kotlety z jajka - 5069 przepisów (strona:68/338)

Domowy hamburger 135

sztuk 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1 dkg drożdży 3/4 szklanki letniego mleka 2 łyżki masła 1 łyżka cukru 3/4 łyżeczki soli 1 jajko do posmarowania 1 żółtko 1 łyżka mleka sezam kotlety burgery: 70 dkg wołowiny 1 cebula duża 3 ząbki czosnku 1 łyżka musztardy 2 łyżki ketchupu 1 łyżeczka papryki mielonej 1 łyżeczka przyprawy do wołowiny sól(...)razem z cebulą obraną i czosnkiem, przekładam do miski, dodaję musztardę, ketchup, paprykę mieloną, przyprawę do wołowiny, sól, pieprz, jajko i całość dobrze wyrabiam rękoma. Mięso musi być dobrze wyrobione , kleiste. Dziele je na osiem części i formuję płaskie kotlety, które układam na papierze do pieczenia. Smażę na rozgrzanym oleju aż się zrumienią. Sos: Jogurt mieszam z majonezem, dodaję czosnek

wesoła kuchnia
Kotlety mielone w stylu włoskim 152

bardzo ważne, bo decydują o smaku. Znamy tradycyjne mielone, więc tym razem skuszona przez Bynia proponuję kotlety mielone w stylu włoskim. Jak napisał autor przepisu „Wystarczy zaledwie kilka zmian żeby to co znane zmieniło całkowicie smak”. Składniki: - 600g zmielonej wieprzowiny - 2 jajka - 3 kromki chleba tostowego (lub 2 małe kajzerki) - mleko do namoczenia bułek - 1 cebula - 1 szklanka białego wina(...)mleku. Ser trzemy na tarce o drobnych oczkach. Zmielone mięso przekładamy do miski, dodajemy odciśnięty chleb, starty ser, startą na drobnej tarce cebulę, jajka, pieprz i sól. Dokładnie wyrabiamy masę mięsną. Formujemy owalne kotlety. Aby porcje były równe można je nabierać łyżką do lodów, następnie lekko spłaszczać). Kotlety obtaczamy w mące, nadmiar otrząsamy i kładziemy na patelnię z rozgrzanym olejem

mojewypiekiinietylko
Kotlety z selera A'la schabowy 264

przeciętnie, dwa do roku wystarczą i to u mamy. Jednak mam dla Ciebie świetną alternatywę obiadową w postaci kotletów z selera. Są pyszne! Składniki:  1 duży seler (ok 600 g) 300 g sera żółtego w plastrach 2 jajka bułka tarta do otoczenia sól i pieprz masło klarowane do smażenia Ciekawe rozwiązania znajdziecie  tutaj Przygotowanie:  Seler(...)grubości ok 1 cm. Plastry z obu stron solimy i pieprzymy, następnie obkładamy plastrami sera z obu stron i zanurzamy w zbełtanym jajku, i obtaczamy w bułce tartej. Takie kotlety smażymy na rozgrzanej patelni z klarowanym masłem, aż zarumienią się z obu stron.  Smacznego

Niezły Młynek
Kotleciki z jajek i kaszy jaglanej 98

obieramy ze skorupek i kroimy w kostkę.  2. Kaszę (ostudzoną), jajka na twardo i surowe, posiekany szczypiorek i przyprawy umieszczamy w większej misce i mieszamy do połączenia składników.  3. Zwilżonymi rękami wybieramy po łyżce masy i formujemy kotleciki. Lekko spłaszczamy. 4. Na rozgrzanym tłuszczu smażymy kotlety z obu stron do zrumienienia.  Dodatkowo zapraszam do rozdziału, gdzie znajdziecie

zdrowo i aktywnie
Kotleciki z jajek i kaszy jaglanej 137

obieramy ze skorupek i kroimy w kostkę.  2. Kaszę (ostudzoną), jajka na twardo i surowe, posiekany szczypiorek i przyprawy umieszczamy w większej misce i mieszamy do połączenia składników.  3. Zwilżonymi rękami wybieramy po łyżce masy i formujemy kotleciki. Lekko spłaszczamy. 4. Na rozgrzanym tłuszczu smażymy kotlety z obu stron do zrumienienia.  Dodatkowo zapraszam do rozdziału, gdzie znajdziecie

Zdrowie i pysznie na talerzu
KOTLETY (PLACUSZKI) Z KASZY JAGLANEJ I ZIEMNIAKÓW 248

   Te kotlety (placki) zrobiły u nas furorę. Banalnie proste i baaardzo smaczne. Przygotowuję je zawsze w dwóch wersjach, pierwsza  (wegańska, dietetyczna) z dodatkiem

