kostka drobiowa do zup - 500 przepisów (strona:23/34)

Zupa krem z pieczonych buraków 146

kwaskowa od balsamico, aromatyczna od bulionu i pieczonych buraków. Choć lekka, to sycąca. I ten kolor… Zupa krem z pieczonych buraków jest po prostu zaskakująca. Składniki: 0k. 0,6-0,7 kg buraków (waga po obraniu) 1l bulionu warzywnego lub drobiowego z warzywami (z bulionu będzie potrzebna 1 gotowana średnia marchew, 1 średnia pietruszka, 1/2 średniego selera) – przepis(...)Cebulę poszatkować, podobnie czosnek, jabłko obrać i pokroić w kostkę. Na rozgrzanej patelni z masłem zeszklić cebulę z czosnkiem, dodać jabłko i jeszcze chwilę podsmażać. Dodać do garnka z warzywami. Dodać trochę bulionu i zmiksować na gładką masę. Stopniowo dodawać resztę bulionu i ocet balsamiczny. Na koniec można do zupy kremu z pieczonych buraków dodać opcjonalnie kozi ser i zmiksować

Pociąg Do Kuchni
zupa krem z brokuła 124

Kremowa zupka brokułowa. Doskonała na zimno i na ciepło :) Składniki: 500 gram brokuła 1 litr rosołku 2 serki topione w kiełbaskach po 100 gram 2 ząbki

Darcia w kuchni
Zupa Kwaśny kurczak 166

sobotę na cały tydzień. Zupa bardzo smaczna ,kwaśna ,lekko ostra. Dla lubiących łagodniejsze smaki proponujemy zabielenie śmietaną. Smakuje równie dobrze. Składniki 2 filety z kurczaka (ok 500 g) 1 duża marchew mały seler 200 g pieczarek 4 ziemniaki por (biała część) 200 g kapusty kiszonej 1/2 szklanki kwasu z kapusty kiszonej 1 l bulionu drobiowego łyżka masła łyżeczka pasty curry (zielonej(...)łyżka sosu chili  liść laurowy sól ,pieprz Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Marchew ,seler ,ziemniaki ,filety z kurczaka kroimy w kostkę. Pieczarki oczyszczamy ,kroimy na plasterki ,pora w piórka. Warzywa i kurczaka smażymy na maśle około 10 min. Następnie dodajemy kapustę kiszoną ,smażymy 5 min. Całość zalewamy bulionem ,dodajemy pastę curry ,liść laurowy ,sos chili

R'n'G Kitchen
Zupa jarzynowa z melisą cytrynową 143

ćwiartki. Dodajemy do bulionu. Od tej chwili czas gotowania zupy nie może przekroczyć 15 minut. Ziemniaki są właśnie takim „wyznacznikiem” czasu dla tej zupy. W kolejności dodajemy przekrojoną na połówki zieloną fasolkę, pokrojone w większą kostkę papryki. Tuż przed końcem gotowania dodajemy ugotowane różyczki kalafiora, por pokrojony w półtalarki, drobno pokrojony czosnek (nie przeciśnięty przez praskę) i pokrojoną marchew

mojewypiekiinietylko
RISOTTO- KRAKUS 135

kurczaka. Do przygotowania wykorzystałam koncentrat bulionu drobiowego Krakus- który nie zawiera konserwantów i jest świetną bazą do zup lub sosów.  Składniki: 1/3 szklanki ryżu do risotto 1 cebula 1 czerwona papryka 1 pojedyncza pierś z kurczaka 1 bulion drobiowy Krakus  1/2 puszki kukurydzy  1 łyżka masła pęczek pietruszki  1 łyzka olwiy  sól pieprz ostra papryczka(...)mniejsze kawałki, doprawiam solą, pieprzem i podsmażam chwilę w garnku z cebulą i czosnkiem. Dodaję ryż i chwilę go podsmażam, następnie dolewam połowę bulionu.  Paprykę kroję w kostkę, kukurydze odsączam z wody, całość wrzucam do garnka.  Dolewam pozostałą część bulionu, wsypuję pół łyżeczki papryczki w proszku i gotuję przez około 15 minut, do czasu aż bulion wsiąknie

