myśl góralskie klimaty. Delikatność kurczaka z charakterystycznym w smaku, rozpływającym się oscypkiem i wyrazistą nutą konserwowych warzyw to połączenie, które tworzy wykwintne danie, które z pewnością warto włączyć w domowe menu (szczególnie jeżeli po wizycie na Podhalu zostanie nam kilka oscypków ;) ) Devolay z Oscypkiem, Ogórkiem i Papryką (Kurczak z Oscypkiem) - Składniki: 2 piersi z kurczaka ok. 120 g oscypka(...)konserwowym i papryką. Piersi z kurczaka delikatnie rozbijamy tłuczkiem (jeżeli są dość duże możemy filet podzielić na 2 części). Każdy kawałek mięsa delikatnie oprószamy solą. Następnie na środek każdego kotleta wykładamy ok. 2-3 paski oscypka oraz po ok. 1-2 papryki oraz ogórka. Mięso zawijamy w kopertę a następnie zwijamy w rulon (podobnie jak krokiety). Rozbełtane jajka odrobinę solimy
Słodka StronaDomowe mielone. Z ziemniaczanym puree, surówką z kiszonej kapusty lub buraczkami to nr. 1 w polskiej kuchni. Delektujemy się kuchniami świata, ale zawsze wracamy do tradycyjnej polskiej kuchni. Dobrze przyrządzone polskie dania nie mają sobie równych.Mamy do dyspozycji szeroki wachlarz ziół, przypraw, nic tylko eksperymentować. Takich mielonych jeszcze nie jedliście-obiecuję! SKŁADNIKI: 0,8 kg. łopatki bez kości(...)pietruszki, 4-5 listków posiekanego lubczyku, 1/2 szkl. bułki tartej, 1/2 szkl. wody, 3 szczypty roztartego w dłoniach majeranku, sól, pieprz, vegeta, masło klarowane, bułka tarta do obtoczenia kotletów, WYKONANIE: mięso mielimy, cebulę i czosnek siekamy drobno, smażymy na maśle, łączymy wszystkie przyprawy z mięsem, cebulą, czosnkiem, bułką i wodą oraz jajkiem, odstawiamy do lodówki przynajmniej na 1 godz
Kuchnia Beatyskładniki 350 g jarmużu 130 g cebuli 4 ząbki czosnku 2 łyżki masła 2-3 łyżki mąki wywar z ugotowanego jarmużu 2-4 łyżki śmietany gałka
Domowy Smak Jedzeniasolą i pieprzem. Pokroić w kostkę pieczarki i lekko je zrumienić. Na rozbite i przyprawione kotlety nakładać pieczarki, łyżeczkę masła i ser pokrojony w kostkę lub grubsze paski. Zwinąć kotlety, można złączyć je wykałaczkami, maczać w jajku, następnie obtaczać w bułce tartej i smażyć na małym ogniu z każdej strony. Należy pamiętać, żeby powoli dość długo smażyć, żeby w środku(...)cookd.it/embed/ajax.php?action=check&recipe=http://dom-agi.pl/de-volaille-de-volaj/&blog=http://dom-agi.pl'; url=url.replace(/#038;/g,''); load(url, function(xhr) { if (xhr.responseText!='Unknown blog') { insertCookd(xhr.responseText); } else { document.getElementById('109bf816e6847391d4de0f02e8fccf34').innerHTML ='Cook\'d: Skonfiguruj wtyczkę'; } }); Incoming search terms: de volaj domowe The post De volaille – de volaj appeared first
dom-agi.plSkładniki: kalafior 1 większy, fasolka szparagowa 1/2 kg/żółta, cebula 1 sztuka, kucharek 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, natka pietruszki 1 pęczek, jajka 1
W Mojej Kuchni Lubięopuszczać i dzieci śpiących w domu nie pobudzić. Następnie zabrałam się za przygotowanie marynaty do mięsa. Kostkę rosołową roztarłam z oliwą i dodałam przyprawy. Tak rozrobioną zalewą posmarowałam każdego kotleta, a następnie całość delikatnie wymieszałam. Zafoliowane mięsko czekało w lodówce dwa dni, aż nadarzyła się okazja by je zrumienić na grillu bardzo turystycznym (tzn. małym i ledwo stojącym na cienkich(...)aparatem fotograficznym, pstrykając zdjęcia jak szalona. Dzięki temu miałam z czego wybierać. Z pewnością jeszcze nie raz w ten sposób przyprawię mięso. Prosto, szybko, smacznie. Na grilla czy na domowy szybki obiad - idealnie
Kuchnia po mojemupotrawa to? Powtórzę to, co napisałam już wcześniej. Nie mam jednej. Naprawdę, nie potrafię wybrać. Kocham domową pizzę, makarony, risotta i sałatki, a jeśli chodzi o słodkości, to domowy budyń oraz ciasta z kremem. Jeśli już musiałabym coś wybrać, to stawiałabym jednak na łososia w papilotach z masełkiem cytrynowym i pieczone ziemniaczki :) 9. Ulubiony przepis… Klasyczne risotto, bo daje(...)Największa kulinarna porażka? Jak chyba każdy, miałam kilka wpadek. Najczęściej wtedy, gdy próbowałam ściśle trzymać się jakiegoś zupełnie nowego przepisu. W taki sposób powstały kiedyś rybno-chlebowo-warzywne kotlety, które ani nie smakowały, ani nie wyglądały. Jakoś je co prawda przełknęliśmy, ale od tej pory zawsze dokładnie analizuję nowe przepisy, zanim wezmę się do gotowania