Smaczne Zdrowe
Roladki ze szpinakiem i jajkiem 150

kawałki. Rozbijamy je na kotlety i przyprawiamy przyprawą do drobiu. Na rozpuszczonym maśle podsmażamy szpinak, dodajemy wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku i pokrojone w kostkę jajka. Przyprawiamy solą i pieprzem. Taki farsz nakładamy na kotletach i zwijamy w roladki. Owijamy je folią spożywczą i wkładamy do gotującej się wody na 3-4 minutki. Wyciągamy z wody, zdejmujemy folię i podsmażamy

Aga w kuchni
KOTLETY MIELONE Z PIECZARKAMI 89

Klasyczny obiad, czyli kotlet plus ziemniaki, tłuczone, pieczone lub puree, surówka, buraki bądź marchewka z groszkiem sprawdzi się zawsze. U mnie często wersje urozmaicone, tak mam:) Choć do tradycyjnych kotletów z domu wyniesionych wracam często, żeby nie było:) Mielone z puree z batatów z koperkiem świeżym i burakami tartymi na ciepło podanymi polecam wręcz o każdej porze dnia:) Posiłek(...)łyżki bułki tartej 2 ząbki czosnku drobno posiekane 1/3 szklanki bulionu lub wody gazowanej, u mnie bulion warzywny olej do smażenia + bułka tarta do obtoczenia kotletów sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: W misce mieszam mięso, jajka, 3 łyżki bułki tartej, wlewam bulion, wyrabiam masę ręką. Na niewielkiej ilości oleju przesmażam cebulę z czosnkiem, gdy się zeszkli dodaję starte na tarce o dużych

Zasmakuj Kuchni
Kotlety wegetariańskie z kaszy kuskus 146

dużej zawartości witaminy C. Kuskus zawiera również potas, magnez, miedź, mangan, cynk i witaminy z grupy B. Składniki na kotlety wegetariańskie z kaszy kuskus: 6 łyżek suchego kuskusu, u mnie kuskus ze sklepu Kuchnie Świata 12 łyżek wrzątku 1 jajko 5 suszonych pomidorów z oliwy 1 cebula sól, pieprz 2 łyżki oleju 2 łyżki bułki tartej + bułka tarta do obtoczenia(...)następnie dodajemy do przygotowanego kuskusu. Cebulę kroimy w kosteczkę, podsmażamy na oleju i również dodajemy do kaszy. Do tak przygotowanych produktów wbijamy jajko, dodajemy 2 łyżki bułki tartej, doprawiamy solą i pieprzem i wyrabiamy masę na kotlety. Z masy ma wyjść około 7 kotletów. Porcję kaszy z dodatkami formujemy na kształt kotleta i obtaczamy w bułce tartej, następnie smażymy

MamaOskarka
Mielone z niespodzianką 135

Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego z indyka 1 jajko 2 łyżki bułki tartej+ troszkę do obtoczenia kotletów 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego 1 mała cebulka 1 ząbek czosnku Natka pietruszki Koperek Sól i pieprz Kawałek żółtego sera Przygotowanie: Mięso przełożyć do miski, dodać jajko, 2 łyżki bułki tartej, drobno posiekaną cebulę, natkę pietruszki oraz koperek. Następnie dodać przeciśnięty

The Sweet Damsel
prowansalski kotlet schabowy 151

porcje, rozbijamy w miarę cienko, oprószamy z każdej strony solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Bułkę tartą mieszamy z startym na małych oczkach serem żółtym. Każdego kotleta panierujemy w kolejności: w śmietanie, mące, jajkach oraz bułce tartej z serem. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony na złoty kolor. Podajemy do obiadu z ziemniakami i ulubionymi surówkami. Zapisz

Domowy Smak Jedzenia
Bagietki nadziewane kurczakiem i serem 175

masła 3 ząbki czosnku garść natki pietruszki garść świeżej bazylii sól i pieprz olej do smażenia Przepis 1 Pierś z kurczaka przygotowujemy tak samo, jakbyśmy robili kotlety z piersi - filetujemy, maczamy w jajku doprawionym solą i pieprzem, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rumiano na oleju. Odstawiamy do ostygnięcia. 2 Bułkę dzielimy na dwie/trzy części (w zależności od długości

Kuchnia Bazylii
Fish cake- angielskie kotleciki rybne 173

każdego rodzaju ryby ...im szlachetniejsza ryba tym smak bogatszy. Kotleciki można smażyć na głębokim tłuszczu, na patelni jak tradycyjne kotlety, i można tez upiec w piekarniku na blaszce.  Dodatki tez można użyć w zależności od upodobań- zioła, przyprawy. Dzis podaje Wam przepis(...)schłodzić w lodówce, przynajmniej trzy godziny( zawsze wieczorem formuje kotleciki i na drugi dzień je smażę) . Schłodzone kotlety będą bardziej zwarte. Przygotować sobie troszkę mąki , roztrzepane jajko, i bułkę tartą. Fish cake najpierw delikatnie obtaczamy w mące następnie w jajku i na koniec w bułce tartej. Można schłodzić

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk

Proponowane wyszukiwania