powtórzyłam: "pół kilo mięsa, tylko Pani zmieli!" Tak więc, w tą deszczowa sobotę wróciłam do domu z pół kilograma mielonego. W międzyczasie już mi się odechciało tych kotletów, ale że trzeba zużyć co w lodówce powstały takie oto mielone: Składniki: 1/2 kg mięsa mielonego (u mnie wieprzowina), 10 pieczarek (mogą być zwiędłe trochę), 1 średnia cebula(...)siekamy, mięso wkładamy do miski, dokładamy przestudzone pieczarki, wciskamy albo ścieramy czosnek, dokładamy papryczki i jajko. Teraz czas na pieprz i sól do smaku. Wszystko intensywnie wyrabiamy, polecam ręką, ew odzianą w rękawiczkę. Jeśli masa jest zbyt rzadka można dołożyć trochę bułki tartej, ale zazwyczaj nie jest to konieczne. I prawie gotowe! Rozgrzewamy olej na patelni, formujemy kotlety, panierujemy
Ale Pyszka!różnych i jedliśmy - a to z pieczarek, a to z brokułów, a to z kalafiora, a to z jajek, z soczewicy, ciecierzycy i czego tam jeszcze nie było; nawet kotlety z krążków selera były oraz z cukinii, w panierce, a jakże! Im dalej w las tym mniej to wszystko mi się jednak podobało, bo albo coś było za suche albo(...)mokre albo się rozpadało albo w smaku nijakie... Urobił się człowiek po pachy a efektu zero. Aż przyszedł DZIEŃ OLŚNIENIA! - PO CO??? Po co gotować coś, potem to siekać, mieszać z innym pomielonym czymś i górą przypraw, taplać to wszystko w jajku, toczyć w tartej bułce a potem jeszcze smażyć i niby takie to zdrowe wegetariańskie jeść??! Przecież taki brokuł
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIErobiłam także z miruny)3 jajka ( do kotletów i do panierki)pęczek koperkułyżka soku z cytryny1 duża cebulaszczypiorek1 czerstwa bułka namoczona w ciepłym mlekubułka tarta do panierkimąka do panierkisól, pieprz cytrynowyDodatkowo:bułki na hamburgery (ilość wg uznania)1 pomidorpół zielonego ogórkaparę plasterków żółtego sera (można pominąć)kilka liści sałatyMięso z ryby drobno siekamy tasakiem albo miksujemy przy pomocy blendera(...)stron, na małym ogniu. Hamburgery: Bułki do hamburgerów podpiekamy z plasterkiem sera przez 5 minut w piekarniku w 190 stopniach C. Następnie na bułce układamy liść sałaty, kotlet, plaster pomidora, plasterki ogórka. Przykrywamy drugą połówką bułki i zajadamy :)kotlety rybne
Bon Appetit Małgorzatykapustka duszona z małymi mięsnymi pulpecikami, która spokojnie może stanowić samodzielny, sycący obiad. Siekane kotleciki z kurczaka i majonezu PRZEPIS TUTAJ Pomysł na prosty i niedrogi obiad. Szybkie, smaczne i soczyste danie z piersi kurczaka, które łatwo się robi i jest świetną alternatywą dla zwykłych kotletów. Boloński garnek PRZEPIS TUTAJ Proste, szybkie, tanie i mega smaczne danie jednogarnkowe. Wykonanie
Blog z Apetytemuwielbiam i aż sama się dziwię, że zrobiłam je dopiero po raz pierwszy, mimo że przepis spisałam od babci już kilka lat temu. Z porcji wychodzi ok. 15 sztuk. Kotlety szarpane z kurczaka i warzyw: 500 g filetu z piersi kurczaka (2-3 pojedyncze piersi) 150 g pieczarek (ok. 6-8 sztuk) 100 g tartego, żółtego sera (np. gouda(...)trzemy na tarce jarzynowej. Pietruszkę drobno siekamy. Wszystko umieszczamy w misce. Do kurczaka i pokrojonych warzyw dodajemy kukurydzę odsączoną z zalewy, a następnie wbijamy dwa jajka, dodajemy mąkę, oraz porządnie solimy i pieprzymy całość. Dokładnie mieszamy łyżką. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placuszki – z obu stron na złoty kolor. Post Kotlety szarpane z kurczaka i warzyw pochodzi