Ratunku obiadPolecam prostą domowa wędlinkę która może być na co dzień jak i na święta. Składniki : 2 podwójne filety z kurczaka 300 gr mięsa mielonego 1 jajko musztarda ( nie musi być ) Marynata : olej / oliwa z oliwek majeranek, papryka słodka i ostra, kurkuma, sól i pieprz 1. Filety myjemy, wycieramy, delikatnie rozcinamy na szersze płaty i delikatnie rozbijamy, następnie wkładamy(...)siebie zachodziły i dało się je zrolować. Obsypujemy przyprawami i jeśli chcemy możemy posmarować je musztardą. Pozostawiamy na czas przygotowania mięsa mielonego. 3. Mięso przyprawiamy jak na kotlety mielone z tym że dodajemy majeranek do środka. Tak przygotowane mięso rozkładamy na filetach. 4. Teraz przy pomocy folii aluminiowej staramy się zrolować filety w roladę na końcu mocno zawijając folie
Gotowanie...to proste !Bardzo dobry, domowy fast food. Smażyłam kilka razy tortille sama, jednak tym razem znalazłam je w promocji w sklepie gotowe, miałam też kurczaka w panierce z obiadu. Tak powstała pyszna kolacja. Mojemu smakoszowi bardzo smakowało :) Polecam! Składniki:8 tortilli1 podwójna pierś z kurczakapół główki sałaty pekińskiejdwie cebule4 małe pomidory1 łyżka soku z cytrynysól, pieprzprzyprawa do kurczaka lub gyrosaSos(...)składniki:Kurczaka kroję w kostkę, przyprawiam, rozgrzewam patelnię z małą ilością oleju i smażę z każdej strony po kilka minut, aż mięsko będzie miękkie (jeśli tak jak ja masz kotleta z obiadu, kroję go w kostkę i odgrzewam w mikrofali). Po usmażeniu odkładam na papierowy ręcznik. Kroję pomidory, cebulę w cienkie pół plasterki. Sałatę myję, siekam w kostkę, przyprawiam solą
NA MOIM TALERZUJakiś czas temu dzięki uprzejmości redcoon.pl dostałam patelnię..co prawda mam w domu kilka patelni, ale takiej z pokrywą akurat nie miałam.Patelnia jest dość duża
Moje domowe kucharzeniezdrowym posiłkiem, zawierającym wszystko co potrzebne – białko, warzywa, węglowodany – pełnowartościowy obiad/kolacja! W wersji mini – idealna przekąska. Ja tym razem robiłam wersje pełnowymiarową z grahamkami, świeżymi warzywami, domowej roboty sosami – samo zdrowie i jak smakuje… Miłego gotowania! In my kitchen nothing can be „normal” even the burgers aren’t made of meat, but from(...)mini version – perfect snack. This time normal sized version with graham buns, fresh veggies, homemade sauces – only health and tastes best… Have fun cooking! SKŁADNIKI: Kotlety: 1 szklanka ciecierzycy 300 g łososia 1 mała czerwona cebula 1 jajko 1-2 łyżki bułki tartej 1 łyżka oleju/oliwy Dodatki: sałata czerwona cebula żółty ser pomidor ogórek konserwowy/kiszony/świeży chutney
Martyna Cookswklejać banerek i zawsze czytać, co tam organizator naskrobał. ;) Wszystkim dziękuję za udział! Boczek pieczony autorka: Bożena | blog: Moje domowe kucharzenie Rinderschmorbraten autorka: karto_flana | blog: Z kartoflanego pola DOMOWA WĘDLINA Z KURZEJ PIERSI autorka: Moniq | blog: Z Chaty Na Końcu Wsi SZYNKA W GLAZURZE Z PIWA autorka: Moniq | blog: Z Chaty Na Końcu Wsi Kurczak zapiekany na ryżu autorka(...)cynamonem autorka: Bilcia | blog: malpandom.blogspot.com Szynka ze śliwką w musztardowo -cytrynowej skórce autorka: Bilcia | blog: malpandom.blogspot.com PIECZONA KARKÓWKA W ZIOŁACH autorka: JestesmyTymCoJemy | blog: Jesteśmy tym, co jemy... Pieczone kotlety schabowe autorka: Marikijka | blog: pyszne.blox.pl pieczona karkówka autorka: 6niebo | blog: szóste niebo Curry z kurczakiem na ostro autorka: Kulinarne Inspiracje | blog: Kulinarne Inspiracje Łopatka pieczona po staropolsku autorka: Aneta S | blog
