kotlet z jajka - 1000 przepisów (strona:37/67)

Kotlety rybne 175

Podczas wigilijnej wieczerzy tradycyjnym daniem rybnym jest smażony karp. Jest to jednak ryba nieszczególnie polecana dzieciom. Naszą alternatywą dla młodszych biesiadników są kotlety rybne. Przygotowujemy je z dowolnie wybranego mrożonego gatunku ryby z rozmaitymi dodatkami. W przepisie dodałyśmy cebulkę i czosnek (wersja dla 5 latka). Przygotowując taką rybkę  dla młodszych dzieci, pomijamy te elementy, a dodajemy np. kawałek ugotowanej(...)kolor i zestawiamy z ognia. Rybę, bułkę oraz cebulę przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Dodajemy surowe jajko, posiekany czosnek oraz przyprawy. Całość wyrabiamy na jednolitą masę. Jeżeli masa rybna będzie za luźna można dosypać odrobinę bułki tartej. Następnie, nieco wilgotnymi rękami, formujemy kotlety i obtaczamy je w bułce tartej. Tak przygotowaną rybę smażymy na rozgrzanej patelni na złoty kolor

Kolizje Smaków
Kotlety z marchewki i kukurydzy (pieczone) - ok. 420 kcal 224

Kotlety o kolorze, który kojarzy się ze złotą polską jesienią :) Dodatkowo ich główny składnik jest źródłem wielu witam, które w okresie mniej słonecznym pomogą nam uniknąć przeziębienia :) Składniki (porcja - zdjęcie):140 g (1 duża) marchewki 100 g (ok. 9 łyżek) kukurydzy z puszki (80g + 20g)60 g (1 sztuka) cebuli30 g kaszy jęczmiennej perłowej grubej 30 g (pół) kajzerki(...)Dodajemy cebulę, ugotowaną kaszę i przyprawy według uznania, ew. dodatkowo solimy.9. Dodajemy jajko i mieszamy, wygniatamy żeby wszystko dobrze się połączyło. 10. Jeżeli nie chcą nam się sklejać kotleciki, dodajemy bułki tartej. 11. Wilgotnymi dłońmi lepimy małe lekko spłaszczone kotleciki. Pieczenie:Kotlety wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Temperatura: 200 stopni (grzałka góra - dół)Czas pieczenia

Malowane smakiem
Kotlety mielone-nieco inaczej. 596

które mielę na średnich oczkach. Zapewniam, że kotlety są  miękkie i bardzo smaczne. SKŁADNIKI:  0,8 kg mięsa mielonego wieprzowego 1 bułka lub 2-3 kromki chleba 2- 3 łyżki bułki tartej 1 średnia cebula 4-6 średnich ząbków czosnku 4  łyżeczki majeranku 2 łyżeczki oregano 1 duże jajko sól,pieprz, papryka ostra olej do smażenia(...)drobno cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, Dodać wszystkie zioła, Wbić jajko, Doprawić solą i pieprzem, Wyrobić masę na jednolitą konsystencję, aby ta nadawała się do formowania, Z garści masy mięsnej formować spłaszczone kule. Smażyć na średnim płomieniu bez przykrycia ok. 15-20 min. od czasu do czasu przewracając każdy kotlet na drugą stronę, aby dobrze się zarumieniły, a w środku

Kuchnia Beaty
Kotlety z karkówki marynowane w mleku i cebuli 160

Pyszne kotlety przygotowane jak schabowe, tyle że z karkówki. Składniki: 4 dość cienkie plastry karkówki 2 cebule szklanka mleka sól, pieprz jajko bułka tarta olej do smażenia Przygotowanie Karkówkę myjemy, osuszamy i rozbijamy tłuczkiem. Przyprawiamy. Cebulę kroimy w piórka. W misce na przemian układamy plastry karkówki i cebulę. Całość zalewamy mlekiem i odstawiamy do lodówki na noc. Następnie karkówkę odsączamy

e-PrzepisyKulinarne
Kotlety drobiowe siekane z cykorią 198

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Mięso oddzielamy od kości. Kroimy w kostkę razem z cykorią. Następnie wbijamy jajko ,dodajemy przyprawę i bułkę tartą. Masę wyrabiamy dodając odrobinę mleka. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Z mięsa formujemy kotlety ,smażymy na rozgrzanym tłuszczu ,z obu stron na rumiano. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size

R'n'G Kitchen
Kotlety pożarskie 19524

dodać do nich również swoją. Są pyszne i delikatne, już dawno temu zakochałam się w nich od pierwszego kęsa :) Kotlety pożarskie Składniki: 80 dag piersi z kurczaka 2 kajzerki szklanka mleka 5 łyżek masła + 1 do smażenia pieczarek 1 jajko 1 żółtko (ocalałe z innej potrawy) bułka tarta do panierowania sól pieprz 40 dag pieczarek olej do smażenia Wykonanie: Kajzerki

Kuchenne zapiski Edyty
Kotlety z kaszy jaglanej i pieczonych burakow 247

Towarzyszyły im na talerzu młode ziemniaczki z koperkiem oraz fasolka szparagowa i pomidor. U nas w wersji lekko zmodyfikowanej. Kotlety z kaszy jaglanej i pieczonych burakow 2 duże buraki 1,5 szkl. kaszy jaglanej ugotowanej na sypko 2 duże jajka ząbek czosnku sól, pieprz listki tymianku Buraki myjemy i owijamy folia aluminiową. Pieczemy ok 1 godziny w piecu nagrzanym

