tartej + do obtoczenia Mleko Sól pieprz Olej do smażenia Wykonanie: Do bułki tartej wlewamy mleko. Tyle mleka aby bułka tarta stała się tylko wilgotna ( dzięki temu kotlety nie będą suche ), ale nie lejąca. Ser ścieramy na tarce warzywnej. Do mięsa dodajemy jajka, namoczoną bułkę tartą i ser. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pamiętajmy jednak, że ser w swym
Smaki EwyZnakomity pomysł na kotlety z kurczaka gdy nie chcemy smażyć ich na patelni. Wystarczy serowa panierka, trochę przypraw i musztarda aby stworzyć smaczny obiad. 1 podwójny filet z kurczaka Sól Pieprz Czosnek granulowany Słodka czerwona papryka Musztarda sarepska 150 g żółtego sera 1 jajko Filet z kurczaka kroimy na cienkie płaty. Każdy płat (z obu stron) przyprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem(...)smarujemy musztardą sarepską. Każdy kotlet maczamy w rozmąconym jajku i panierujemy w startym na drobnych oczkach żółtym serze. Staramy się aby na mięsie pozostało jak najwięcej ser. Możemy go mocno docisnąć do kotleta. Filety układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym do 190*C piekarniku przez 20-25 minut
VioletoweKucharzeniedoprawiamy solą i pieprzem, wyłączamy i kładziemy ser, zostawiając kotleciki na ok 1 min na patelni. Ściągamy i zostawiamy na 5 min, aby odpoczęły. SKŁADANIE BURGERA Bułki kotlety z wołowiny z serem sałata pomidor cebula ogórek świeży lub konserwowy majonez/musztarda sos bbq patyczki do szaszłyków papryczki chilli opcjonalnie Bułki przekrajamy. Górną część - koronę smarujemy majonezem, kładziemy poszarpane sałatę, pomidory
Kuchnia od dwojgaDziś proponuje jedne z popularnych kotletów, które obok schabowego i mielonego są w czołówce na polskich stołach. Smacznego! Kotlet de volaille Składniki 5 plastrów schabu 5 plasterków zółtego sera 1 duży ogórek kiszony(pokrojony w słupki(...)pasków papryki czerwonej mąka/bułka tarta 1 jajko sól, pieprz Sposób wykonania: Plastry schabu dokładnie rozbijamy, oprószamy solą i pieprzem. Na każdy plaster układamy po plasterku sera, kawałku papryki i ogórka. Kotlety panierujemy i jajku, bułce i mące. Smażymy na złoty kolor z obu stron
Smaki Nataliisera oregano papryka słodka sól jajko bułka tarta olej do smażenia Sposób przygotowania: 1. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki po czym wrzucamy do garnka i dusimy do odparowania wody. Na sam koniec lekko solimy i doprawiamy oregano. Plastry schabu cienko rozbijamy (możemy podzielić na mniejsze części żeby lepiej się smażyły). Jajko roztrzepujemy z solą i papryką słodką. Kotlety obtaczamy(...)czym przewracamy na drugą, a na usmażoną stronę wykładamy porcję pieczarek i posypujemy serem starty na dużych oczkach. Zmniejszamy ogień na mały i przykrywamy pokrywką. Smażymy aż ser się roztopi a kotlet od spodu będzie rumiany. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego
Na Ciasteczkowych PapierachSer i brokuły to świetne połączenie. Dziś proponuję danie nieco bardziej treściwe - brokułowe kotlety mielone, zatopione w intensywnie serowym sosie. Wszystko to zapieczone w piekarniku. Kotlety: 500g mięsa mielonego 1 brokuł (500g) 1 bułka kajzerka 2 cebule 2 ząbki czosnku sól, pieprz, papryka ostra, papryka słodka Sos: 300 ml kwaśnej śmietany 12 % 150g twardego sera(...)rozgniecione brokuły, namoczoną w wodzie i odsączoną bułkę, posiekaną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dosypujemy również przyprawy. Zagniatamy na gładką masę, formujemy duże kotlety. 2. Przygotowujemy sos: kwaśną śmietanę mieszamy ze startymi na tarce serami. Doprawiamy do smaku. 3. 1/2 sosu wylewamy na dno naczynia żaroodpornego. Układamy kotlety, zalewamy pozostałym sosem. Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez
Szefowa kuchniKlasyczne karminadle to potrawa kuchni śląskiej, czyli kotlety z mielonej wieprzowiny. Urozmaiciłam je dodając małe kawałki aromatycznej szynki gotowanej, delikatnego klasycznego sera camembert wraz ze świeżo skrojonym czerwonym pomidorem w towarzystwie bazylii i chili. Karminadle z szynką, camembertem i pomidorami Składniki: 500 g mięsa zmielonego wieprzowego 1 jajko 1 średni pomidor 4 plastry szynki gotowanej (lub innej Waszej ulubionej(...)pieprz, chili, bazylia, czosnek – wedle uznania masło klarowane do smażenia lub olej Wykonanie: W misce wymieszaj mięso, jajko, drobno skrojony ser, pomidor i szynkę, przypraw, dolej wodę i dokładnie wymieszaj. Z mięsa formuj większe w kształcie elipsy kotlety, smaż na rumiano na rozgrzanym tłuszczu, odsącz na papierowym ręczniku. Smacznego Podawaj z puree ziemniaczanym i buraczkami lub marchewką
