Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Aromatyczne pulpeciki mięsne gotowane w sosie z dodatkiem warzyw posmakują chyba każdemu. Są miękkie, delikatne i bardzo pyszne! Podałam
Marta GotujeSkładniki: 2 sztuki kotlet schabowy bez kości, 1 sztuka jajko, - sól, pieprz do smaku, - ile potrzeba tarta bułka z mąką pszenną, 1/4 kostki smalec, 1 szklanka kasza gryczana, 25 dag pieczarki,1 łyżka oleju, 1 sztuka mała cebula, - kucharek i pieprz do smaku,2 szklanki woda, 2 łyżki śmietana słodka 18% i 1 łyżka mąka pszenna, - surówka jaką lubisz schabowe
W Mojej Kuchni LubięWyśmienita kasza jaglana z papryką ...do tego sos czosnkowy...jak się nie dać skusić? :)Składniki na kotlety: 40 dag kaszy jaglanej 1 duża czerwona papryka 2 płaskie łyżeczki wędzonej słodkiej papryki w proszku od www.owocowyraj.eu mleko ok 2 szklanek 1 jajko 3 łyżki masła 2 duże cebule olej bułka tarta pierz czarny 1/4 łyżeczki lub pieprz syczuański 1 płaska(...)napęczniała i wolno wystygła. Cebulę drobno kroimy i smażymy na oleju. Paprykę kroimy bardzo drobno. Gdy kasza jest już wystudzona dodajemy podsmażoną cebulę, paprykę, jajko, doprawiamy do smaku. W rękach formujemy owalne kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju. Sos czosnkowy: 4-6 ząbków czosnku 200 ml jogurtu naturalnego 100 ml śmietany sól do smaku Czosnek
Apetyczna babeczkaKlopsiki przygotowane w pojemniku SISTEMA-Microwave. Szczerze mówiąc nie robiłam wcześniej żadnych potraw gotowanych na parze...ale wszystkiego trza spróbować..tak więc wypróbowałam i ja taki
Moje domowe kucharzenieobtaczam w bułce tartej i smażę na oleju do lekkiego zrumienienia. Podaję z pysznym sosem śmietanowo-cytrynowym oraz ugotowanym na parze ryżem . SKŁADNIKI / 6 KOTLETÓW 500-600 g filetu z łososia 1 jajko 2 łyżki mielonych migdałów lub bułki tartej 1 łyżka posiekanego koperku 1 łyżeczka ziarenek różowego pieprzu przyprawy: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, szczypta chili w proszku
cool and mintyWaszym domu nie przejdzie taka zdrowsza wersja kotletów to polecam ich podania z domowymi frytkami, najlepiej z piekarnika. Moja rodzina uwielbia je z mnóstwem warzyw. Polecam! 2 pojedyncze piersi z kurczaka (około 500g) 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/3 łyżeczki papryki ostrej (lub wg smaku) sól ziołowa pieprz Panierka: 1-2 jajka mąka pszenna płatki gryczane (użyłam płatki z kaszy(...)smażenia Umyte oraz osuszone piersi należy pokroić na mniejsze kawałki i natrzeć przyprawami. Następnie mięso delikatnie rozbić tłuczkiem do mięsa oraz kolejno obtoczyć w mące, roztrzepanych jajkach i płatkach gryczanych połączonych z otrębami. Kotlety smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron. (Czas smażenia zależy od grubości kotletów.) Sól ziołowa (uwielbiam ją za skład), płatki gryczane oraz otręby użyte w przepisie
Di gotujeBezmięsny kotlet też może być smaczny, pożywny i idealnie zastąpić mięso do obiadu! A oto najlepszy tego dowód :) Składniki: 2/3 szklanki kaszy gryczanej 1/2 szklanki soczewicy zielonej 2 jajka marchewka pół małej cukinii pół cebuli garść sezamu sól, pieprz, koperek, majeranek, opcjonalnie kminek Wykonanie: Cukinię i marchewkę ścieramy na tarce, dodajemy sezam i pokrojoną w kostkę, zeszkloną cebulkę. Soczewicę
Taste Of My Daysprężyste, naprawdę smaczne :) Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 średnia świeża zielona cukinia z miękką skórką 1 mała cebula 1 jajko 3-4 łyżki bułki tartej przyprawa do mięsa mielonego bułka tarta do obtoczenia kotletów Cukinię umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, odcisnąć nadmiar wody. Cebulę obrać i posiekać w drobną kosteczkę. W misce dokładnie(...)wymieszać mięso, cukinię, cebulę, jajko, bułkę tartą i przyprawę. Dłońmi uformować nieduże spłaszczone kotleciki, obtoczyć je w bułce tartej. Smażyć z obu stron na dobrze rozgrzanym oleju, po usmażeniu odłożyć na papierowy ręcznik by wchłonął nadmiar tłuszczu. Podawać na ciepło, ale na zimno są równie smaczne. Uwaga: aby kotlety były choć trochę "lżejsze" można pominąć panierowanie i usmażyć
Simply FoodWitam serdecznie Propozycja na pyszne kotlety mielone , trochę inaczej przygotowane niż tradycyjne bo z dodatkami , są bardzo soczyste i smaczne . Będziemy potrzebować : 500 g mięsa mielonego 250 g pieczarek 100 g sera żółtego 1 kopiastą łyżkę bułki tartej 1 jajko około 80 ml letniego mleka 1 cebulę (100 g) 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 3 łyżki ketchupu pikantnego przyprawy : duża szczypta(...)smażę cebulę z pieczarkami do momentu odparowania soku z pieczarek ( smażyłam około 5 minut ) . Po usmażeniu odstawiam do wystudzenia . Końcowe przygotowanie masy na kotlety mielone : Do miski z namoczoną bułką tartą dodaję wystudzone pieczarki z cebulą , jajko , mięso , ketchup , koncentrat pomidorowy , ser żółty , doprawiam solą , pieprzem , majerankiem . Całość dokładnie mieszam aby składniki dobrze się połączyły , sprawdzam smak i jeżeli trzeba