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kotlety jajeczne 228

Osiem jajek ugotować na twardo. Wystudzić obrać ze skorupek i drobno pokroić. Do pokrojonych jajek dodać pozostałe dwa surowe jajka, rozdrobnione kwiaty szczypiorku i bułkę tartą. Do smaku doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Następnie z masy uformować kotlety, u mnie wyszło sześć sztuk. Obtoczyć je w bułce tartej i smażyć na oleju na złoty kolor.  Obiad podany

Monia miesza i gotuje
smaczne kotlety z kaszy jęczmiennej łamanej i jajek z pesto peperoncino... 161

jęczmienna łamana-taką użyłam, kaszę ugotować w nie solonej wodzie i odsączyć na sitku - wsypać do miski, dodać posiekane jajka na twardo, posiekaną natkę pietruszki, przyprawę pesto peperoncino i wszystko dobrze wyrobić na gorącym oleju smażyć nie za grube kotlety na rumiano z każdej strony kotlety są chrupiące dzięki kaszy, smakują na ciepło i na zimno, można je podać

W Mojej Kuchni Lubię
Kotlety owsiane i Szalone nożyczki 161

ponad ich powierzchnią (po 20 minutach wchłoną wodę). Podsmaż drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj do płatków podsmażone warzywa, jajko, pieprz, sól, majeranek, zioła prowansalskie. Dokładnie zmiksuj. Jeśli masa jest za rzadka, dodaj trochę bułki tartej. Formuj małe, płaskie kotlety i smaż na rozgrzanym tłuszczu na złoto. Wychodzi 5-6 sztuk. Podawaj z puree ziemniaczanym lub ryżem i surówką

Qlinarnie i Qlinarnie
Kotleciki mielone z morelami 171

mąż, który lubi bardziej tradycyjne jedzenie, zajadał się nimi, więc to najlepszy dowód na to że są pyszne. Kotlety mielone z morelami SKŁADNIKI: 300 g dowolnego mięsa mielonego  100 g moreli suszonych 1 cebula olej do smażenia  1 jajko bułka tarta sól  pieprz Mięso mielone przekładamy do miseczki. Cebulę obieramy, drobno kroimy i podsmażamy na łyżce oleju

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Kotleciki mielone z pęczakiem 236

chwilę wykorzystałabym ją pewnie w kutii, ale to jeszcze trochę czasu ;) Do tego cała reszta jak do klasycznych kotletów mielonych. Wyszło lepiej niż się spodziewałam! Składniki: 500 g mięsa mielonego (wieprzowego lub wołowo-wieprzowego) 1szklanka ugotowanej kaszy jęczmiennej pęczak  1 jajko ok. 3 łyżki bułki tartej   ½ szklanki ciepłego mleka (lub wody) 1 nieduża cebula 1 ząbek czosnku(...)drewnianej łyżki) i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.  W rękach formujemy kotleciki, obtaczamy w niewielkiej ilości bułki tartej  i smażymy na złoty kolor (do smażenia wszelkich kotletów używam oleju rzepakowego pół na pół z masłem klarowanym). Jako dodatki proponuję sałatkę z buraczków albo z kiszonej kapusty. Smacznego! Normal 0 21 false false false PL X-NONE

bistro mama
Kotlety twarogowo-gryczane 230

słonecznik, pestki dyni). Coś pozytywnego do posłuchania w trakcie gotowania :) -->  Olivia Anna LiIvki - Abby Abby ! Kotlety twarogowo-gryczane Składniki: - 1 duża cebula - 1 ząbek czosnku - 500 g twarogu - 300 g suchej kaszy gryczanej - garść czarnych oliwek - 4 łyżki mąki - 2 jajka - sól, pieprz, 1 łyżka papryki słodkiej, 1 łyżka suszonej bazylii i inne ulubione przyprawy - olej rzepakowy/oliwa

Corner With Recipes
Kotlety mielone wieprzowe 247

udanych kotletów mielonych (nie tylko wieprzowych) tkwi w doborze dobrego gatunku mięsa, bardzo dokładnym wyrobieniu masy mięsnej i odpowiednim jej doprawieniu. Najlepsze przyprawy, to oczywiście własne kompozycje, a nie gotowe mieszanki.     Składniki: - 1,2 kg mięsa wieprzowego (szynka lub łopatka) - 2 czerstwe bułki + mleko do ich namoczenia - 2 średnie cebule - 4 ząbki czosnku - natka pietruszki - 2 jajka(...)masę z mięsem mielonym, dodajemy sól, pieprz, mieloną paprykę, musztardę, posiekaną pietruszkę i jajka. Dokładnie wyrabiamy. Pokrojone w kostkę cebule przesmażamy na patelni, aż się zeszklą, dodajemy do masy mięsnej. Ponownie bardzo dokładnie wyrabiamy. Odstawiamy na ok. 15 minut. Dłońmi zwilżonymi w zimnej wodzie formujemy owalne kotlety, panierujemy je w bułce tartej i smażymy z obu stron na rumiano

mojewypiekiinietylko
kotlet z piersi z warzywami na parze... 176

widelcem i włożyć pierś na 10 minut pierś z jajka obsypać panierką do kurczaka i na gorącym oleju smażyć na złocisto tartą bułkę wsypać na suchą patelnię i z 1 minutę podgrzewać, wlać olej rzepakowy i chwilę zrumienić - tak przygotowana tarta bułka nie wchłonie za dużo tłuszczu - bułką polać warzywa kotlet podać z warzywami, obiad jest syty i smaczny............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię