, maggi Jak zrobić: Pieczarki czyścimy, odcinamy trzonki. Mięso mielone mieszamy z jajkiem, przeciśniętym czosnkiem, podsmażoną na maśle cebulką pokrojoną w bardzo drobną kostkę, drobno posiekaną natką pietruszki 2/3 startego żółtego sera. Dodajemy posiekane drobno odcięte trzonki pieczarek i mieszamy z mięsem. Masę wyrabiamy jak na kotlety. Doprawiamy do smaku. Napełniamy kapelusze, polewamy keczupem i posypujemy
Co w garnkach piszczyświetnie sprawdzą się tzw. skrawki odcięte po przygotowaniu np. kotletów. 250 gram fileta z piersi indyka 150 gram świeżej papryki (użyłam czerwonej i żółtej) 100 gram pieczarek 1 jajko M 1 łyżka kwaśnej śmietany lub jogurtu 1 łyżka mąki wegeta( przepis na domową wegetę tutaj ) grubo mielony pieprz sól Mięso z indyka kroimy w bardzo drobną kostkę
Andzia PichciCzystka! Uff! Kochamy takie akcje! Składniki 2 kotlety z łopatki wieprzowej 1 łyżka cukru palmowego 1 łyżka oleju rzepakowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 litr bulionu wołowego 300 g mrożonych prawdziwków 2 liście laurowe 4 sztuki ziela angielskiego 1 łyżka lubczyku 1 łyżeczka mielonego pieprzu 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżka mąki ziemniaczanej 100 ml zimnej wody sól
R'n'G Kitchenbędzie miękka. Kolejno pieczarki, cebulę i kapustę zmielić w maszynce do mielenia. Ponownie wrzucić farsz na patelnię i podsmażyć do czasu aż nadmiar płynów odparuje, a farsz stanie się odpowiednio zwarty. Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać. Plastry schabu rozbić za pomocą tłuczka na cienkie kotlety. Oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Farsz podzielić
Kulinarne Przebojedrobiowe 4 szt. słodka mielona papryka 1 łyżka ostra mielona papryka 1 łyżeczka sól 1 i 1/2 łyżeczki pieprz 1 szczypta suszona natka pietruszki 1 łyżeczka czosnek granulowany 1/2 łyżeczki olej 3-4 łyżki Wszystkie przyprawy ze sobą mieszamy. Filety kroimy wzdłuż na pół jak na kotlety. Rozbijamy lekko tłuczkiem. Posypujemy przyprawą, polewamy olejem i dokładnie mieszamy
Kuchnia Paulettesrzepakowego -sól, pieprz, gałka muszkatołowa Przygotowanie Szpinak wcześniej rozmrozić. Mięso mielone włożyć do miski. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodać szpinak. Całość dobrze wymieszać. Wbić jajko, dodać tartą bułkę. Ponownie dobrze wyrobić. Z masy uformować 2 burgery. Usmażyć na niewielkiej ilości oleju, najlepiej na patelni grillowej (kotlety można także upiec w piekarniku). Przygotować sos. czosnek przecisnąć przez praskę
Zielona Kuchniapapryka słodka i ostra, czubryca, piersi cytrynowy Przygotowanie: Mięso mielone łączymy dokładnie w misce Dodajemy jajko i pokrojoną w kosteczkę cebulkę Dodajemy ryż i dokładnie mieszamy Kapustę pekińską siekamy drobno i dodajemy do mięsa Całość doprawiamy do smaku ulubionymi przyprawami, musi być intensywnie ;) Zwilżonymi dłońmi formujemy kotlety, które delikatnie obsmażamy na rozgrzanej patelni Przekładamy do garnka
Gotowanie z pasjąWyszło smacznie i o to chodziło. Składniki: 500 gram m. mielonego z łopatki 2 jajka 50 gram sera cheddar ½ szklanki bułki tartej + do obtoczenia Mleko Sól pieprz Olej do smażenia Wykonanie: Do bułki tartej wlewamy mleko. Tyle mleka aby bułka tarta stała się tylko wilgotna ( dzięki temu kotlety nie będą suche ), ale nie lejąca. Ser ścieramy na tarce warzywnej
Smaki Ewygrin Dziękuję za każdy głos :) Składniki: 5 plastrów schabu (kotlety), 5 plastrów boczku, 10 – 15 szparagów zielonych w zależności od grubości, 1 jajko, 3 łyżki bułki tartej, 3 -4 łyżki ajvaru łagodnego, świeży tymianek, olej rzepakowy, przyprawa chilli do smaku, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, ponadto: batat, seler, marchew, cukier brązowy, masło. Przygotowanie: Szparagi
