drobiowe 4 szt. słodka mielona papryka 1 łyżka ostra mielona papryka 1 łyżeczka sól 1 i 1/2 łyżeczki pieprz 1 szczypta suszona natka pietruszki 1 łyżeczka czosnek granulowany 1/2 łyżeczki olej 3-4 łyżki Wszystkie przyprawy ze sobą mieszamy. Filety kroimy wzdłuż na pół jak na kotlety. Rozbijamy lekko tłuczkiem. Posypujemy przyprawą, polewamy olejem i dokładnie mieszamy
Kuchnia Paulettesrzepakowego -sól, pieprz, gałka muszkatołowa Przygotowanie Szpinak wcześniej rozmrozić. Mięso mielone włożyć do miski. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodać szpinak. Całość dobrze wymieszać. Wbić jajko, dodać tartą bułkę. Ponownie dobrze wyrobić. Z masy uformować 2 burgery. Usmażyć na niewielkiej ilości oleju, najlepiej na patelni grillowej (kotlety można także upiec w piekarniku). Przygotować sos. czosnek przecisnąć przez
Zielona Kuchniapapryka słodka i ostra, czubryca, piersi cytrynowy Przygotowanie: Mięso mielone łączymy dokładnie w misce Dodajemy jajko i pokrojoną w kosteczkę cebulkę Dodajemy ryż i dokładnie mieszamy Kapustę pekińską siekamy drobno i dodajemy do mięsa Całość doprawiamy do smaku ulubionymi przyprawami, musi być intensywnie ;) Zwilżonymi dłońmi formujemy kotlety, które delikatnie obsmażamy na rozgrzanej patelni Przekładamy do garnka
Gotowanie z pasjąWyszło smacznie i o to chodziło. Składniki: 500 gram m. mielonego z łopatki 2 jajka 50 gram sera cheddar ½ szklanki bułki tartej + do obtoczenia Mleko Sól pieprz Olej do smażenia Wykonanie: Do bułki tartej wlewamy mleko. Tyle mleka aby bułka tarta stała się tylko wilgotna ( dzięki temu kotlety nie będą suche ), ale nie lejąca. Ser ścieramy na tarce warzywnej
Smaki Ewygrin Dziękuję za każdy głos :) Składniki: 5 plastrów schabu (kotlety), 5 plastrów boczku, 10 – 15 szparagów zielonych w zależności od grubości, 1 jajko, 3 łyżki bułki tartej, 3 -4 łyżki ajvaru łagodnego, świeży tymianek, olej rzepakowy, przyprawa chilli do smaku, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, ponadto: batat, seler, marchew, cukier brązowy, masło. Przygotowanie: Szparagi
Moniki Smakołykiwięcej przez 5 minut. Wyjmujemy bułki, ale piekarnik zostawiamy włączony. Mielone mięso solimy i pieprzymy. Formujemy burgery nieco większe od bułki. Tak w średnicy ze 2 cm większe. Podczas smażenia się skurczą i wtedy będą idealnie wielkości bułki. W środku, przed smażeniem, robimy wgłębienie. W trakcie smażenia kotlety się wybrzuszają więc wgłębienie zniknie i burgery będą idealnie płaskie
Marder&Marder Manufacturekoncernu IKEA.W Szwecji to danie jest tak popularne jak nasze kotlety mielone.Osobiście w IKEA nigdy ich nie jadłam (zawsze odstrasza mnie zapach ich kuchni,jak z PRL-owskiej stołówki) to zapewniam ,iż moje mini kotleciki są na pewno po stokroć smaczniejsze.Tradycyjne szwedzkie przygotowuje się z mielonego miesa ,moje natomiest są z dorsza i na pewno nikt się
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!olej rzepakowy - ile potrzeba, jajka sadzone 2 sztuki, pieprz czarny mielony - ile potrzeba, natka pietruszki - ile potrzeba ziemniaki ugotować w osolonej wodzie i odcedzić szpinak świeży sparzyć na sitku, boczek wędzony zrumienić na maśle i dodać szpinak, doprawić sola czosnkową do smaku piersi lekko rozbić na dwa kotlety, zanurzyć je w roztrzepanych dwóch jajkach, obtoczyć w panierce
W Mojej Kuchni Lubięfiletu w panierce, zwłaszcza jeśli lubujemy się w smażonej rybie. Danie zainspirowane jest rozmową z przyjaciółką, która szukała sposobu na zachęcenie dzieci do jedzenia ryb. Wyszperała jakiś przepis i kotlety wyszły... ale były, jak to określiła, nijakie w smaku. Moja wersja to połączenie surowej ryby z odrobiną wędzonej, dzięki czemu rybny smak jest jeszcze bardziej wyeksponowany, a dzięki świeżym ziołom(...)jajek czerstwej bułki 1/3 szklanki mleka mąki bułki tartej soli i pieprzu cytrynowego oleju do smażenia Czerstwą bułkę namaczamy w mleku. Surową rybę kroimy w drobniutką kostkę lub mielimy przez tarczę z dużymi oczkami. Makrelę pozbawiamy ości i rozdrabniamy. Koperek i szczypiorek drobno siekamy. Surową i wędzoną rybę mieszamy z zielonymi dodatkami, wbijamy jajko, dodajemy odciśniętą, uprzednio namoczoną w mleku