Poezja smakugłodnych osób:) 6 kotletów schabowych (ok 500 g) 1 i 1/2 – 2 szkl. passaty pomidorowej 300 – 400 g ryżu długoziarnistego lub parboiled 1 duża zielona papryka 1-2 czerwone papryki 1 duża cebula 3 – 3 i 1/2 szkl. bulionu olej sól, pieprz Pozbawione gniazd nasiennych papryki kroimy na krótkie paseczki. Cebulę drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy niewielką(...)dnie wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego lub blaszki do pieczenia wsypujemy suchy ryż. Zalewamy go około dwoma szklankami gorącego bulionu. Dodajemy sos pomidorowo-paprykowy. Lekko mieszamy. Na wierzchu rozkładamy kotlety, zachowując pomiędzy nimi pewne odstępy. Zapiekamy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do czasu aż ryż będzie miękki, a mięso upieczone (przez około 1-1,5 godziny). Mniej więcej
Smaki Na TalerzuDziś mam dla Was bezmięsne kotlety a'la mielone z kalafiora. Są przepyszne! Powiem Wam szczerze, że za samym kalafiorem to ja nie przepadam, owszem zjem go, ale bez jakieś szczególnej ochoty. Za to te kotleciki mimo, że z kalafiora smakują całkiem inaczej. Dzięki panierce z płatków kukurydzianych są złociste i chrupiące na zewnątrz, a w środku delikatne i mięciutkie(...)możemy go rozgotować. Cebule obieramy i drobno siekamy. Płatki kukurydziane mielimy w rozdrabniaczu. Ugotowanego kalafiora odcedzamy, wrzucamy do miski i ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków. Następnie dodajemy drobno pokrojoną cebulę, posiekane zioła, jajko, mąkę i kaszę mannę oraz przyprawy: pieprz, sól i sos sojowy. Dokładnie wszystko mieszamy dłonią, jak na kotlety mielone i formujemy kotleciki. Gotowe kotleciki obtaczamy w zmielonych płatkach
Kuchnia MagdaLenyChyba najbardziej uwielbiane przez dzieci, ale nie tylko. Mielone kotlety rybne, to danie proste i szybkie w przygotowaniu. Sama ich dawno nie robiłam, ale moja koleżanka Ala, mieszkająca w Norwegii, mająca stały dostęp do świeżej ryby, ostatnio mi o nich przypomniała. I stąd właśnie dzisiejszy przepis. Składniki: - ok. 80 dag filetów z dorsza- 1 czerstwa bułka- 1 jajko(...)bułką. Dodajemy sól, pieprz, paprykę – wyrabiamy masę. Siekamy koperek i natkę pietruszki. Do masy dodajemy jajko oraz posiekaną zieleninę, ponownie dokładnie wyrabiamy. Jak kto lubi (ja tak) może dodać trochę skórki cytrynowej. Z masy formujemy owalne kotleciki, panierujemy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju, z obu stron na rumiano.Mielone kotlety rybne, to dobra alternatywa dla kotletów wieprzowych
mojewypiekiinietylkoMięso i ziemniaczki – proszę bardzo!Co prawda nie w wydaniu klasycznego obiadu na talerzu , a w formie rewelacyjnych kotlecików , ale zdecydowanie warto wziąć je pod
Ostra na Słodkokotleta . W ostatni weekend grupa blogerów przygotowywała potrawy z wieprzowiny na zamkniętą imprezę, która odbywała się w Gnieźnie w hotelu Nest z okazji otwarcia nowego skrzydła hotelu. Ja pokusiłam się by przygotować ze schabu panierowane roladki na dwa sposoby. Roladki schabowe panierowane, wyszły bardzo pyszne, jedne roladki przygotowałam z dodatkiem suszonych pomidorów z serem feta, drugie z siekanymi maślakami(...)słoiczek suszonych pomidorów 250 g maślaków 1 duża cebula 100 g boczku parzonego olej do smażenia 5 jajek mąka pszenna bułka tarta Przygotowanie: Plastry schabu rozbijamy dokładnie tłuczkiem do kotletów. Każdy plaster schabu doprawiamy z obu stron solą i pieprzem. 1 farsz: pomidory i ser kroimy w drobną kostkę, mieszamy. 2 farsz: boczek, cebulkę i oczyszczone maślaki kroimy w drobną