Kukuleczki
Zupa-krem z granatowej marchwi "Dragon" 140

ViolaPassion Inność, prostota i smak . Tak tą zupę opiszę . Tak, wiem już mamy dość zupy - krem. Ale nie mogłam się oprzeć!!! Składniki: 4 osoby 0,5kg marchwi granatowej "Dragon" 2 średnie cebule pokrojone w większą kostkę 2 łyżki masła klarowanego 1 kostka rosołowa ,może być wołowa około 750 ml wody przegotowanej świeżo mielony pieprz wedle uznania do smaku(...)myjemy i  skrobiemy. Kroimy w grube krążki W garnku z podwójnym dnem rozpuszczamy masło ,dodajemy cebule i szklimy przez chwilę. Następnie dodajemy naszą wspaniała marchew. Mieszamy często dodając kostkę drobiową albo wołową i gałkę muszkatołową Mieszamy energicznie chcemy by kostka i gałka otuliła nasze warzywa. Wzmacniając smak Podlewamy stopniowo wodą - 3x po szklance w odstępach

Viola cooks with passion
Wiosenny kapuśniaczek z młodej kapusty - tradycyjne potrawy gospodyni 139

przykrycia (zresztą każdą zupę gotujemy bez przykrycia). Kości wyjmujemy. Możemy kości obrać z mięsa i na koniec dorzucić do zupy. 2. Wrzucamy drobno pokrojoną włoszczyznę, gotujemy dalej. Po chwili, gdy marchewka będzie lekko miękka, dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę. No i dalej gotujemy. Solimy i pieprzymy do smaku - woda ma już być dobra w smaku. Jeśli jest źle ze smakiem

dobra gospodyni dom wesołym czyni
Zupa chrzanowo-cytrynowa. 155

zaskakująco świeżo i delikatnie. Aksamitnie. Żona i syn wylizali talerze - serio :) Uważam, że ta zupa śmiało może stanowić konkurencję dla żurku lub białego barszczu na świątecznym stole. Wg mojego gustu konkurencję tę bez trudu wygrywa! I nikt mi nie powie ;);) Składniki: 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego 2 - 3 średnie ziemniaki 1 nieduża cebula 3 łyżki świeżo startego chrzanu(...)startej skórki cytrynowej 4 łyżki śmietany kremówki 2 cebulki dymki sól i pieprz zielona pietruszka opcjonalnie 4 przepiórcze jajka ugotowane na twardo Wykonanie: Cebulę i ziemniaki pokroić w drobną kostkę. Razem z chrzanem umieścić w garnku i zalać bulionem. Gotować na małym ogniu do miękkości - około 20 - 30 minut. Zdjąć z ognia i zmiksować. Można przetrzeć przez sitko jeżeli konsystencja

zadanie-gotowanie
Zupa z Fasolą Czarne Oko i Brązowym Ryżem 216

Zupa inna niż wszystkie. Lekka, warzywna i sycąca. Lekko pikantna. Zdziwiłam się, bo moje dziecko, które nie przepada za warzywami zjadło cały talerz tej zupki. Składniki na 4-6 osób: 250 g fasoli "czarne oko" Skworcu 1 łyżka oliwy z oliwek 1 duża cebula  2 ząbki czosnku drobno posiekane lub zmiażdżone 2 marchewki  2 łodygi selera naciowego(...)mała czerwona papryka 85 g chudej wędzonej szynki 1/2 łyżeczki świeżego tymianku lub 1/8 łyżeczki suszonego 1 listek laurowy Skworcu 1,2 l bulionu drobiowego lub warzywnego 600 ml wody 100 g brązowego ryżu sól pieprz natka pietruszki lub szczypior drobno posiekanego do dekoracji Wykonanie: Fasolę namaczamy w dużej ilości zimnej wody minimum 6 godzin, ale najlepiej przez całą

Blondynka Gotuje
Zupa pieczarkowa z brązowych pieczarek z mascarpone 174

Kolejna wersja zupy pieczarkowej. Tym razem wykorzystałam brązowe pieczarki. Pieczarki te są trudniej dostępne i droższe ale równie smaczne jak te znane czyli białe. Brązowa pieczarka jest bardziej twarda i zwarta. Wydaje mi się, że ma delikatniejszy smak niż biała pieczarka ale bardziej przypominający grzyby leśne. składniki: 500 g brązowych pieczarek 2 l bulionu drobiowego 1 duża marchewka 1 duża(...)cebula 250 g serka mascarpone 2 łyżki masła garść posiekanej natki pietruszki ulubiony makaron, u   mnie świderki Malma Marchewkę i cebulę pokroić w drobną kostkę. Pieczarki pokroić w grubsze plasterki. Do garnka wlać bulion i zagotować. Gdy się zagotuje dodać pokrojoną marchewkę i cebulę. Na patelni rozpuścić masło i zrumienić pieczarki. Następnie pieczarki przełożyć do garnka. Zagotować i gotować

Monia miesza i gotuje
Rosół z kostki rosołowej - wspomnienie dzieciństwa? Współczuję 193

składników w przeciętnej kostce rosołowej - bez wskazania konkretnego producenta - jest ich nawet 22 , a stricte warzywnych mamy suszone warzywa w ilości 4, czyli 4,1% na całą kostkę), tłuszcz drobiowy 2,3% lub mięso kurze suszone 0,8%. Pozostałe, najciekawsze składniki to: 5'-rybonukleotydy disodowe, maltodekstryna, hydrolizat białka pszennego. U innych producentów często gęsto pojawia się karmel amoniakalny, inozynian disodowy(...)Lubię filozofować czasami ale tej trójwymiarowości nie ogarniam jeszcze. My, Polacy, łapiemy na potęgę to, co zawitało do nas z zachodu. Tak też zapewne było z kostkami rosołowymi . No bo jak zupa, pieczeń, sos nie jest "dosmaczony", to dorzućmy kostkę, lub tą przyprawę w proszku albo i w płynie. Na pewno będzie smaczniej bo przecież ktoś to wymyślił

Right Behind The Kitchen
Drobiowa szynka z szynkowara 132

już kolejny przepis z użyciem szynkowara. Dzisiaj wersja drobiowa. Jeżeli chodzi o szynkowary, to w ostatnim czasie pojawiły się w wielu sklepach. Warto więc zaopatrzyć się w to proste urządzenie a zapomnimy o kupowanych w sklepach wędlinach. W moim szynkowarze mieści się 1 kg i 200 gram mięsa. Składniki: 1 kurczak 2 łyżeczki soli 1 płaska łyżeczka białego pieprzu(...)płaska łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżeczka żelatyny Wykonanie: Z kurczaka odkrawamy całe mięso ze skórą. Nie musimy robić tego bardzo dokładnie, pozostałą część zużyjemy do zupy. Niecałą połowę piersi kroimy w kostkę 1 ½ cm, dodajemy odrobinę soli. Do pozostałego mięsa dodajemy 2 łyżeczki soli, pieprz, gałkę muszkatołową i żelatynę. Mieszamy i pozostawiamy na 1 godzinę. Po tym czasie mięso mielimy

Smaki Ewy
Chorwacka zupa ogórkowa 161

niekoniecznie, ja akurat do tej zupy, dodaję bo to bałkańska przyprawa):), - sól, pieprz, - jajka  ( tyle, ile osób będzie jadło zupę) Do bulionu, dodać liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarnach, drobno pokrojoną cebulę, czosnek oraz pokrojone w drobną kostkę seler i pietruszkę. Zagotować. Dodać pokrojone w grubszą kostkę ziemniaki, gotować 15 minut. W tym czasie zetrzeć ogórki na drobnej

Kuchnia Prezydentowej
Pulpety z otrębami w sosie koperkowym 195

Pulpety to klasyka. Od wieków robię we wszelkich wersjach. Z wieprzowiny, drobiowe z mieszanych mięs. Podaje w sosach lub zupach. Robiłam z namoczoną bułką ( bułką tartą , kaszką manną ). Ostatnio mam ,, ciągotki" do otrębów. Nie wpływają na smak potrawy a nadają jej delikatności .A na pewno są zdrowe. Czas: 45 minut Składniki: Na pulpety: 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego(...)żytnich 1/2 miąższu bułki ( ja daję świeżą) 1/4 szklanki mleka sól do smaku pieprz mielony do smaku maggi w płynie do smaku 1 litr wywaru warzywnego ( może być z kostki) mąka do oprószenia Na sos: 2 łyżki masła 1,5 łyżki mąki 1 szklanka wywaru z gotowania pulpetów 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 1/2 pęczka kopru sok z cytryny

Buniabaje w kuchni
Koperkowa zupa krem 130

Prosta i pyszna zielona kremowa zupka przesycona aromatem młodego koperku. W sam raz na letni obiadek. Zupkę można podać z grzankami, groszkiem ptysiowym lub tak jak

Monia miesza i gotuje