Nie każdy lubi flaki wieprzowe lub wołowe , więc polecam: flaczki drobiowe – łatwe w przygotowaniu , delikatne no i smaczne. Składniki : 2 większe filety z kurczaka, włoszczyzna
Pysznosci Babci Basizupa :) Marchewkę i ziemniaki obieramy, myjemy Ziemniaki kroimy w kostkę, marchewkę w półplasterki Pietruszkę i seler obieramy, myjemy i jak kto woli: albo ucieramy na tarce o dużych oczkach albo kroimy w większe kawałki. U mnie ta druga opcja. Potem wyjmuję z zupy Bazylię, dymkę, koperek - siekamy Warzywa przekładamy do garnka, dodajemy liście laurowe, mieloną paprykę, sól, pieprz i kostkę(...)Klopsiki mają być małe tak, żeby łatwo można je było nałożyć łyżką podczas jedzenia. Im mniejsze tym fajniejsze Przygotowane klopsiki wkładamy do zupy i całość gotujemy ok. 30 minut W tym czasie warzywa będą już miękkie, a drobiowe pulpeciki ugotowane. Zabielamy łyżką śmietany lub jogurtu naturalnego Smacznego :) W myśl akcji
Szczęśliwa kuchniaminut, odcedzić, obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić pokrojone ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, por, seler, liść laurowy i ziele angielskie. Zalać 1,5 l zimnej wody. Dodać łyżkę vegety. Gotować na średnim ogniu, aż wywar zacznie wrzeć. Gdy zupa się zagotuje dodać poszatkowaną kapustę. Gotować na średnim ogniu, aż kapusta(...)kolejne 10 minut, aż pomidory się rozpadną. Na koniec do zupy dodać posiekany koperek i natkę pietruszki. Wymieszać. Zestawić z ognia. Ugotowaną zupę przyprawić solą i pieprzem do smaku. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi około 2,75 litra zupy. Zupę można także ugotować na rosole drobiowym czy na żeberkach. Pomidoy do zupy muszą być dojrzałe. Inaczej bardzo
Gospodyni MiejskaZupki kremy są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Można w nich przemycić różne warzywa bo po zmiksowaniu zupka ma jednolitą konsystencję i kolor. Tym razem
Monia miesza i gotujeKrem z kabaczka z niezwykłą chrzanową nutą, podkręcającą smak delikatnego kabaczka i do tego karmelizowane jabłka, które łamią standardy i sprawiają, że zwykły niepozorny kabaczek staje
Pociąg Do Kuchniponieważ można było ugotować ją z gorszej jakości produktów. W dzisiejszych czasach, w tradycji polskiej, zupa stała się pierwszym daniem obiadu. Ziemniaczana zupa krem z szaszłykami. Składniki: - bulion drobiowy ok. 3 l - 8 ziemniaków - 1 duży batat (słodki ziemniak) - 2 marchewki - kawałek selera - por - 5 szalotek - 6 ząbków czosnku wędzonego - świeża ostra papryczka 1-2 - sól morska - pieprz czerwony(...)godzin). W tej samej wodzie potem gotujemy ok. 45 minut. Ugotowane odcedzamy na sitku zachowując wywar (dodamy go do zupy). W dużym garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej z pestek winogron. Warzywa – marchew, seler, batat, ziemniaki kroimy w kostkę. Na rozgrzany olej wrzucamy najpierw marchew, seler – podsmażamy. Następnie dodajemy pokrojonego batata i po chwili ziemniaki. Całość smażymy, często mieszając
mojewypiekiinietylkoPrzepyszna botwinka z przydomowego ogródka :) Co prawda nie mojego, ale botwinka przynajmniej prawdziwa :) Składniki: 2 pęczki botwinki 5 ogórków gruntowych 5 rzodkiewek 1 garść koperku 1
Szczęśliwa kuchniaPrzepyszna botwinka z przydomowego ogródka :) Co prawda nie mojego, ale botwinka przynajmniej prawdziwa :) Składniki: 2 pęczki botwinki 5 ogórków gruntowych 5 rzodkiewek 1 garść koperku 1
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comKocham to warzywo, za jego wszechstronność, a i szybkość przygotowania też. Dyniowa zupa, dyniowe placki, dynia duszona, pieczona, faszerowana. Dziś przepis na dynię faszerowaną, faszerowaną kaszą jęczmienną i mięsem mielonym. Ale farsz do dyni, to Wasza inwencja twórcza. Nadziać możecie ją dowolną kaszą, duszonymi warzywami, mięsem drobiowym... Pamiętajcie ! Dynia to nie tylko lampion na halloween ;) Składniki: 1 woreczek(...)Wykonanie: Umyte dynie przeciąć wzdłuż, wydrążyć nasiona i nieco miąższu. Kaszę ugotować w lekko osolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu. Na patelni, na 2 łyżkach oleju podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę i dusić 2-3 minuty. Następnie do warzyw dodać mięso mielone - smażyć około 10 minut, mieszając dość często. Pod koniec smażenia, dodać pokrojone
