kotlet z jajka - 1000 przepisów (strona:38/67)

Kotlety z karkówki marynowane w mleku i cebuli 134

Pyszne kotlety przygotowane jak schabowe, tyle że z karkówki. Składniki: 4 dość cienkie plastry karkówki 2 cebule szklanka mleka sól, pieprz jajko bułka tarta olej do smażenia Przygotowanie Karkówkę myjemy, osuszamy i rozbijamy tłuczkiem. Przyprawiamy. Cebulę kroimy w piórka. W misce na przemian układamy plastry karkówki i cebulę. Całość zalewamy mlekiem i odstawiamy do lodówki na noc. Następnie karkówkę odsączamy

e-PrzepisyKulinarne
Kotlety drobiowe siekane z cykorią 179

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Mięso oddzielamy od kości. Kroimy w kostkę razem z cykorią. Następnie wbijamy jajko ,dodajemy przyprawę i bułkę tartą. Masę wyrabiamy dodając odrobinę mleka. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Z mięsa formujemy kotlety ,smażymy na rozgrzanym tłuszczu ,z obu stron na rumiano. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size

R'n'G Kitchen
Kotlety pożarskie 19500

dodać do nich również swoją. Są pyszne i delikatne, już dawno temu zakochałam się w nich od pierwszego kęsa :) Kotlety pożarskie Składniki: 80 dag piersi z kurczaka 2 kajzerki szklanka mleka 5 łyżek masła + 1 do smażenia pieczarek 1 jajko 1 żółtko (ocalałe z innej potrawy) bułka tarta do panierowania sól pieprz 40 dag pieczarek olej do smażenia Wykonanie: Kajzerki

Kuchenne zapiski Edyty
Kotlety z kaszy jaglanej i pieczonych burakow 223

Towarzyszyły im na talerzu młode ziemniaczki z koperkiem oraz fasolka szparagowa i pomidor. U nas w wersji lekko zmodyfikowanej. Kotlety z kaszy jaglanej i pieczonych burakow 2 duże buraki 1,5 szkl. kaszy jaglanej ugotowanej na sypko 2 duże jajka ząbek czosnku sól, pieprz listki tymianku Buraki myjemy i owijamy folia aluminiową. Pieczemy ok 1 godziny w piecu nagrzanym

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kotlety jajeczne 198

Osiem jajek ugotować na twardo. Wystudzić obrać ze skorupek i drobno pokroić. Do pokrojonych jajek dodać pozostałe dwa surowe jajka, rozdrobnione kwiaty szczypiorku i bułkę tartą. Do smaku doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Następnie z masy uformować kotlety, u mnie wyszło sześć sztuk. Obtoczyć je w bułce tartej i smażyć na oleju na złoty kolor.  Obiad podany

Monia miesza i gotuje
smaczne kotlety z kaszy jęczmiennej łamanej i jajek z pesto peperoncino... 131

jęczmienna łamana-taką użyłam, kaszę ugotować w nie solonej wodzie i odsączyć na sitku - wsypać do miski, dodać posiekane jajka na twardo, posiekaną natkę pietruszki, przyprawę pesto peperoncino i wszystko dobrze wyrobić na gorącym oleju smażyć nie za grube kotlety na rumiano z każdej strony kotlety są chrupiące dzięki kaszy, smakują na ciepło i na zimno, można je podać

W Mojej Kuchni Lubię
Kotlety owsiane i Szalone nożyczki 134

ponad ich powierzchnią (po 20 minutach wchłoną wodę). Podsmaż drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj do płatków podsmażone warzywa, jajko, pieprz, sól, majeranek, zioła prowansalskie. Dokładnie zmiksuj. Jeśli masa jest za rzadka, dodaj trochę bułki tartej. Formuj małe, płaskie kotlety i smaż na rozgrzanym tłuszczu na złoto. Wychodzi 5-6 sztuk. Podawaj z puree ziemniaczanym lub ryżem i surówką