Moniki Smakołykiwięcej przez 5 minut. Wyjmujemy bułki, ale piekarnik zostawiamy włączony. Mielone mięso solimy i pieprzymy. Formujemy burgery nieco większe od bułki. Tak w średnicy ze 2 cm większe. Podczas smażenia się skurczą i wtedy będą idealnie wielkości bułki. W środku, przed smażeniem, robimy wgłębienie. W trakcie smażenia kotlety się wybrzuszają więc wgłębienie zniknie i burgery będą idealnie płaskie. Smażymy
Marder&Marder Manufacturekoncernu IKEA.W Szwecji to danie jest tak popularne jak nasze kotlety mielone.Osobiście w IKEA nigdy ich nie jadłam (zawsze odstrasza mnie zapach ich kuchni,jak z PRL-owskiej stołówki) to zapewniam ,iż moje mini kotleciki są na pewno po stokroć smaczniejsze.Tradycyjne szwedzkie przygotowuje się z mielonego miesa ,moje natomiest są z dorsza i na pewno nikt się
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!olej rzepakowy - ile potrzeba, jajka sadzone 2 sztuki, pieprz czarny mielony - ile potrzeba, natka pietruszki - ile potrzeba ziemniaki ugotować w osolonej wodzie i odcedzić szpinak świeży sparzyć na sitku, boczek wędzony zrumienić na maśle i dodać szpinak, doprawić sola czosnkową do smaku piersi lekko rozbić na dwa kotlety, zanurzyć je w roztrzepanych dwóch jajkach, obtoczyć w panierce
W Mojej Kuchni Lubięfiletu w panierce, zwłaszcza jeśli lubujemy się w smażonej rybie. Danie zainspirowane jest rozmową z przyjaciółką, która szukała sposobu na zachęcenie dzieci do jedzenia ryb. Wyszperała jakiś przepis i kotlety wyszły... ale były, jak to określiła, nijakie w smaku. Moja wersja to połączenie surowej ryby z odrobiną wędzonej, dzięki czemu rybny smak jest jeszcze bardziej wyeksponowany, a dzięki świeżym ziołom(...)jajek czerstwej bułki 1/3 szklanki mleka mąki bułki tartej soli i pieprzu cytrynowego oleju do smażenia Czerstwą bułkę namaczamy w mleku. Surową rybę kroimy w drobniutką kostkę lub mielimy przez tarczę z dużymi oczkami. Makrelę pozbawiamy ości i rozdrabniamy. Koperek i szczypiorek drobno siekamy. Surową i wędzoną rybę mieszamy z zielonymi dodatkami, wbijamy jajko, dodajemy odciśniętą, uprzednio namoczoną w mleku
PichceniomaniaSKŁADNIKI (na 11-12 kotletów): 6 jajek ugotowanych na twardo 0,75 szklanki kaszy jaglanej 1,5 szklanki wody 1 surowe jajko 1 średnia cebula 2 łyżki oleju (użyłam kokosowego) 1 pęczek szczypiorku, natki pietruszki albo koperku (użyłam pół na pół szczypiorek i natkę) 1/3 szklanki słonecznika łuskanego 0,5 łyżeczki ostrej mielonej papryki sól i świeżo zmielony pieprz(...)Szczypiorek (natkę lub koperek) posiekaj drobno. Do jajek i kaszy dodaj słonecznik, cebulę i szczypiorek, ostrą paprykę, surowe jajko, sól i pieprz do smaku. Wymieszaj dokładnie. Z masy formuj kotlety (możesz dłonie zwilżyć w wodzie), panieruj je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor po 2-3 minuty . Kotlety możesz podać
Słodko-Słony Świat Ilonykurkumą to nasza propozycja na pyszny, a jednocześnie łatwy i błyskawiczny obiad. Kurkumę dodaję też podczas gotowania kalafiora, aby nadać mu ładny żółty kolor, ostatnio podawałam żółty kalafior do kotletów drobiowych z marchewką. Polecam też inne nasze pomysły na klopsiki: Klopsiki drobiowe w sosie koperkowym Wieprzowe Klopsiki w sosie koperkowym Zapiekanka. Klopsiki wieprzowe ze szparagami i makaronem Klopsiki w pikantnym(...)ryżem i natką pietruszki Klopsiki z ryżem do zupy Klopsiki w sosie paprykowym Klopsiki w sosie śmietanowym Klopsiki ze szpinakiem , składniki na 12 klopsików ze szpinakiem: 250 g mięsa mielonego z wieprzowiny garść świeżych liści szpinaku 1 ząbek czosnku ½ cebuli 1 jajko sól i pieprz do smaku 2 łyżki bułki tartej 500 ml bulionu warzywnego lub bulion
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię