Pyszne kotleciki mielone z dodatkiem świeżego szpinaku i boczku wędzonego. Tak sobie wymyśliliśmy na obiad. Smakowały wszystkim, nawet dzieciom. Polecam i miłego dnia życzę :-) Składniki: 500 g mięsa mielonego (u mnie z indyka) 100 g świeżego szpinaku baby 100 g wędzonego boczku (u mnie plasterki) 1 łyżeczka musztardy miodowej 1 łyżka ketchupu natka pietruszki sól pieprz(...)jajko 3 łyżki bułki tartej + do obtoczenia kotletów olej do smażenia 1. Szpinak umyć, posiekać. Boczek pokroić w paseczki. Na suchej patelni podsmażamy boczek, następnie dodajemy szpinak. Podsmażamy kilka minut. Studzimy. 2. Do miski dajemy mięso, wbijamy do niego jajko, dodajemy posiekaną natkę pietruszki, musztardę, ketchup, podsmażony szpinak i boczek. Doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy rękami
kruche babeczkimyjemy, kroimy na mniejsze kawałki i mielimy za pomocą maszynki do mielenia mięsa. Bułki namaczamy w wodzie. Do zmielonej ryby dodajemy namoczone i odsączone bułki, jajka, posiekaną natkę pietruszki i przyprawy. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Na talerzyku mieszamy mąkę i bułkę tartą i w niej obtaczamy uformowane kotlety rybne. Smażymy na oleju na średnik ogniu aż się ładnie zarumienią. Smacznego
Magia jedzenia.marynata do mięsa ma aromat cebulki i czosnku. Składniki: 4 kotlety z karkówki (moje ważyły aż 800 g) Składniki marynaty do mięsa: 1 duża cebula starta na tarce o drobnych oczkach 6 dużych ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę 1 płaska łyżeczka soli 1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu mielonego 1 czubata łyżeczka papryki słodkiej 1/2 płaskiej łyżeczki papryki ostrej
Smak mojego domuzmielone mięso i nie mam ochoty robić kotletów, na taki właśnie dzień najlepszym rozwiązaniem są takie szybkie potrawki. Wystarczy wrzucić mięso na patelnię, dodać ulubione warzywa czy składniki i doprawić i obiad mamy praktycznie gotowy w kilka chwil. Potrawka z ryżem i mięsem mielonym Składniki: 100 g ryżu 300 g mięsa mielonego sól 3 łyżki groszku 3 łyżki(...)kukurydzy 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 łyżka pasty paprykowej pieprz natka pietruszki Przygotowanie: Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie. Na patelni podsmażamy mięso mielone, rozdrabniając je widelcem. Gdy mięso nie będzie już surowe dodajemy do niego groszek i kukurydzę oraz doprawiamy solą, pieprzem i pietruszką. Całość dusimy pod przykryciem kilka minut. Po tym czasie dodajemy przecier pomidorowy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiświeżych liści szpinaku (może być również mrożony) 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka sosu sojowego słodka papryka mielona papryka mielona ostra zioła prowansalskie tymianek sól, pieprz Przygotowanie: Pierś z kurczaka oczyszczamy, myjemy i rozbijamy delikatnie tłuczkiem na kotlety. Przyprawiamy solą, pieprzem, paprykami, sosem sojowym i ziołami. Odstawiamy do lodówki. Liście szpinaku myjemy i osuszamy. Na oliwie podsmażamy posiekany czosnek
