Karminadle z warzywami Karminadle ( karbinadle lub kardinadle) , to inaczej mielony kotlet po śląsku Nie jestem Ślązaczką , więc nie powiem Wam jak powinien wyglądać , ogólnie wiem ,że ma być w z mięsa wieprzowego . Cała reszta dodatków , to już moja luźna inwencja , nie związana z tradycją Takie zmiany , czasami wychodzą potrawom na dobre , stają się one atrakcyjniejsze , szczególnie dla młodszych , którzy(...)delikatniejsze niż my podniebienia Bywa też ,że kładą przepis na łopatki ..ale temu , akurat wyszły na plus Polecam , doskonały kotlet , nie za ciężki ,a pasuje do wszystkiego . Składniki na około 4 osoby : 0,5 kg mięsa mielonego z szynki wieprzowej 1 mała puszka kukurydzy 1 czerwona papryka ,cienkościenna typu Ramiro ( mała lub 1/2 dużej ) 1 chilli zielone 1 łodyga ,selera
Ogrodnik w podróżyheight: 1em;" /> Składniki : 1 kg szynki wieprzowej- chudej 0,5 kg pieczarek 2-3 cebule szczypta gałki muszkatołowej ząbek czosnku sól , pieprz do smaku tłuszcz do smażenia 1 łyżeczka – czubata mąki pszennej do zagęszczenia sosu Szynkę kroimy w plastry o grubości około 1 cm i rozklepujemy tak jak na kotlety schabowe – bardzo cienko . Pieczarki siekamy drobno , tak samo
Ogrodnik w podróżyUżyłam kapusty modrej Ogródek Dziadunia (najlepsza "kupna" kapusta, polecam gorąco!), radicchio, czerwonej papryki, pomidora, czerwonej cebuli i czerwonego sera (dostaniesz go w większych marketach bez problemu). Kotlet do hamburgera powstał z chudej szynki wieprzowej. Zrobiłam też prosty sos na bazie majonezu i jogurtu naturalnego, ze świeżym czosnkiem i ogórkiem konserwowym. :) Jeśli na oba te składniki chcecie przepisy - dajcie znać
Garniec Magaliesoku z kotletów. Ważne: Kotlety podczas smażenia zawsze obracać łopatką, nigdy nie wkłuwać w nie widelca, gdyż wypłynie z nich cały sok i kotlety będą suche. Składniki: 1 kg mielonej karkówki wieprzowej 3 ząbki czosnku 1 cebula 4 gałązki świeżego koperku 2 jajka 2 łyżki śmietany 1 pszenna bułeczka 1 łyżka majeranku 1 łyżka mielonego kminku 1/2 łyżeczki
Kuchcik gotujeRoladki wieprzowe w tym wydaniu smakują wybornie. Składniki: Kotlet schabowy 4 szt. Kiełbasa wiejska 25 dag Szczypiorek 1 pęczek Sól i pieprz do smaku Cebula biała 1 szt. Świeża bazylia Wykonanie: Kotlety opłukać, osuszyć i rozbić tłuczkiem z dodatkiem soli i pieprzu. Cebulę obrać, posiekać i zalać wrzątkiem, po czym odsączyć. Kiełbasę zmielić, dodać cebulę i w razie
Tradycyjna Kuchnianiestety niech zaopatrzy się od razu w kawał mięsa poprzerastanego tłuszczem, bo inaczej będzie katastrofa. Nie robimy burgerów wieprzowych, żadnych karczków i łopatek wieprzowych. To ma być burger, a nie kotlet mielony. Nie dodajemy jajek, cebuli, musztard, milionów przypraw. Dobre mięso ma smakować mięsem, sól i pieprz wystarczy. Jak już nie możecie wytrzymać i koniecznie musicie coś dodać
ladykitchenPolędiwczki wieprzowe z kaparami to jedno z moich ulubionych dań. Proste i smaczne, idalne na obiad i na specjalne okazje. Podane z… frytkami na parze! Polędwica wieprzowa Cebula Kapary Ocet winny Masło Ziemniaki Bataty Rozmaryn Mięta Sól Pieprz Polędwicę wieprzową kroimy na kawałki i rozbijamy na kotlety, które przyprawiamy solą i pieprzem. Obsmażamy na patelni z obu stron
MarcinChefgrilla, szaszłyki, risotto, krewetki Lager i Pils: Pieczone ziemniaczki, frytki, pizza, sery czeskie i niemieckie, ostre sałatki na bazie majonezu, kiełbasa biała z chrzanem, stek wieprzowy z cebulką, jajecznica,, smażony ser. Grodziskie: Kotlet schabowy, sery polskie np. oscypek, paluszki z makiem lub sezamem, łazanki, kapusta z grochem, bigos. Amercinan Pale Ale / Imperial APA / West Coast IPA: Burgery wołowe, kuchnia meksykańska
Kuchnia PROzdrowotnaProsta, szybka i bardzo smaczna sałatka obiadowa z czerwonej kapusty. Doskonale pasuje do tradycyjnych obiadów np. kotleta schabowego, czy mielonego, świetna do rolad wieprzowych lub wołowych, bardzo dobrze komponuje się ze świąteczną kaczką czy gęsią. Polecam :) Składniki - 1 mała główka czerwonej kapusty - 1 cebula - ocet - oliwa z oliwek - sól, cukier, - kostka cebulki sproszkowanej Wykonanie Kapustę drobno szatkuję, przekładam
