Kotlety z białej fasoli cieszą się na blogu popularnością, wręcz biją rekordy wyświetleń. Bardzo mnie to cieszy i wierzę, że przynajmniej część z Was spróbuje ich smaku. Dzisiaj będę namawiać na przygotowanie podobnych kotlecików, ale z czerwonej soczewicy. To również fantastyczne źródło białka, więc może zastąpić mięso. Na pewno jest to propozycja dla tych, którzy właśnie od mięsa stopniowo odchodzą(...)niej. Smażenie nie powinno przysparzać problemów, bo kotleciki nie rozpadają się. Na zdjęciach pokazałam kotleciki w towarzystwie smażonych na maśle pieczarek, ale równie pyszne są ze zdecydowanymi w smaku sosami, na przykład pikantnym pomidorowym. Do kotletów soczewicowych można dodawać nie tylko jarmuż. Komponujcie zatem swoje ulubione smaki i zestawy. Dla lubiących soczewicę mam jeszcze soczewicowy pasztet i pastę
Codzienna kuchnia niecodziennaPlanowałam rozklepać kotlety i usmażyć tradycyjne schabowe. I już sięgałam po wytłoczkę z jajkami, kiedy w rękę wpadła mi napoczęta puszka ananasa. Pierwsza myśl - schabowy zapiekany pod ananasem i plasterkiem sera, druga myśl - tłuc, panierować, smażyć, zapiekać... za dużo roboty. Zwyciężyło moje lenistwo i powstało szybkie i naprawdę rewelacyjnie smaczne danie. Przygotowałam je w wersji bezglutenowej, w wersji tradycyjnej proponuję(...)połączenia mięsa z owocami, zapraszam do obejrzenia przepisów na: schab pieczony ze śliwkami i morelami , schab z jabłkami i pieczarkami , kaczkę pieczoną z jabłkami i pomarańczami , wątróbkę z czereśniami i rozmarynem . SKŁADNIKI NA 2 PORCJE: 2 kotlety ze schabu środkowego ( promocja klik lub klik ) sól pieprz łyżka klarowanego masła łyżka oleju z pestek winogron
Kuchenne zapiski Edytymięsa mielonego Panierka: 1 jajko bułka tarta olej do smażenia Sos pieczarkowy: 1 łyżka masła 20 dkg pieczarek 100 ml śmietany (najlepiej użyć tej do zup) 200 ml wody 1 łyżka koperku 1 łyżeczka mąki pieprz i sól do smaku Kotlety: Zaczynamy od obrania i ugotowania ziemniaków. Gdy gotowe, lekko je studzimy po czym przepuszczamy przez praskę do ziemniaków(...)jaką wielkość kotletów chcemy uzyskać, tyle nabieramy ciasta ziemniaczanego. Kładziemy je na dłoni, spłaszczamy. Na spłaszczony kawałek ciasta wykładamy około łyżki farszu. Zamykamy i formujemy kulkę, którą następnie lekko spłaszczamy. Całość moczymy w roztrzepanym jajku i obtaczamy w bułce. Smażymy na średim ogniu na złoty kolor. Sos: W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy do niego drobno krojone pieczarki, solimy i pieprzymy
mecooksCzasami mam na tygodniu ochotę na coś innego niż zwykłe kotlety czy pieczone mięsiwa. Pewnego dnia pomyślałam, że mogę zrobić na obiad coś czego jeszcze nie próbowałam, a zawsze miałam na to ochotę. Mimo, że to bardzo popularne danie i wiele osób pomyśli sobie: "nigdy nie robiła faszerowanej piersi z kurczaka?", odpowiadam nie, nie robiłam. Zawsze wydawało mi się(...)wyczytanej wiedzy i podpowiedzi siostry, która właśnie oglądała powtórkę programu Buddy'ego Valastro , a on także robił coś podobnego. Składniki (na 4 porcje): - 2 podwójne piersi z kurczaka - 10 pieczarek - 2 średnie cebule - 2 trójkąciki serka topionego - przyprawa do kurczaka - sól, pieprz - zioła prowansalskie - oliwa Wykonanie: 1. Piersi z kurczaka dzieli na połowy, by otrzymać 4 filety. Ostrym nożem wycinamy
Pasja Smakujeść w Krynicy - niebo w gębie! :) Będąc w Krynicy miałam okazję wymienić się przepisami z moją Ciocią, ja przygotowałam kotlety włoskie i szaszłyki, a ciocia pyszne mięsko, zupy i niesamowicie pyszny sos rydzowy. Nie jestem fanką grzybów, toleruję jedynie pieczarki i kurki, ale za rydze dałabym się pokroić! Smakują po prostu niesamowicie! A po przepysznym sosie mojej Cioci postanowiłam trochę
Cooking Monstermąki Olej do smażenia ok 2 łyżki Sos 20 dag pieczarek 2 łyżki suszonej cebulki 3 dymki ze szczypiorem 1 łyżka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżka papryki wędzonej 1 łyżka papryki czerwonej mielonej słodkiej 1/2 łyżeczki papryki ostrej PRZYGOTOWANIA: Filety z kurczaka kroję wzdłuż, rozbijam na cienkie kotlety. Doprawiam solą, pieprzem i przyprawą do indyka. Cukinię myję(...)kroję drobno. Mozzarelle kroję drobno. Mieszam ze sobą, doprawiam solą i pieprzem. Na środek każdego kotleta kładę porcję farszu. Zawijam w roladki. Następnie obtaczamy w mące. Na patelni rozgrzewamy olej, smażę roladki najpierw na łączeniach na rumiano. Międzyczasie przygotowuje pieczarki. Pieczarki myję i kroję w plastry. Podsmażone roladki przekładam do garnka o grubym dnie, dolewam dwie szklanki