PichceniomaniaSKŁADNIKI (na 11-12 kotletów): 6 jajek ugotowanych na twardo 0,75 szklanki kaszy jaglanej 1,5 szklanki wody 1 surowe jajko 1 średnia cebula 2 łyżki oleju (użyłam kokosowego) 1 pęczek szczypiorku, natki pietruszki albo koperku (użyłam pół na pół szczypiorek i natkę) 1/3 szklanki słonecznika łuskanego 0,5 łyżeczki ostrej mielonej papryki sól i świeżo zmielony pieprz(...)Szczypiorek (natkę lub koperek) posiekaj drobno. Do jajek i kaszy dodaj słonecznik, cebulę i szczypiorek, ostrą paprykę, surowe jajko, sól i pieprz do smaku. Wymieszaj dokładnie. Z masy formuj kotlety (możesz dłonie zwilżyć w wodzie), panieruj je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor po 2-3 minuty . Kotlety możesz podać
Słodko-Słony Świat Ilonykurkumą to nasza propozycja na pyszny, a jednocześnie łatwy i błyskawiczny obiad. Kurkumę dodaję też podczas gotowania kalafiora, aby nadać mu ładny żółty kolor, ostatnio podawałam żółty kalafior do kotletów drobiowych z marchewką. Polecam też inne nasze pomysły na klopsiki: Klopsiki drobiowe w sosie koperkowym Wieprzowe Klopsiki w sosie koperkowym Zapiekanka. Klopsiki wieprzowe ze szparagami i makaronem Klopsiki w pikantnym(...)ryżem i natką pietruszki Klopsiki z ryżem do zupy Klopsiki w sosie paprykowym Klopsiki w sosie śmietanowym Klopsiki ze szpinakiem , składniki na 12 klopsików ze szpinakiem: 250 g mięsa mielonego z wieprzowiny garść świeżych liści szpinaku 1 ząbek czosnku ½ cebuli 1 jajko sól i pieprz do smaku 2 łyżki bułki tartej 500 ml bulionu warzywnego lub bulion
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPrzemycania kaszy ciąg dalszy. Dziś gołąbki z pęczakiem i mięsem mielonym. I znowu się udało! Nie było marudzenia i stękania. Po pytaniu czy możemy już na stałe wprowadzić do gołąbków kaszę, uzyskałam pozytywna odpowiedź. Przede mną jeszcze jeden przepis gołąbkowo-kaszowy, ale myślę, że nie przejdzie. Z gryczaną nie będzie tak łatwo. Nic to, na dzień dzisiejszy(...)pieprz, z masy formujemy podłużne kotlety. Z kapusty wycinamy głąb. W dużym garnku gotujemy wodę i wkładamy do niej kapustę. Gotujemy kilka minut, do momentu aż liście zmiękną. Pierwsze liście wyciągamy z garnka, następnie dalej gotujemy kapustę, aż nie zejdą z niej kolejne liście. Ugotowane liście studzimy, odcinamy zgrubienia. Na każdy z nich nakładamy kotlet i zawijamy jak krokiety
KardamonovySoczyste, aromatyczne, mięsne kulki, duszone w pysznym, aksamitnym, pieczarkowym sosie... Pycha! Polecam! Składniki na pulpeciki duszone w sosie pieczarkowym 500 g mięsa mielonego
Rozpustne gotowanieuwielbiam i aż sama się dziwię, że zrobiłam je dopiero po raz pierwszy, mimo że przepis spisałam od babci już kilka lat temu. Z porcji wychodzi ok. 15 sztuk. Kotlety szarpane z kurczaka i warzyw: 500 g filetu z piersi kurczaka (2-3 pojedyncze piersi) 150 g pieczarek (ok. 6-8 sztuk) 100 g tartego, żółtego sera (np. gouda(...)kukurydzy konserwowej (ok. 6 łyżek) 1 czerwona papryka 4-5 cm kawałek pora 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki mąki pszennej 2 małe jajka sól morska świeżo mielony pieprz olej rzepakowy do smażenia listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Filet z kurczaka myjemy i oczyszczamy z ewentualnych błon czy chrząstek. Kroimy w niezbyt dużą kostkę
Poezja smakuKotlety schabowe inaczej niż zwykle Prosty przepis na kruche i soczyste kotlety, w nieco innej wersji niż zazwyczaj. Dzięki majonezowo-jogurtowej marynacie mięso jest bardzo delikatne, a z zewnątrz posiada pyszną, chrupiącą panierkę. Takie schabowe podane z ziemniaczkami i surówką to świetny pomysł na szybki i niedrogi obiad. U mnie zagościła surówka z kiszonej kapusty PRZEPIS TUTAJ (klik(...)plastry schabu 2 jajka 2 łyżki majonezu 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 2 łyżki posiekanego koperku 1 płaska łyżeczka soli pół łyżeczki pieprzu mielonego 1 płaska łyżeczka papryki mielonej ok 1,5 szklanki bułki tartej masło klarowane, olej lub smalec do smażenia *** Do miski wbijamy jajka, dodajemy majonez i jogurt *** *** Całość mieszamy na jednolitą masę
Blog z Apetytem