Zamiast zwykłych kotletów z kurczaka jedliśmy dzisiaj na obiad siekane kotleciki z mięsem drobiowym, pieczarkami i serem. Mięso podałam z pieczonymi ziemniakami, sałatą i surówką z kalarepy i rzodkiewki. Składniki: 2 duże filety z kurczaka 250 g pieczarek 150 g sera żółtego 1-2 ząbki czosnku 3 jajka 3 łyżki mąki pół pęczka natki pietruszki sól,słodka papryka, zioła włoskie
Czerwień i błękitprzesmażamy razem z cebulka i sola oraz pieprzem na patelni. Odstawiamy do ostygnięcia. 3. Mięso mielone przyprawiamy jak na kotlety. 4. Na płacie schabu rozkładamy najpierw mięso mielona, a na nie ścieramy ser, a na to wszystko wykładamy przesmażone pieczarki i znów możemy zetrzeć trochę sera. Teraz zaczynamy zawijać całość w roladę. Następnie obwiązujemy nicią i zawijamy w folię
Gotowanie...to proste !Sezon na warzywa trwa w najlepsze. Kolorowe i świeże warzywka same zachęcająco mrugają w naszą stronę. Dziś proponuję kolorowe szaszłyki , które w sezonie grillowym idealnie
potrawyregionalnePrzepis na smaczne kotlety z ryżem. Jeśli nie dodamy boczku, będzie to danie wegetariańskie – równie smaczne. Podajemy w towarzystwie wszelkiego rodzaju surówek. Składniki: 100 g ryżu 2 jajka ok 100 g sera żółtego 6-7 pieczarek cebula 150 g boczku wędzonego sól, pieprz, papryka ostra bułka tarta Przygotowanie Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Można go nawet lekko rozgotować. Odstawiamy
e-PrzepisyKulinarnekotleciki smakują wybornie i są fajną alternatywą dla zwykłych mielonych... Zobaczcie co nam z tego wyszło :) Kotlety ziemniaczano - ryżowe z sosem pomidorowym. (4-5 osób) Składniki : 6 dużych ziemniaków 1/2 serka bałkańskiego 1 woreczek ryżu długoziarnistego 1 jajko 4 pieczarki pieprz czarny, czosnek niedźwiedzi, przyprawa gruzińska Chmeli Suneli, mąka kukurydziana, otręby żytnie do panierki. Ziemniaki gotujemy w mundurkach, ryż(...)kleisto. Pieczarki ścieramy na grubej tarce do ugotowanego ryżu, dodajemy starte na grubej tarce ziemniaki, roztarty ser, jajo i przyprawy. Mieszamy wszystko na gładką masę. Formujemy płaskie kotlety, panierujemy w mące wymieszanej z otrębami i smażymy na oleju. Proste i szybkie prawda ? Teraz jeszcze tylko sos i danie gotowe :) Składniki sos : 1 opakowanie passaty 1 cebula garść pestek z dyni
vegetaniemaśle razem z cebulką. Doprawić solą i pieprzem oraz szczyptą oregano. Schab robić młotkiem na cienki duzy kotlet, posypać solą i pieprzem kolorowym z młynka, panierować w mące, jajku i bułce tartej , smażyć najlepiej na smalcu na złoty kolor. Podawać obłozone pieczarkami z ziemniakami młodymi z wody z koperkiem i sałatą
Gotowanie jest łatwesamej wodzie. Na oleju usmażyć pieczarki z cebulą. Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć. Następnie pieczarki z cebulą i ugotowaną fasolę zmielić. Dodać posiekaną natkę pietruszki, przyprawy do smaku, jajka i całość dokładnie wymieszać. Kotlety formować mokrą łyżką. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor
Tradycyjna KuchniaPrzygotowywanie kotletów mielonych w większych ilościach i mrożenie ich na zapas to moim zdaniem fantastyczny pomysł. Potem wystarczy skomponować dodatki ( sosy ) i mamy obiad gotowy. Czytaj
Buniabaje w kuchniznikają w oka mgnieniu Nie musisz mieć dużej wprawy, żeby zrobić taki obiad. Trzeba uważać tylko przy smażeniu bo kotlety są delikatne i potrzebują delikatnego traktowania Propozycja podania: ⚪ Ryż na sypko ⚪ Mix sałat polany sosem winegret Kotleciki z tofu i pieczarek Drukuj Czas przygotowania 1 min Czas gotowania 10 min Czas całkowity 11 min Ilość porcji: Kotleciki