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięcebula 2 łyżka bułki tartej Wykonanie 6 jajek gotuje na twardo. cebulę drobno siekam i podsmażam . Ugotowane jajka obieram i rozgniatam je na masę ( można zmiksować ale ja nie lubię papki) do masy dodaję cebulę,majonez,1 łyżkę bułki,sól,pieprz,jajko surowe . Dokładnie mieszam , formuje kotlety , obtaczam w pozostałej bułce i smażę na bardzo rozgrzanej patelni z obydwu stron
Eli Gotowaniekotleciki i ułożone na talerzu odstawiamy na pół godziny do lodówki. Orzechy drobno siekamy i mieszamy z połową szklanki bułki tartej. Po wyjęciu mięsa z lodówki każdą porcję obtaczamy w panierce. Obsmażamy na oleju na złoty kolor z każdej strony. Zmniejszamy temperaturę pod patelnią i dusimy kotlety jeszcze parę minut. Najlepiej smakują z frytkami i podsmażonymi buraczkami. Smacznego
Kuchenna Kontrrewolucyakilka kropli octu winnego 1/2 łyżeczki cukru Przygotowanie: Wszystkie składniki stałe bardzo drobno siekamy - chociaż i w wersji grubo krojonej sos smakuje przepysznie. Majonez mieszamy z musztardą i wszystkimi przyprawami. Sosik gotowy. Warto podwoić tudzież potroić proporcje sosu, gdyż smakuje dosłownie do wszystkiego: zapiekanek, hot - dogów , kotletów , sałatek , a nawet do samej zrumienionej na grillu bułeczki. Głównym jego zastosowaniem jest
Kuchnia po mojemufiletu w panierce, zwłaszcza jeśli lubujemy się w smażonej rybie. Danie zainspirowane jest rozmową z przyjaciółką, która szukała sposobu na zachęcenie dzieci do jedzenia ryb. Wyszperała jakiś przepis i kotlety wyszły... ale były, jak to określiła, nijakie w smaku. Moja wersja to połączenie surowej ryby z odrobiną wędzonej, dzięki czemu rybny smak jest jeszcze bardziej wyeksponowany, a dzięki świeżym ziołom(...)rozdrabniamy. Koperek i szczypiorek drobno siekamy. Surową i wędzoną rybę mieszamy z zielonymi dodatkami, wbijamy jajko, dodajemy odciśniętą, uprzednio namoczoną w mleku bułkę, doprawiamy solą i pieprzem (po około 1/3 łyżeczki). Formujemy kotleciki. Panierujemy je w mące a następnie leciutko osolonym jajku i bułce. Masa jest raczej rzadka, dlatego trzeba to robić delikatnie. Uformowane kotlety wkładamy na jakieś 30 minut
PichceniomaniaDzisiaj zapraszam na kotlety mielone w nieco innym wydaniu – z cukinią i żółtym serem czyli smaczny zamiennik tradycyjnych mielonych. Kotleciki świetnie smakują w towarzystwie ziemniaków oraz surówki i mogą być doskonałym pomysłem na pożywny i smaczny obiad, można je podać na gorącą kolację jako dodatek do kanapek. składniki na 10-12 sztuk 500 g mielonego mięsa 1/2 średniej(...)Obraną cebulę drobno siekamy a następnie rumienimy na patelni z rozgrzanym tłuszczem od czasu do czasu mieszając, zdejmujemy z ognia i przestudzamy. Do dużej miski przekładamy mielone mięso, dodajemy odciśniętą cukinię, żółty ser, zrumienioną cebulkę, żółty ser oraz jajko. Wszystko doprawiamy solą, czarnym pieprzem i starannie wyrabiamy dłonią. Z masy mięsnej formujemy niewielkie kotlety i panierujemy je w bułce tartej
Smakowite Dania