Mania Gotowaniaziemniaków, postanowiłam zrobić z nich kotleciki z dodatkiem botwinki. Wiem, że nie prezentują się one może zbyt smakowicie ale były przepyszne. W dodatku bez mąki i jajek. Chyba najlepsze kotlety jakie zrobiłam, więc polecam :)—>KLIK 6-7 małych ugotowanych młodych ziemniaków pęczek botwiny (bez liści) por (biała część) dymka ze szczypiorkiem łyżka masła klarowanego 3 łyżki pokruszonej fety(...)łyżki tartego parmezanu 2 łyżki posiekanego świeżego koperku 3 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1/4 łyżeczki suszonych płatków cebuli 1/4 łyżeczki ostrej mielonej papryki sól i pieprz do smaku Sałatka z bobu i rzodkiewki: szklanka ugotowanego bobu pęczek rzodkiewek łyżka pikantnej salsy paprykowej sól i pieprz do smaku Pieczone marchewki: pęczek młodych marchewek
Mienta blogktóre lubimy, czyli np. sałata, pomidor, ogórek, cebula, można dorzucić plastry żółtego sera, prażoną cebulkę, ogórki konserwowe czy ostre papryczki, również marynowane. SOSY: możemy dodać każdy ulubiony sos, kotlety z ciecierzycy, chociaż z dodatkiem aromatycznych przypraw mają to do siebie, że nie charakteryzują się wyrazistym smakiem. Dobrze w tym burgerze komponuje się musztarda, sam ketchup może być za mdły(...)zastąpić go sosem barbecue. Można zrobić go samemu bazując na ketchupie. Przepis tutaj (domowy sos bbq) . Na patelni podprażamy kumin i kolendrę i przekładamy do moździerza. Jeśli mamy kolendrę mieloną, podprażamy sam kmin. Dodajemy szczyptę soli i ucieramy na proszek. Do miski wsypujemy odsączoną ciecierzycę oraz kukurydzę i blendujemy na gładką masę. Dodajemy bazylię, słodką paprykę oraz przyprawy
Kuchnia od dwojgaprzygotować. Dodatek imbiru sprawia, że kotlet staje się bardzo aromatyczny i przyjemny w smaku. Do panierki dodałam również odrobinę kurkumy, która nadała złocistego koloru i orientalnego smaku. Kotlety z indyka w panierce z mąki ryżowej, należy smażyć na dobrze rozgrzanej patelni, wtedy będą bardzo chrupiące. Mąka ryżowa w przeciwieństwie do bułki tartej, w czasie smażenia, nie wchłania dużo tłuszczu(...)soku z cytryny 1 łyżeczka imbiru 1/3 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/2 łyżeczki kolendry 1/2 łyżeczki chili sól pieprz świeżo mielony 1 szklanka zimnej wody olej do smażenia Jak przygotować panierkę z mąki ryżowej? Indyka delikatnie roztłuc tłuczkiem i z każdej strony oprószyć pieprzem i solą
Kuchcik gotujewww.instagram.com/ gotowaniepatki/ Będzie mi bardzo miło SKŁADNIKI : 500 g mięsa mielonego z fileta z kurczaka 3 łyżki płatków owsianych pęczek koperku 2 łyżki przyprawy do mięsa mielonego Sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka (opcjonalnie) suszonych pomidorów. Czosnkiem Olej do smażenia Bułka tarta do panierowania 1 mozzarella 3 ogórki konserwowe PRZYGOTOWANIE: Do miski przekładam mięso ,przyprawy(...)pół plastry. Ogórki w kostkę. Z mięsa firmuje kotleciki. Na środek kładę ser i ogórki. Sklejamy. Kotleciki obtaczamy w bułce tartej. Na rozgrzany olej kładę kotlety i smażę na rumiano