Apetyt na Zielonesmaku – 2 łyżki oleju Mięso umyć, osuszyć, pokroić na osiem 100-gramowych kotletów, bardzo cienko rozbić tłuczkiem do mięsa, posolić, oprószyć pieprzem i odstawić na 30 minut. W tym czasie umyć, obrać/ oczyścić wszystkie warzywa. Cebulę pokroić w cienkie pióra, paprykę i pieczarki pokroić w cienkie paski, cukinię zetrzeć na tarce na dużych oczkach, marchewkę zetrzeć na drobnych oczkach(...)minut. Następnie dodać resztę warzyw, smażyć do miękkości. Dodać czosnek pokrojony w cienkie plastry, drobno posiekany koperek, przyprawić wg smaku i wszystko dokładnie wymieszać. Zdjąć z ognia. Rozłożyć kotlety na macie silikonowej lub na folii spożywczej w dwa rzędy jeden nad drugim (po 4 kotlety w jednym rzędzie) tak, aby delikatnie nachodziły na siebie. Wyłożyć mieszankę warzywną na środek płatów
Smaki Arminesól, pieprz, czosnek granulowany, papryka słodka olej 1. Filety z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki i tłuczemy jak na kotlety. Posypujemy przyprawami, mieszamy z musztardą. Podsmażamy na dużym ogniu, na rozgrzanym oleju do zarumienienia. 2. Cebulę kroimy w kostkę, pieczarki w niezbyt małe kawałki (u mnie ćwiartki). Dodajemy do filetów, dusimy do wyparowania wody. 3. Na koniec dodajemy jogurt
Szefowa kuchniryby, z jajkiem sadzonym… Ich zaletą jest to, że możemy je zrobić na różne sposoby, zmieniając dodatki, przyprawy. Dając, np. pieczarki uzyskamy zupełnie nowy smak. Innym dodatkiem mogą być jajka ugotowane na twardo, marchewka, szpinak, natka pietruszki… Kotlety bez panierowania w mące (sprawdziłam też taką wersję, smażąc bez użycia mąki – nie jest niezbędna) będą świetnym daniem lub jego
mojewypiekiinietylkoBardzo łatwe, pyszne kotleciki. Uwielbiam tradycyjne kotlety mielone , chociaż w takiej wersji są również bardzo smaczne. Można z nimi eksperymentować dodać pieczarki, paprykę czy groszek, kukurydzę. Podajemy z ziemniaczkami lub ryżem i ulubioną surówką, a ja polecam buraczki . Składniki: 2 podwójne piersi z kurczaka bułka namoczona w mleku przyprawa do kurczaka cebula ząbek czosnku domowa vegeta sól, pieprz(...)cebulę kroimy na kawałki, obieramy ząbek czosnku. Wszystkie składniki wrzucamy do malaksera i mielimy kilka minut. Masę mięsną przyprawiamy i dokładnie mieszamy. Na talerzyk wysypujemy trochę bułki tartej, formujemy kotlety i obtaczamy z dwóch stron. Smażymy na oleju do zrumienienia. Mmm Pycha! Polubisz mnie
Na moim talerzuBardzo łatwe, pyszne kotleciki. Uwielbiam tradycyjne kotlety mielone , chociaż w takiej wersji są również bardzo smaczne. Można z nimi eksperymentować dodać pieczarki, paprykę czy groszek, kukurydzę. Podajemy z ziemniaczkami lub ryżem i ulubioną surówką, a ja polecam buraczki . Składniki: 2 podwójne piersi z kurczaka bułka namoczona w mleku przyprawa do kurczaka cebula ząbek czosnku domowa vegeta sól, pieprz(...)cebulę kroimy na kawałki, obieramy ząbek czosnku. Wszystkie składniki wrzucamy do malaksera i mielimy kilka minut. Masę mięsną przyprawiamy i dokładnie mieszamy. Na talerzyk wysypujemy trochę bułki tartej, formujemy kotlety i obtaczamy z dwóch stron. Smażymy na oleju do zrumienienia. Mmm Pycha! Polubisz mnie
NA MOIM TALERZUUwielbiamy kotleciki mielone, oczywiście te przygotowane w domu. Prosty, smaczny i tani obiad. Kotlety będą jeszcze bardziej ekonomiczne, gdy wzbogacisz je dodatkiem warzyw lub grzybów. Te z pieczarkami znajdziesz tutaj , z dodatkiem buraka tu lub z dodatkiem włoskiej kapusty tu . Dzisiejsze w jesiennym wydaniu są z dodatkiem dyni. Pyszne, pulchne, a dzięki dodatkowi dynii mają dużo(...)patelni. Dodać przyprawy, posiekaną natkę pietruszki i dokładnie wymieszać lekko wilgotnymi dłońmi formować kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć z obu stron do zrumienienia. W wersji dietetycznej ułóż kotlety na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w 200*C 20 minut
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!