Kuchenna Kontrrewolucyapowód jest podyktowany prozą życia, albowiem poprzednia wędlina, została już dawno skonsumowana i domownicy domagają się kolejnego wyrobu. Drugim jakby nadrzędnym celem, jest chęć pokazania, że do wykonania wielu domowych wyrobów, wcale nie potrzebujemy specjalnych urządzeń . Otóż wystarczy niewielki garnek, polny kamień ( lub odpowiednio obciążony słój) i już możemy wykonać wyrób, który w niczym nie ustępuje produktom, uzyskanym(...)pieczenia, lub innej foli odpornej na wysoką temperaturę sposób wykonania Piersi kurczaka myjemy, każdą z nich delikatnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa ( rozbijając pamiętamy że nie rozbijamy mięsa na kotlety) i wkładamy do sporego naczynia ( kamionkowego lub ze stali nierdzewnej). Do moździerza wkładamy liść laurowy, ziarno ziela angielskiego, gorczycę i ubijamy przyprawy tłuczkiem. Następnie dodajemy do moździerza sól, cukier
Miód i pieprzUwielbiam kaszę jaglaną .Najbardziej przypadła mi do gustu w domowym paprykarzu i robię go regularnie .Te kotleciki znalazłam na zaprzyjaźnionym blogu Kruche babeczki ,są pyszne ,delikatne w smaku ,a warzywa możecie zmieniać w zależności ,co lubicie. Składniki:około 10 sztuk 1 szklanka kaszy jaglanej 2 marchewki kilka różyczek brokuła mała cebulka 1 jajko sól ,pieprz mąka słonecznik ,uprażony na suchej(...)zeszklić na złoty kolor .Do przestudzonej kaszy dodać cebulkę ,pokrojony na drobno brokuł i startą na tartce marchewkę .Doprawić do smaku ,wbić jajko i wyrobić na jednolitą masę .Formować kotlety ,obtoczyć w mące i smażyć na odrobinie oliwy z dwóch stron na rumiano . Trzeba je ostrożnie przekładać na drugą stronę ,bo łatwo się rozpadają .Podajemy ciepłe z keksem jogurtu
Ladylaura.kiedy lodówka świeci pustkami, albo wtedy kiedy zostają ziemniaczki z wczorajszego obiadu. Łącząc właśnie takie ziemniaki z moją ulubioną kaszą jaglaną i dodając ulubione przyprawy można stworzyć fantastyczne kotlety. Kotlety z ziemniaków i kaszy jaglanej podane z sosem pomidorowym są fantastycznym pomysłem na obiad. Niezwykle sycące a zarazem delikatne, niesamowicie smaczne. Robi się je błyskawicznie i tak samo błyskawicznie znikają(...)Wszystko razem dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku. Z masy formujemy kotleciki, delikatnie obtaczamy w odrobinie tartej bułki i smażymy na rumiano na mocno rozgrzanym oleju. Świetnym dodatkiem jest domowy sos pomidorowy oraz zielona fasolka szparagowa! Smacznego
Ostra na Słodkohołdzie zdrowej żywności postanowiłam fast food'a zamienić na slow food'a przygotowując pyszne domowej roboty burgery wraz z bułkami, których przepis znajdziecie tutaj: Pyszne pszenne bułeczki domowe Składniki - mięso mielone wieprzowo-wołowe - 1 jajko - pieprz cytrynowy - zioła prowansalskie - zestaw do burgerów lekue my burger/ garneczki.pl - pęczek świeżego szczypiorku - pomidor - ser żółty - rukola - cebula - sałata - sól W dużej misce(...)poszczególne elementy z jednej strony służą do modelowania mięsa z drugiej zaś pozwalają wykreować dziurkę, do której możemy włożyć dodatki: kawałek sera żółtego, suszone owoce lub warzywa. Po uformowaniu kotletów podsmażamy je na patelni na oleju, z każdej ze stron. Gotowe mięso wkładamy do bułki wraz z warzywami oraz serem żółtym, dla stabilności całość nabijamy na wykałaczkę do szaszłyków. Życzę
upichconapyszne i staramy się raz w tygodniu robić sobie taki przysmak. A wy macie korzyść w postaci przepisów. Tym razem nie zrobiliśmy frytek, z którymi zwykle właśnie pochłaniamy nasze domowe burgery. Ja zajadałem się surówką z pora i kapusty pekińskiej (jedna z moich ulubionych), a Madzia zadowoliła się samym burgerem. bułki hamburgerowe (z TEGO przepisu) 150 g mielonego(...)Średnica burgerów powinna być ok. 2 cm większa od bułek. Podczas smażenia się skurczą i wtedy będą idealnie wielkości bułki. W środku, przed smażeniem, robimy wgłębienie. W trakcie smażenia kotlety się wybrzuszają więc wgłębienie zniknie i burgery będą idealnie płaskie. Smażymy na dobrze rozgrzanej suchej patelni przez 4-5 minuty z każdej strony. I odkładamy na talerz
Marder&Marder Manufacture