Qlinarnie i Qlinarnie
Kotleciki mielone z morelami 144

mąż, który lubi bardziej tradycyjne jedzenie, zajadał się nimi, więc to najlepszy dowód na to że są pyszne. Kotlety mielone z morelami SKŁADNIKI: 300 g dowolnego mięsa mielonego  100 g moreli suszonych 1 cebula olej do smażenia  1 jajko bułka tarta sól  pieprz Mięso mielone przekładamy do miseczki. Cebulę obieramy, drobno kroimy i podsmażamy na łyżce oleju

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Kotleciki mielone z pęczakiem 200

chwilę wykorzystałabym ją pewnie w kutii, ale to jeszcze trochę czasu ;) Do tego cała reszta jak do klasycznych kotletów mielonych. Wyszło lepiej niż się spodziewałam! Składniki: 500 g mięsa mielonego (wieprzowego lub wołowo-wieprzowego) 1szklanka ugotowanej kaszy jęczmiennej pęczak  1 jajko ok. 3 łyżki bułki tartej   ½ szklanki ciepłego mleka (lub wody) 1 nieduża cebula 1 ząbek czosnku(...)drewnianej łyżki) i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.  W rękach formujemy kotleciki, obtaczamy w niewielkiej ilości bułki tartej  i smażymy na złoty kolor (do smażenia wszelkich kotletów używam oleju rzepakowego pół na pół z masłem klarowanym). Jako dodatki proponuję sałatkę z buraczków albo z kiszonej kapusty. Smacznego! Normal 0 21 false false false PL X-NONE

bistro mama
Kotlety twarogowo-gryczane 204

słonecznik, pestki dyni). Coś pozytywnego do posłuchania w trakcie gotowania :) -->  Olivia Anna LiIvki - Abby Abby ! Kotlety twarogowo-gryczane Składniki: - 1 duża cebula - 1 ząbek czosnku - 500 g twarogu - 300 g suchej kaszy gryczanej - garść czarnych oliwek - 4 łyżki mąki - 2 jajka - sól, pieprz, 1 łyżka papryki słodkiej, 1 łyżka suszonej bazylii i inne ulubione przyprawy - olej rzepakowy/oliwa

Corner With Recipes
Kotlety mielone wieprzowe 217

udanych kotletów mielonych (nie tylko wieprzowych) tkwi w doborze dobrego gatunku mięsa, bardzo dokładnym wyrobieniu masy mięsnej i odpowiednim jej doprawieniu. Najlepsze przyprawy, to oczywiście własne kompozycje, a nie gotowe mieszanki.     Składniki: - 1,2 kg mięsa wieprzowego (szynka lub łopatka) - 2 czerstwe bułki + mleko do ich namoczenia - 2 średnie cebule - 4 ząbki czosnku - natka pietruszki - 2 jajka(...)masę z mięsem mielonym, dodajemy sól, pieprz, mieloną paprykę, musztardę, posiekaną pietruszkę i jajka. Dokładnie wyrabiamy. Pokrojone w kostkę cebule przesmażamy na patelni, aż się zeszklą, dodajemy do masy mięsnej. Ponownie bardzo dokładnie wyrabiamy. Odstawiamy na ok. 15 minut. Dłońmi zwilżonymi w zimnej wodzie formujemy owalne kotlety, panierujemy je w bułce tartej i smażymy z obu stron na rumiano

mojewypiekiinietylko
kotlet z piersi z warzywami na parze... 151

widelcem i włożyć pierś na 10 minut pierś z jajka obsypać panierką do kurczaka i na gorącym oleju smażyć na złocisto tartą bułkę wsypać na suchą patelnię i z 1 minutę podgrzewać, wlać olej rzepakowy i chwilę zrumienić - tak przygotowana tarta bułka nie wchłonie za dużo tłuszczu - bułką polać warzywa kotlet podać z warzywami, obiad jest syty i smaczny............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Kurczakowe oszczędności 657