kolorowotorcikowodzieciach odrobinę miłości do zdrowego odżywiana , tym bardziej warto Składniki : 2 szklanki suchej kaszy pęczak 1/2 czerwonej papryki ,świeżej 1 mała cebulka 6-7 pieczarek 1 kostka rosołowa drobiowa 1 łyżka słodkiej , mielonej papryki – czubata 1/2 łyżeczki ostrej , mielonej papryki ( można więcej , lub mniej jak , ktoś lubi ) 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1/2 łyżeczki cukru ( lub łyżeczka miodu ) łyżka(...)paprykę ( obie ) , czosnek i chwilkę -dosłownie parę zamieszań , smażymy , uważając , żeby nie przypalić . Dolewamy 2 szklanki wody , wrzucamy kostkę rosołową, warzywa i dusimy na małym ogniu , dość często mieszając i w razie potrzeby uzupełniając , delikatnie ( nie za wiele , bo wyjdzie zupa , lepiej częściej i mniej ) wodą , aż do momentu ,gdy kasza zrobi się miękka i wchłonie praktycznie całą wodę
Ogrodnik w podróżyobejrzenia go w internecie na stronie player.pl https://www.facebook.com/MasterChefTvn/photos/a.257978250983283.56746.254204168027358/818871754893927/?type=1&theater A teraz klasycznie i jak to tu zwykle bywa, jako że jesień zbliża się wielkimi krokami sezon za zupy z dyni, ciasta z dynią i tak jak u mnie krem z dyni uważam oficjalnie za otwarty. Dyniowatość w swej pełnej okazałości pachnąca imbirem i podana ze słodko-słoną bitą śmietaną(...)szklanki mleka 1 szklanka bulionu drobiowego lub warzywnego 2 papryki czerwone śmietanka 36% 10 dkg pestek dyni 1 szalotka 2 ząbki czosnku sól, pieprz, cukier Na początku obieramy naszą dynię ze skórki, postarajcie się zrobić to cienko żeby jej nie zmarnować. Następnie kroimy cebulę i czosnek w kostkę i podsmażamy w garnku, po około 2 min wsypujemy pokrojoną w kostkę
Kuba Gotujewywar. Zupa ogórkowa na drobiowym bulionie to jest to! Domowe kiszone ogórki już mi się skończyły. Mój mąż przepada za polskimi ogórkami, więc nic się przed nim nie uchowa. Byłam niedawno w Polsce i zrobiłam nowe zapasy. Trafiłam na pyszne kiszone ogórki, więc i ogórkowa wyszła idealna. Zawsze dodaję wodę z ogórków. Lubię kiedy zupa jest dostatecznie kwaśna. Doprawiam(...)idealna zupa na mrozy. Miseczka gorącej zupy dosłownie stawia na nogi! Ogórkowa Składniki: 4-6 porcji 3 l wywaru z gęsiny 600 g kiszonych ogórków 2 marchewki 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 pietruszki 5 ziemniaków 1 liść laurowy 1 łyżeczka białego pieprzu sól i czarny pieprz do smaku 1 łyżeczka majeranku Obierz ziemniaki, cebulę i pokrój w kostkę. Dodaj
codojedzenia1 pęczek botwinki z ładnymi buraczkami, sok z 1/2 cytryny, sól, cukier, 300 ml mocnego bulionu (może być warzywny lub drobiowy), 50 – 100 ml śmietany 12
królestwo garówduże czerwone cebule 5-6 suszonych śliwek kilka gałązek świeżego tymianku 1 marchewka 1 łyżka cukru 5 łyżek oleju rzepakowego lub oliwy 600 ml domowego bulionu warzywnego lub drobiowego 4 łyżki gęstej śmietany 18% sól, pieprz Składniki pulpetów: 300 g filetu z łososia 1 białko 1 łyżka bułki tartej 1 pęczek koperku skórka otarta z 1/2 cytryny (wyszorowanej(...)przez 2-3 minuty. Dodaj marchewkę pokrojoną w kostkę i smaż kolejne 2-3 minuty, po czym dolej gorący bulion. Następnie dodaj obrane pomidory, pokrojoną upieczoną cebulę i czosnek bez łupin (był tak miękki, że wyciskałam go z łupin) oraz listki upieczonego tymianku. Gotuj 10 minut. Zestaw z ognia, poczekaj aż zupa lekko przestygnie i zmiksuj blenderem na gładki krem
Moja Delicjaotrzymacie pyszną treściwą zupę. Gęsty świetnie smakuje jako gulasz z dodatkiem kaszy. 0,5kg schabu 30 dag kiełbasy 2 cebule papryka czerwona 4 ogórki kiszone 30 dag pieczarek sól, pieprz łyżeczka czerwonej słodkiej papryki 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki mąki pszennej po kilka liści laurowych i ziarenek ziela ang. olej do smażenia 2 szkl bulionu drobiowego W większym garnku(...)półplasterki. Przełożyć do mięsa. W tym samym rondlu przesmażyć cebulę pokrojoną w piórka (w razie potrzeby dolać łyżkę oleju) i pieczarki pokrojone w plastry. Dodać paprykę pokrojoną w grubą kostkę. Następnie przełożyć do garnka usmażone mięso i kiełbasę. Całość podlać 2 szkl gorącego bulionu, wrzucić liście laurowe i ziele ang. Całość dusimy pod przykryciem aż mięso zmięknie (ok godzinę). Dodajemy
Smakołyki Asi