najzwyklejsze w świecie kotlety mielone :) Bardzo szybciutko się je robi i smakują wybornie! (zwłaszcza z tym sosem serowym... bajka!) Składniki: KOTLETY MIELONE: 500 g. mięsa mielonego 1 jajko szczypta soli, świeżo mielony pieprz (więcej niż szczypta), czosnek (może być granulowany czy suszony, ale także można użyć w ząbku, świeżego) 3 łyżki bułki tartej(...)mielone wkładamy do miski, dodajemy wszystkie składniki i zagniatamy je bardzo dokładnie ręką. Wstawiamy do lodówki na jakieś 30 min aby się przemacerowało. W tym czasie można przygotować sos. Kotlety formujemy w dłoniach i smażymy z obydwu stron na patelni z rozpuszczoną delmą i olejem. Powinny być zarumienione i z lekko brązowawym wierzchem
Jedzeniomaniaróżne dodatki, aby urozmaicić ich smak. Tym razem przygotowałam kotlety drobiowe z papryką i kukurydzą. Składniki na kotlety drobiowe z papryką i kukurydzą, ok. 12 sztuk: 600 g mięsa drobiowego z ćwiartek kurczaka bez kości i skóry ( z 3 sztuk) 1 jajko 1 bułka pszenna 3 łyżki bułki tartej 1 szklanka mleka sól i pieprz mielony do smaku ½ czerwonej(...)papryki ½ zielonej papryki 2 łyżki gotowanej kukurydzy z puszki mąka do oprószenia kotletów olej rzepakowy do smażenia kotletów Jak zrobić kotlety drobiowe z papryką i kukurydzą . Moczymy bułkę w mleku, odciskamy. Mielimy mięso drobiowe wraz z bułką. Roztrzepujemy widelcem jajko, dodajemy do masy drobiowej z bułką tartą, mieszamy. Papryki kroimy w drobna kostkę i wraz z kukurydzą dodajemy do masy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięlesie nie wiele znalazłam, ale zamiennie do dania które przygotowałam można użyć pieczarek, więc tak też zrobiłam. A więc zapraszam na kotlety jajeczne z grzybami! składniki; pół kg. pieczarek lub innych grzybów leśnych 6 jajek ugotowanych na twardo garść startego żółtego sera 2 ząbki czosnku 1 średnia cebula sól, pieprz do smaku 1 surowe jajko 2 łyżki bułki tartej(...)Dodajemy oregano i 2 starte ząbki czosnku. Do miski ścieramy jajka na grubych oczkach tarki. Dodajemy wystudzone grzyby, następnie wkładamy starty ser, surowe jajko i bułkę tarta. Mieszamy. Pod koniec dodajemy posiekana pietruszkę, mieszamy i formujemy kotlety. Następnie obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony na rumiano. Można je dopiec jeszcze w piekarniku około
Radość kipiąca uśmiechem.kotlety; 200 g ugotowanej kaszy bulgur 250 g mięsa mielonego z łopatki 1 jajko pół cebuli sól pieprz pół łyżeczki suszonych pomidorów szczypta bazylii bułka tarta do panierowania na sos; 200 g mrożonych grzybów (opieńki) pół małej cebuli tłuszcz do smażenia 200 ml mleka 200 ml śmietany 1 łyżka mąki sól pieprz szczypta estragonu szczypta majeranku odrobina papryczki suszonej Mięso(...)wyłożyć do miski, dodać kaszę, jajko, drobno posiekaną cebulę, przyprawić do smaku i dobrze wyrobić ręką. Uformować niewielkie kotlety , panierować w bułce tartej, usmażyć na tłuszczu. w rondelku przyrumienić drobno posiekaną cebulę na odrobinie tłuszczu, dodać rozmrożone grzyby zalać mlekiem i zagotować, dodać przyprawy i gotować przez chwilę, podprawić śmietaną wymieszaną z mąką
Gotowanie jest łatwewarjacji na ten temat :) Dziś zapraszam na pyszne Mielone z Mięsem z Indyka i prażoną cebulką o TAK . SMAKUJĄ PYSZNIE :) SKŁADNIKI NA OK 10 SZTUK : Kotlety 500 g mięsa mielonego z indyka 1 jajko 3 łyżki bułki tartej 4 łyżki cebulki prażonej 2 łyżki musztardy 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka wegety 1/2 łyżki pieprzu 1 łyżeczka papryki czerwonej Dodatkowo
Gotowanie Patkidorsza 60 dag, cebula 1 sztuka, pieprz biały 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżeczka, natka pietruszki 2 łyżki, mąka pszenna 1 łyżka, jajko 1 sztuka, olej rzepakowy - ile potrzeba kupiłam u rybaków kawałki świeżego dorsza, pasują dobrze do kotletów mielonych i cenowo jest taniej od filetów całych jeśli w kawałkach dorsza są ości to usunąć i razem z cebulą dobrze zmiksować(...)blendera przełożyć rybę do miski i dodać cebulę pokrojoną drobno, posiekaną natkę pietruszki, kucharka, pieprz biały, jajko, tartą bułkę dobrze wszystko wyrobić i odstawić na 30 minut, bułka tarta napęcznieje i masa będzie zwarta formować dłonią posmarowaną olejem - nie klei się do rąk - kotlety mielone i obsypać je mąką na bardzo gorącym oleju smażyć z obu stron rumiane kotlety usmażone
