kotlet z serem - 1885 przepisów (strona:75/126)

Młoda kapusta z czosnkiem + film 178

przygotowaniu propozycja. Idealnie smakuje podana na gorąco z młodymi ziemniakami i rybą lub kotletem. składniki na 4 porcje mała główka młodej kapusty 5-6 ząbków czosnku 1 duża cebula lub 2 mniejsze 4 łyżki oleju lub oliwy z oliwek   5 łyżek startego żółtego sera sól przepis Młodą kapustę szatkujemy, cebulę drobno siekamy, obrane ząbki czosnku kroimy w grubsze plastry

Smakowite Dania
Zapiekane kotlety z indyka. 200

Składniki: 1/2 kg mięsa mielonego z indyka 1 bułka 1 szklanka mleka 1 ząbek czosnku 2 łyżki mąki 250 ml śmietany kremówki 100 g żółtego sera

O kuchni z uczuciem
Burger wołowy III 157

blaszkę do pieczenia, na każdym położyć plasterek sera, umieścić na chwilę pod grillem aż ser się zacznie topić . Jeżeli smażymy na patelni której można używać w piekarniku, burgerów nie ma potrzeby przekładać na blaszkę. Spodnią połowę bułki posmarować musztardą, położyć liść sałaty, plasterek boczku, kotlet wołowy, boczek,  plaster pomidora, ogórek i cebulę. Przykryć wierzchem bułki. Można spiąć drewnianym patyczkiem

Stare Gary
Schabowe sakiewki z pieczarkami 153

możecie dowolnie zmienić pod własne kubki smakowe. Świetnie sprawdzą się w tej roli wszelkie sery i warzywa. A może zrobicie go na słodko? Zaszalejcie z własną wyobraźnią. Według mnie już sam wygląd przemawia za ich przygotowaniem, gdyż prezentują się o wiele lepiej niż zwyczajny kotlet. Poza tym, nie są trudne, a i mniej kaloryczne ze względu na fakt, że były

Fabryka pomysłów
Czosnkowe bułeczki zapiekane z pulpecikami 152

mielonego mięsa 2 kromki pieczywa tostowego 1 jajko 1 cebula 1 ząbek czosnku  woda sól, pieprz Dodatkowo: kilka łyżek sosu pomidorowego z borowikami LaSelva 150 g sera żółtego Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie. W misce mieszamy mąkę z solą i oliwą. Dodajemy rozmieszane drożdże i zagniatamy ciasto. Ciasto należy zagniatać do momentu, aż zacznie odchodzić od dłoni i miski(...)kromki pieczywa tostowego, 1 jajko, sól, pieprz. Wyrabiamy kotlety lekko podlewając je ciepłą wodą. Dzięki temu pulpeciki będą mięciutkie i soczyste. Z gotowej masy formujemy małe kotleciki, które obsmażamy z każdej strony na rumiano. Nasze pulpety wykładamy na podrośnięte drożdżowe bułeczki posmarowane cienką warstwą sosu pomidorowego z borowikami. Całość posypujemy serem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni

MamaOskarka
Kotlety mielone faszerowane fetą i oliwkami 115

polski obiad... rosół i kotlet schabowy lub mielony :)  Nie mam oczywiście nic przeciwko tradycyjnym smakom, lecz czasem lubię je urozmaicić. I tak właśnie powstały kotleciki mielone, które w środku kryją małą niespodziankę! Składniki: 0,5 kg łopatki wieprzowej 2 kromki chleba razowego 1 cebula mleko jajko pęczek koperku bułka tarta oliwki 100 g sera feta olej oliwa sól pieprz(...)Odrywamy po kawałku mięsnej masy i robimy z niej placuszki.  Na każdym placku układamy kostkę fety oraz oliwkę.  Zamykamy placki formując w ten sposób kotleciki.  Każdy kotlet obtaczamy w bułce tartej.  Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy  przez chwilę kotlety z obu stron - do zarumienienia.  W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 160  stopni

Taste Therapy
Burgery z portobello 147

takim rozpasaniu można zapomnieć. No jednak nie do końca. Przez cały rok świetne burgery można robić z portobello, dużych brązowych grzybów, których jeden kapelusz wystarczy, żeby przyrządzić solidnego kotleta. Portobello a ucho Jenkinsa Portobello to wyrośnięta pieczarka. Jest jednym z najbardziej rozpowszechnionych grzybów na świecie. Dziko występuje od maja do października, hodowlana wersja jest dostępna cały rok. Nie udało(...)tego został stworzony. Portobello najlepiej przyrządzać w całości, smażąc lub piekąc całe kapelusze. Idealnie nadają się do robienia hamburgerów. Trzeba tylko grzyby upiec w piekarniku z dodatkiem sera pleśniowego i cebulki, która, wymieszana z octem balsamicznym, karmelizuje się pod wpływem wysokiej temperatury. Teraz trzeba grzyba włożyć do bułki, dodać sałaty, posypać skarmelizowaną cebulką i… wchodzimy do burgerowego nieba! Minimum