sera ( kostka wielkości 1x2 cm ) Zmielić w malakserze mięso, namoczony w śmietance chleb . Dodać jajko  i majonez . Zmiksować. Doprawić kostką cebulową , pieprzem , czubricą ( lub Gyros ) .Podzielić na 4 części . Formować kotleciki - wkładając w każdy kawałek sera . Panierować w bułce tartej. Rozgrzać olej i smażyć kotlety na rumiano z obu stron. Zmniejszyć gaz , dołożyć masło , skropić 1 łyżką wody

Buniabaje w kuchni
Kotlety mielone 185

kotletami mielonymi mam taki problem, że nie lubię "smrodzić" w całym domu je smażąc, ani w ogóle ich smażyć, bo często mi się przyklejają do patelni i rwą na części, no i jeszcze rzadko są dobrze doprawione.. Powoli dochodzę do prawidłowej techniki smażenia :D Przepis ze strony  ChilliBite Składniki: 700g mięsa mielonego (no pół kilo też do reszty(...)łyżkach oleju. Mięso wymieszaj z odciśnięta bułką, przesmażoną cebulą (razem z olejem), jajkami, solą, pieprzem i chilli. Ważne by mięso było dobrze wyrobione. Możesz to robić ręcznie lub w robocie używając np. funkcji mieszania ciasta kilka minut. Dłońmi uformuj spore, ale dość płaskie kotlety, a następnie każdego obtocz dokładnie w bułce tartej i tępą stroną noża odciśnij na jednej stronie

W kuchni bez szafek
Mielone kotlety rybne 136

dzieci, ale nie tylko. Mielone kotlety rybne, to danie proste i szybkie w przygotowaniu. Sama ich dawno nie robiłam, ale moja koleżanka Ala, mieszkająca w Norwegii, mająca stały dostęp do świeżej ryby, ostatnio mi o nich przypomniała. I stąd właśnie dzisiejszy przepis.    Składniki: - ok. 80 dag filetów z dorsza- 1 czerstwa bułka- 1 jajko- 1 cebula- 1- 2 ząbki(...)paprykę – wyrabiamy masę. Siekamy koperek i natkę pietruszki. Do masy dodajemy jajko oraz posiekaną zieleninę, ponownie dokładnie wyrabiamy. Jak kto lubi (ja tak) może dodać trochę skórki cytrynowej. Z masy formujemy owalne kotleciki, panierujemy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju, z obu stron na rumiano.Mielone kotlety rybne, to dobra alternatywa dla kotletów wieprzowych. Są lekkie i bardzo delikatne

mojewypiekiinietylko
Kotlety z łososia z pietruszką i koperkiem z puree ziemniaczanym 168

Dziś przełamuję swoje wspominania o szkolnym "rybnym kotlecie mielonym" :) Mam nadzieje ze zastąpię je tym smakiem :D Klasycznie kotlet musi być podany z ziemniaczkami i surówką SKŁADNIKI: 650 g łososia 1 łyżeczka musztardy garść suszonego koperku i pietruszki 1 jajko 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz, 2 ząbki czosnku, pikantny ogórek korniszony 0,5 kg ziemniaków 2 łyżki jogurtu naturalnego

MarciochaKucharzy
Kotlety ziemniaczane z koperkiem 171

Ziemniaki obieram i gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzam i ubijam tłuczkiem. Ziemniaki przekładam do miski. Dodaję jajko, bułkę, posiekany koperek oraz przyprawy. Dokładnie mieszam masę, aby wszystkie składniki się połączyły.  2 Z masy formuję owalne kotleciki. Przygotowane kotlety smażę na rumiano na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu tłuszcz odsączam na papierowym ręczniku

