kotlet domowy - 500 przepisów (strona:26/34)

Schab pieczony z boczkiem. Schab szpikowany boczkiem. 290

Dzisiaj kolejny przepis dla mięsożerców- schab pieczony. Ostatnio polecałam Wam dwa pyszne przepisy na schab pieczony w niskiej temperaturze i schab pieczony z tymiankiem , ale dzisiaj

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
13 sposób na oszczędności w domowym budżecie 220

mamy pod ręką ulubioną miętę, bazylie, czy tymianek. Robienie własnych przetworów czy to dżemu, powideł lub kompotów. Wprawdzie stracimy nieco czasu, a czasem i cierpliwość, ale efektem będą wyśmienite, domowe przetwory. Zrobione samodzielnie pozwalają zaoszczędzić pieniądze, dają mnóstwo satysfakcji oraz pewność jakości. Ponadto wiemy, że nie znajdują się w nich żadne polepszacze smaku, sztuczne barwniki, czy nadmierna ilość cukru. Zapewniam(...)resztki z obiadu? Zjedzmy je na drugi dzień. Nie lubimy jeść dwa dni pod rząd tego samego? Przeróbmy to co zostało. Niedojedzone spaghetti zamieńmy na zapiekankę, ziemniaki na puree, kotleta na tortille J Nabiału kupuj tyle ile potrzeba i każdej innej szybko psującej się żywności. Mimo że lubię robić zakupy na cały tydzień to zawsze dobrze się zastanawiam ile kupić

Kolizje Smaków
miły wieczór andrzejkowy. 185

Gdy już w końcu udało mi się w piątkowy wieczór wyjść z pracy zrozumiałam, że jestem głodna. :) W związku z ogromnym zmęczeniem wsiadłam z M. w

Brzuszki Łakomczuszki
Domowe hamburgery wołowe z bułką sezamową 264

mięso, a nie jakieś mrożonki składowane przez ostatnie dwa lata; naturalne sosy i świeże warzywa. Takiego hamburgera można jednak przygotować także w domu. Od sezamowej bułki do soczystego burgera. DOMOWE HAMBURGERY Składniki na bułki: - 500 gram mąki - 75 mililitrów mleka - 80 mililitrów oliwy - 20 mililitrów oleju sezamowego - 175 mililitrów wody (letniej) - 25 gram drożdży - 2-3 łyżki sezamu - 15 gram(...)siekamy i dodajemy do mięsa wraz z musztardą, wodą, pieprzem oraz solą. Mięso musimy brutalnie zagnieść, najlepiej rzucając nim kilka do miski - dzięki temu zwiążą się włókna kolagenowe. Formujemy kotlety. Smażymy bez tłuszczu na patelni grillowej. Czas zależy od naszych indywidualnych preferencji stopnia wysmażenia wołowiny.  Składniki do wykończenia: - bułki sezamowe - burgery - pomidor - sałata lodowa - cebula - keczup - musztarda Przygotowanie: Ostudzone

Życie zamknięte w smaku
Kebab z mięsa mielonego 236

Jeśli macie ochotę na domowego kebaba to zapraszam na przepis. Naprawdę warto. Ja osobiście bardzo lubię jedzenie typu fast food, lecz staram się je ograniczać jak tylko mogę. Kebaby sprzedawane u nas nie przypominają za bardzo tych, które możemy skosztować będąc w Turcji.  Tak naprawdę nie wiadomo co kryje się w kręcącym się na kołku mięsieJ Na pewno same(...)czosnkiem i cebulą. Przekładamy do lodówki. Marynujemy mięso w przyprawach co najmniej 1 godzinę. Kapustę pekińską szatkujemy, pomidora kroimy w grubsze plastry, dumkę siekamy. Zamarynowane mięso formujemy w płaskie kotlety (ala burgery) i smażymy na patelni grillowej, około 5-6 minut z każdej strony. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Pity smarujemy delikatnie wodą i podpiekamy przez około 10 minut. Mają

Mania Gotowania
Ryba duszona w pomidorach i cebuli Mamy Hani - zdrowa i bezmięsna propozycja na niedrogi piątkowy obiad 186

kwasów omega, które budują naszą kondycję - zarówno tę fizyczną jak i intelektualną. Wierzący czy też nie, każdy szanujący własne zdrowie obywatel ;) powinien choć raz w tygodniu zrezygnować z przysłowiowego kotleta na rzecz owoców morza. Niestety statystyki w tym temacie nadal pozostają bezlitosne dla naszego narodu. Dziś przedstawię prosty sposób w jaki można to zmienić. Przepis ten pochodzi oczywiście z dietetycznej(...)jaką posiadamy. Polecam żeliwną bądź ceramiczną. Danie gotowe. Dobrze smakuje z ryżem, ale również z samą surówką jest pyszne. Danie dietetyczne, aromatyczne, zdrowe i wbrew utartym poglądom nie rujnuje domowego budżetu - mimo, że to ryba. Cóż ja będę zachwalać skoro same zalety. Wystarczy spróbować. Jeśli posiłek przygotowujemy dla dziecka lub osoby starszej pomidora można sparzyć i obrać ze skóry

Kuchnia po mojemu
Pieczeń rzymska wg Aleex 189

Jak coś się zaczyna sypać, to sypie się na całego. Znacie to? Właśnie doświadczyłam takiego zbiegu różnych niesprzyjających okoliczności. Najpierw posypałam się ja, a potem posypał