Niedzielny kucharz
Piersi z kurczaka w sosie z sera feta 122

dodaje mu sos z twardego sera feta. Ten prosty sos z greckiej, sezonowanej w solance fety z dodatkiem czosnku i z listkami świeżej bazylii możecie wykorzystać też do szaszłyków souvlaki . Daleko mu do nudy! Piersi kurczaka oczyszczamy kolejno z błonek i – dociskając mięso dłonią do deski – dzielimy filety w poprzek na dwa cieńsze, równe kotlety. Niczego nie rozbijamy, zostawiamy kurczaka(...)zamiennik’, nadający się kompletnie do niczego – wkruszamy do miseczki. Dodajemy jogurt i dwie łyżki mleka (dwie zostawiamy sobie na później, gdyby trzeba było rozcieńczyć sos). Do miski z pokruszonym serem, jogurtem i mlekiem, dodajemy dwukrotnie przeciśnięty przez praskę lub posiekany i roztarty bokiem noża na desce ząbek czosnku. Listki bazylii siekamy – 2/3 wsypujemy do sera, resztę zostawiamy na desce

Karo in the Kitchen
Kluski dyniowe z serem pleśniowym 242

Dynia jest wspaniałym warzywem. Ma wszechstronne zastosowanie. Można ją wykorzystać zarówno w daniach słodkich np. w muffinkach, sernikach, ciasteczkach czy w daniach wytrawnych jako sos, dodatek do placków, kotletów czy farsz do naleśników. Dopiero po upieczeniu lub ugotowaniu dynia zyskuje inny wymiar smakowy. Przy okazji kupienia dyni, możemy również wykorzystać jej pestki, które wysuszone nadadzą się do różnych sałatek. Jednak(...)miąszu dyni, który dodałam do klusek. Podałam je w kremowym, lekko słodkim, serowym sosie na bazie śmietanki 30%. Efekt końcowy jest ukazany na zdjęciu. Miłego gotowania! Kluski dyniowe z serem pleśniowym porcja dla 4 osób Składniki: kluski: 1,5 szklanka puree z upieczonej dyni 2 jajka 1 szklanka mąki orkiszowej jasnej (typ 700) 80 g startego parmezanu szczypta soli szczypta

Jaglusia
„Szufladki z mozzarellą ” , pierś indyka inaczej 131

„Szufladki z mozzarellą ” , pierś indyka inaczej Szufladki z indyka, pełne są mozzarelli i pesto , doskonałe połączenie Pierś z indyka jest dobrym mięsem , dla niektórych

Ogrodnik w podróży
placuszki ziemniaczane z koprem i serem 111

przez praskę. Dodaję do miski, następnie dodaję drobno posiekany świeży koperek, jajka, mąkę, bułkę,ser oraz śmietanę. Dokładnie łączę ze sobą składniki. Cebulkę obieram i siekamy drobno, podsmazam na oleju. Dodaję do ziemniaków, mieszam, doprawiam do smaku. Formujemy kotleciki, a następnie obtaczamy w bułce tartej. Kotlety smażę na oleju na rumiano z obu stron. Podaję z ulubionym sosem lub śmietaną

Gotowanie Patki
Proste obiady na 7 dni #2 - z kurczakiem i rybą + PDF do pobrania! 472

rzodkiewek.  Rady: Do przygotowania kurczaka a'la Gaston Gerard wykorzystujemy śmietanę oraz ser, który pozostał po zrobieniu makaronu w czwartek.  Niedziela - Burgery z fasoli, mozzarelli i suszonych pomidorów Po tradycyjnym sobotnim obiedzie z mięsem i surówką, na niedzielę zaplanowałam zdrowy, domowy fast food. Kotlety zmiksujecie w robocie kuchennym w dosłownie kilka chwil. Polecam podać je w pełnoziarnistych bułkach

Chilli Czosnek i Oliwa
Roladki schabowe w sosie pomidorowo- serowym 131

Schab to nie tylko kotlety schabowe :)  Można zrobić z niego wyśmienite roladki schabowe w sosie pomidorowym. Dzisiejsza propozycja jest tego dowodem :) Potrzebne nam będą:     1/2 kg schabu bez kości  1 średni ogórek kiszony  50 dag sera żółtego w kawałku  musztarda pomidory w puszce albo koncentrat pomidorowy  sól, pieprz , olej  wykałaczki  Mięso

Różne smaki w kuchni
Kapusta zasmażana z kminkiem 242

wyjątkowy smak kminku, podnosi walory smakowe zasmażanej kapusty, my doceniamy smak kminku również robiąc sery smażone z kminkiem. Zasmażaną kapustę można przygotować również z kapusty białej, dzięki temu potrawa będzie delikatniejsza i niezbyt kwaśna w smaku. Taka zasmażana kapusta z kimnkiem to idealny dodatek do kotleta panierowanego z karkówki. Smacznego. Chociaż zapewne wielu z Was nie da się do kminku

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pikantne spaghetti z klopsami 196

średnim garnku) ok. 5 min, od czasu do czasu mieszając. Do garnka dodaj kotlety i resztę składników i duś na małym ogniu ok. 7 minut. Makaron ugotuj al`dente - odcedź i wyłóż na talerze a następnie polej sosem z klopsami. Danie możesz posypać startym serem

Alutka-Gotuje

Proponowane wyszukiwania