kotlet siekany - 989 przepisów (strona:26/66)

,,Kotleciki z indyka i cukinii’’ 463

alternatywę tradycyjnych kotletów. Lekkie, puszyste, aromatyczne, idealnie chrupiące… Idealne połączenie bieli oraz różu na serwetach to zasługa firmy ePrezenty Składniki: 1/2 kg mielonego mięsa z indyka 1 mała cukinia 1 cebula 1 jajko 2 ząbki czosnku 4 łyżek kaszy jaglanej sól, pieprz czarny, zioła prowansalskie bułka tarta oliwa do smażenia Przygotowanie: Cebulę obieramy i drobniutko siekamy. Cukinię bez obierania

Podróż w kulinaria
Kotlety rybno-ziemniaczane z sosem kaparowym 154

pewno są te kotlety rybno-ziemniaczane. Delikatne i miękkie w środku, a na zewnątrz złociste i chrupiące. Ryba jest dobrze wyczuwalna, a ziemniaki nadają pulchności i oczywiście sprawiają, że kotlety są jeszcze bardziej pożywne. Do tego świetnie pasujący dodatek – kwaskowy sos z kaparami i sokiem z cytryny – nic tak nie podkreśla smaku ryby! Składniki (na 3 porcje): 350g(...)smaku i wszystko dokładnie mieszamy. Masę wkładamy do lodówki na godzinę do stężenia.   W międzyczasie przygotowujemy sos – kapary odsączamy i bardzo drobno siekamy. Do miseczki dodajemy majonez, jogurt, sok z cytryny, siekane kapary oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie mieszamy i chowamy do lodówki do czasu podania.   Masę z ryby dzielimy na 3 części

Smaczna Strona
Kotlety z łososia 206

kiszonej kapusty lub sałatą rzymską z ugotowanymi al dente różyczkami brokuła, posypanymi prażonym słonecznikiem i pomidorkami koktajlowymi. Można je podawać również z ziemniakami i surówką colesław . Przepis na kotlety mielone z łososia. Składniki: świeży łosoś ok. 500 g 1 jajko posiekana natka pietruszki lub szczypiorek: 1 pęczek ok. 2/3 szkl. panierki panko lub bułka pszenna namoczona w mleku sól(...)papierowym ręcznikiem a następnie drobniutko siekamy nożem. Natkę również drobno siekamy. Posiekanego drobno łososia przekładamy do miski, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy pietruszkę, jajko i bułkę pszenną (namoczyć ją w mleku i odcisnąć), ja niestety bułki nie miałam, więc wykorzystałam panierkę panko. Dokładnie wszystko wyrabiamy ręką. Formujemy owalne kotlety i obtaczamy je lekko w mące z obu stron. Smażymy kotlety

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kotlety jajeczno grzybowe i recenzja książki Polowanie na grzyby- Zofii Leszczyńskiej Niziołek. 123

też zrobiłam. A więc zapraszam na kotlety jajeczne z grzybami!  składniki; pół kg. pieczarek lub innych grzybów leśnych 6 jajek ugotowanych na twardo garść startego żółtego sera 2 ząbki czosnku 1 średnia cebula sól, pieprz do smaku 1 surowe jajko 2 łyżki bułki tartej plus do obtoczenia 2 łyżki siekanej natki pietruszki pół łyżeczki suszonego oregano olej(...)miski ścieramy jajka na grubych oczkach tarki. Dodajemy wystudzone grzyby, następnie wkładamy starty ser, surowe jajko i bułkę tarta. Mieszamy. Pod koniec dodajemy posiekana pietruszkę, mieszamy i formujemy kotlety. Następnie obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony na rumiano.  Można je dopiec jeszcze w piekarniku około 10 min i posypać po wierzchu serem żółtym