W mojej kuchni
Hamburgery, pieczone ziemniaczki i pyszny sos-czyli wieczór amerykański 232

był taki wieczór. I był to wieczór amerykański. Pyszne hamburgery wieprzowe, ziemniaki zapiekane z przyprawami i całkiem dobry sos, którego nie byłam do końca pewna, mimo to wszystkim smakował. Domowe hamburgery to już nie taki zwykły fast food. Może to być bardzo pyszne danie, polecam gorąco ten przepis! Składniki (na 5 porcji): 5 bułek do hamburgerów (u nas 4 + jedna(...)wraz z pokrojoną w drobną kostkę cebulką oraz ogórkami małosolnymi, doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Formujemy 5 kul, układamy je na talerzu wysmarowanym olejem rzepakowym, delikatnie dociskamy, formując kotlety i wstawiamy do lodówki na 10-15 minut.  Sos do ziemniaczków. Jogurt grecki, ketchup i posiekany szczypiorek mieszamy dokładnie w misce. Dodajemy prażoną cebulkę, doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie

Mango Papaja
Frytkownica vs. wok – 4 podstawowe różnice 185

mięsa lub warzyw zawijane w papier ryżowy), panierowane krewetki, krążki serowe, cebulowe lub z kalmara otoczone panierką z ciasta. Można w ten sposób smażyć także mięsne czy rybne kotlety, skrzydełka i filety, panierowane lub nie, a także potrawy jarskie w postaci pierogów albo krokietów. Nawet słodkie potrawy, jak owoce w cieście, pączki, chruściki czy popularne „gniazdka” przygotować można techniką zatopienia(...)duszenia czy nawet gotowania. Jakkolwiek różnic pomiędzy wokiem a frytkownicą jest kilka, to jednak łączy je fakt, że z pomocą jednego jak i drugiego można samodzielnie wyczarować w domowej kuchni prawdziwe pyszności i olśnić swoim kulinarnym kunsztem gości i domowników. Pamiętać oczywiście należy, że zdrowe odżywianie to zbilansowana dieta, a nie tylko smażone potrawy. Źródło: emaks.pl/gastronomia-1/frytownice-elektryczne.html

WojnaNaSmaki.pl
Babka makowa i kawa z kardamonem, czyli wspomnienia z Libanu :) 190

Hej wszystkim :) Jako, że jesteśmy łasuchami i lubimy słodkości w różnych postaciach postanowiliśmy podzielić się z Wami super przepisem na makową babkę, którą uwielbiamy do kawy

vegetanie
Beef burger 199

klasyczną podawaną w korporacji na M. Jedni wcinają hamburgera, z którego to wypływa jeszcze lekko czerwony sok z mięsa wołowego, natomiast Ci bardziej ostrożni skonsumują dobrze wysmażonego kotleta. Niemniej jednak - hamburger czy jak zwą niektórzy burger to po prostu porcja zmielonego i usmażonego mięsa (najczęściej jest to wołowina) pomiędzy dwoma kawałkami bułki. Niestety często gęsto jakieś budki z jedzeniem(...)smażymy kawałek. Łapiąc odpowiednie proporcje w naszym surowym mięsie przygotowujemy resztę składników - panuje to pewna dowolność. Są dwie opcje - wybieram to co lubię w sklepie albo biorę z mojej domowej spiżarni tylko to co mam :) Z zieleniny wybrałem chrupiącą sałatę lodową i rukolę, która swym gorzkawym smakiem świetnie wkomponowuje się w intensywny smak mięsa. Dodatkowo nie wyobrażam sobie burgera

Right Behind The Kitchen
Azjatyckie inspiracje w polskiej kuchni 144

różnych egzotycznych składników lub przepisów do naszych rodzimych potraw. Jakie inspiracje polscy kucharze czerpią z kuchni Dalekiego Wschodu? Tego dowiesz się z naszego materiału. Polak lubi dobrze zjeść Bigos, kotlet schabowy z ziemniakami, żeberka czy gęste sosy to tradycyjne dania kuchni polskiej. Znamy je z dzieciństwa i niedzielnych obiadów u babci. Niewątpliwie nasze rodzime dania są pyszne i często goszczą(...)czerwone chilli, sos sojowy czy eksperymentujemy z popularną przyprawą curry. Te dodatki, które kupisz w każdym dużym hipermarkecie takim jak http://intermarche.pl/ , już na stałe zagościły w naszych domowych kuchniach. Polacy coraz częściej wybierają się także do restauracji, specjalizujących się w daniach tego regionu. Szczególnie lubimy japońskie sushi, czy sajgonki. Tradycyjna Polska kuchni wcale nie musi być nudna – wystarczy odrobina

Moja smaczna kuchnia
Klasyczny cheesburger 175

jest pyszne to wcale nie niezdrowe i śmieciowe. To 100% wołowina i świeże warzywa. W tym nie ma nic niezdrowego. Do tego domowe sosy bez żadnych paskudnych dodatków, domowe bułki. Absolutnie perfekcyjny obiad. W zasadzie to i nawet kolacja, bo jak człowiek w porze obiadowej takiego burgera wciągnie to do śniadania wystarczy :) Jak zrobić takiego idealnego burgera? Oczywiście optymalnie byłoby(...)jest właśnie sekretem burgerów. Tłuszcz się fajnie wytapia i burgery są soczyste i doskonałe. Nie dajemy do środka nic: żadnych jajek, żadnej wody, ani nic innego. To nie kotlety mielone. Ważne też jest, żeby podczas smażenia nie naciskać na burgery, żeby to co w nich jest nie wypłynęło. Bo wtedy faktycznie mogą być suche. Po prostu rzucamy mięso na gorącą

Marder&Marder Manufacture
Kotleciki z piersi kuczaka z pieczarkami i serem żółtym 291

Dzisiaj przygotowałam dla Was coś bardzo szybkiego, a do tego pysznego;) Jeśli jesteście zabiegani, zapracowani, czy zwyczajnie nie macie ochoty stać przy kuchni, a macie ochotę

Kuchnia Pełna Pasji