Gotowanie PatkiSchabowy w wędzonej papryce Kotlet schabowy , to nieśmiertelny element polskiej kuchni . Niedzielny obiad, bez tego kawałka mięsa w chrupiącej panierce , jeszcze nie tak dawno ,nie istniał . Czasy się zmieniły , schabowy…pozostał ten sam …więc może ,czas przy nim nieco pogrzebać Nie ,żebym nie lubiła, klasycznej wersji , wręcz odwrotnie ,osobiście uważam ,że jest to jedno z najsmaczniejszych dań . Generalnie(...)mielona , ostra papryka ( może być łagodna jeśli wolicie ) bułka tarta do obtoczenia sól do smaku smalec do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kawałki schabu , rozbijamy tłuczkiem , niezbyt cienko , ale też dość zdecydowanie z obu stron . Nacieramy obficie wędzoną papryką , czosnkiem i solimy do smaku . Odstawiamy na około 30 minut . Jajka roztrzepujemy w miseczce . Następnie postępujemy , tak jak z klasycznym kotletem
Ogrodnik w podróżywarzywami: marchewką, selerem, cebulą i posiekanym koperkiem. Pulpety z mięsa mielonego najlepiej smakują podawane z ziemniakami z wody, chrupiącymi skwareczkami i ulubioną, sezonową surówką. Klopsy zostały przygotowane z mielonej wieprzowiny, w ten sam sposób można także przygotować gotowane pulpety z indyka albo cielęciny. Klopsy mielone można przygotować z wyprzedzeniem i zamrozić. Ten szybki(...)skąpane w najbardziej kremowym sosie ze śmietanką i ziołami: koperkiem i tymiankiem. Jak zrobić pulpety gotowane Aby zrobić pulpety potrzebujesz tylko kilku prostych kroków: starannie wymieszaj mielone mięso z przyprawami, namoczoną bułeczką i jajkiem uformuj kulki wielkości piłki golfowej i obtocz w mące zagotuj wodę z warzywami i ziołami ugotuj pulpety na niewielkim ogniu
Moja Książka KucharskaPrzepis na delikatne i bardzo smaczne kotlety rybne. Kotlety robione na dwa sposoby, smażone i z piekarnika. Do zrobienia tych pysznych kotletów możecie użyć waszej ulubionej ryby. Składniki: 800 g mrożonych filetów z dorsza 1 cebula 1 jajko 2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego sol i pieprz do smaku 1/2 łyżeczki suszonego czosnku odrobina gałki muszkatołowej po garści natki pietruszki(...)mielenia mięsa. Gotowa masę rybną przełożyć do miski, doprawić przyprawami, dodać posiekane zioła i śmietanę. Całość dobrze wymieszać, podczas mieszania dodawać po łyżce bułki tartej. Bułki dodać tyle ile będzie potrzebne do uzyskania spójnej masy, którą łatwo da się formować. Miskę przykryć i wstawić do lodówki na około godzinę, aby smaki ze soba się połączyły. Z masy rybnej uformować kotlety
Pani M - kuchnia smakowitagotowy. Składniki: młode ziemniaczki oliwa z oliwek sól, pieprz słodka mielona papryka suszony lub świeży tymianek Sposób przygotowania: 1. Ziemniaki obrać lub porządnie wyszorować. Pokroić w dość grube plastry. Naciąć je w kratkę. 2. Ziemniaki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować oliwą. Posolić, popieprzyć. Posypać mieloną papryką, tymiankiem lub innymi ulubionymi przyprawami. 3. Piec(...)piekarniku w 190*C przez 30 minut - najlepiej kontrolować miękkość ziemniaków za pomocą widelca lub wykałaczki. 4. Gotowe zarumienione ziemniaczki podawać wedle uznania. U nas były to kotlet drobiowy, colesław i zsiadłe mleko. Smacznego!!! Źródło: aplikacja TikTok
Kuchnia domowa Aniużyłam drobiowego z kostki pieprz cytrynowy do opruszenia mięsa mielona czerwona papryka do opruszenia mięsa sól i pieprz do smaku kilka plasterków cytryny do podania – opcjonalnie Zaczynamy od przygotowania kurczaka – myjemy filety, oczyszczamy z błonek i przecinamy każdy w poprzek aby utworzyć 4 podobnej wielkości, cienkie kotlety. Każdy z nich doprawiamy z obu stron odrobiną słodkiej
Smaczna Strona