Uwaga Babcia Gotujetylżyckiego lub innego Sól Pieprz cytrynowy Papryka słodka mielona Bazylia suszona 1 sucha bułka Ziarna słonecznika Ziarna sezamu Mąka tortowa 2 jajka 1 cebula Olej rzepakowy Wykonanie: Schab podzielić na plastry grubości ok. 1 cm. Rozbić tłuczkiem do kotletów. Czosnek obrać. Koncentrat pomidorowy Pudliszki wymieszać z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Rozbity schab posmarować koncentratem z czosnkiem i posypać przyprawami. Położyć(...)innego Sól Pieprz cytrynowy Papryka słodka mielona Bazylia suszona 1 sucha bułka Ziarna słonecznika Ziarna sezamu Mąka tortowa 2 jajka 1 Cebula Olej rzepakowy Sposób przygotowania Schab podzielić na plastry grubości ok. 1 cm. Rozbić tłuczkiem do kotletów. Czosnek obrać. Koncentrat pomidorowy Pudliszki wymieszać z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Rozbity schab posmarować koncentratem z czosnkiem i posypać przyprawami. Położyć plaster
Przepisy Babcistartego żółtego sera (u mnie Edamski) 3 gałązki natki pietruszki 2 jajka 2 czubate łyżki majonezu 2 czubate łyżki mąki pszennej sól i pieprz do smaku olej rzepakowy do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na kotlety siekane z pieczarkami: Filety z piersi kurczaka pozbawić błonek i ewentualnych kostek, posiekać drobno lub pokroić w kostkę o boku(...)koniec delikatnie doprawić do smaku solą. Odstawić patelnię z palnika i pozostawić grzyby z cebulką do ostudzenia. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Natkę pietruszki drobno posiekać. Jajka wbić do miski, rozkłócić widelcem lub rózgą kuchenną (nie ubijać). Dodać majonez, mąkę pszenną, potarty ser oraz posiekaną natkę pietruszki. Wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Do kurczaka dodać ostudzone pieczarki oraz
Kulinarne Przebojelekko zmieniony, warzywo ledwo wyczuwalne, ale całość pozytywnie mnie zaskoczyła. Mięciutkie kotleciki posmakowały najmłodszemu w rodzinie, polecam je z czystym sumieniem ;) Składniki: Na ok 6 kotletów 600g mielonej wołowiny 1 mała cebula 1 jajko 5 łyżek granulatu sojowego 2 łyżki mąki 1 duży ogórek kiszony 2 duże ząbki czosnku sól, pieprz do smaku bułka tarta do panierowania olej rzepakowy(...)smażenia Sposób przygotowania: Mięso mielone łączymy z posiekaną drobno cebulką, przepuszczonym przez praskę czosnkiem, jajkiem, mąką i ugotowanym i dobrze odcedzonym granulatem sojowym. Na końcu dodajemy pokrojonego drobno ogórka oraz przyprawy: sól i pieprz. Z przygotowanej masy formujemy średniej wielkości kotlety, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podajemy na ciepło
Kuchnia w czekoladzieEkspresowa odmiana zwykłych "niedzielnych" kotletów jakże przez nas lubianych ;) Składniki: 1 jajko 1/2 szkl mąki pszennej 1/3 szkl mleka sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka słodka lub ostra jeden duży filet z piersi kurczaka olej do smażenia 1. Filet myjemy i pozbawiamy błonek (aby deska pozostała czysta owijam ja podwójnie folią, zostawiając sobie dłuższy kawałek który będzie mi potrzebny do utłuczenia
Gotowanie...to proste !odskocznią, od rutyny, lub tego co zazwyczaj. 2 piersi kurczaka szklanka żółtego sera 1/3 szklanki natki pietruszki 2 łyżki suszonej cebuli jajko sól i pieprz do smaku bułka tarta U mnie zazwyczaj robi się te kotlety, jak mam resztki sera , jakieś ścinki okrawki. Takie podeschnięte kawałki doskonale się tu sprawdzą. Mięso kroimy w centymetrową kostkę, ser też można pokroić(...)zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodajemy cebulę, natkę, jajko, sól, pieprz i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut, aby suche składniki miały czas opanować wilgoć. Formujemy niewielkie kotlety, obtaczamy w bułce, smażymy na rumiano. Początkowo kotlety pękają i jakby się rozjeżdżają, nie należy się tym przejmować. Wystarczy obrócić łopatką na drugą stronę i wszystko się ładnie połączy. Gotowe
Dieta moja pasjaKotlety świetnie smakują podane z makaronem, kaszą gryczaną lub ryżem, ponieważ sos koperkowy idealnie współgra z powyższymi składnikami. Składniki na 4 porcje: kotlety mielone 0,5 kg mięsa mielonego, np. z łopatki 1 jajko 1 mała cebula 2 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego sól, pieprz 2-3 łyżki bułki tartej + bułka tarta do obtoczenia kotletów olej do smażenia(...)przyprawić go solą oraz pieprzem i dodać do niego posiekany koperek. Cebulę obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i podsmażyć cebulę. Do mięsa mielonego wbić jajko, wsypać bułkę tartą, dodać podduszoną cebulę i przyprawę do mięsa mielonego (ewentualnie dodatkowo wsypać szczyptę soli i pieprzu). Wszystko ze sobą bardzo dokładnie wymieszać. Jeśli mięso klei się zbyt mocno
Ugotować