Zasmakuj Kuchniplastry schabu 2 plastry sera camembert kilka listków świeżej mięty sól i pieprz 1 jajko bułka tarta olej do smażenia PRZYGOTOWANIE : Schab rozklepujemy, na każdym z kotletów układamy po kawałku sera camembert i po kilka listków świeżej mięty. Oprószamy solą i pieprzem do smaku, zwijamy w roladki. Do miseczki wbijamy jajko, doprawiamy solą i pieprzem i roztrzepujemy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkigościł na blogu. Smacznego!!! :) PS. Zapraszam jutro na ciasto, które już chłodzi się w lodówce oraz już niedługo na kolejne makaronowe szaleństwo!:) Składniki: 6 kotletów schabowych papryka czerwona 5 pieczarek 100g sera żółtego pół cebuli przecier pomidorowy 5 pomidorów ( lub puszka pomidorów bez skórki) bazylia oregano zioła prowansalskie papryka słodka i ostra sól, pieprz 2 ząbki czosnku masło(...)solą i pieprzem. Farsz: cebulę, pieczarki i 1/5 papryki kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na maśle, aż woda odparuje. Studzimy, dodajemy ser starty na tarce o dużych oczkach, przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Na każdego kotleta nakładamy farsz i zwijamy roladkę. Żeby się lepiej trzymały, spinamy wykałaczkami. Smażymy. Sos: pomidory obieramy ze skórki, wrzucamy pokrojone do garnka
Czerwona PorzeczkaKolejny raz zapraszam do odkrywania kuchni podkarpackiej. Kotlety z ziemniaków i sera to proste, ale bardzo smaczne danie, popularne od Leska aż po Cisną. Bieszczadzki sposób na wykorzystanie ziemniaków pozostałych po obiedzie. Tak przygotowane kotlety podajemy z sosem pieczarkowym, z sosem mięsnym, albo po prostu z kefirem. Zapraszam :) Składniki na 12 niewielkich kotlecików: 300 g ugotowanych ziemniaków (całych lub tłuczonych
Trzeci talerzSmażony ser należy do takich dań które jem stosunkowo rzadko, ale za nimi tęsknię dość często. Podczas moich wyjazdów na Słowację i do Czech poznałam kotlety serowe, przygotowywane z sera żółtego, które uwielbiam. Tych w Polsce raczej się nie zjem, ale camembert z żurawiną spotykam częściej w restauracjach. Swego czasu jadałam go także w Ikei (wiecie czy nadal można
nietylkopasta.plKotlety mielone z dodatkiem startego żółtego sera i ostrej młodej cebuli. Do tego ziemniaczki, mizeria i obiad gotowy! 250 g mięsa mielonego z indyka 50 g żółtego sera 2 łyżki bułki tartej 2 cebule 1 jajko Sól Pieprz Bułka tarta do panierowania Olej do smażenia Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Cebulę siekamy w bardzo drobną kosteczkę. Mięso mielone(...)wyrabiamy z jajkiem, bułką tartą, cebulą i serem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju lub smalcu
VioletoweKucharzeniePyszne roladki z suszonymi pomidorami i serem żółtym, są smaczne i soczyste. Składniki: 4 kotlety schabowe bez kości 4 plasterki sera żółtego Pomidory suszone w zalewie z ziołami ok.12 sztuk 2 łyżeczki musztardy rosyjskiej Słodka i ostra papryka Sól, pieprz Mąka i bułka tarta do panierowania 1 jajko Olej do smażenia Sposób przygotowania: Plastry schabu rozbijamy, oprószamy solą, pieprzem
Bajeczna KuchniaDziś sałatka na szybko z serem korycińskim naturalnym,Czesławy Zarzeckiej. Moja rodzina zakochała się z tym serze. Ser świetnie smakuje też taki roztopiony np. na kotletach z piersi kurczaka. Polecam ten ser bo jest świetny. Już pisałam w poprzednim poście gdzie dowiecie się o tym wspaniałym serze ale przypomnę. Wszystko znajdziecie tutaj Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniCordon Bleu, czyli popularny kotlet szwajcarski, to nic innego ja sznycel z serem, szynką zapanierowany i usmażony. Sam kotlet wywodzi się faktycznie ze Szwajcarii, ale przepis przekroczył już jej granice i jest bardzo popularny nie tylko w sąsiedniej w Austrii, Francji ale w każdym zakątku świata. Ma wiele odmian, mimo że tradycyjna wersja jest z cielęciną, to robi się
Bernika - moj kulinarny pamietnik