Tradycyjna kuchnia Kasi
Kotlety z marchewką i ryżem 139

Składniki: 500 g mięsa mielonego, 1 woreczek ryżu basmati, 3 marchewki, 2 jajka, garść posiekanego szczypiorku, pieprz świeżo mielony, sól morska świeżo mielona. Przygotowanie:   

Aga w kuchni
Farszynki z mięsem – bez laktozy 160

Mięso i ziemniaczki – proszę bardzo!Co prawda nie w wydaniu klasycznego obiadu na talerzu , a w formie rewelacyjnych kotlecików , ale zdecydowanie warto wziąć je pod

Ostra na Słodko
KOTLETY Z KASZY JAGLANEJ W KILKU ODSŁONACH 155

Kolejne kotlety na smakowity i zdrowy obiad. Na ten przepis natknęłam się na stronie Smakoterapii . Z małymi modyfikacjami zastosowałam go u siebie. Bardzo nam zasmakowały, choć z początku co poniektórzy kręcili nosem. To takie małe urozmaicenie dań obiadowych. Smakują zarówno na ciepło, u mnie podane z sosem pieczarkowym, jak i na zimno- jak chrupiąca kanapka, wytrawne ciacha. Polecam, może zauroczą(...)pieprz do smaku (u mnie kolorowy) - 1/2 łyżeczki kurkumy - 1/2 łyżeczki wędzonej papryki - 1 jajko (w wersji wegańskiej zamienić na zmiksowane jabłko) - 1/2 łyżki skrobi ziemniaczanej - olej kokosowy do podsmażenia cebuli i czosnku - kumin (można pominąć) - kozieradka (pominęłam) +dodatkowo: - ziarna do obtoczenia kotletów: słonecznik, siemię lniane, sezam, itp. - szczypior do posypania - ulubiony sos, u mnie pieczarkowy *szklanka 250ml Na suchej

Smaczne Zdrowe
Kotlety mielone po meksykańsku 223

Specyficzną kuchnię meksykańską z dużą ilością smaku, ostrości, fasoli i kukurydzy albo się kocha albo nie. ;-) Zwykłe kotlety mielone bardzo mnie nudzą, dlatego staram się by za każdym razem smakowały inaczej. Dziś przedstawiam pikantną wersję meksykańską, z dużą ilością warzyw i kolorów. Są tak barwne, że wręcz uśmiechają się z talerza. ;-) Wielbiciele chili con carne na pewno je polubią(...)puszka kukurydzy 1 czerwona papryka 1/2 pęczka szczypiorku 2 łyżki bułki tartej 1 jajko L 2 krople Tabasco 1/2 łyżeczki przyprawy chilii sól 1. Fasolę i kukurydzę odsączamy z zalewy. Paprykę kroimy w kostkę, szczypior siekamy. 2. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą w misce. Formujemy kotlety dowolnej wielkości. 3. Kotlety układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy

Szefowa kuchni
Kotleciki z kalafiora w panierce z płatków owsianych 144

Został mi kalafior z poprzedniego dnia dlatego postanowiłam go ciekawie wykorzystać :) Takie kotlety smakują mi o niebo lepiej niż tradycyjne z mięsiwa. Panierka jest chrupiąca a środek przyjemnie delikatny. Można do środka dodać także ser feta oraz natkę pietruszki. Idealnie smakują z sosem na bazie jogurtu. Na następny dzień kotleciki już nie są takie chrupiące z wierzchu, więc radzę(...)miękkości kalafior ugniatamy na gładką masę (np. przy pomocy widelca). Dodajemy do niego jajko, posiekany koperek, czosnek oraz podsmażoną cebulkę. Doprawiamy przyprawami.  Formujemy w dłoniach kulki na kotleciki i obtaczamy je w płatkach owsianych. Smażymy na małym ogniu z obu stron na rozgrzanym oleju. Kotlety smaczne są z sosem z jogurtu z dodatkiem czosnku.  kotlety z kalafior

Bon Appetit Małgorzaty