszem, panierowane w jajku oraz bułce tartej i usmażone jak kotlety. Do nadzienia użyłam mięska drobiowego-piersi z kurczaka ale można też użyć dowolnego mięska mielonego. składniki: pieczarki 10-12 pieczarek średniej wielkości 1 mała cebula 200 g piersi z kurczaka sól,pieprz 1 jajko 1 łyżka bułki tartej oraz
Monia miesza i gotujebyły to kotlety mielone na przemian z klopsami - jedna robota, a obiad na trzy dni. Nic specjalnego niby, ale ułatwienie ogromne. Składniki (na 7 kotletów i 7 klopsów): 70-80 dag mięsa mielonego 1 jajko 1 sucha kajzerka 3-4 małe młode cebulki garść szczypioru siekanego garść siekanego kopru sól, pieprz bułka tarta do obtoczenia olej do smażenia Przygotowanie(...)Mięso mielimy wraz z cebulą i namoczoną bułką. Wyrabiamy z całym jajkiem na jednolitą masę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dodajemy siekany szczypior. Formujemy kotlety i klopsy - kotlety większe, a klopsiki małe. Obtaczamy w bułce tartej. Klopsy obsmażamy na oleju i wrzucamy do garnka z wrzącą wodą (ok 200 - 300 ml). Gotujemy ok 20 minut. Pod koniec gotowania dodajemy
Kuchnia po mojemuWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Kotlet de volaille to kotlet z piersi kurczaka nadziany masłem ziołowym, panierowany w mące, jajku i bułce tartej. Smażony jest w głębokim tłuszczu (dla osób dbających o linię, kotlety można najpierw podsmażyć do zrumienienia, a następnie dopiec w piekarniku tak jak ja to zrobiłam ). Mięso wychodzi
Marta Gotujeporcje:2 piersi z kurczaka1 marchewka - ugotowanasól, pieprz1 jajkobułka tartaolej do smażeniaPiersi siekamy drobno jak na tatar, marchewkę ścieramy na tarce. Mięso mieszamy z surowym jajkiem, solą pieprzem, oraz marchewką. w dłoniach formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Kotlety podajemy z sosem pomidorowym.siekane kotlety drobiowo-marchwiowe
Bon Appetit Małgorzatyczas, nadzienie upychamy w piersi, dzięki czemu nie będą one zbyt wysuszone. Moje nadzienie składało się z mięsa mielonego. Przygotowałam je standardowo jak na kotlety mielone, czyli mięso wymieszałam z jajkiem, 1/2 startej cebuli, 1 startym ząbkiem czosnku, przyprawami, bułką tartą. Niestandardowo dodałam 1/2 startej brukwi i garść rodzynek (uprzednio wymoczonych we wrzątku, tak 5-10min.). Wszystko dobrze
bastalena