Kuchnia z widokiem na ogródzjedzeniu nie czuję, że muszę znów napadać na lodówkę.Potrzebujemy (na 2 porcje):- 130 g mięsa mielonego (tradycyjnie powinniśmy użyć wołowiny, ja jednak użyłam w połowie wieprzowego a w połowie wołowego mięsa, by kotlety nie wyszły zbyt suche)- połowę czerwonej cebuli- ogórek konserwowy- 2 bułeczki hamburgerowe z sezamem- 6 plasterków cienko pokrojonego wędzonego bekonu- 4 plasterki sera (przeznaczonego do zapiekania
W mojej holenderskiej kuchniKotlety drobiowe- delikatne w smaku i zdrowsze niż tradycyjne mielońce wieprzowe, bo z chudej, indyczej piersi. Sycące, a jednocześnie 'nie zapychające', a dodatek startej cukinii podnosi nie tylko walory smakowe, ale również sprawia, że kotlety są bardziej wartościowe oraz soczyste (jak wiadomo- pierś z indyka jest dość 'sucha'). Na pyszny, domowy obiad z ziemniaczkami i surówką (może
Kraina Miodem PłynącaKotlety mielone można urozmaicić, dodając do środka kaszę. Proponuję kotlety mielone z kaszą owsianą. 1 kg łopatki wieprzowej, 200 g kaszy owsianej, 2 cebule, ząbek czosnku, 100 g musztardy francuskiej, 2 jajka, sól, pieprz, bułka tarta, tłuszcz do smażenia (najlepiej smalec, tłuszcz gęsi), Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu. Cebule pokroić w kostkę. Czosnek posiekać. Cebulę, z dodatkiem szczypty soli(...)poddusić na tłuszczu. Mięso zemleć. Do mięsa dodać kaszę, cebulę, musztardę, jajka i wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Formować kotlety, obtaczać w bułce tartej. Smażyć na rumiano z obu stron
królestwo garówtradycyjne kotlety mielone goszczą u nas bardzo często. Dzisiaj postanowiłam, że do mięsa wieprzowego dodam ugotowaną kaszę pęczak. Nie trzeba nikogo przekonywać, że kasza ta jest świetna, ma ona wielu zwolenników, a to połączenie pozwala uzyskać proste i smaczne danie obiadowe. Dla podkreślenia smaku zostały podgotowane w sosie pomidorowym co sprawiło, że stały się jeszcze lepsze :) Wieprzowe kotleciki(...)stron na rozgrzanym oleju. W 500 ml wody rozpuszczamy kostkę bulionową, dodajemy pomidory i roztrzepujemy mąkę by zagęścić. Zagotowujemy doprawiając solą i pieprzem. Do sosu wkładamy podsmażone kotlety i gotujemy je w sosie przez 20 minut
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiwymyśliłam obiad z mojego dzieciństwa: mielone z duszoną kapustą. Najlepsze jest do mielonych mięso mieszane czyli pół na pół wieprzowina z wołowiną, ale ja miałam tylko mięso wieprzowe od szynki i również wyszły smakowicie. To danie nie należy do dietetycznych, ale czasami potrzebujemy zjeść trochę więcej kalorii szczególnie w takie dni z brzydką pogodą. Wyrzuty sumienia dopadają dopiero(...)wtedy jest już za późno J Pozostaje tylko wieczorny godzinny spacer w tempie marszowym J najlepiej w towarzystwie przyjaciela psa J Mielone kotlety z duszoną kapustką Składniki: -1/2 kg mięsa wieprzowego mielonego -jedna sucha bułka -jedno jajko -trzy ząbki czosnku -sól -pieprz -bułka tarta -olej do smażenia Do mięsa dodajemy namoczoną wcześniej bułkę, jajko, wyciśnięty
Kulinarne przemysleniaszczęście opaczność zesłała mi mojego męża i oczywiście teściową, która takie oto specjały przyrządzała od zawsze. Są przepyszne, więc polecam każdemu :-) Składniki na kotlety mielone z boczniakami 0,5 kg mięsa wieprzowego np. łopatki 0,25 kg boczniaków 1 wysuszona kajzerka mleko do namoczenia kajzerki 1 jajko 1 średnia cebula pokrojona w drobną kosteczkę sól pieprz bułka tarta olej(...)dodajemy odciśniętą kajzerkę, jajko, cebulkę, doprawiamy solą i pieprzem (nie dodajemy innych przypraw, bo mogą zdominować smak) i dokładnie mieszamy. Z powstałej masy formujemy dość grube (2-3 cm) kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron. Gdy już się ładnie zarumienią podlewamy wodą (około 100-200 ml) i dusimy pod przykryciem około
Rozpustne gotowanie