Radość kipiąca uśmiechem.
Kotlety mielone faszerowane fetą i oliwkami 146

Typowo polski obiad... rosół i kotlet schabowy lub mielony :)  Nie mam oczywiście nic przeciwko tradycyjnym smakom, lecz czasem lubię je urozmaicić. I tak właśnie powstały kotleciki mielone, które w środku kryją małą niespodziankę! Składniki: 0,5 kg łopatki wieprzowej 2 kromki chleba razowego 1 cebula mleko jajko pęczek koperku bułka tarta oliwki 100 g sera feta olej oliwa sól(...)drobną kostkę i dodajemy do masy. Koperek siekamy - także dodajemy. Wbijamy jajko oraz dodajemy sól pieprz paprykę słodką i vegetę. Wszystko wyrabiamy.  Odrywamy po kawałku mięsnej masy i robimy z niej placuszki.  Na każdym placku układamy kostkę fety oraz oliwkę.  Zamykamy placki formując w ten sposób kotleciki.  Każdy kotlet obtaczamy w bułce tartej.  Na patelni

Taste Therapy
Kotlety mielone z boczniaków 147

moczymy w mleku, mielimy razem z boczniakami (największe oczka). Cebulę siekamy, podsmażamy na maśle (1 łyżka) , dodajemy do grzybów. Do masy dodajemy żółtko, 2 łyżki bułki tartej, sól i pieprz do smaku. Dokładnie wyrabiamy. Białko jajka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do masy, delikatnie łączymy. Z masy formujemy kotlety, które obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym maśle wymieszanym

R'n'G Kitchen
MŁODA KAPUSTA ZASMAŻANA 145

Pyszny dodatek do ziemniaków i kotleta schabowego ;) SKŁADNIKI ½ główki młodej kapusty, 1 cebula, 2 łyżki masła, 1 łyżka mąki, mały pęczek koperku, sól, pieprz WYKONANIE Cebulę kroimy w kostkę, kapustę drobno szatkujemy, koperek siekamy. Na maśle podsmażamy cebulę, dodajemy kapustę, podlewamy szklanką wody, zagotowujemy. Całość dusimy pod przykryciem ok. 10 minut. Następnie dodajemy mąkę rozrobioną w odrobinie wody, zagotowujemy, przyprawiamy

słodki bratek
Pieczone kotleciki mielone z kurczaka 348

odrobina masła Sposób wykonania: 1. Mięso myjemy, kroimy w grubą kostkę. 2. Cebulę i czosnek siekamy, rumienimy na odrobinie masła. 3. Całość miksujemy blenderem, dodajemy jajko i przyprawy, mieszamy. 4. Z masy lepimy kotleciki (można zwilżyć ręce wodą, bo masa jest lepka). 5. Kotlety pieczemy w 180 st. do zrumienienia (długość pieczenia zależy od wielkości kotletów). Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Mój sposób na idealne rolady z kurczaka 394

lodówki na 30 minut. Przygotowujemy farsz. Pieczarki obieramy. Papryczkę chili, pieczarki i pomidory suszone siekamy w drobną kosteczkę. Chorizo kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Podsmażamy składniki farszu przez około 5 minut. Mięso układamy na lekko mokrej dłoni i formujemy płaskiego kotleta. Na wierz układamy porcje farszu, a następnie zawijamy mięso dokładnie do około farszu. Formujemy kształt rolady. Płatki

Mania Gotowania
Kotlety schabowe z koprem włoskim i jałowcem 195

czosnkiem) mieszanka kolorowych sałat świeże pomarańcze Instrukcje Kotletów nie rozbijamy, jednak usuwamy z nich zewnętrze błonki typowe dla schabu wieprzowego. Lekko nacinamy mięso na głębokość 2-3 mm, ukośnie „w kratkę”. Dokładnie nacieramy ze wszystkich stron 1 łyżką oliwy. Koper włoski oczyszczamy z zielonych części oraz łyka znajdującego się u podstawy bulwy. Siekamy drobno na ok. 3mm kostkę. Jałowiec(...)dokładnie mieszamy ze sobą 3 łyżki oliwy, roztarty jałowiec i kolendrę, sól, pieprz, startą skórkę pomarańczy i posiekany fenkuł. Uzyskaną w ten sposób masę umieszczamy na górnej powierzchni poszczególnych kotletów, dość mocno dociskając do mięsa. Następnie podlewamy całość kilkoma łyżkami soku pomarańczowego i umieszczamy w lodówce na 2-3 godziny. Kotlety wkładamy do płaskiej brytfanny lub naczynia żaroodpornego, ewentualnie kładziemy