W Mojej Kuchni Lubiękorniszonem. Składniki: 3 plastry schabu 3 plastry szynki 3 plastry sera żółtego 3 plastry ogórka korniszon sól i pieprz do smaku jajko, mąka i, bułka tarta do panierowania olej do smażenia Sposób wykonania: Kotlety schabowe rozbić oprószyć solą i pieprzem. Na każdy kawałek schabu położyć plaster szynki, ser żółty i plaster ogórka. Złożyć na pół i dobrze ścisnąć. Panierować
Darcia w kuchnicielęciny na sznycle lub schabu • 6 dużych jajek • 5 plasterków boczku • Olej • Bułka tarta • Sól, pieprz, Mięso kroimy na porcje tak jak na kotlety, zbijamy lekko tłuczkiem a następnie oprószamy solą i pieprzem. Ugotowane jajka, owijamy plastrem boczku, układamy na środku sznycli zawijamy i obwiązujemy nicią lub mocujemy wykałaczkami. Roladki panierujemy w jajku i bułce tartej. Smażymy na wolnym ogniu
Podróż w kulinariawłoskiesól, pieprzolej do smażeniaSposób przygotowania:1. Kotlety rozbijamy w miarę cienko, doprawiamy pieprzem i solą.2. Bułkę tartą mieszamy pół na pół z mielonymi orzechami włoskimi.3. Jajko mieszamy z mlekiem.4. Panierujemy kotlety - najpierw w mące, potem w jajku, a na koniec w mieszance bułki i orzechów.5. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron.6. Podajemy z ulubionymi dodatkami.Smacznego
Kuchnia domowa Aniskorupkę. Do tego puree ziemniaczane i pyszna sałatka z ogórka i rzodkiewki. Składniki na 2 porcje: - kotlety: 300g mięsa mielonego (wieprzowo-wołowe) 6 plasterków boczku wędzonego parzonego 1/2 małej cebuli 1 ząbek czosnku przyprawa do mielonego sól, pieprz 1 jajko 1 łyżka bułki tartej 1 łyżka musztardy łyżka startego sera - puree ziemniaczane: 4 ziemniaki łyżka posiekanego koperku(...)dużych rzodkiewek łyżka śmietany 18% 1/2 łyżeczki cukru sól, pieprz łyżka posiekanego koperku Przygotowanie: Mięso wrzucamy do miski i dodajemy cebulę, posiekany czosnek, przyprawy, jajko, bułkę tartą i musztardę - całość mieszamy i formujemy kotlety. Na rozgrzanej patelni grillowej smażymy kotlety z obu stron - układamy w naczyniu żaroodpornym, na wierzch kładziemy plastry boczku. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Piekarnik rozgrzewamy
Alutka-GotujeKotlety z kurczaka w cieście naleśnikowym to idealny pomysł na codzienny obiad i alternatywa dla tradycyjnych kotletów w panierce. Tak podany kurczak smakuje wyśmienicie tworząc eleganckie
Słodka StronaBeaty . Oczywiście nastąpiła lekka modyfikacja składników, niemniej kotlety są ekspresowe w wykonaniu i świetne w smaku. Mocno się powstrzymywałam, żeby nie schrupać wszystkich na raz ;-) Normal 0 21 KOTLETY Z CIECIORKI 1 puszka cieciorki konserwowej (240 g netto) 3 szalotki 1/2 pęczka natki pietruszki 1 ząbek czosnku sól himalajska papryka słodka 4 łyżki bułki tartej 1 jajo kaszka kukurydziana(...)niewielkiej ilości oleju - dorzucamy do cieciorki. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i paprykę. Chwilę razem blendujemy. Wsypujemy bułkę tartą i wbijamy jajko - mieszamy (można dłonią). Jeśli masa na kotlety wyszła zbyt rzadka dodajemy trochę bułki tartej. Formujemy nieduże kotleciki, obtaczamy je w kaszce kukurydzianej i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto. Podajemy
peggiwkuchnipieprzu, tłuszcz do usmażenia. Jajka rozdrabniamy krajalnicą w dwie strony i potem dokładniej nożem. -- Do pokrojonych jajek dodajemy bułkę, koperek, zeszkloną cebulkę, sól, pieprz, jajka. Wyrabiamy na jednolitą masę i mocząc ręce w wodzie wyrabiamy kotlety. -- Kotlety panierujemy w bułce i krótko smażymy. Podajemy gorące lub zimne. Smacznego
chleba naszegomielone ze szpinakiem. Szpinak nie tylko bardzo fajnie smakuje w kotletach to jeszcze pięknie wyglądają jego zielone kawałki w mięsie :) Aż chce sie jeśc :) Polecam.Składniki dla 4-6 osób: 50 dag mięsa mielonego wieprzowego kajzerka ząbek czosnku cebula 10 dag mrożonego szpinaku łyżeczka masła 1 łyżka otrąb jajko 3/4 szkl. tartej bułki olej sól , pieprz Kajzerkę moczymy(...)zimnej wodzie , odciskamy.Cebulkę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Liście szpinaku podsmażamy przez chwilkę na maśle.Mięso mieszamy z cebulką , czosnkiem , szpinakiem, otrębami , jajkiem i przyprawami do smaku.Z masy formujemy kotlety , obtaczamy w bułce tartej i smażymy
Słodkości i nie tylko