Gotowanie PatkiKotlety mielone często pojawiają się w Naszym domu, jednak żeby nie było nudno, wymyślam różne wariacje. Z czym to ja już ich nie robiłam. Były już z pieczarkami, papryką, marchewką, a dziś przedstawiam jeden z moich ostatnich wynalazków ...z morelami suszonymi. Mój mąż, który lubi bardziej tradycyjne jedzenie, zajadał się nimi, więc to najlepszy dowód na to że są pyszne
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkidostaniecie to kupcie te większe części od pałki i delikatnie wyciąć kość. To nie jest trudne. Pałki kurze rozbić jak kotlety. Doprawić solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą oraz oregano. Przygotowanie grzybów – cebulę obrać i posiekać drobno, pieczarki pokroić w plasterki. na patelni rozgrzać odrobinę oleju, wrzucić cebulkę na patelnie. Smażyć do momentu aż cebulka lekko zmięknie. Następnie dodać
Kuchnia PokoleńZiemniaki pasują , a bagietka nie pogniewa się , kotlet schabowy ? nigdy ! Kolacja ? obroni się na bank Składniki 400 g liści cykorii 300 g pieczarek por , ok. 350 g 150 g wędzonego boczku tłustego 2 łyżki oleju pieprz 1 łyżeczka oregano sól 100 ml śmietany gęstej Przygotowanie Warzywa umyłem i oczyściłem . Liście cykorii pokroiłem na paski, pieczarki i pory pokroiłem
R'n'G KitchenFajny obiad dzisiaj mieliśmy: mielone mięso. Ale nie jakieś tam zwykłe kotlety tylko wypasione dwojaki dworskie :) Czyli takie jakby dwa zrazy połączone ze sobą. Jeden nadziany pieczarkami, a drugi suszonymi śliwkami. Aaahhh, to było naprawdę cudne. Mi akurat bardziej smakowała ta część pieczarkowa, ale za to - dla równowagi - Madzia stwierdziła, że lepsza jest ta część ze śliwką. Tak więc
Marder&Marder ManufactureMy Blueberry Corner by "jagodzianka" Kotlety mielone znane są w każdym polskim domu. Ja polecam bardzo smaczną odmianę kotlecików z czerwonym ryżem. Cudowne dodatki które …
My Blueberry Cornerkurczaka rozcinamy wzdłuż na pół. Rozbijamy lekko tłuczkiem, doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem i majerankiem. Tak przygotowane kotlety zanurzamy w roztrzepanym jajku i obtaczamy w bułce tartej. Przekładamy na rozgrzaną patelnie z olejem. Smażymy z obu stron. Układamy w naczyniu żaroodpornym, nakładamy na wierzch pieczarki i żółty ser starty na grubych oczkach, wierzch posypujemy delikatnie papryką. Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy
Kulinarne życieKotlety z mięsa mielonego wcale nie muszą być nudne, urozmaicone smakują też dobrze, a może i lepiej ;). Kapusta dodała im fajnego smaku, troszkę przypominającego gołąbki. Kotleciki są soczyste i aromatyczne. Składniki: 500 g mięsa mielonego 300 g białej kapusty 200 g pieczarek 1 duża cebula 1 jajko łyżka posiekanej natki pietruszki łyżka posiekanego koperku(...)odparuje, po czym odkładamy do ostygnięcia. Mięso mielone mieszamy z jajkiem, zieleniną, bułka tartą i podsmażoną kapustą, pieczarkami, cebulą, a następnie wszystko dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli mięso nie będzie się kleić można dodać jeszcze troszkę bułki tartej. Formujemy kotlety ( u mnie wyszło 10 sztuk). Mieszamy wszystkie składniki na ciasto do utworzenia jednolitej masy, obtaczamy w niej kotlety
Symfonia smakowadodałam również do sosu. Jak wspomniałam schabowe i sos to mus! Kotlety schabowe Składniki 4 porcje 4 kotlety schabowe z kością, około 500 g killa liści świeżej szałwii sól i pieprz do smaku olej do smażenia Sos pieczarkowy z szałwią 200 g pieczarek 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka posiekanej szałwii, świeżej 1 łyżka musztardy 1 łyżka octu balsamicznego(...)patelnię do rozpuszczonego masła. Zeszklij a następnie dodaj szałwię. Obierz pieczarki i pokrój w kostkę. Dodaj do warzyw. Smaż przez 3 minuty, po czym dodaj, bulion. Gotuj przez 10 minut. Zmiksuj sos i dopraw musztardą, sokiem i skórką z cytryny, octem, solą i pieprzem. Zagotuj i gorący podaj do kotletów. The post Kotlety schabowe z szałwią appeared first on Blog
codojedzeniaPortobello, największa z pieczarek, coraz częściej gości na sklepowych półkach. Prawdziwy gigant, bo średnica kapelusza jednej pieczarki dochodzi do 12 cm. Ma wyjątkowo mięsisty, wyrazisty smak mięsa, stanowi zatem świetną opcję dla wegetarian. Smażone Portobello to idealny zamiennik kotleta w wegeteriańskich burgerach. Ze względu na swoje rozmiary i kształt idealnie nadają się do faszerowania. Danie uniwersalne, bo składniki farszu można
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!