Kulinarna Pokusa
Wegekotlety, czyli kotlety z brokuła lub kalafiora z kaszą quinoa 198

zrobimy z tego, co mamy w kuchni. Inspiracją jest przepis od Marty Dymek z Jadłonomii na mielone kalafiorowe, ale jest to całkowicie inny przepis. W zasadzie totalnie inny, ale kotlety są przepyszne. A jeśli wyjdzie ich za dużo, to z powodzeniem można je zamrozić i po rozmrożeniu są jeszcze lepsze (same byłyśmy zdziwione). A oto nasza wersja na wegekotlety(...)Kalafiora lub brokuła gotujemy. Kaszę tak samo. 2. Cebulę i czosnek siekamy na drobno. 3. Kalafiora przekładamy do miski i rozgniatamy widelcem na drobno, dorzucamy cebulę, czosnek i pozostałe składniki. Wyrabiamy ciasto - łyżką lub ręką, jak nam wygodnie. 4. Na blasze układamy papier do pieczenia, formujemy kotlety i układamy na blasze. 5. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni

dobra gospodyni dom wesołym czyni
Siekane kotlety kebab/gyros z fileta - pieczone 3760

pieprz, przyprawa kebab-gyros 1. Pietruszkę siekamy, cebulę i paprykę kroimy w kostkę. 2. Filety siekamy. Kroimy najpierw w kostkę, później w mniejszą kostkę, coraz drobniej aż mięso będzie bardzo klejące. Dodajemy warzywa, jajko, bułkę tartą i przyprawy. 3. Z powstałej masy formujemy niewielkie kotlety. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30 minut

Szefowa kuchni
Domowe hamburgery wołowe z bułką sezamową 268

wybranego kawałka (mielenie polędwicy lub ligawy to marnowanie mięsa, więc tego szczerze odradzam). Cebulę drobno siekamy i dodajemy do mięsa wraz z musztardą, wodą, pieprzem oraz solą. Mięso musimy brutalnie zagnieść, najlepiej rzucając nim kilka do miski - dzięki temu zwiążą się włókna kolagenowe. Formujemy kotlety. Smażymy bez tłuszczu na patelni grillowej. Czas zależy od naszych indywidualnych preferencji stopnia wysmażenia wołowiny

Życie zamknięte w smaku
Duszona karkówka z pieczarkami 200

łyżki sól himalajska, świeżo zmielony pieprz Mięso myję, kroję na kawałki lub kotlety i nacieram solą, pieprzem. Odkładam do lodówki na 1h. W tym czasie obieram i kroję w plastry pieczarki, cebulę oraz czosnek w niewielką kostkę.  Szczypiorek i natkę pietruszki siekam dosyć drobno. Na patelni rozgrzewam olej, wrzucam cebulkę  i przykrywam pokrywką. Po zeszkleniu cebuli dorzucam pieczarki

IzaGotuje
Kotlety z kaszy jaglanej z papryką, orzechami i szpinakiem 187

kaszy jaglanej z dodatkiem orzechów i nie tylko :) Nie ma co się długo zastanawiać, tylko działać! Kotlety z kaszy jaglanej z papryką, orzechami i szpinakiem  Przepis na 8 kotletów Potrzebujemy: 3/4 kubka kaszy jaglanej 1/4 czerwonej papryki 1/4 żółtej lub białej papryki  1 cebula  3 łyżki orzeszków ziemnych - 2 garście 5 łyżek lub 3 garście świeżego szpinaku(...)kroimy w kostkę, natkę pietruszki i szpinak również drobno siekamy. 3. Do ugotowanej soczewicy dodajemy pokrojone składniki oraz sezam, słonecznik, migdały i płatki zbożowe. Następnie dodajemy mąkę i bułkę tartą. Całość zalewamy łyżką oleju i sosu sojowego.  4. Wszystko dokładnie ze sobą mocno mieszamy i z masy formujemy kotlety. Smażymy ja na brązowo-złoty kolor z obu stron. Możemy

Bananowe Pole